X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o pęcherz... Czy macie problem z nietrzymaniem moczu? Mnie sie zdarza popuscic np. przy kichnieciu. Ale to nic. Kilka razy zdarzylo mi sie (na szczescie w domu) posikac sie ze smiechu 🙈 Jak wychodze na miasto to musze założyć podpaske, tak dla swojego komfortu psychicznego, gdybym miala popuscic. Mam nadzieje, ze po ciąży mi to minie, bo nie wyobrazam sobie w taki sposob funkcjonowac.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wydaje mi sie zżera te 3mm różnicy to poprostu wina pomiaru. Wystarczy ze lekarz minimalnie zaznaczy zle na usg i już inny wynik będzie.

Kijanka, Maija lubią tę wiadomość

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Najważniejsze, by często siusiać i nie dopuścić do całkowitego napełnienia się pęcherza. No i też zadbać o regularne wypróżnianie...

Spoko, w ramach prewencji nawrotu kolki nerkowej piję nadal z 5 litrów płynów dziennie. Przy tej ilości nie da się nie sikać co 20 minut :). Póki co działa.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    A jeśli chodzi o pęcherz... Czy macie problem z nietrzymaniem moczu? Mnie sie zdarza popuscic np. przy kichnieciu. Ale to nic. Kilka razy zdarzylo mi sie (na szczescie w domu) posikac sie ze smiechu 🙈 Jak wychodze na miasto to musze założyć podpaske, tak dla swojego komfortu psychicznego, gdybym miala popuscic. Mam nadzieje, ze po ciąży mi to minie, bo nie wyobrazam sobie w taki sposob funkcjonowac.

Zdarzyło mi się niestety przy kichaniu :D

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Spoko, w ramach prewencji nawrotu kolki nerkowej piję nadal z 5 litrów płynów dziennie. Przy tej ilości nie da się nie sikać co 20 minut :). Póki co działa.

No tak Kijanka, w Twoim przypadku to nie ma opcji, by przetrzymywać mocz :D a jaką wodę pijesz?

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Ja w ogóle mam dziwne przeboje z tym pęcherzem. Cały dzień co chwilę mam wrażenie że tak się mi się chce strasznie sikać że zaraz mi pęcherz rozwali a jak siadam na WC to muszę się spinac żeby cokolwiek wysikać :-( wstaje i czuję że dalej mi się chce sikać :-( ale w moczu tylko niewielkie bakterie,lekarz mówi że to normalne. A już w ogóle jak leze w nocy i wstaje sikać to mam wrażenie że nie dobiegnie do toalety i siadam i leci trochę.

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka z ta woda wzielam od Ciebie na te moje zaparcia i jak na razie pilnuje się żeby wypijać minimum 3 litry dziennie i dzięki temu już 2 dni pod rząd był efekt :-) co prawda i tak się namęczyłem na WC ale nie aż tak jak wczensiej jak się wyróżniałam co 3-4 dni :-o ale 5 litrów to bym chyba nie dała rady.. .

Kijanka lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    No tak Kijanka, w Twoim przypadku to nie ma opcji, by przetrzymywać mocz :D a jaką wodę pijesz?

Lekarze i położne polecali mi na przeczyszczenie nerek wodę JAN. Niestety ona jest dość droga, bo 5 litrów kosztuje koło 20 zł. Więc piję ok. 1-1,5l wody JAN dziennie, a reszta to co się akurat trafi. Trochę źródlanej, trochę Kropli Beskidu, czasem jakaś Muszynianka. Od czasu do czasu przepiję tą wodę jakąś herbatką, sokiem grejpfrutowym albo somersby gruszkowym 0% :).
    Do tego jem gigantyczne ilości czereśni, a to też prawie sama woda.

Maija lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Kijanka z ta woda wzielam od Ciebie na te moje zaparcia i jak na razie pilnuje się żeby wypijać minimum 3 litry dziennie i dzięki temu już 2 dni pod rząd był efekt :-) co prawda i tak się namęczyłem na WC ale nie aż tak jak wczensiej jak się wyróżniałam co 3-4 dni :-o ale 5 litrów to bym chyba nie dała rady.. .

Taaa... odkąd wlewam w siebie dzikie ilości płynów, też pozbyłam się zaparć, choć nigdy nie miałam ich jakoś bardzo uciążliwych.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja po połówkowych, będzie synuś 🙂👶 w końcu się ujawnił. Wszystkie parametry w normie, rozwija się prawidłowo, waga 390 gram 😊

Kijanka, Paula_30, Iza34, Maija, Moni**, Ewelina92, Spirit, kudłata, OlivkowaMama, Kropka89, mrt87, Magdalen, sisi, Aishha, Ig004, Chanela, Esti, silent, Zanes lubią tę wiadomość

d29db7a339.png
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie dziwne spiecia brzucha szczególnie wieczorem. Bałam się ze to jakies skurcze czy cos, bo czuje rozpieranie i czasem nawet mrowienie, a po ostatnim usg okazalo się, ze to maluch ulozony poprzecznie tak się rozpycha. Po tym co zaczyna wyczyniac w tym brzuchu i wprawiać matkę w panikę czekam aż się zmieni swe ułożenie :D

201910251756.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kluje od dolu jak jestem zmeczona i duzo chodze. Np.teraz kluje, jak mąż w domu to on zajmuje sie corka, dzis go nie ma a corka pozno chodzi spac. I już jestem tak zmeczona ze odpuscilam oblekanie poscieli w poszewki bo to by przyniosło wiecej szkody niz pozytku.

