X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Niestety nie jest to takie proste :).
    Czym innym jest wskazanie, gdzie "chory" będzie przebywał na zwolnieniu, a czym innym ocena, czy zwolnienie zostało wykorzystane zgodnie z celem.
    Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie "tak ogólnie na ciążę". Wszystkie to wiemy, tak samo jak wiemy, że przepisy sobie, a życie sobie. Skoro zwolnienie w ciąży jest w przypadku choroby (albo zagrożenia ciąży), to zwolnienie ma służyć wyzdrowieniu lub doprowadzeniu do stanu, gdzie ciąża przestaje być zagrożona. W zamiarze ustawodawcy zwolnienie nie służy natomiast wypoczynkowi, a do tego celu służy urlop wypoczynkowy. Jak w ciąży lekarz wyda zalecenie, że kobieta ma jechać nad morze, to spoko, sytuacja jest czysta i ZUS nie ma się do czego przyczepić. Ale jak takiego zalecenia nie ma, to pojechanie nad morze - moim zdaniem - jest słabe.
    Miałam z tematem trochę do czynienia tak od strony sądu rozpoznającego odwołania od niekorzystnych decyzji ZUS i w praktyce dużo zależy od tego, w obszarze właściwości jakiego sądu apelacyjnego się mieszka. Niektóre sądy są w tej mierze bardziej proklienckie, inne mniej :).

EDIT: Niemniej jednak osobiście uważam, że ryzyko kontroli jest niewielkie, bo jak pracujecie na etacie, to ZUS rzadko kontroluje wykorzystanie zwolnienia lekarskiego w ciąży. Gorzej, jak w pracy macie nieciekawą atmosferę, bo jak już taka kontrola się zdarzy, to w większości przypadków jest ona niestety wynikiem anonimowego (lub nawet nie), (nie)życzliwego donosu zazdrosnej "koleżanki" z pracy.
    Wlasnie kijanka zgadzam się w 100%. Zwalszcza że mi się czasem zdarzy wrzucić jakieś zdjecie ze spaceru z moim na fejsa i teraz się zastanawiam czy to dobre ale zawsze wtedy odznaczam tzw ewentualnych wrogów z pracy żeby nie mogli zobaczyć tego zdjęcia na fb. Nie wiem na ile to działa w praktyce. Z drugiej strony jak mam wizyty u gina raz w miesiącu i podam mu adres do L4 na inny to musiałabym być w tym miejscu caly miesiąc a nie np tylko tydzień co jest nierealne. Dlatego z żalem ale siedzę w domu, w weekendy gdzieś wyjdziemy do parku czy na zakupy. Chcoiaz i tak się boje ze mnie ktoś z pracy zobaczy bo u mnie większość ludzi niezadowoleni z życia

860i3e5edambhnvb.png
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Badania połówkowe można robić nawet i do 25 tygodnia, bo im narządy większe tym lepiej się je ocenia :) tylko ze względów formalnych zaleca się zrobić do 21+6 bo tylko do tego momentu można legalnie w Polsce przerwać ciążę (jeżeli badanie źle wyjdzie). W późniejszym terminie nie można już tego zrobić. Jeżeli kobieta nie bierze pod uwagę przerwania ciąży to nawet w 24+6 lekarze mogą ocenić narządy. Mi tam nikt wierzyć nie musi, bo lekarzem nie jestem. Kto ufa w wiedzę medyczną mamy ginekolog, to wystarczy w google wrzucić "badania połówkowe mama ginekolog" i wyskoczy artykuł, rozwiewajacy wszelkie wątpliwości :) kto nie uznaje jej wiedzy przekazywanej na blogu to ufa swojemu lekarzowi :) poglądy i wiedza mojego lekarza pokrywa się z tą od mamy ginekolog, więc nawet się nie zastanawiam :) skoro w pierwszej ciąży nie było za późno to teraz tym bardziej.

Dokładnie :) tutaj kilka dni w tą czy w tą nie robi żadnej różnocy w ocenie płodu :)

natki89 lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• MagdRy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    No nie wiem, genetyczne robi się do 14 tygodnia czyli mój lekarz kazał mi do 13+6 i to wydaje się logiczne.

