Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Zanes wrote:Ja już po polowkowych 19+4 z usg i termin na 28 listopad ciekawe na kiedy cc mi wyznacza. Na 100% córeczka i ma 260 gram, dr mówi że do porodu powinna 2800 warzyc z synem się nie mylił zobaczymy jak będzie teraz na szczęście jest zdrowa jak ryba20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Kijanka wrote:Dziewczyny, a do którego tygodnia ciąży dzieci Z REGUŁY powinny się obrócić główką w dół??
Mój skrzat póki co miał położenie miednicowe, ale lekarz stwierdził, że na tym etapie to nie ma znaczenia. Wiem oczywiście, że obrócić się może zawsze. Pytam o ten moment, do którego większość maluchów jest już głową w dół i tak zostaje.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Ja w sumie te ubranka ktore juz mam to nowe rzeczy, ale sporo mam juz używanych kuzynki i znajomej, musze je tylko zabrac od mojej mamy.
A jakie laktatory polecacie? Bo ja jestem coraz bardziej skłonna zamowic z AliExpress taka elektryczna pszczółke na 2 piersi która ma mnóstwo dobrych opinii w Polsce i na świecie i kosztuje kolo 100 zł -
sisi wrote:Gratuluję 😍 Przy pierwszej ciąży wyczytałam właśnie, że jeśli pomnóży się wagę dziecka z 20 tygodnia x 10 to tyle mniej więcej będzie wynosić waga urodzeniiwa. Z córką w 20+1 było 380 gram, a urodziła się w 38+6 z wagą 3620. Kto wie czy jakbym ją donosiła do 40 tygodnia czy nie wyszłoby to 3800 😉
-
ListopadowaMama wrote:Ja w sumie te ubranka ktore juz mam to nowe rzeczy, ale sporo mam juz używanych kuzynki i znajomej, musze je tylko zabrac od mojej mamy.
A jakie laktatory polecacie? Bo ja jestem coraz bardziej skłonna zamowic z AliExpress taka elektryczna pszczółke na 2 piersi która ma mnóstwo dobrych opinii w Polsce i na świecie i kosztuje kolo 100 zł
https://allegro.pl/oferta/laktator-
elektryczny-biedronka-podwojny-2-piersi-7719755387
Ma dobre opinie i nie kosztuje miliony.
-
nick nieaktualnyU mnie to sie by raczej nie sprawdzilo,z waga. Syn w 20t3d wazyl 336gr,a urodzilam go w 38t3d z waga 2750. Nie dobilby do 3360w 40tyg. Bo na koncu slabo przybieral. Ale kto wie,jak bedzie z drugim .
Mnie dzis bardzo kluje szyjka. Juz zapomnaialam jakie to nieprzyjemne uczucie. I bardzo ciagna wiazadla. Ale juz macice czuje 2cm ponad pepek. -
Kijanka wrote:Dziewczyny, a do którego tygodnia ciąży dzieci Z REGUŁY powinny się obrócić główką w dół??
Mój skrzat póki co miał położenie miednicowe, ale lekarz stwierdził, że na tym etapie to nie ma znaczenia. Wiem oczywiście, że obrócić się może zawsze. Pytam o ten moment, do którego większość maluchów jest już głową w dół i tak zostaje.
Z reguły ostatnie 2 miesiące to powinny być już głową w dół, nie koniecznie jeszcze ułożone tak jak trzeba.
Ale mój mały np. w 29 tygodniu był głową w dół a w 32 był już głową w górę i tak mu zostało do 36 tygodnia i go obracaliśmy żeby był jednak głową w dół.
Teraz to jeszcze mogą brykać w każdą stronę , jak się masz martwić to polecam ci stronę https://spinningbabies.com/, w pierwszej ciąży jej nie znałam teraz znam i zamierzam korzystać z tego co tam jest.Kijanka lubi tę wiadomość
-
Paula o właśnie o ten mi chodzilo! Widziałam go na kilku blogach i każdy był z Ali, nawet nie sprawdziłam allegro. Ale cena ta sama.
Chciałam kupic jeszcze spiworek do wózka, ale postanowiłam, ze kupię materialy i uszyję samaPaula_30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do laktaotra,to mam z tommego teepe. Bardzo bylam zadowolona. Na 2 piersi nie kupowalam,bo mi i tak cieklo mleko. Wiec do jednej podlaczalam laktator,a do drugiej ta ssawke,co kiedys pokazywalam..potrafilo wiecej nakapac do tej ssawki niz sciagalam.