A co do nietrzymania moczu to sie zdaza ale nie czesto. Natomiast zastanawia mnie jedno- nadal jestem na luteinie dopochwowej ktora aplikuje ok.7 i 19. Ta z rana powoli w ciagu dnia wylatuje, szybciej przy większym wysilku. Natomiast ta wieczorna- w nocy wstaje do wc po 2-3 razyy i jest sucho, rano ide siku jest sucho i czysto, tylko wstane z kibelka i zrobie kilka krokow a bielizna mokra jakbym popuscila i biale po luteinie az grubo. Tez tak macie?

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    A co do nietrzymania moczu to sie zdaza ale nie czesto. Natomiast zastanawia mnie jedno- nadal jestem na luteinie dopochwowej ktora aplikuje ok.7 i 19. Ta z rana powoli w ciagu dnia wylatuje, szybciej przy większym wysilku. Natomiast ta wieczorna- w nocy wstaje do wc po 2-3 razyy i jest sucho, rano ide siku jest sucho i czysto, tylko wstane z kibelka i zrobie kilka krokow a bielizna mokra jakbym popuscila i biale po luteinie az grubo. Tez tak macie?

Tak! Na początku byłam tym przerażona i w trakcie szykowania śniadanka biegłam do toalety upewnić się, że to luteina a nie krew. Czasem też zdarza się, że tę wieczorną luteinę mam na palcu rozpuszczoną po aplikowaniu porannej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 22:44

Iza34 lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam dzis badania przed wizyta. W moczu brak pasm slyzu i jest ok, za to morfologia krwi-az razi niebieski i czerwony kolor. Ciekawe co na to lekarz. Zrobilam dodatkowo glukoze i tez jest ok a wieczorem przed badaniem pokusilam sie o kawalek arbuza.

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Mnie kluje od dolu jak jestem zmeczona i duzo chodze. Np.teraz kluje, jak mąż w domu to on zajmuje sie corka, dzis go nie ma a corka pozno chodzi spac. I już jestem tak zmeczona ze odpuscilam oblekanie poscieli w poszewki bo to by przyniosło wiecej szkody niz pozytku.

Też tak mam! Chodzi mi o nieregularne wypływanie luteiny. Czasami spoko, a czasami z opóźnionym zapłonem. Ah, no strasznie to nieprzyjemne...

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bardzo często mam uczucie rozpierania, spinania brzucha, wydaje mi się, że jest twardy. Ale moja ginekolog sprawdziła wszystko wczoraj i powiedziała, że brzuch jest miękki. A wtedy jak mnie badała, miałam akurat straszne uczucie napięcia. Myślę, że to nasze dzidziusie się tak ruszają i fikają koziołki.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie teraz wieczorem strasznie rozdelo, brzuch jak bardzo mocno napompowany balon.

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Ja też bardzo często mam uczucie rozpierania, spinania brzucha, wydaje mi się, że jest twardy. Ale moja ginekolog sprawdziła wszystko wczoraj i powiedziała, że brzuch jest miękki. A wtedy jak mnie badała, miałam akurat straszne uczucie napięcia. Myślę, że to nasze dzidziusie się tak ruszają i fikają koziołki.

Ja już dawno doszłam do wniosku, że nie umiem sama ocenić, czy moja macica jest twarda czy miękka. Czasem przed badaniem jestem pewna, że będzie oceniona jako twarda w stopniu krytycznym, a lekarz mówi, że w porządku, miękka. I to nie jeden konował jakiś, tylko miałam takie sytuacje kilkakrotnie. Innym razem nic niepokojącego nie czuję, a lekarz twierdzi, że częściowo reaktywna.
    Generalnie to wydaje mi się, że twardość macicy ocenia się macając palcami jej dno. Czyli u nas gdzieś w okolicy pępka. A jak gdzieś niżej jest twarda, to maluch się rozpycha. Zauważyłam, że lekarze tak mnie badali, a i gdzieś czytałam na necie, że tak właśnie się ocenia.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Mnie teraz wieczorem strasznie rozdelo, brzuch jak bardzo mocno napompowany balon.
    Właśnie u mnie też... Mój tak dzisiaj na mnie popatrzył jak założyłam koszulkę do spania,której długo nie miałam i stwierdził że niezlie mi wywaliło :-p a ja się martwiłam że mi brzucha jeszcze nie widać a teraz wyglądam wieczorem jak w 7/8 mscu

860i3e5edambhnvb.png
  • OlivkowaMama Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po połówkowych :) Kuba waży 300 gram :)

momo, Moni**, coma, Kropka89, mrt87, Audreyyy, Paula_30, Kijanka, Zlaania1, Magdalen, sisi, Aishha, Ig004, Chanela, Esti, silent, Zanes lubią tę wiadomość

33 lata, 13cs - w końcu się doczekaliśmy! ❤️
    mhsv3e5elhkz505n.png

l22ncwa1gr7xibs9.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