X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Ja już po polowkowych 19+4 z usg i termin na 28 listopad ciekawe na kiedy cc mi wyznacza. Na 100% córeczka i ma 260 gram, dr mówi że do porodu powinna 2800 warzyc :) z synem się nie mylił zobaczymy jak będzie teraz na szczęście jest zdrowa jak ryba :)
    Gratuluję 😍 Przy pierwszej ciąży wyczytałam właśnie, że jeśli pomnóży się wagę dziecka z 20 tygodnia x 10 to tyle mniej więcej będzie wynosić waga urodzeniiwa. Z córką w 20+1 było 380 gram, a urodziła się w 38+6 z wagą 3620. Kto wie czy jakbym ją donosiła do 40 tygodnia czy nie wyszłoby to 3800 😉

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Dziewczyny, a do którego tygodnia ciąży dzieci Z REGUŁY powinny się obrócić główką w dół??
    Mój skrzat póki co miał położenie miednicowe, ale lekarz stwierdził, że na tym etapie to nie ma znaczenia. Wiem oczywiście, że obrócić się może zawsze. Pytam o ten moment, do którego większość maluchów jest już głową w dół i tak zostaje.
    Wydaje mi się, że do 30 tygodnia większość się przekręca i tak zostaje.

19/02/2021 Anielka 2860
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie te ubranka ktore juz mam to nowe rzeczy, ale sporo mam juz używanych kuzynki i znajomej, musze je tylko zabrac od mojej mamy.

A jakie laktatory polecacie? Bo ja jestem coraz bardziej skłonna zamowic z AliExpress taka elektryczna pszczółke na 2 piersi która ma mnóstwo dobrych opinii w Polsce i na świecie i kosztuje kolo 100 zł

201910251756.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Gratuluję 😍 Przy pierwszej ciąży wyczytałam właśnie, że jeśli pomnóży się wagę dziecka z 20 tygodnia x 10 to tyle mniej więcej będzie wynosić waga urodzeniiwa. Z córką w 20+1 było 380 gram, a urodziła się w 38+6 z wagą 3620. Kto wie czy jakbym ją donosiła do 40 tygodnia czy nie wyszłoby to 3800 😉
    Sisi oby u mnie się nie sprawdziło :-D bo ponad 4 kg to nie wiem czy urodzę

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    Ja w sumie te ubranka ktore juz mam to nowe rzeczy, ale sporo mam juz używanych kuzynki i znajomej, musze je tylko zabrac od mojej mamy.

A jakie laktatory polecacie? Bo ja jestem coraz bardziej skłonna zamowic z AliExpress taka elektryczna pszczółke na 2 piersi która ma mnóstwo dobrych opinii w Polsce i na świecie i kosztuje kolo 100 zł
    Ja chyba ten zamówię z allegro:
    https://allegro.pl/oferta/laktator-
    elektryczny-biedronka-podwojny-2-piersi-7719755387
    Ma dobre opinie i nie kosztuje miliony.

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to sie by raczej nie sprawdzilo,z waga. Syn w 20t3d wazyl 336gr,a urodzilam go w 38t3d z waga 2750. Nie dobilby do 3360w 40tyg. Bo na koncu slabo przybieral. Ale kto wie,jak bedzie z drugim .

Mnie dzis bardzo kluje szyjka. Juz zapomnaialam jakie to nieprzyjemne uczucie. I bardzo ciagna wiazadla. Ale juz macice czuje 2cm ponad pepek.

• male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Dziewczyny, a do którego tygodnia ciąży dzieci Z REGUŁY powinny się obrócić główką w dół??
    Mój skrzat póki co miał położenie miednicowe, ale lekarz stwierdził, że na tym etapie to nie ma znaczenia. Wiem oczywiście, że obrócić się może zawsze. Pytam o ten moment, do którego większość maluchów jest już głową w dół i tak zostaje.

Z reguły ostatnie 2 miesiące to powinny być już głową w dół, nie koniecznie jeszcze ułożone tak jak trzeba.
    Ale mój mały np. w 29 tygodniu był głową w dół a w 32 był już głową w górę i tak mu zostało do 36 tygodnia i go obracaliśmy żeby był jednak głową w dół.
    Teraz to jeszcze mogą brykać w każdą stronę :), jak się masz martwić to polecam ci stronę https://spinningbabies.com/, w pierwszej ciąży jej nie znałam teraz znam i zamierzam korzystać z tego co tam jest.

Kijanka lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula o właśnie o ten mi chodzilo! Widziałam go na kilku blogach i każdy był z Ali, nawet nie sprawdziłam allegro. Ale cena ta sama.
    Chciałam kupic jeszcze spiworek do wózka, ale postanowiłam, ze kupię materialy i uszyję sama

Paula_30 lubi tę wiadomość

201910251756.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktaotra,to mam z tommego teepe. Bardzo bylam zadowolona. Na 2 piersi nie kupowalam,bo mi i tak cieklo mleko. Wiec do jednej podlaczalam laktator,a do drugiej ta ssawke,co kiedys pokazywalam..potrafilo wiecej nakapac do tej ssawki niz sciagalam.
    Teraz mam nadzieje,ze moje drugie dziecie bedzie wiekszym cycoholikiem. A sciagac mleczko i tak bede chciala,bo licze,ze moj starszy synek na tym skorzysta.