Teraz mam nadzieje,ze moje drugie dziecie bedzie wiekszym cycoholikiem. A sciagac mleczko i tak bede chciala,bo licze,ze moj starszy synek na tym skorzysta. -
ListopadowaMama wrote:Paula o właśnie o ten mi chodzilo! Widziałam go na kilku blogach i każdy był z Ali, nawet nie sprawdziłam allegro. Ale cena ta sama.
Chciałam kupic jeszcze spiworek do wózka, ale postanowiłam, ze kupię materialy i uszyję sama
-
nick nieaktualny
-
Zanes wrote:Z tego samego powodu miałam cc właśnie rozejście spojenia. Ja pytalam lekarza czy mogę rodzic ale powiedział mi szczerze że próbować mogę ale on by zrobić cc dlatego że miednica mala i w tamtej ciąży dojze rozejście to brak postępu porodu był 22 h skurczy i rozwarcie na 2cm także radził mi umówić się na cc a on jest za porodami naturalnymi także sama byłam zdziwiona. I mnie też spojeniem już boli pewnie historia się powtorzy
Ale numer, podobno to wcale nie jest takie częste. U mnie do próby porodu nawet nie doszło.. Całą ciążę nastawiałam się na SN, po czym jakoś w 37 zaczęło mnie przeokrutnie boleć spojenie, ledwo chodziłam, o przekrecaniu na bok nie było mowy.. Szybka akcja, Ortopeda zrobil usg i wyszło rozejscie na 1,6 cm i odradził SN, mówiąc, że może się skończyć na gipsie, unieruchomieniu na wiele tygodni a nawet trwałym uszkodzeniu. Więc mimo, że bardzo chciałam rodzić naturalnie, nie podjęłam ryzyka. Teraz oczywiście nie boli aż tak jak przed samym porodem, ale sam fakt, że tak wcześnie zaczęło trochę mnie martwi. Chyba nie jestem stworzona do SN Choć gdzieś tam rozważam czasami vbac, nawet czytałam sporo na ten temat... Ale chyba nie zaryzykuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:12
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Kijanka- mi mowil lekarz,ze i w 37tyg jest szansa,ze dziecko sie obroci. Moj lezal do tej pory miedbicowo. Ostatnio czulam,ze.sie przewraca. Co prawda lezy jeszcse poprzecznie,ale lekarz mowi,ze juz powoli ustawia sie glowka do dolu.
Znam sytuację gdzie w trakcie porodu dziecko się ustawiło tak jak należy z pośladkowego ułożenia .
Edit:
Z tego co jeszcze pamiętam to w pierwszej ciąży generalnie jak się dziecko już ułoży to pod koniec ciąży jest mała szansa że się obróci bo zwyczajnie nie będzie miało aż tyle miejsca, przy kolejnych ciążach już łatwiej się przekręcać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:37
Kijanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyComa fajnie ze jestes zadoeolona z polowkowego.
Ja z kolei jestem bardzo niezadowolona chociaz z drugiej strony ta pani dr potwierdzila ze dziecko wyglada na zdrowe, rosnie- ma ok 350g, wymiary w normie. I chyba juz naprawde jako jedyna na tyn forum nie znam plci. Az tesciowa sie obuzyla ze nie chce jej powiedziec i kazalam pytac w listopadzie jak urodze bo nie wierzy ze nie wiemy.
Moje ulozone jest nisko poprzecznie. Podobno te ktore siedza tak nisko latwiej maja sie przekrecic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 22:40
-
male_m wrote:Znam sytuację gdzie w trakcie porodu dziecko się ustawiło tak jak należy z pośladkowego ułożenia .
-
sisi wrote:Gratuluję 😍 Przy pierwszej ciąży wyczytałam właśnie, że jeśli pomnóży się wagę dziecka z 20 tygodnia x 10 to tyle mniej więcej będzie wynosić waga urodzeniiwa. Z córką w 20+1 było 380 gram, a urodziła się w 38+6 z wagą 3620. Kto wie czy jakbym ją donosiła do 40 tygodnia czy nie wyszłoby to 3800 😉
..😀sisi lubi tę wiadomość
-
Aishha wrote:Ja dziękuję za takie wyliczenia, mój maluch na polowkowym ważył 460.
..😀
-
Z laktatorów polecam Medela.
A co do cc to w Anglii zalecają jak jest powyżej 4.5kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 23:12
Paula_30 lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/02/2021 Anielka 2860