X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • silent Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    Dziewczyny macie już te skurcze przygotowujące macice do porodu? Ja w pierwszej ciąży nie miałam,ale teraz chyba mam. Zastanawiam się czy tk to.
    Brzuch się napina twardy robi i boli... Z tego co czytałam to nie powinno boleć a mnie już któryś dzień boli tak od linii majtek w dół. Ten ból jest taki ostro ciągnący i wtedy właśnie macica robi się twarda.

W necie jest napisane, że nie powinno boleć... Niektórzy lekarze tez tak twierdzą... Ale moje doświadczenia temu przeczą, podobnie moja prowadząca twierdziła, ze owszem, może trochę boleć, zwłaszcza szczupłe osoby. W pierwszej ciąży miałam bardzo dużo skurczy BH od 20 tc, zawsze były TROCHĘ bolesne. W moim przypadku nie zwiastowało to niczego złego, ale musiałam łykać góry magnezu. Niewielki bol może nie znaczyć nic, a może znaczyć coś. Nie ma innego wyjścia jak iść do gina i sprawdzić szyjkę.

3uqruv0.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zlaania1 wrote:
    A mnie właśnie wieczorem najbardziej suszy. W dzień mogę nie pić,a wieczorem jak alkoholik ;) Plus jak w nocy wstaję siku też piję,bo mam tak sucho w ustach

Mam tak samo :D

Zlaania1 lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałąm przed chwila o mega ruchach i kopaniu..Ale to teraz az mnie przestraszyło. Udalo mi sie zdjecie zrobic-to juz chyba kosmita:

https://zapodaj.net/2fd48e9ec0aa1.jpg.html

Zlaania1, Kurczaczek89, Cecylia lubią tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    W necie jest napisane, że nie powinno boleć... Niektórzy lekarze tez tak twierdzą... Ale moje doświadczenia temu przeczą, podobnie moja prowadząca twierdziła, ze owszem, może trochę boleć, zwłaszcza szczupłe osoby. W pierwszej ciąży miałam bardzo dużo skurczy BH od 20 tc, zawsze były TROCHĘ bolesne. W moim przypadku nie zwiastowało to niczego złego, ale musiałam łykać góry magnezu. Niewielki bol może nie znaczyć nic, a może znaczyć coś. Nie ma innego wyjścia jak iść do gina i sprawdzić szyjkę.

Przez całą ciążę nie miałam szyjki badanej. W środę pogadam z moją położną o tym i że chce się spotkać z lekarzem. I wymuszę może jakaś cytologie, bo chociaż jedna by się przydała w ciągu ciąży.

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • Ewelina29 Koleżanka

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Pisałąm przed chwila o mega ruchach i kopaniu..Ale to teraz az mnie przestraszyło. Udalo mi sie zdjecie zrobic-to juz chyba kosmita:

https://zapodaj.net/2fd48e9ec0aa1.jpg.html

Mam tak samo, spokojnie :) Ruchy czuję dopiero od kilku dni, ale od jakiegoś czasu mój synek uwielbia się wypychac po prawej stronie brzucha. Nawet mam większe wybrzuszenia. Kiedy położę rękę w tym miejscu to czuję jak się porusza, jak sobie pływa :)

Wklejam zdjęcie :) https://zapodaj.net/a06db781b7619.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 14:44

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina29 wrote:
    Mam tak samo, spokojnie :) Ruchy czuję dopiero od kilku dni, ale od jakiegoś czasu mój synek uwielbia się wypychac po prawej stronie brzucha. Nawet mam większe wybrzuszenia. Kiedy położę rękę w tym miejscu to czuję jak się porusza, jak sobie pływa :)
    uff to dobrze :-) bo juz myslalam,ze ze mna albo z nim cos nie tak :-P to takie przerazajace bylo przez chwile, ale wiadomo pierwsza ciaza :-P

o tym zdjeciem mnie uspokoiłas jeszcze bardziej :-P bo bardzo pododne tylko u mnie ciemni w pokoju bylo :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 14:47

