Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
sisi wrote:A co do cc to w Anglii zalecają jak jest powyżej 4.5kg.
Z ciekawości zajrzałam do rekomendacji PTG. Znalazłam, że wskazaniem do CC jest niewspółmierność płodowo–miednicza (wady anatomiczne miednicy, makrosomia od 4500g, duży płód w cukrzycy od 4250g). Czyli jak kobieta ma wąską miednicę, to w konkretnym przypadku nie ma co patrzeć, że płód jest szacowany na 3500g, bo dla niej dziecko o masie 3000g to może być maksimum na poród siłami natury.
Całość rekomendacji: file:///C:/Users/Krasnal/Downloads/Ci%C4%99cie%20cesarskie.pdfPaula_30, sisi lubią tę wiadomość
-
Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.
-
Zazdroszczę wam tego luzu🙂ja bym nie odważyła się nic jeszcze kupić.nawet szukać informacji na temat wózka nie mam nastroju.nie wiem kiedy ten lek minie.chyba wszystko zostawię na pazdziernik😉łóżeczka nie będę chyba na razie kupować.mysle ze głęboki wózek wystarczy na poczatek.a potem zobaczę jaki mały będzie tzn czy bujakowy czy raczej nie😂jezeli będzie lubial bujanie to kupię kołyskę z bujaniem.fajne się wydają.ruchy u mnie ciagle słabe i rzadkie.wolalabym je bardziej czuć żeby się tak nie stresować.a na razie jeszcze trochę czekania do kolejnej wizyty .mam dopiero 24 lipca.kawy wypijalam wcześniej dwie teraz wogole bo mi nie smakuje😱co do porodu to pierwszy był SN ale trwał tydzien😡miałam trzy prowokacje,po każdej dzień przerwy.blagalam wtedy o cc ale nikt mnie nie posłuchał.bylam młoda i zdrowa wiec musiałam się męczyć😉wszystko zakończyło się szczęśliwie ale teraz już tak się nue dam.po pierwsze wiek po drogie nadczynność tarczycy a po trzecie wysoki puls.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 07:39
-
Janka78, piątka Uff, nie tylko ja tak mam. Ja też jeszcze się boję kupować i szukać. Myślałam, że po badaniu połówkowym kupię pierwsze śpioszki, ale jednak jeszcze tego nie czuję.
Ale spokojnie - co miesiąc kilka stówek odkładam na specjalne konto celowe, w najgorszym wypadku będą ekspresowe zakupy on-line w ostatnich tygodniach -
mrt87 wrote:Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.2017 #1
2019 #2
-
mrt87 wrote:Silent jak ortopeda zmierzył te rozejście jakim badaniem? Ja miałam problem w poprzedniej ciąży tak podejrzewam bo nie byłam u ortopedy, myślałam że ten ból i problemy z chodzeniem, wstawianiem, przekręcaniem się na bok są normalne. Teraz o dziwo mam już powoli takie bóle. A to wczesny tydzień. Oczywiście nie tak natężone ale uczucie jest znajome. Zapewne im dalszy tydzień tym będzie się nasilało.
Robił usg. Do 10 mm jest fizjologiczna norma i chyba wszystkim kobietom musi się trochę rozejść. Dlatego biorą pod uwagę też sam ból, bo rozejście może być poniżej normy, ale bol nie do wytrzymania i wtedy można się zastanawiać, tak mi ostatnio powiedział gin. Tak samo może być rozejście ponad normę przy braku dolegliwości bólowych i mozna próbować sn. U mnie było 16 mm, straszny ból i duża głowa dziecka, w 39 tygodniu wychodziła jak 41 tydzień. -
silent wrote:Robił usg. Do 10 mm jest fizjologiczna norma i chyba wszystkim kobietom musi się trochę rozejść. Dlatego biorą pod uwagę też sam ból, bo rozejście może być poniżej normy, ale bol nie do wytrzymania i wtedy można się zastanawiać, tak mi ostatnio powiedział gin. Tak samo może być rozejście ponad normę przy braku dolegliwości bólowych i mozna próbować sn. U mnie było 16 mm, straszny ból i duża głowa dziecka, w 39 tygodniu wychodziła jak 41 tydzień.Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Tylko wiecie to USG przed porodem to trzeba traktować bardzo orientacyjnie jeśli chodzi o wagę bo błędy potrafią być nawet o dobry kilogram. Ja nawet nie sprawdzałam wagi przed porodem co by się nie stresować niepotrzebnie.
agndra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
coma wrote:Janka78, piątka Uff, nie tylko ja tak mam. Ja też jeszcze się boję kupować i szukać. Myślałam, że po badaniu połówkowym kupię pierwsze śpioszki, ale jednak jeszcze tego nie czuję.
Ale spokojnie - co miesiąc kilka stówek odkładam na specjalne konto celowe, w najgorszym wypadku będą ekspresowe zakupy on-line w ostatnich tygodniach
Ja też jeszcze nie kompletuję, zostawiam sobie na to trzeci trymestr. Co prawda wszystko już mam po synku, ale w pierwszej ciąży też zaczęłam na poważnie sie tym interesować po 30 tc. Za dwa tygodnie będę mieć usg, może wtedy kupię kilka ubranek symboliczniecoma lubi tę wiadomość
-
Kurczaczek89 wrote:Dziewczyny doradźcie coś na bóle brzucha, niestrawności. Coś mi dziś niedobrze i obawiam się, że zaraziły mnie dzieci jakaś grypa żołądkowa 😔 na ta chwile tylko mnie muli w żołądku.