Badania polowkowe od genetycznych do 14tc roznia sie tak jak w pierwszych moze byc za pozno na usg tak w srugom im dalej czasem tym lepiej sla oceny dziecka i narzadow :)

oar8s65gim9bi84v.png

• MagdRy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    W którym tyg poznalyscie płeć? Ja mam jutro usg i ciekawa jestem czy się w końcu dowiem co siedzi w środku 😁

W 15+ 6 poznalam plec dziecka - Jasiu ❤️

Kropka89 lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale przy połówkowych też są jakieś granice i jak ktoś pójdzie w 22w2d to ok, ale jak w 25 tygodniu, to nie byłabym taka pewna. Rozmiar organów dziecka to jedno, ale trzeba je też uwidocznić, a im później tym kości twardsze, większe i przesłaniające obraz.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z przyspieszonej o tydzień wizyty bo od rana miałam skurcze az czasem nie mogłam się wyprostować do końca :( oczywiście już wkręcałam sobie, że rodzę. Na szczęście szyjka długa i twarda, niestety macica też twarda i mam nakaz leżenia plackiem przez tydzień. Oby pomogło! Tak że oszczędzajcie się dziewczyny, ja za wszelką cenę chciałam pracować ale nie wyszło.

FNh9p2.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a w którym miejscu czujecie ruchy? U mnie z reguły są bardzo nisko, na linii włosów łonowych, bywa czasami, że wyżej. Mój maluch w ogóle preferuje siedzieć dość nisko, nie wiem, jak on się tam mieści :P. Niemniej jednak czasem nachodzą mnie niepokojące myśli, że maluch jest za mały/ za nisko :(. Jak jest u Was?
    Audreyyy, zdrówka! Leż i odpoczywaj, na pewno kombinacja pracy i upałów sprawiły, że jest jak jest. Ale będzie lepiej! :)

8p3os65gur64a6vr.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka, u mnie zaczynały się też bardzo nisko, w okolicy pęcherza. Potem zdarzało się poczuć dużo wyżej, niewiele niżej od pępka. A wczoraj znowu niziutko. Wniosek: to chyba totalnie zależy od danej pozycji dziecka :) Aha, zawsze czuję po bokach, raczej nigdy na środku.

Kijanka lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też różnie czuć, zazwyczaj troche ponad linia włosów, ale czasem nawet blisko pępka. Raz z boku, raz na środku... :)

Kijanka lubi tę wiadomość

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, dziewczyny. Uspokoiłam się, widocznie maluszki są jeszcze takich gabarytów, że się tam mieszczą i tak ma być :)

8p3os65gur64a6vr.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Niestety nie jest to takie proste :).
    Czym innym jest wskazanie, gdzie "chory" będzie przebywał na zwolnieniu, a czym innym ocena, czy zwolnienie zostało wykorzystane zgodnie z celem.
    Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie "tak ogólnie na ciążę". Wszystkie to wiemy, tak samo jak wiemy, że przepisy sobie, a życie sobie. Skoro zwolnienie w ciąży jest w przypadku choroby (albo zagrożenia ciąży), to zwolnienie ma służyć wyzdrowieniu lub doprowadzeniu do stanu, gdzie ciąża przestaje być zagrożona. W zamiarze ustawodawcy zwolnienie nie służy natomiast wypoczynkowi, a do tego celu służy urlop wypoczynkowy. Jak w ciąży lekarz wyda zalecenie, że kobieta ma jechać nad morze, to spoko, sytuacja jest czysta i ZUS nie ma się do czego przyczepić. Ale jak takiego zalecenia nie ma, to pojechanie nad morze - moim zdaniem - jest słabe.
    Miałam z tematem trochę do czynienia tak od strony sądu rozpoznającego odwołania od niekorzystnych decyzji ZUS i w praktyce dużo zależy od tego, w obszarze właściwości jakiego sądu apelacyjnego się mieszka. Niektóre sądy są w tej mierze bardziej proklienckie, inne mniej :).