Ewelina29 lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Ewelina29 Koleżanka

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    uff to dobrze :-) bo juz myslalam,ze ze mna albo z nim cos nie tak :-P to takie przerazajace bylo przez chwile, ale wiadomo pierwsza ciaza :-P

Jak zobaczyłam pierwszy raz coś takiego 2 tygodnie temu to też byłam trochę przerażona :D Ale od kilku dni jak położę właśnie rękę w tym miejscu to nie mam wątpliwości, że to pewnie dziecko się tak rozpycha :D obecnie jestem według OM w 20t6d, więc prawie jak Ty :)

Paula_30 lubi tę wiadomość

• Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina29 wrote:
    Jak zobaczyłam pierwszy raz coś takiego 2 tygodnie temu to też byłam trochę przerażona :D Ale od kilku dni jak położę właśnie rękę w tym miejscu to nie mam wątpliwości, że to pewnie dziecko się tak rozpycha :D obecnie jestem według OM w 20t6d, więc prawie jak Ty :)

Dzieki, juz nie panikuje, bez tego forum chyba w psychiatryku bym wyladowała :-P
    a ile Twoj wazy/wazyl osttanio?

Ewelina29 lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po polowkowych 19+4 z usg i termin na 28 listopad ciekawe na kiedy cc mi wyznacza. Na 100% córeczka i ma 260 gram, dr mówi że do porodu powinna 2800 warzyc :) z synem się nie mylił zobaczymy jak będzie teraz na szczęście jest zdrowa jak ryba :)

Paula_30, Ewelina29, agndra, Magdalen, silent, Zlaania1, Spirit, kudłata, sisi lubią tę wiadomość

Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo :)
    PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    14.03.2019transfer 4.2.2❄️
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • Ewelina29 Koleżanka

Wysłany: 8 lipca 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Dzieki, juz nie panikuje, bez tego forum chyba w psychiatryku bym wyladowała :-P
    a ile Twoj wazy/wazyl osttanio?

Ale Cię oklamalam i zagielam czasoprzestrzen:D Pomyliłam się o tydzień, obecnie jestem w 19t6d :D
    Nie wiem, wizytę miałam 3 tygodnie temu, wtedy lekarz małego nie mierzył :) Ale w czwartek mam połówkowe to będę wszystko wiedzieć :)

Paula_30 lubi tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to ma tylko delikatne kopanie, i to nie salwami tylko kilka kopów i spokój. Mam nadzieję, że to o niczym złym nie świadczy, że moje dziecko się aż tak nie rozpycha :(

FNh9p2.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Ja to ma tylko delikatne kopanie, i to nie salwami tylko kilka kopów i spokój. Mam nadzieję, że to o niczym złym nie świadczy, że moje dziecko się aż tak nie rozpycha :(
    Na pewno Jet wszystko ok,bo większość dziewczyn tu pisze,że rosie odczuwa i najpierw słabiej. Wolałabym ja Ty masz niż z rana być przerażona że mi zaraz kosmita wyjdzie z brzucha :-)

Kijanka lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Sabrina Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Dzięki za poradę! Dzisiaj zastosowałam i naprawdę super podziałał.
    Jak często i w jakiej dawce bierzesz ten espumisan?

Ja łykam do 6 tabletek na dobę w zależności od potrzeby.
    Cieszę się, że pomogłam :)

Kijanka lubi tę wiadomość

3jgx6vgc8fs23gs6.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Na pewno Jet wszystko ok,bo większość dziewczyn tu pisze,że rosie odczuwa i najpierw słabiej. Wolałabym ja Ty masz niż z rana być przerażona że mi zaraz kosmita wyjdzie z brzucha :-)

