X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias, Coma, to ja się przyłączę do tych panikujących. Nigdy nie miałam pomiaru szyjki na USG transwaginalnym. Za to ostatnio badało mnie 4 różnych lekarzy i wszyscy stwierdzili, że szyjka jest długa, twarda i zamknięta. Jeden coś chlapnął, że ok 3 cm, to już zaczęłam panikować, że 3 cm to prawie jak 2 cm, a to już blisko katastrofy. Masakra jakaś. Niestety jestem na zwolnieniu i mam czas, więc przeczytałam historie wrześniówek, a tam jest jakaś epidemia niewydolności szyjkowej.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Nie. I tu mam absolutnie czyste sumienie bo wogole nie pale i mam to szczescie ze wyszlam z domu gdzie nikt nie palil i u męża w domu tez nikt nie pali wiec nie bylam narazona nawet na palenie bierne. To samo z alkoholem. Cale szczescie ze moja cirka mimo niskiej wagi byla w pełni rozwiniętan przy porodzie dostala 10 punktów.

To jacyś nie poważni ci lekarze faktycznie 😳 ważne ze Ty masz czyste sumienie. No i tak jak ktoś już pisał wcześniej, warto wspomnieć przy następnej wizycie o tym, ze pierwsza córka urodziła się mniejsza, tak w razie czego 😉

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kudłata wrote:

powiem wam, że nazwiemy córki "nr 2" i "nr 3" bo mojemu mężowi nie podoba się absolutnie żadne imię żeńskie. zwariuję z nim, przysięgam.

a monitor oddechu kupię dopiero jak będą ku temu przesłanki po porodzie.

Kudlata, my właśnie wczoraj doszliśmy do jakiegoś porozumienia. Wcześniej moje propozycje mężowi się nie podobały, a jego źle mi się kojarzył. O ile ja byłam gotowa na ustępstwa on był uparty jak osiol. W końcu mu powiedziałam, że skoro teraz dzieci można rejestrować on line to najwyżej kto pierwszy ten lepszy 🙂

Iza34, sisi lubią tę wiadomość

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kudłata wrote:
    Iza moja córka to ta sama historia.miała 2070 przy porodzie i hipotrofie. Na połówkowych wyszedł brzuszek 2tyg mniejszy. Na początku słabo przybierała, ale teraz jest już wszystko ok. Dziś na śniadanie zażyczyła sobie mielonego...

Urosnie. Moja ladnie przybierala na wadze mimo klopotow z karmieniem a teraz prawie 7 lat i ponad 25kg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Wow, co Ty gadasz? A można tak kłamać w dokumentacji?

No jak cukuer po obciazeniu wyszedl mi 146 to chyba juz cukrzyca ciazowa? A moj lekarz, i położna ze jest ok, zadnej diety, zadnego badania cukru, nic. A w dokunentacji- cukrzyca ciazowa.

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    hehehe, mi też się żadne nie podoba :D oprócz Helenki, ale Helenki są już wszędzie wokół mnie i nie chce mieć kolejnej :D A dla chłopca miałam wybrane takie śliczne imię <3 a tu klops :P
    Coma a jakie dla chłopca?:-D bo ja mam pustkę :-/

860i3e5edambhnvb.png
  • momo Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Z tych co startowały z normalna waga albo niedowagą, ile już przytyłyście? Zaczynam się martwić jak czytam o tej hipotrofii, za tydzień skończę 5 miesięcy a przytyłam dopiero 2,5kg. Brzuszek tez się zatrzymał od tygodnia nie rośnie a nawet jakby się zmniejszył i wcale nie jest duży, bez problemu go mogę zamaskować luźnymi ciuchami.
    Ja też przytyłam ok 2,5kg. Gin nic na to nie powiedziała, więc jest okej. Ważne, że dziecko rośnie. Im mniej przytyjesz tym lepiej będzie zrzucać :-P
    Marta.MP wrote:
    Najprawdopodobniej będzie Zuzanna lub Laura.
    U mnie już postanowione że będzie Zuza :-)

Wiem, że jak chce się umówić do jakiegokolwiek lekarza to muszą mnie przyjąć w ciągu tygodnia. Tylko co z tego, że gdzie bym nie dzwoniła do mają to gdzieś? Chodzę do ginekologa prywatnie, chciałam iść na nfz to zapisując się w kwietniu, wizytę mam na koniec sierpnia. Do endokrynologa muszę czekać miesiąc, to samo z dentystą. Po co nam takie prawo, jak nikt na to nie zwraca uwagi i jeszcze w każdej recepcji mają do mnie pretensje że się upominam...