EDIT: Niemniej jednak osobiście uważam, że ryzyko kontroli jest niewielkie, bo jak pracujecie na etacie, to ZUS rzadko kontroluje wykorzystanie zwolnienia lekarskiego w ciąży. Gorzej, jak w pracy macie nieciekawą atmosferę, bo jak już taka kontrola się zdarzy, to w większości przypadków jest ona niestety wynikiem anonimowego (lub nawet nie), (nie)życzliwego donosu zazdrosnej "koleżanki" z pracy.

No ok ale jak Paula pisała, że chce pojechać do rodziny to jak dla mnie to nie oznacza że jedzie na urlop tylko, że może będzie jej łatwiej funkcjonować u rodziny bo będzie miała większą pomoc. Także wydaje mi się że to miałoby uzasadnienie. Ale to oczywiście tylko moja opinia :). Ja całkowicie rozumiem problem jechania na L4 na urlop bo tak jak piszesz L4 nie jest po to żeby na wczasy jeździć :).

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Właśnie wróciłam z przyspieszonej o tydzień wizyty bo od rana miałam skurcze az czasem nie mogłam się wyprostować do końca :( oczywiście już wkręcałam sobie, że rodzę. Na szczęście szyjka długa i twarda, niestety macica też twarda i mam nakaz leżenia plackiem przez tydzień. Oby pomogło! Tak że oszczędzajcie się dziewczyny, ja za wszelką cenę chciałam pracować ale nie wyszło.
    oj wspolczuje ale dobrze,ze nic zlego sie nie dzieje. Odpoczywaj :-)

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Kijanka, u mnie zaczynały się też bardzo nisko, w okolicy pęcherza. Potem zdarzało się poczuć dużo wyżej, niewiele niżej od pępka. A wczoraj znowu niziutko. Wniosek: to chyba totalnie zależy od danej pozycji dziecka :) Aha, zawsze czuję po bokach, raczej nigdy na środku.
    ja nie czuje ruchów ale jak slucham detektorem to on zawsze siedzi po prawej stronie-nie wiem czemu tak tak lubi , moze dlatego ruchy tez bede czuc po bokach :-)

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:

Lez, to naprawdę pomaga. Zdrowia życzę.

• Chanela Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 02:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na wizycie kontrolnej. Młody ma już 285 gram i jest ciut starszy bo dziś było 18t5d A wyszło 19t2d. Jest ułożony pośladkowo Ale to jeszcze ma czas żeby się poobracac. Podobno dzieci na tym etapie tak lubią.

Spirit, Nieplanowana, Paula_30, male_m, Kijanka, sisi, natki89 lubią tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś ma nadczynność tarczycy?nigdy tego nie miałam a nabawiłam się teraz w ciazy.biore thyrosol 2 x 10 mg do tego isoptin na puls bo mam ok130😳dziś zrobiłam dobie wolne od pracy bo ledwo stoję na nogach tak serce wali.boje się brać tyle leków ale podobno niebranie ich może mieć gorsze skutki dla dziecka.polowkowe mam 6 lipca .

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka ja teraz mam tsh w normie ale mialam problemy z tarczyca, do tego arytmia, więc wyobrażam sobie jak sie czujesz, nie wspominając o upalach. Z tego co wiem ten lek co bierzesz na tarczyce jest bezpieczniejszy niz metizol. Tarczyca to cholerstwo.

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka78 wrote:
    Dziewczyny czy któraś ma nadczynność tarczycy?nigdy tego nie miałam a nabawiłam się teraz w ciazy.biore thyrosol 2 x 10 mg do tego isoptin na puls bo mam ok130😳dziś zrobiłam dobie wolne od pracy bo ledwo stoję na nogach tak serce wali.boje się brać tyle leków ale podobno niebranie ich może mieć gorsze skutki dla dziecka.polowkowe mam 6 lipca .
    Cześć u mnie lekarz podejrzewa bo miałam za wysokie tętno ostatnio i idę dzisiaj na krew mocz i tsh właśnie. Pewnie będę miała wyniki do wieczora

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wybieram się na pobranie ale najpierw do rodzinnego. Poproszę o to zwolnienie na 10 dni zeby miec ciągłość, moze wypisze. Nie lubię mówić jednemu lekarzowi ze tamten jest kiepski ale coś musze powiedzieć dlaczego nie chce tam iść na wizyte.

• coma Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:06

uIHap1.png
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