X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    A dlaczego była zła? Przecież to wasz wybór i nic jej do tego? Czyżby przeszło jej parę stówek koło nosa?
    Wiesz ze tez o tym pomyśleliśmy. Ze lekarz wystawiając skierowanie na sanco ma odpalany procent z tego. Bo innego wytłumaczenia nie widzę na aż takie naleganie na tak drogie badanie. I jasne wskazanie wskazaniem, ale decyzja należy ostatecznie do pacjenta. I lekarz nie powinien się złościć na odmowę dalszej diagnostyki.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Wiesz ze tez o tym pomyśleliśmy. Ze lekarz wystawiając skierowanie na sanco ma odpalany procent z tego. Bo innego wytłumaczenia nie widzę na aż takie naleganie na tak drogie badanie. I jasne wskazanie wskazaniem, ale decyzja należy ostatecznie do pacjenta. I lekarz nie powinien się złościć na odmowę dalszej diagnostyki.
    Dokładnie, powinien wspierać was w każdej decyzji i jedynie sugerować różne rozwiązania ale nie ma prawa się na was wydzierać 😡

Meggs lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • momo Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u was w miastach też jest taki problem z euthyroxem w aptekach? We Wrocławiu nigdzie nie ma... mam zapasu na jakieś 24 dni i co później?

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2019, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:

Nie rozumiem jak można nalegać na badanie, które jest po pierwsze nierefundowane i bardzo drogie, po drugie może być sprzeczne ze światopoglądem pacjentki (bo w sumie na tym etapie to się je tylko robi, żeby jeszcze ewentualnie moc usunąć, bo nie ma opcji leczenia chyba) , po trzecie zrobić to w tak mało dyplomatyczny sposób. Jak ktoś idzie na wizytę prywatną, to dlatego ze chce najwyższą jakość usług i na to poza wiedzą lekarza składa się kultura osobista i empatyczne podejście w dzieleniu się z nią informacjami na temat zdrowia i ewentualnych problemów. I nie chodzi o to ze ma głaskać po główce i mówić ze wszystko dobrze. Ma przedstawić sytuację w jasny, kulturalny i taktowny sposób. I jedna sprawa to poinformowanie o problemach i opcjach (bo to właśnie uspakaja) a inna zastraszanie.

Jeśli to pierwszy teraz to daj jeszcze jedna szanse, jeśli sytuacja już się powtórzyła to zmień lekarza lepiej, są setki dobrych specjalistów, szkoda nerwów.

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyroxu tez nigdzie nie mogę kupić, szukalam w 3 miastach gdzie czesto bywam i nawet w szpitapnych aptekach i nie ma. Biorę 25, a jak się skonczy to zastanawiam się jak dzielic 75 tak zeby było po rowno bo mam zapas...
    Moni a co do sytuacji - ja bym zgłosiła to w szefostwu w miejscu pracy tej pani, uwagę jej samej i zależnie od rozwoju sytuacji - ewentualnie do wyzszych instytucji i izb pielęgniarskich. Ta pani zobowiazana jest do przestrzegania tajemnicy zawodowej, a to że z imienia i nazwiska przekazała szczegolowe informacje dalej to juz jawne i świadome jej złamanie. Historyjki owszem są, i jeśli się opowiada coś to jak najbardziej anonimowo, a nie bezczelnie ze wskazaniem na człowieka!! Pani się wystraszy na pewno, ze oduczy się takiego czegoś a moze przez to i pan plotkarz z pracy się zreflektuje i skonczy swoje podśmiechujki.
    Brrr, sama jestem pielęgniarką ale wynoszenia z pracy i opowiadania bezczelnie o pacjentach sobie nie wyobrażam!!!

JustBelieve, Chanela lubią tę wiadomość

201910251756.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo wrote:
    Dziewczyny czy u was w miastach też jest taki problem z euthyroxem w aptekach? We Wrocławiu nigdzie nie ma... mam zapasu na jakieś 24 dni i co później?
    Momo jest problem i tu jest więcej:

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24910881,w-aptekach-brak-refundowanego-leku-na-niedoczynnosc-tarczycy.html#g=z&s=BoxLSLink

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wp.pl tez pisali o problemie producentów z eutyroxem.

• Meggs Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Nie rozumiem jak można nalegać na badanie, które jest po pierwsze nierefundowane i bardzo drogie, po drugie może być sprzeczne ze światopoglądem pacjentki (bo w sumie na tym etapie to się je tylko robi, żeby jeszcze ewentualnie moc usunąć, bo nie ma opcji leczenia chyba) , po trzecie zrobić to w tak mało dyplomatyczny sposób. Jak ktoś idzie na wizytę prywatną, to dlatego ze chce najwyższą jakość usług i na to poza wiedzą lekarza składa się kultura osobista i empatyczne podejście w dzieleniu się z nią informacjami na temat zdrowia i ewentualnych problemów. I nie chodzi o to ze ma głaskać po główce i mówić ze wszystko dobrze. Ma przedstawić sytuację w jasny, kulturalny i taktowny sposób. I jedna sprawa to poinformowanie o problemach i opcjach (bo to właśnie uspakaja) a inna zastraszanie.