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    Paula o właśnie o ten mi chodzilo! Widziałam go na kilku blogach i każdy był z Ali, nawet nie sprawdziłam allegro. Ale cena ta sama.
    Chciałam kupic jeszcze spiworek do wózka, ale postanowiłam, ze kupię materialy i uszyję sama
    Ooo to super,to też go jutro kupię bo widzę że dostawa tania a z Ali ponoc mają długi czas wysyłki .

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka- mi mowil lekarz,ze i w 37tyg jest szansa,ze dziecko sie obroci. Moj lezal do tej pory miedbicowo. Ostatnio czulam,ze.sie przewraca. Co prawda lezy jeszcse poprzecznie,ale lekarz mowi,ze juz powoli ustawia sie glowka do dolu.

• silent Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Z tego samego powodu miałam cc właśnie rozejście spojenia. Ja pytalam lekarza czy mogę rodzic ale powiedział mi szczerze że próbować mogę ale on by zrobić cc dlatego że miednica mala i w tamtej ciąży dojze rozejście to brak postępu porodu był 22 h skurczy i rozwarcie na 2cm także radził mi umówić się na cc a on jest za porodami naturalnymi także sama byłam zdziwiona. I mnie też spojeniem już boli :( pewnie historia się powtorzy

Ale numer, podobno to wcale nie jest takie częste. U mnie do próby porodu nawet nie doszło.. Całą ciążę nastawiałam się na SN, po czym jakoś w 37 zaczęło mnie przeokrutnie boleć spojenie, ledwo chodziłam, o przekrecaniu na bok nie było mowy.. Szybka akcja, Ortopeda zrobil usg i wyszło rozejscie na 1,6 cm i odradził SN, mówiąc, że może się skończyć na gipsie, unieruchomieniu na wiele tygodni a nawet trwałym uszkodzeniu. Więc mimo, że bardzo chciałam rodzić naturalnie, nie podjęłam ryzyka. Teraz oczywiście nie boli aż tak jak przed samym porodem, ale sam fakt, że tak wcześnie zaczęło trochę mnie martwi. Chyba nie jestem stworzona do SN :( Choć gdzieś tam rozważam czasami vbac, nawet czytałam sporo na ten temat... Ale chyba nie zaryzykuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:12

3uqruv0.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Kijanka- mi mowil lekarz,ze i w 37tyg jest szansa,ze dziecko sie obroci. Moj lezal do tej pory miedbicowo. Ostatnio czulam,ze.sie przewraca. Co prawda lezy jeszcse poprzecznie,ale lekarz mowi,ze juz powoli ustawia sie glowka do dolu.

Znam sytuację gdzie w trakcie porodu dziecko się ustawiło tak jak należy z pośladkowego ułożenia :).

Edit:
    Z tego co jeszcze pamiętam to w pierwszej ciąży generalnie jak się dziecko już ułoży to pod koniec ciąży jest mała szansa że się obróci bo zwyczajnie nie będzie miało aż tyle miejsca, przy kolejnych ciążach już łatwiej się przekręcać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:37

Kijanka lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma fajnie ze jestes zadoeolona z polowkowego.

Ja z kolei jestem bardzo niezadowolona chociaz z drugiej strony ta pani dr potwierdzila ze dziecko wyglada na zdrowe, rosnie- ma ok 350g, wymiary w normie. I chyba juz naprawde jako jedyna na tyn forum nie znam plci. Az tesciowa sie obuzyla ze nie chce jej powiedziec i kazalam pytac w listopadzie jak urodze bo nie wierzy ze nie wiemy.

Moje ulozone jest nisko poprzecznie. Podobno te ktore siedza tak nisko latwiej maja sie przekrecic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:40

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Znam sytuację gdzie w trakcie porodu dziecko się ustawiło tak jak należy z pośladkowego ułożenia :).
    Tak, wiem że to możliwe. Kilka historii o przekręceniu się dziecka na kilka dni przed porodem też słyszałam. Chodziło mi vardziej o ustalenie, w którym tc powiedzmy 90% dzieci układa się główką w dół.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Ja dziękuję za takie wyliczenia, mój maluch na polowkowym ważył 460.
    ..😀

sisi lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    ..😀
    Hahaha ja też dziękuję ale jednak mnie przegonialas:-p mój miał 413 w dokładnie 20 tc a widzę że u Ciebie też syn więc chyba oni tak mają że są więksi :-) a to prawda,że jak dziecko ma powyżej 4 kg to preferują CC? Czy najpierw zawsze preferują sn?

860i3e5edambhnvb.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    ..😀
    Ale miałaś połówkowe równo w 20+0? 😊

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z laktatorów polecam Medela.

A co do cc to w Anglii zalecają jak jest powyżej 4.5kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 23:12

Paula_30 lubi tę wiadomość

19/02/2021 Anielka 2860
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Ale miałaś połówkowe równo w 20+0? 😊
    Ja miałam równo w 20+0 też jestem czy Aisha też miała :-)

860i3e5edambhnvb.png
‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