-
sisi wrote:Ale miałaś połówkowe równo w 20+0? 😊
Dziewczyny pijace lactulosum...przez jaki czas można to pić? Wczoraj kupiłam po całym tygodniu w którym już się meczylam brakiem wyprozniania. Byłam raz na toalecie ale taka ilość to śmiech na sali. Zle się przez to czuje bo nigdy nie miałam z tym problemów. Jem codziennie owoce i warzywa i nic. Wczoraj do obiadu 1,5 łyżki syropu zadziałało i dziś to samo do śniadania. Można pić codziennie rano? Mój lekarz nic nie wspominał o syropie...
-
Aishha wrote:No nie, 21+6 to wiadomo że byłoby mniej w 20 tc. Ale i tak mój młody sporo waży.
Dziewczyny pijace lactulosum...przez jaki czas można to pić? Wczoraj kupiłam po całym tygodniu w którym już się meczylam brakiem wyprozniania. Byłam raz na toalecie ale taka ilość to śmiech na sali. Zle się przez to czuje bo nigdy nie miałam z tym problemów. Jem codziennie owoce i warzywa i nic. Wczoraj do obiadu 1,5 łyżki syropu zadziałało i dziś to samo do śniadania. Można pić codziennie rano? Mój lekarz nic nie wspominał o syropie...
silent myślę, ze mo 30 tygodniu spokojnie wszystko ogarniemy. Ja póki co zabrałam się za oglądanie wózków, bo chcę używany więc trzeba trzymać rękę na pulsie bo coś się może w każdej chwili trafić ale dopiero w sierpniu wybieramy sie do sklepu pooglądać na żywo, żeby wiedzieć co nam w ogóle pasuje. Resztę to podejrzewam można w 2 tygodnie załatwić.
Słyszałyście może o wózkach muuvo? Bardzo mi się spodobały ale w ogóle nie ma używanych, to jakaś nowość? Cena nowego jest tez do przełknięcia. -
nick nieaktualnyMi lekarz na tydzien przed porodem ladnie wyliczyl wage synka,bo powoedział,zena tamten dzien badania wazy 2680. Usg mialam tez jeszcze robione na porodowce i lekarz wyliczył praktycznie idealnie. Wyliczył mlodego na 2800,a urodzil sie 2750. Ale mojej kolezance w dniu porodu powiedzieli,ze mala bedzie miec 4200,a urodzila sie 3600.
-
Aishha wrote:No nie, 21+6 to wiadomo że byłoby mniej w 20 tc. Ale i tak mój młody sporo waży.
Ja mam swoje połówkowe jutro... prawie się doczekałam 😁. Od ostatniego usg strasznie się ciągnie...
Jak potwierdzimy płeć to zacznę kupować ciuszki, za używanym wózkiem powoli się rozglądam i jeszcze bujaczek... poza tym resztę mam 😉Zlaania1, Aishha lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
nick nieaktualnyJa w sprawie wozkow nie pomoge,bo my mamy po moim siostrzencu. Moja siostra tez kupowala w komisie. Nie jest rewalacyjny,ale przy 1 dziecku dal rade,to i przy 2 da. My upatrzylismy sobie poslki wozek babymerc. Podobal nam sie,lekko sie prowadzil i kosztowal 1000zl. Ale jak ona nam zaproponowala,ze nam da,no to zawsze tysiak do przodu. A od 4mca moj syn jezdzil w spacerowce rozkladanej na plasko. W gondoli nie cierpial. Przez 1 mc jakos spokojnie w niej spal i chodzilismy na spacery. W 2 mcu jego zycia juz sie wsciekał. A w 3,to juz praktycznie nie chodzilismy na spacery w wozku,bo jezdzil na takiej syrenie. Wiec jak mial 3,5mca kupilismy spacerowke. Poczatkowo jezdzil w niej sporadycznie,ale od 4mca,tylko jej uzywalismy. I polubil spacery i jazde w wozku.
-
Nawet powinno się pić regularnie. Mnie lekarz kazał pić do końca ciąży. Ja piję 3 x dziennie łyżkę stołową. W dzień wypróżnienia piję na czczo popijając ciepłą wodą, jeszcze lepszy efekt. Ale sam syrop u mnie nie dałby rady, muszę trzymać dietę błonnikową i pić 3l wody. -
silent wrote:Nawet powinno się pić regularnie. Mnie lekarz kazał pić do końca ciąży. Ja piję 3 x dziennie łyżkę stołową. W dzień wypróżnienia piję na czczo popijając ciepłą wodą, jeszcze lepszy efekt. Ale sam syrop u mnie nie dałby rady, muszę trzymać dietę błonnikową i pić 3l wody.
-
A o zaparciach temat morze już był w racji moich dolegliwości. Było to masę specyfików polecanych,niestety na mnie nie wiele działa. Syrop też pije z marnym skutkiem. Ostatnio maślanka smakowa daje jako taki efekt