X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o pęcherz... Czy macie problem z nietrzymaniem moczu? Mnie sie zdarza popuscic np. przy kichnieciu. Ale to nic. Kilka razy zdarzylo mi sie (na szczescie w domu) posikac sie ze smiechu 🙈 Jak wychodze na miasto to musze założyć podpaske, tak dla swojego komfortu psychicznego, gdybym miala popuscic. Mam nadzieje, ze po ciąży mi to minie, bo nie wyobrazam sobie w taki sposob funkcjonowac.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wydaje mi sie zżera te 3mm różnicy to poprostu wina pomiaru. Wystarczy ze lekarz minimalnie zaznaczy zle na usg i już inny wynik będzie.

Kijanka, Maija lubią tę wiadomość

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Najważniejsze, by często siusiać i nie dopuścić do całkowitego napełnienia się pęcherza. No i też zadbać o regularne wypróżnianie...

Spoko, w ramach prewencji nawrotu kolki nerkowej piję nadal z 5 litrów płynów dziennie. Przy tej ilości nie da się nie sikać co 20 minut :). Póki co działa.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    A jeśli chodzi o pęcherz... Czy macie problem z nietrzymaniem moczu? Mnie sie zdarza popuscic np. przy kichnieciu. Ale to nic. Kilka razy zdarzylo mi sie (na szczescie w domu) posikac sie ze smiechu 🙈 Jak wychodze na miasto to musze założyć podpaske, tak dla swojego komfortu psychicznego, gdybym miala popuscic. Mam nadzieje, ze po ciąży mi to minie, bo nie wyobrazam sobie w taki sposob funkcjonowac.

Zdarzyło mi się niestety przy kichaniu :D

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Spoko, w ramach prewencji nawrotu kolki nerkowej piję nadal z 5 litrów płynów dziennie. Przy tej ilości nie da się nie sikać co 20 minut :). Póki co działa.

No tak Kijanka, w Twoim przypadku to nie ma opcji, by przetrzymywać mocz :D a jaką wodę pijesz?

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Ja w ogóle mam dziwne przeboje z tym pęcherzem. Cały dzień co chwilę mam wrażenie że tak się mi się chce strasznie sikać że zaraz mi pęcherz rozwali a jak siadam na WC to muszę się spinac żeby cokolwiek wysikać :-( wstaje i czuję że dalej mi się chce sikać :-( ale w moczu tylko niewielkie bakterie,lekarz mówi że to normalne. A już w ogóle jak leze w nocy i wstaje sikać to mam wrażenie że nie dobiegnie do toalety i siadam i leci trochę.

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka z ta woda wzielam od Ciebie na te moje zaparcia i jak na razie pilnuje się żeby wypijać minimum 3 litry dziennie i dzięki temu już 2 dni pod rząd był efekt :-) co prawda i tak się namęczyłem na WC ale nie aż tak jak wczensiej jak się wyróżniałam co 3-4 dni :-o ale 5 litrów to bym chyba nie dała rady.. .

Kijanka lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    No tak Kijanka, w Twoim przypadku to nie ma opcji, by przetrzymywać mocz :D a jaką wodę pijesz?

Lekarze i położne polecali mi na przeczyszczenie nerek wodę JAN. Niestety ona jest dość droga, bo 5 litrów kosztuje koło 20 zł. Więc piję ok. 1-1,5l wody JAN dziennie, a reszta to co się akurat trafi. Trochę źródlanej, trochę Kropli Beskidu, czasem jakaś Muszynianka. Od czasu do czasu przepiję tą wodę jakąś herbatką, sokiem grejpfrutowym albo somersby gruszkowym 0% :).
    Do tego jem gigantyczne ilości czereśni, a to też prawie sama woda.

Maija lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Kijanka z ta woda wzielam od Ciebie na te moje zaparcia i jak na razie pilnuje się żeby wypijać minimum 3 litry dziennie i dzięki temu już 2 dni pod rząd był efekt :-) co prawda i tak się namęczyłem na WC ale nie aż tak jak wczensiej jak się wyróżniałam co 3-4 dni :-o ale 5 litrów to bym chyba nie dała rady.. .

Taaa... odkąd wlewam w siebie dzikie ilości płynów, też pozbyłam się zaparć, choć nigdy nie miałam ich jakoś bardzo uciążliwych.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja po połówkowych, będzie synuś 🙂👶 w końcu się ujawnił. Wszystkie parametry w normie, rozwija się prawidłowo, waga 390 gram 😊

Kijanka, Paula_30, Iza34, Maija, Moni**, Ewelina92, Spirit, kudłata, OlivkowaMama, Kropka89, mrt87, Magdalen, sisi, Aishha, Ig004, Chanela, Esti, silent, Zanes lubią tę wiadomość

d29db7a339.png
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie dziwne spiecia brzucha szczególnie wieczorem. Bałam się ze to jakies skurcze czy cos, bo czuje rozpieranie i czasem nawet mrowienie, a po ostatnim usg okazalo się, ze to maluch ulozony poprzecznie tak się rozpycha. Po tym co zaczyna wyczyniac w tym brzuchu i wprawiać matkę w panikę czekam aż się zmieni swe ułożenie :D

201910251756.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kluje od dolu jak jestem zmeczona i duzo chodze. Np.teraz kluje, jak mąż w domu to on zajmuje sie corka, dzis go nie ma a corka pozno chodzi spac. I już jestem tak zmeczona ze odpuscilam oblekanie poscieli w poszewki bo to by przyniosło wiecej szkody niz pozytku.