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kudłata wrote:
    ja na razie 4kg. ale wyglądam jak grubas co zjadł 4 obiady. nie mam ładnego ciążowego brzuszka, ale taka moja uroda niestety.

powiem wam, że nazwiemy córki "nr 2" i "nr 3" bo mojemu mężowi nie podoba się absolutnie żadne imię żeńskie. zwariuję z nim, przysięgam.

a monitor oddechu kupię dopiero jak będą ku temu przesłanki po porodzie.

Ha, ha... Skojarzylo mi die to jak rodzinna ostatnio do mnie o swoich dzieciach - ze nr 1 i 2 to to i to, a nr 3, a 4 to juz wogole... Tak opowiadala o swoich dzieciach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jz przybrałam 2,5-3kg, zalezy czy licze od wagi z przed ciąży czy od wagi najnizszej juz w ciąży bo schudłam 0,5kg. A nasza waga nie ma nic do wagi dziecka.

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tego naszego panikowania to mam wrażenie, że to jest spowodowane tym, że to forum jest naprawdę na wysokim poziomie i porównując z przeciętną kobietą w ciąży mamy dużą wiedzę i wiemy, czym grożą ewentualne zaniedbania czy lekceważenie ostrzeżeń z naszego ciała.
    Dla kontrastu opowiem Wam dwie historie z mojego ostatniego pobytu w szpitalu. Szpital w Łodzi, obsługujący głównie niemające najlepszej sławy Bałuty.
    1) Siedzę sobie przed gabinetem USG, oczekując na USG moich dziwnych nerek. Dziewczyna rozmawia przez telefon. Z opowieści wynika, że miała CC, zrobił się krwotok, żeby ją uratować trzeba było usunąć macicę. Skarży się, że lekarz mówił, że to przez alkohol, a ona przecież aż tak dużo nie piła. Po twarzy (choć dziewczyna na pewno przed 35 rż) widać, że twierdzenia lekarza o spożywaniu przez nią alkoholu nie były bezpodstawne. Dziewczę skarży się dalej, po czym kwituje: "no po tym co przeżyłam w tym szpitalu, to ja nie wiem, kiedy zdecyduję się na kolejne dziecko".
    2) Dziewczęta z sali. Jedna z niewydolnością szyjkową oczekująca na założenie szwu, druga z krwawieniem z łożyska przodującego i podejrzeniem niewydolności szyjkowej. Lekarze co obchód mówią, żeby się oszczędzać, że to jest zagrożenie ciąży itp. Laseczki większość czasu spędzają na bezsensownym łażeniu na papieroska.
    Generalnie to w tym szpitalu byłam w ciągu roku 4 razy i ilość dziewczyn, które w ciąży palą papierosy, jest przerażająca. Tak mniej więcej 40-50% oddziału.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Moni** Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka, zgadzam się z Tobą w 100%. Ogólnie odkąd zaczęłam sprawdzać to forum jeszcze na etapie starań o dziecko to wyciągłam skąd bardzo dużo wiedzy medycznej a nie głupich zabobonów.
    Ale te sytuacje opisujące przez Ciebie w szpitalu przerażają. Jak ludzie są nie odpowiedzialni. Ehh strasznie to niesprawiedliwe, że takie kobie ty bez problemu zachodzą w ciążę i rodzą dzieci. A niektóre starają się latami, dbają o siebie i nie jest im dane dziecko... :(

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • coma Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Domcias, Coma, to ja się przyłączę do tych panikujących. Nigdy nie miałam pomiaru szyjki na USG transwaginalnym. Za to ostatnio badało mnie 4 różnych lekarzy i wszyscy stwierdzili, że szyjka jest długa, twarda i zamknięta. Jeden coś chlapnął, że ok 3 cm, to już zaczęłam panikować, że 3 cm to prawie jak 2 cm, a to już blisko katastrofy. Masakra jakaś. Niestety jestem na zwolnieniu i mam czas, więc przeczytałam historie wrześniówek, a tam jest jakaś epidemia niewydolności szyjkowej.

