Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cecylia wrote:Mi powiedziała już chyba 10 razy teściowa że mam absolutnie nic nie kupować, bo wszystko dostanę. Dziwnie mi z tym, bo z jednej strony wiem, ze jej sprawi radość wybieranie, ale z drugiej mam tak bezczynnie czekać? Niby jeszcze dużo czasu ale czuję się niepewnie i głupio. Też nie wiem jak jej powiedzieć że wolałabym sama część rzeczy kupić, ale zawsze ucina temat bardzo stanowczo. Łóżeczko ma na strychu 40 letnie jak nowe, na przykład, wczoraj się dowiiedzialam. Masakra, ale przynajmniej wiem że sama muszę kupić. Ale już takie droższe rzeczy jak wózek czy fotelik samochodowy bym wolała sama wybrać i zapłacić, nie wiem jak to załatwić żeby się bez sensu nie pokłócić. No i boje się na dwa tygodnie przed porodem dowiedzieć się że połowy rzeczy mi brakuje na przykład.
-
Ja miałam cytologie z poprzedniego roku i w 12 tygodniu miałam robiona.
-
Chanela wrote:Też ostatnio mocno myślę o tym wózku. Dla mnie ważne żeby był lekki. A te zestawy 3w1 mają zamiast fotelika często antymandat więc chce inny fotelik. S0acerowka w sumie też pewnie będzie na chwilę. Potem kupię sobie jakąś inną. Z córka kupiłam drogi wózek i potem zalowalam tej wydanej kasy. Tym razem zrobię to oszczędniej.
PAtrzac na wózki rzuciło mi się w oczy ze w sklepie smile online można kupić różne wózki „ 2w1 + fotelik” z tym ze fotelików jest kulka do wyboru z różnych firm, np maxi cosi, kiddy tak ze już coś konkretnego i bardzo bezpiecznego 😉 takiego typowego 3w1 tez bym nie kupowała bo wiadomo ze te foteliki właśnie są żeby być i nie koniecznie maja atesty. Ja akurat nie kupiłam(osobno wózek kupowałam a zupełnie gdzie indziej fotelik) u nich ale jak ktoś chce zestaw taniej(bo sprawdzałam i faktycznie taniej wychodzi) i to z fotelikiem z prawdziwego zdarzenia to warto popatrzeć 😉Chanela lubi tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
coma wrote:Może skocz gdzieś prywatnie? Albo udaj się na inną IP i trochę posymuluj?
Mamy jednego polskiego lekarza godzinę drogi od nas ale przyjmuje tylko w niedzielę, jeśli czwartkowe usg mnie nie zadowoli to pojadę do niego.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
nick nieaktualny
-
OlivkowaMama wrote:Ktoś połówkowe w tym tygodniu? Ja mam jutro na 17sta
Ja tez jutro, na17:30 😊 nie moge się doczekać, może w końcu moj Kropek ujawni sie co tam ma dokładnie między nóżkami 😉 Najważniejsze, ze czuje już ruchy i to na pewno nie jelita 😆😜OlivkowaMama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJustBelieve wrote:Oczywiście. I w ciazy i podczas karmienia tym bardziej powinno się zrobić usg piersi. To właśnie w tym czasie zachodzi dużo zmian w piersiach.
Czyzby ten lekarz na nfz wprowadzil mnie w blad? Bedac juz w ciąży odebralam wyniki mammografi ktore wykazaly jskies guzki, w zaleceniach bylo powtorne badanie usg za pol roku. Więc pokazalam ginowi te wyniki i spytalam o to usg a on ze to nie ma sensu, po co to robic jak w piersiach zachodzi mnostwo zmian i badanie bedzie niemiarodajne. Wiec sie nie zapisywalam. Kurcze, musze jednak sie zapisac albo spytać tego druguego gina. Ciagle mysle o tych moich piersiach i chyba dla swietego spokoju zrobie to usg chociaz na usg nic nie bylo widac tylko na mammo. -
Iza34 wrote:Czyzby ten lekarz na nfz wprowadzil mnie w blad? Bedac juz w ciąży odebralam wyniki mammografi ktore wykazaly jskies guzki, w zaleceniach bylo powtorne badanie usg za pol roku. Więc pokazalam ginowi te wyniki i spytalam o to usg a on ze to nie ma sensu, po co to robic jak w piersiach zachodzi mnostwo zmian i badanie bedzie niemiarodajne. Wiec sie nie zapisywalam. Kurcze, musze jednak sie zapisac albo spytać tego druguego gina. Ciagle mysle o tych moich piersiach i chyba dla swietego spokoju zrobie to usg chociaz na usg nic nie bylo widac tylko na mammo.
