X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    A dlaczego była zła? Przecież to wasz wybór i nic jej do tego? Czyżby przeszło jej parę stówek koło nosa?
    Wiesz ze tez o tym pomyśleliśmy. Ze lekarz wystawiając skierowanie na sanco ma odpalany procent z tego. Bo innego wytłumaczenia nie widzę na aż takie naleganie na tak drogie badanie. I jasne wskazanie wskazaniem, ale decyzja należy ostatecznie do pacjenta. I lekarz nie powinien się złościć na odmowę dalszej diagnostyki.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Wiesz ze tez o tym pomyśleliśmy. Ze lekarz wystawiając skierowanie na sanco ma odpalany procent z tego. Bo innego wytłumaczenia nie widzę na aż takie naleganie na tak drogie badanie. I jasne wskazanie wskazaniem, ale decyzja należy ostatecznie do pacjenta. I lekarz nie powinien się złościć na odmowę dalszej diagnostyki.
    Dokładnie, powinien wspierać was w każdej decyzji i jedynie sugerować różne rozwiązania ale nie ma prawa się na was wydzierać 😡

Meggs lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • momo Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u was w miastach też jest taki problem z euthyroxem w aptekach? We Wrocławiu nigdzie nie ma... mam zapasu na jakieś 24 dni i co później?

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2019, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:

Nie rozumiem jak można nalegać na badanie, które jest po pierwsze nierefundowane i bardzo drogie, po drugie może być sprzeczne ze światopoglądem pacjentki (bo w sumie na tym etapie to się je tylko robi, żeby jeszcze ewentualnie moc usunąć, bo nie ma opcji leczenia chyba) , po trzecie zrobić to w tak mało dyplomatyczny sposób. Jak ktoś idzie na wizytę prywatną, to dlatego ze chce najwyższą jakość usług i na to poza wiedzą lekarza składa się kultura osobista i empatyczne podejście w dzieleniu się z nią informacjami na temat zdrowia i ewentualnych problemów. I nie chodzi o to ze ma głaskać po główce i mówić ze wszystko dobrze. Ma przedstawić sytuację w jasny, kulturalny i taktowny sposób. I jedna sprawa to poinformowanie o problemach i opcjach (bo to właśnie uspakaja) a inna zastraszanie.

Jeśli to pierwszy teraz to daj jeszcze jedna szanse, jeśli sytuacja już się powtórzyła to zmień lekarza lepiej, są setki dobrych specjalistów, szkoda nerwów.

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyroxu tez nigdzie nie mogę kupić, szukalam w 3 miastach gdzie czesto bywam i nawet w szpitapnych aptekach i nie ma. Biorę 25, a jak się skonczy to zastanawiam się jak dzielic 75 tak zeby było po rowno bo mam zapas...
    Moni a co do sytuacji - ja bym zgłosiła to w szefostwu w miejscu pracy tej pani, uwagę jej samej i zależnie od rozwoju sytuacji - ewentualnie do wyzszych instytucji i izb pielęgniarskich. Ta pani zobowiazana jest do przestrzegania tajemnicy zawodowej, a to że z imienia i nazwiska przekazała szczegolowe informacje dalej to juz jawne i świadome jej złamanie. Historyjki owszem są, i jeśli się opowiada coś to jak najbardziej anonimowo, a nie bezczelnie ze wskazaniem na człowieka!! Pani się wystraszy na pewno, ze oduczy się takiego czegoś a moze przez to i pan plotkarz z pracy się zreflektuje i skonczy swoje podśmiechujki.
    Brrr, sama jestem pielęgniarką ale wynoszenia z pracy i opowiadania bezczelnie o pacjentach sobie nie wyobrażam!!!

JustBelieve, Chanela lubią tę wiadomość

201910251756.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo wrote:
    Dziewczyny czy u was w miastach też jest taki problem z euthyroxem w aptekach? We Wrocławiu nigdzie nie ma... mam zapasu na jakieś 24 dni i co później?
    Momo jest problem i tu jest więcej:

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24910881,w-aptekach-brak-refundowanego-leku-na-niedoczynnosc-tarczycy.html#g=z&s=BoxLSLink

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wp.pl tez pisali o problemie producentów z eutyroxem.

• Meggs Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Nie rozumiem jak można nalegać na badanie, które jest po pierwsze nierefundowane i bardzo drogie, po drugie może być sprzeczne ze światopoglądem pacjentki (bo w sumie na tym etapie to się je tylko robi, żeby jeszcze ewentualnie moc usunąć, bo nie ma opcji leczenia chyba) , po trzecie zrobić to w tak mało dyplomatyczny sposób. Jak ktoś idzie na wizytę prywatną, to dlatego ze chce najwyższą jakość usług i na to poza wiedzą lekarza składa się kultura osobista i empatyczne podejście w dzieleniu się z nią informacjami na temat zdrowia i ewentualnych problemów. I nie chodzi o to ze ma głaskać po główce i mówić ze wszystko dobrze. Ma przedstawić sytuację w jasny, kulturalny i taktowny sposób. I jedna sprawa to poinformowanie o problemach i opcjach (bo to właśnie uspakaja) a inna zastraszanie.

