Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli same kupujecie glukozę, to kupcie sobie cytrynową w aptece. Do tego ja musiałam mieć wodę mineralną, bo w labo rozpuszczali w bardzo ciepłej wodzie i miałam swoją mineralną dopełnić do zadanej objętości, aby wypić małymi łyczkami w ciągu chyba 10 min. Ja robiłam test w 14tc, bo na czczo miałam podwyższony cukier no i wyszło, że mam cukrzycę ciążową. Kryzys miałam po 15 minutach od wypicia, ale ciągle sobie powtarzałam w głowie, że jeśli zwymiotuję, to będę musiała to badanie powtórzyć 😉1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
nick nieaktualnyMoj lekarz widzac moja mine "zadowolenia" z tej krzywej od razu powiedzial zebym zabrala cytryne lub id razu kupila glukoze cytrynowa. A siostra mi mowila ze termin badania ma ogromnie znaczenie bo zrobiony zbyt wczesnie moze wyjsc ok a juz 2 tyg.pozniej moze wykazac cukrzyce. U mnie w labie ciezarne i ns krzywa cukrowa wchodza bez kolejki a kolejnego pobrania pilnuja panie pielegniarki i same wzywaja.
-
nick nieaktualnyCo ja wyczytalam-mozna kupic glukoze o smaku coli lub pomaranczy.
A jak juz jestesmy w tym temacie to ile tej glukozy trzeba wypic i po jakim czasie i ile jest lacznie pobran krwi?
No i mialam racje a polozna i lekarz z poprzedniej ciąży zignorowali moje wyniki ktore wskazywaly na cukrzyce 😠 A oni nic, tylko prosze się nie martwic, wyniki sa ok a pozniej bah w papiery -cukrzyca ciezarnej. A ja ani pomiarow ani diety bo nikt mi nie kazal. -
nick nieaktualny
-
Te o smaku coli i pomarańczy mają również swoich przeciwników.
Badanie wygląda tak: najpierw pobierana krew na czczo. Potem trzeba wypić 75g glukozy rozpuszczonej w 200-300ml wody małymi łyczkami w 10 minut. Koleje badanie krwi po godzinie, a potem kolejne po dwóch. Normy dla ciężarnych: na czczo: do 92, po godzinie: do 180, po dwóch: do 153.Iza34, Kijanka, Esti lubią tę wiadomość
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Ja już po krzywej, zrobiłam sobie sama w 14 TC pomimo dobrego wyniku na czczo. U mnie na czczo zawsze pomiędzy 75 a 85 z krwi żylnej. A cukrzyca jest bo wybiło po glukozie.
-
Iza34 wrote:A wy w ktorym tygodniu robicie ten test obciążenia. Ja mam na 23 tydz.i martwie sue czy nie za wczesnie.
Ja pójdę w przyszłym tygodniu, to będzie 21w+5/6d. Zobaczymy, jak się zbiorę. Nie mam pojęcia, dlaczego ginekolog skierowała mnie tak wcześnie. -
nick nieaktualnyJa musialam robic krzywe na pcozatku ciazy,a teraz musze robic ponownie. Mi mowili wszedzie,ze trzeba wypic w ciagu 5min malymi lyczkami. A to badanie robilam wielkokrotnie,w roznych laboratoriach. W letniej wodzie zdecydowanie lepiej smakuje. No i trzeba pamietac,ze ponieramy krew po godz od wypicia glukozy,nie od 1 pobrania.
-
Ja będę miała koło 25tc . Ale nie mam pojęcia jak to tu wygląda. Boję się tego badania,bo jak ty MagdRy jakoś specjalnie dużo słodyczy nie jadam. Herbatę piję gorzką a jak pomyliłam kiedyś z herbatą mojego to plułam strasznie. Więc na pewno dla mnie to będzie przeżycie.
W 1 ciąży nie miałam tego badania.[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
A my z panem narzeczonym dzis poczynilismy powazny zakup dla synka. Kupiliśmy wozek i fotelik nosidełko. Wybrałam Anex sport i nosidełko recaro privia. Wózek obejrzałam w sklepie, a ze 2,5 tysiąca złotych to trochę kasy więc udało mi się odkupić prawie nowy przez olx za tysiąc złotych. Nosidełko też w sumie po okazji, bo od koleżanki mojej mamy używane raz, wiem ze jest wszystko z nim ok i mam nadzieję, że się sprawdzi.
sisi, MagdRy lubią tę wiadomość
-
Zlaania1 wrote:Ja będę miała koło 25tc . Ale nie mam pojęcia jak to tu wygląda. Boję się tego badania,bo jak ty MagdRy jakoś specjalnie dużo słodyczy nie jadam. Herbatę piję gorzką a jak pomyliłam kiedyś z herbatą mojego to plułam strasznie. Więc na pewno dla mnie to będzie przeżycie.
W 1 ciąży nie miałam tego badania.
Może będziesz miała tak jak u mnie jest, patrząc na to że raczej luźno podchodzą do badań u was .
U mnie jest tak że najpierw się robi mały test gdzie masz pobieraną krew przed i po godzinie. I wtedy możesz przyjść nawet po południu na badanie bo nie trzeba być na czczo. Do picia dostajesz roztwór cukru winogronowego taką niedużą szklankę. Jeśli wyjdzie ok to na tym koniec, jeśli wynik źle wyjdzie to się robi "duży test" czyli wtedy trzeba być conajwyżej po skromnym śniadanku więc test musi być rano i pobierają 3 razy krew, przed wypiciem, po 1 i po 2 godzinach. Do wypicia jest wtedy cała buteleczka tego "soczku winogronowego" czyli coś koło 150-200 ml.Zlaania1 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
O widzę temat glukozy na czasie ☺ ja mam zrobić do kolejnej wizyty więc pewnie pójdę za jakieś 2 tyg. Mam kupić gotową w butelce, smakowa.
U mnie zaczyna się drugi tydzień na zwolnieniu i zamiast wysypiac się to po 4 idę siku i już nie mogę zasnąć. Dziś nawet wstałam z mężem po 5 na śniadanie bo już wnerw mnie brał. Czy któraś już pije razem ze mną kawkę? 😀Cecylia lubi tę wiadomość
-
Ja od 5:50 siedzę w pracy Ale kawy nie piję, a herbatki jeszcze nie zdążyłam sobie zrobić
-
nick nieaktualny