mama ginekolog o tym również te pisała
https://mamaginekolog.pl/czujnosc-onkologiczna-ciazy/
cytologię też powinno się zrobić w ciąży !!!! i grzebanie w szyjce nie zaszkodzi dziecku -
Iza absolutnie nie słuchaj lekarza. Są zmiany które widać tylko w mammografi a są takie co widać tylko w USG. Lepiej pójść raz więcej niż o raz za mało. Tak samo jeżeli same wyczujecie jakaś zmianę, zrobicie USG będzie że jest ok a za jakiś czas np wyda wam się że ona jakby dalej się powiększyła iddzcie znowu na USG ale już do innego radiologa. Tak samo obrzęk piersi, ból w środku, kłucie pod pachą, wciągnięcie skóry, zmiana barwy jednej brodawki bezwzględnie na USG albo znowu na USG. Rak piersi w młodym wieku nie straszac nikogo jest bardzo agresywny i szybki w rozwoju. To nie to samo co dostać w wieku 60-70 lat.
-
Przytyłam pierwszy kilogram🥳 w stosunku do najniższej wagi jaką miałam w ciąży, bo bilans nadal -9 kg ale i tak super!
A co do USG i mammografii to ja muszę się przyznać ze mammografii nigdy nie miałam robionej, USG ostatnio w lutym przed ciążą. Badam sobie piersi sama, ale jakoś nigdy się tym tematem specjalnie nie przejmowałam (nikt w mojej rodzinie bliżej ani dalszej nie chorował na raka). Myślicie ze powinnam zrobić jakieś badania w ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 07:23
Kijanka lubi tę wiadomość
-
Coma luty był niedawno więc nie, wystarczy samobadanie w domu i obserwacja wyglądu. To że w rodzinie nikt nie miał to dobrze ale nie jest to wyznacznik aby badać się rzadziej niż co 1-2 lata. Szkoda że to nie refundowane badanie tak jak cytologia nawiasem mówiąc. Ja zawsze 140 zł płacę.
-
Ja też miałam cytologie jakoś na przełomie I/II trymestru. Usg piersi z kolei w lutym, wyszły jakieś zmiany. No i potem miałam robiona biopsje pod koniec I trymestru, stres był ogromny ale wszystko w porządku. Kontrole od onkologa mam zlecona na koniec II trymestru/początek III, no a potem po zakończeniu karmienia. To też było moje pierwsze usg piersi, nic mnie nie bolało, nic nie wyxzuwalam pod palcami, poszłam bo wcześniej nie miałam robionego.
-
nick nieaktualnyanqa123 wrote:A u mnie apogeum alergii...miałam nadzieję, że będzie lżej w tym roku..niestety końcówka czerwca tragiczna, tona chusteczek, oczy swędzą, w nocy nos zatkany!!! cholerne trawy!! jeszcze 2-3 tyg i przejdzie...ehhhhh
-
Ja wczoraj byłam u lekarki także zrobiła u siebie prenatalne i cytologię od razu.
Maluch nie chciał się zdradzić z płcią także na razie zostaje dziewczynka z prenatalnych a może w piątek na właściwych prenatalnych się potwierdzi.
Chanela co do bankowania krwi to ja bardzo podobne rzeczy czytałam ponad 2 lata temu w kilku artykułach, także to nie jest zbyt odosobniona opinia . Zresztą u nas to był jednen z powodów dla których wolałam żeby mały na starcie dostał więcej krwi. Już nie mówiąc o tym, że bankowanie dla swojego dziecka to dość droga impreza.