A co do nietrzymania moczu to sie zdaza ale nie czesto. Natomiast zastanawia mnie jedno- nadal jestem na luteinie dopochwowej ktora aplikuje ok.7 i 19. Ta z rana powoli w ciagu dnia wylatuje, szybciej przy większym wysilku. Natomiast ta wieczorna- w nocy wstaje do wc po 2-3 razyy i jest sucho, rano ide siku jest sucho i czysto, tylko wstane z kibelka i zrobie kilka krokow a bielizna mokra jakbym popuscila i biale po luteinie az grubo. Tez tak macie?

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    A co do nietrzymania moczu to sie zdaza ale nie czesto. Natomiast zastanawia mnie jedno- nadal jestem na luteinie dopochwowej ktora aplikuje ok.7 i 19. Ta z rana powoli w ciagu dnia wylatuje, szybciej przy większym wysilku. Natomiast ta wieczorna- w nocy wstaje do wc po 2-3 razyy i jest sucho, rano ide siku jest sucho i czysto, tylko wstane z kibelka i zrobie kilka krokow a bielizna mokra jakbym popuscila i biale po luteinie az grubo. Tez tak macie?

Tak! Na początku byłam tym przerażona i w trakcie szykowania śniadanka biegłam do toalety upewnić się, że to luteina a nie krew. Czasem też zdarza się, że tę wieczorną luteinę mam na palcu rozpuszczoną po aplikowaniu porannej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 22:44

Iza34 lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam dzis badania przed wizyta. W moczu brak pasm slyzu i jest ok, za to morfologia krwi-az razi niebieski i czerwony kolor. Ciekawe co na to lekarz. Zrobilam dodatkowo glukoze i tez jest ok a wieczorem przed badaniem pokusilam sie o kawalek arbuza.

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Mnie kluje od dolu jak jestem zmeczona i duzo chodze. Np.teraz kluje, jak mąż w domu to on zajmuje sie corka, dzis go nie ma a corka pozno chodzi spac. I już jestem tak zmeczona ze odpuscilam oblekanie poscieli w poszewki bo to by przyniosło wiecej szkody niz pozytku.

Też tak mam! Chodzi mi o nieregularne wypływanie luteiny. Czasami spoko, a czasami z opóźnionym zapłonem. Ah, no strasznie to nieprzyjemne...

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Maija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bardzo często mam uczucie rozpierania, spinania brzucha, wydaje mi się, że jest twardy. Ale moja ginekolog sprawdziła wszystko wczoraj i powiedziała, że brzuch jest miękki. A wtedy jak mnie badała, miałam akurat straszne uczucie napięcia. Myślę, że to nasze dzidziusie się tak ruszają i fikają koziołki.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie teraz wieczorem strasznie rozdelo, brzuch jak bardzo mocno napompowany balon.

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Ja też bardzo często mam uczucie rozpierania, spinania brzucha, wydaje mi się, że jest twardy. Ale moja ginekolog sprawdziła wszystko wczoraj i powiedziała, że brzuch jest miękki. A wtedy jak mnie badała, miałam akurat straszne uczucie napięcia. Myślę, że to nasze dzidziusie się tak ruszają i fikają koziołki.

Ja już dawno doszłam do wniosku, że nie umiem sama ocenić, czy moja macica jest twarda czy miękka. Czasem przed badaniem jestem pewna, że będzie oceniona jako twarda w stopniu krytycznym, a lekarz mówi, że w porządku, miękka. I to nie jeden konował jakiś, tylko miałam takie sytuacje kilkakrotnie. Innym razem nic niepokojącego nie czuję, a lekarz twierdzi, że częściowo reaktywna.
    Generalnie to wydaje mi się, że twardość macicy ocenia się macając palcami jej dno. Czyli u nas gdzieś w okolicy pępka. A jak gdzieś niżej jest twarda, to maluch się rozpycha. Zauważyłam, że lekarze tak mnie badali, a i gdzieś czytałam na necie, że tak właśnie się ocenia.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Mnie teraz wieczorem strasznie rozdelo, brzuch jak bardzo mocno napompowany balon.
    Właśnie u mnie też... Mój tak dzisiaj na mnie popatrzył jak założyłam koszulkę do spania,której długo nie miałam i stwierdził że niezlie mi wywaliło :-p a ja się martwiłam że mi brzucha jeszcze nie widać a teraz wyglądam wieczorem jak w 7/8 mscu

860i3e5edambhnvb.png
  • OlivkowaMama Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po połówkowych :) Kuba waży 300 gram :)

momo, Moni**, coma, Kropka89, mrt87, Audreyyy, Paula_30, Kijanka, Zlaania1, Magdalen, sisi, Aishha, Ig004, Chanela, Esti, silent, Zanes lubią tę wiadomość

33 lata, 13cs - w końcu się doczekaliśmy! ❤️
    mhsv3e5elhkz505n.png

l22ncwa1gr7xibs9.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