Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
sisi wrote:A co do cc to w Anglii zalecają jak jest powyżej 4.5kg.
Z ciekawości zajrzałam do rekomendacji PTG. Znalazłam, że wskazaniem do CC jest niewspółmierność płodowo–miednicza (wady anatomiczne miednicy, makrosomia od 4500g, duży płód w cukrzycy od 4250g). Czyli jak kobieta ma wąską miednicę, to w konkretnym przypadku nie ma co patrzeć, że płód jest szacowany na 3500g, bo dla niej dziecko o masie 3000g to może być maksimum na poród siłami natury.
Całość rekomendacji: file:///C:/Users/Krasnal/Downloads/Ci%C4%99cie%20cesarskie.pdfPaula_30, sisi lubią tę wiadomość
-
Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.
-
Zazdroszczę wam tego luzu🙂ja bym nie odważyła się nic jeszcze kupić.nawet szukać informacji na temat wózka nie mam nastroju.nie wiem kiedy ten lek minie.chyba wszystko zostawię na pazdziernik😉łóżeczka nie będę chyba na razie kupować.mysle ze głęboki wózek wystarczy na poczatek.a potem zobaczę jaki mały będzie tzn czy bujakowy czy raczej nie😂jezeli będzie lubial bujanie to kupię kołyskę z bujaniem.fajne się wydają.ruchy u mnie ciagle słabe i rzadkie.wolalabym je bardziej czuć żeby się tak nie stresować.a na razie jeszcze trochę czekania do kolejnej wizyty .mam dopiero 24 lipca.kawy wypijalam wcześniej dwie teraz wogole bo mi nie smakuje😱co do porodu to pierwszy był SN ale trwał tydzien😡miałam trzy prowokacje,po każdej dzień przerwy.blagalam wtedy o cc ale nikt mnie nie posłuchał.bylam młoda i zdrowa wiec musiałam się męczyć😉wszystko zakończyło się szczęśliwie ale teraz już tak się nue dam.po pierwsze wiek po drogie nadczynność tarczycy a po trzecie wysoki puls.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 07:39
-
Janka78, piątka
Uff, nie tylko ja tak mam. Ja też jeszcze się boję kupować i szukać. Myślałam, że po badaniu połówkowym kupię pierwsze śpioszki, ale jednak jeszcze tego nie czuję.
Ale spokojnie - co miesiąc kilka stówek odkładam na specjalne konto celowe, w najgorszym wypadku będą ekspresowe zakupy on-line w ostatnich tygodniach -
mrt87 wrote:Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.
no chyba że jest jakieś zagrożenie to wiadomo,można sobie chcieć ale takie pół na pół to miałam wszystkie zgody poprzednio,teraz myślę że gdybym chciała naturalnie też bym mała zgodę na próbę.
2017 #1
2019 #2
-
mrt87 wrote:Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.
Robił usg. Do 10 mm jest fizjologiczna norma i chyba wszystkim kobietom musi się trochę rozejść. Dlatego biorą pod uwagę też sam ból, bo rozejście może być poniżej normy, ale bol nie do wytrzymania i wtedy można się zastanawiać, tak mi ostatnio powiedział gin. Tak samo może być rozejście ponad normę przy braku dolegliwości bólowych i mozna próbować sn. U mnie było 16 mm, straszny ból i duża głowa dziecka, w 39 tygodniu wychodziła jak 41 tydzień. -
silent wrote:Robił usg. Do 10 mm jest fizjologiczna norma i chyba wszystkim kobietom musi się trochę rozejść. Dlatego biorą pod uwagę też sam ból, bo rozejście może być poniżej normy, ale bol nie do wytrzymania i wtedy można się zastanawiać, tak mi ostatnio powiedział gin. Tak samo może być rozejście ponad normę przy braku dolegliwości bólowych i mozna próbować sn. U mnie było 16 mm, straszny ból i duża głowa dziecka, w 39 tygodniu wychodziła jak 41 tydzień.Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Tylko wiecie to USG przed porodem to trzeba traktować bardzo orientacyjnie jeśli chodzi o wagę bo błędy potrafią być nawet o dobry kilogram. Ja nawet nie sprawdzałam wagi przed porodem co by się nie stresować niepotrzebnie.
agndra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
coma wrote:Janka78, piątka
Uff, nie tylko ja tak mam. Ja też jeszcze się boję kupować i szukać. Myślałam, że po badaniu połówkowym kupię pierwsze śpioszki, ale jednak jeszcze tego nie czuję.
Ale spokojnie - co miesiąc kilka stówek odkładam na specjalne konto celowe, w najgorszym wypadku będą ekspresowe zakupy on-line w ostatnich tygodniach
Ja też jeszcze nie kompletuję, zostawiam sobie na to trzeci trymestr. Co prawda wszystko już mam po synku, ale w pierwszej ciąży też zaczęłam na poważnie sie tym interesować po 30 tc. Za dwa tygodnie będę mieć usg, może wtedy kupię kilka ubranek symboliczniecoma lubi tę wiadomość
-
Kurczaczek89 wrote:Dziewczyny doradźcie coś na bóle brzucha, niestrawności. Coś mi dziś niedobrze i obawiam się, że zaraziły mnie dzieci jakaś grypa żołądkowa 😔 na ta chwile tylko mnie muli w żołądku.