Też to czytałam, ta której dziecko zmarło leżała w szpitalu pół kilometra od mojego domu i jakoś to strasznie wzięłam do siebie :/

uIHap1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka bo my naprawde duzo wiemy i jestesmy swiadome zagrozen. Ja w pierwszej ciąży niewiele wiedzialam, lekarz mowil ze jest ok, ja w to wierzylam i zylam spokojniej. A teraz-uspic az do porodu. A twoje historie pokazuja jaka dziewczyny maja świadomość i jak im zalezy.

• coma Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Coma a jakie dla chłopca?:-D bo ja mam pustkę :-/

Ignacy <3 mi się to imię podoba tak bardzo, bardzo!

Moni**, silent, Paula_30 lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    A co do tego naszego panikowania to mam wrażenie, że to jest spowodowane tym, że to forum jest naprawdę na wysokim poziomie i porównując z przeciętną kobietą w ciąży mamy dużą wiedzę i wiemy, czym grożą ewentualne zaniedbania czy lekceważenie ostrzeżeń z naszego ciała.
    Dla kontrastu opowiem Wam dwie historie z mojego ostatniego pobytu w szpitalu. Szpital w Łodzi, obsługujący głównie niemające najlepszej sławy Bałuty.
    1) Siedzę sobie przed gabinetem USG, oczekując na USG moich dziwnych nerek. Dziewczyna rozmawia przez telefon. Z opowieści wynika, że miała CC, zrobił się krwotok, żeby ją uratować trzeba było usunąć macicę. Skarży się, że lekarz mówił, że to przez alkohol, a ona przecież aż tak dużo nie piła. Po twarzy (choć dziewczyna na pewno przed 35 rż) widać, że twierdzenia lekarza o spożywaniu przez nią alkoholu nie były bezpodstawne. Dziewczę skarży się dalej, po czym kwituje: "no po tym co przeżyłam w tym szpitalu, to ja nie wiem, kiedy zdecyduję się na kolejne dziecko".
    2) Dziewczęta z sali. Jedna z niewydolnością szyjkową oczekująca na założenie szwu, druga z krwawieniem z łożyska przodującego i podejrzeniem niewydolności szyjkowej. Lekarze co obchód mówią, żeby się oszczędzać, że to jest zagrożenie ciąży itp. Laseczki większość czasu spędzają na bezsensownym łażeniu na papieroska.
    Generalnie to w tym szpitalu byłam w ciągu roku 4 razy i ilość dziewczyn, które w ciąży palą papierosy, jest przerażająca. Tak mniej więcej 40-50% oddziału.

Cooooo ty gadasz? Mi się wydawało, że już NIKT nie pali papierosów w ciąży. Już nie mówiąc o alkoholu... Jestem w ogromnym szoku.

uIHap1.png
  • Moni** Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ignacy <3 mi się to imię podoba tak bardzo, bardzo!

Ja też chciałam Ignacy ale mąż się nie zgodził!

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • coma Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni** wrote:
    Ja też chciałam Ignacy ale mąż się nie zgodził!

No jak to?! Przecież jest piękne! Ignaś jak jest mały i słodki, Ignac jak coś przeskrobie, Ignacy na wizytówce :D Cudowne imię.

Kijanka lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszne jest to jak kobiety nie dbają o siebie i nie pilnują w ciąży. Nasze ciąże tutaj są w większości wystarane, wyczekane, dbamy o siebie najlepiej jak umiemy. Bardzo czesto, niezależnie od pogody kiedy wchodziłam rano do szpitala na dzienny dyżur miałam grupkę ciężarnych z fajkiem w gębie. Nie mogłam tego pojąć, kilka razy zwracalam uwagę i padały odpowiedzi typu 'a weź spie...'

201910251756.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja sąsiadka z dołu całą ciążę wystawała w oknie z fajką, albo normalnie na ulicy! straszne to jest... mówi się o tym wszędzie i lekarz też na pewno mówił, ale skoro jedno dziecko urodziła i nic się nie stało to i drugie urodzi i będzie palić... a konsekwencje dla dzieci w przyszłości są ogromne!!!!

zi13sek29opsyrz7.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja wczoraj pierwszy dzień w pracy po chorobowym ale dałam radę. Od 6 rano na nogach. A po pracy spontaniczny wyjazd 500km na prom do Polski 😀 i 11 godzin promem i jestem w Polsce. A o 15 mam Usg 😁😁😁

sisi, Cecylia lubią tę wiadomość

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
‹‹ 397 398 399 400 401 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