Jeśli to pierwszy teraz to daj jeszcze jedna szanse, jeśli sytuacja już się powtórzyła to zmień lekarza lepiej, są setki dobrych specjalistów, szkoda nerwów.
    Zgadzam się z Tobą. Jesteśmy dorośli i podejmujemy świadome decyzje, nikt nie musi klepać nas po głowce, ale liczy się szacunek do naszego zdania lekarza, nawet jak on sam ma odmienne.
    Co do sytuacji z lekarką, miałam jedną średnio miłą na samym początku. Bodjaże w 6 tc kiedy to podczas usg okazało sie ze jest mały krwiak. Usłyszałam wtedy że moze organizm chce poronić i że będziemy musieli sztucznie podrzymywać ciąże (duphaston). I że mam 50/50 % szans zeby ciaza sie utrzymała. Byłam w szoku i przerazona. Na nastepna wizyta udalam sie do kogoś innego i tam zupelnie inna rozmowa. Krwiak byl tak maly i podowodniowy ze w ogole nie zagrazał ciąży. Notabene po 2 tyg nie było po nim śladu. Ale lekarz u ktorego byłam sam przyznal że prowadzi mnie jeden z lepszych specjalistow wiec wrocilam do mojej lekarki. Ogolnie wiedzy i doswiadczenia nie moge jej odmowic, ale w sytuacjach kirdy cos jest nie tak przyjmuje jakies dziwne zachowania i bardzo mnie stresuje.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś wizytę u mojego gin.czekam na nią niecierpliwie bo boje się tych leków które biorę na nadczynność.oby z małym wszystko było Ok.do tego potrzebuje na cito skierowania do endokrynologa bo jak opowiedziałam koleżance pielęgniarce do kogo poszłam kazała mi skonsultować to z innym lekarzem bo jej nie ufa.wiec dziś będę walczyć żeby dostać się go rodzinnego.dalej złe się czuje,leze całe 4 dni.boje się ze leki mam złe dobrane.zazdroszecze dobrego samopoczucia w ciazy.

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przywitałam dzień wymiotami żółcią i mega zatwardzeniem. Boli i nie wiem co mam zrobić. Pierwszy raz tak mam

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka powodzenia z tymi lekarzami. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie do endo czeka się dość długo, może jakaś wizyta prywatnie. Może i ty doczekasz sie dobrego samopoczucia, tego ci zycze. Ja to stwierdzilam ze odruch wymioty po każdym myciu zębów i jak jestem bardzo głodna bedzie mi towarzyszył do konca ciąży.

• Janka78 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam prywatnie u endo ale jezeli uda mi się zdobyć skierowanie u rodzinnego z dopiskiem pilne to mnie przyjmą na NFZ wszędzie.ocxywiscie dodzwonić się nie mogę 😡na zatwardzenie dobre czereśnie. Js jak pojem to biegam co chwila😉żółcią tez zygalam.ciezko potem dojść do siebie🤮

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Dzyzia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietę w ciąży muszą przyjąć do każdego specjalisty w ciągu chyba 14 dni, takie są przepisy.

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki
    7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
    17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
    Córeczka urodzona 10/2019

Ciąża pozamaciczna 02/2021

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Dzyzia!

Ja wczoraj poczułam pierwsze wyraźne ruchy! Wcześniej myślałam że mi się zdaje, ale jednak to to! :) Wczoraj leżałam z mężem na dywanie wieczorem prostowalismy kręgosłupy po ciężkim dniu i nogi do góry położyliśmy na kanapie i... bum! taki kopniak z lewej strony na dole że hej! Aż na ręce poczułam! Ale się cieszę!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 09:20

coma, Moni**, Magdalen, kudłata, sisi, Paula_30 lubią tę wiadomość

Dopegyt —> Metocard (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Stasia
    28.11 termin usg
    14.11 planowana indukcja
    10/11.11 moj plan 😁

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz jadę na przegląd u dentysty. Któraś z Was już była? Mi moją dodatkowa gin mówiła że muszę iść obowiązkowo. Już się boję :/

Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    28.11 termin usg
    14.11 planowana indukcja
    10/11.11 moj plan 😁

preg.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:09

uIHap1.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w 17 tc i tak samo, jak coma, miałam tylko kamień do zdjęcia. Teraz pewnie pójdę znowu gdzieś za miesiąc na kontrolę.

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki
    7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
    17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
    Córeczka urodzona 10/2019

Ciąża pozamaciczna 02/2021

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022

05/2025 ciąża naturals

preg.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    A teraz jadę na przegląd u dentysty. Któraś z Was już była? Mi moją dodatkowa gin mówiła że muszę iść obowiązkowo. Już się boję :/

Ja nie byłym, ale może teraz jak będę w Krakowie to skoczę na szybki przegląd.
    Myślę że nie ma się czego bać. To jest bardzo istotne żeby pilnować zębów w ciąży i o nie bardziej dbać, a tym bardzej istotne jest wiedzieć czy nic się nie dzieje złego, a jeśli są jakieś problemy to je w miarę możliwości wyleczyć bo może się to przekładać np. na wcześniejszy poród itp.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 21:09

momo, Kropka89, male_m, Aishha, Moni**, Magdalen, Meggs, Zlaania1, kudłata, sisi, Paula_30, Spirit, Zanes lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma, to prawie tak jak ja :-D Ale super coo!?! :)))

coma, Moni** lubią tę wiadomość

Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    28.11 termin usg
    14.11 planowana indukcja
    10/11.11 moj plan 😁

preg.png
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