-
sisi wrote:Ale miałaś połówkowe równo w 20+0? 😊
Dziewczyny pijace lactulosum...przez jaki czas można to pić? Wczoraj kupiłam po całym tygodniu w którym już się meczylam brakiem wyprozniania. Byłam raz na toalecie ale taka ilość to śmiech na sali. Zle się przez to czuje bo nigdy nie miałam z tym problemów. Jem codziennie owoce i warzywa i nic. Wczoraj do obiadu 1,5 łyżki syropu zadziałało i dziś to samo do śniadania. Można pić codziennie rano? Mój lekarz nic nie wspominał o syropie...
-
Aishha wrote:No nie, 21+6 to wiadomo że byłoby mniej w 20 tc. Ale i tak mój młody sporo waży.
Dziewczyny pijace lactulosum...przez jaki czas można to pić? Wczoraj kupiłam po całym tygodniu w którym już się meczylam brakiem wyprozniania. Byłam raz na toalecie ale taka ilość to śmiech na sali. Zle się przez to czuje bo nigdy nie miałam z tym problemów. Jem codziennie owoce i warzywa i nic. Wczoraj do obiadu 1,5 łyżki syropu zadziałało i dziś to samo do śniadania. Można pić codziennie rano? Mój lekarz nic nie wspominał o syropie...
silent myślę, ze mo 30 tygodniu spokojnie wszystko ogarniemy. Ja póki co zabrałam się za oglądanie wózków, bo chcę używany więc trzeba trzymać rękę na pulsie bo coś się może w każdej chwili trafić ale dopiero w sierpniu wybieramy sie do sklepu pooglądać na żywo, żeby wiedzieć co nam w ogóle pasuje. Resztę to podejrzewam można w 2 tygodnie załatwić.
Słyszałyście może o wózkach muuvo? Bardzo mi się spodobały ale w ogóle nie ma używanych, to jakaś nowość? Cena nowego jest tez do przełknięcia. -
nick nieaktualnyMi lekarz na tydzien przed porodem ladnie wyliczyl wage synka,bo powoedział,zena tamten dzien badania wazy 2680. Usg mialam tez jeszcze robione na porodowce i lekarz wyliczył praktycznie idealnie. Wyliczył mlodego na 2800,a urodzil sie 2750. Ale mojej kolezance w dniu porodu powiedzieli,ze mala bedzie miec 4200,a urodzila sie 3600.
-
Aishha wrote:No nie, 21+6 to wiadomo że byłoby mniej w 20 tc. Ale i tak mój młody sporo waży.
Ja mam swoje połówkowe jutro... prawie się doczekałam 😁. Od ostatniego usg strasznie się ciągnie...
Jak potwierdzimy płeć to zacznę kupować ciuszki, za używanym wózkiem powoli się rozglądam i jeszcze bujaczek... poza tym resztę mam 😉Zlaania1, Aishha lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
nick nieaktualnyJa w sprawie wozkow nie pomoge,bo my mamy po moim siostrzencu. Moja siostra tez kupowala w komisie. Nie jest rewalacyjny,ale przy 1 dziecku dal rade,to i przy 2 da. My upatrzylismy sobie poslki wozek babymerc. Podobal nam sie,lekko sie prowadzil i kosztowal 1000zl. Ale jak ona nam zaproponowala,ze nam da,no to zawsze tysiak do przodu. A od 4mca moj syn jezdzil w spacerowce rozkladanej na plasko. W gondoli nie cierpial. Przez 1 mc jakos spokojnie w niej spal i chodzilismy na spacery. W 2 mcu jego zycia juz sie wsciekał. A w 3,to juz praktycznie nie chodzilismy na spacery w wozku,bo jezdzil na takiej syrenie. Wiec jak mial 3,5mca kupilismy spacerowke. Poczatkowo jezdzil w niej sporadycznie,ale od 4mca,tylko jej uzywalismy. I polubil spacery i jazde w wozku.
-
Nawet powinno się pić regularnie. Mnie lekarz kazał pić do końca ciąży. Ja piję 3 x dziennie łyżkę stołową. W dzień wypróżnienia piję na czczo popijając ciepłą wodą, jeszcze lepszy efekt. Ale sam syrop u mnie nie dałby rady, muszę trzymać dietę błonnikową i pić 3l wody. -
silent wrote:Nawet powinno się pić regularnie. Mnie lekarz kazał pić do końca ciąży. Ja piję 3 x dziennie łyżkę stołową. W dzień wypróżnienia piję na czczo popijając ciepłą wodą, jeszcze lepszy efekt. Ale sam syrop u mnie nie dałby rady, muszę trzymać dietę błonnikową i pić 3l wody.
-
A o zaparciach temat morze już był w racji moich dolegliwości. Było to masę specyfików polecanych,niestety na mnie nie wiele działa. Syrop też pije z marnym skutkiem. Ostatnio maślanka smakowa daje jako taki efekt