Jeśli to pierwszy teraz to daj jeszcze jedna szanse, jeśli sytuacja już się powtórzyła to zmień lekarza lepiej, są setki dobrych specjalistów, szkoda nerwów.
    Zgadzam się z Tobą. Jesteśmy dorośli i podejmujemy świadome decyzje, nikt nie musi klepać nas po głowce, ale liczy się szacunek do naszego zdania lekarza, nawet jak on sam ma odmienne.
    Co do sytuacji z lekarką, miałam jedną średnio miłą na samym początku. Bodjaże w 6 tc kiedy to podczas usg okazało sie ze jest mały krwiak. Usłyszałam wtedy że moze organizm chce poronić i że będziemy musieli sztucznie podrzymywać ciąże (duphaston). I że mam 50/50 % szans zeby ciaza sie utrzymała. Byłam w szoku i przerazona. Na nastepna wizyta udalam sie do kogoś innego i tam zupelnie inna rozmowa. Krwiak byl tak maly i podowodniowy ze w ogole nie zagrazał ciąży. Notabene po 2 tyg nie było po nim śladu. Ale lekarz u ktorego byłam sam przyznal że prowadzi mnie jeden z lepszych specjalistow wiec wrocilam do mojej lekarki. Ogolnie wiedzy i doswiadczenia nie moge jej odmowic, ale w sytuacjach kirdy cos jest nie tak przyjmuje jakies dziwne zachowania i bardzo mnie stresuje.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś wizytę u mojego gin.czekam na nią niecierpliwie bo boje się tych leków które biorę na nadczynność.oby z małym wszystko było Ok.do tego potrzebuje na cito skierowania do endokrynologa bo jak opowiedziałam koleżance pielęgniarce do kogo poszłam kazała mi skonsultować to z innym lekarzem bo jej nie ufa.wiec dziś będę walczyć żeby dostać się go rodzinnego.dalej złe się czuje,leze całe 4 dni.boje się ze leki mam złe dobrane.zazdroszecze dobrego samopoczucia w ciazy.

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przywitałam dzień wymiotami żółcią i mega zatwardzeniem. Boli i nie wiem co mam zrobić. Pierwszy raz tak mam

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka powodzenia z tymi lekarzami. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie do endo czeka się dość długo, może jakaś wizyta prywatnie. Może i ty doczekasz sie dobrego samopoczucia, tego ci zycze. Ja to stwierdzilam ze odruch wymioty po każdym myciu zębów i jak jestem bardzo głodna bedzie mi towarzyszył do konca ciąży.

• Janka78 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam prywatnie u endo ale jezeli uda mi się zdobyć skierowanie u rodzinnego z dopiskiem pilne to mnie przyjmą na NFZ wszędzie.ocxywiscie dodzwonić się nie mogę 😡na zatwardzenie dobre czereśnie. Js jak pojem to biegam co chwila😉żółcią tez zygalam.ciezko potem dojść do siebie🤮

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Dzyzia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietę w ciąży muszą przyjąć do każdego specjalisty w ciągu chyba 14 dni, takie są przepisy.

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Dzyzia!

Ja wczoraj poczułam pierwsze wyraźne ruchy! Wcześniej myślałam że mi się zdaje, ale jednak to to! :) Wczoraj leżałam z mężem na dywanie wieczorem prostowalismy kręgosłupy po ciężkim dniu i nogi do góry położyliśmy na kanapie i... bum! taki kopniak z lewej strony na dole że hej! Aż na ręce poczułam! Ale się cieszę!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 09:20

coma, Moni**, Magdalen, kudłata, sisi, Paula_30 lubią tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz jadę na przegląd u dentysty. Któraś z Was już była? Mi moją dodatkowa gin mówiła że muszę iść obowiązkowo. Już się boję :/

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:09

uIHap1.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w 17 tc i tak samo, jak coma, miałam tylko kamień do zdjęcia. Teraz pewnie pójdę znowu gdzieś za miesiąc na kontrolę.

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • male_m Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    A teraz jadę na przegląd u dentysty. Któraś z Was już była? Mi moją dodatkowa gin mówiła że muszę iść obowiązkowo. Już się boję :/

Ja nie byłym, ale może teraz jak będę w Krakowie to skoczę na szybki przegląd.
    Myślę że nie ma się czego bać. To jest bardzo istotne żeby pilnować zębów w ciąży i o nie bardziej dbać, a tym bardzej istotne jest wiedzieć czy nic się nie dzieje złego, a jeśli są jakieś problemy to je w miarę możliwości wyleczyć bo może się to przekładać np. na wcześniejszy poród itp.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:09

momo, Kropka89, male_m, Aishha, Moni**, Magdalen, Meggs, Zlaania1, kudłata, sisi, Paula_30, Spirit, Zanes lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma, to prawie tak jak ja :-D Ale super coo!?! :)))

coma, Moni** lubią tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