Miałam zacytować, a polubiłam.
    Paula30, na pewno wszystko jest ok. Moje dzieciątko też zdaje się być nadaktywne, ale już się do tego przyzwyczaiłam. Nie ma, że kilka kopniaków na dzień dobry i potem gimnastyka na wieczór, tylko przez cały czas w wyraźnym okresem aktywności po południu i wieczorem i zmniejszoną aktywnością z rana.
    Na USG we wtorek skrzat miał ok. 370 gramów, teraz pewnie coś koło 400 gramów. Na razie ruchy są fajne, zobaczymy, jak będzie później. W każdym razie uwielbiam je odczuwać i mogłoby ich być nawet 10x tyle :).
    Też mam takie wybrzuszenia, zwłaszcza jak poleżę dłużej w jednej pozycji. Pytałam o to lekarki. Nic się nie poradzi, to normalne.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Ja już po polowkowych 19+4 z usg i termin na 28 listopad ciekawe na kiedy cc mi wyznacza. Na 100% córeczka i ma 260 gram, dr mówi że do porodu powinna 2800 warzyc :) z synem się nie mylił zobaczymy jak będzie teraz na szczęście jest zdrowa jak ryba :)

Można spytać jakie masz wskazania do cc?

Ja chyba muszę pogadać juz o tym z lekarką, bo nie wiem jak to jest z drugą cesarką, kiedy w zasadzie można się umawiać i kto ostatecznie o tym decyduje i kiedy. Jeśli miałam wskazanie względne w pierwszej ciąży i jest duże ryzyko, że się powtórzy (rozejście spojenia łonowego ponad fizjologiczną normę) to pewnie nie będzie problemów, tym bardziej, że podobno sami lekarze tak wolą... Ale chciałabym już wiedzieć na pewno...

A czy którąś z Was boli spojenie łonowe? Mnie już od 14 tc w tej ciąży... Przez chwilę było lepiej a od kilku dni znowu gorzej...

3uqruv0.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Miałam zacytować, a polubiłam.
    Paula30, na pewno wszystko jest ok. Moje dzieciątko też zdaje się być nadaktywne, ale już się do tego przyzwyczaiłam. Nie ma, że kilka kopniaków na dzień dobry i potem gimnastyka na wieczór, tylko przez cały czas w wyraźnym okresem aktywności po południu i wieczorem i zmniejszoną aktywnością z rana.
    Na USG we wtorek skrzat miał ok. 370 gramów, teraz pewnie coś koło 400 gramów. Na razie ruchy są fajne, zobaczymy, jak będzie później. W każdym razie uwielbiam je odczuwać i mogłoby ich być nawet 10x tyle :).
    Też mam takie wybrzuszenia, zwłaszcza jak poleżę dłużej w jednej pozycji. Pytałam o to lekarki. Nic się nie poradzi, to normalne.
    Dzięki Kijanka ! Bo kiedyś zeschizuje w tej pierwszej ciąży ;-)

860i3e5edambhnvb.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak z Wami porównuję, to u mnie generalnie ruchy są raczej słabsze, zwłaszcza ostatnio. W zasadzie tylko wieczorami, w nocy... Raz na kilka dni zdarza mu się „zaszaleć”, tak ze widać górki z zewnątrz. Jakoś bardzo się tym nie martwię, z pierwszym synkiem było podobnie (btw. jest wcieleniem ruchliwości, wręcz był podejrzewany o ADHD, więc w moim przypadku nie sprawdził się popularny pogląd, ze ruchy odzwierciedlają późniejszy temperament dziecka). A o kopaniu żeber to w ogóle nie było mowy.

3uqruv0.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzisiaj byliśmy oglądać wózki. Generalnie to nic nam się nie podoba. Wszędzie jakieś plastikowe badziewie, które z moim szczęściem ukruszy się po miesiącu. W każdym razie po dzisiejszym dniu jesteśmy na 100% zdecydowani na używany :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję,że ruchy w brzuchu nie odzwierciedlają temperamentu ;-p

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    A my dzisiaj byliśmy oglądać wózki. Generalnie to nic nam się nie podoba. Wszędzie jakieś plastikowe badziewie, które z moim szczęściem ukruszy się po miesiącu. W każdym razie po dzisiejszym dniu jesteśmy na 100% zdecydowani na używany :)
    Kijanka ceny Was przekonały ?;-)

860i3e5edambhnvb.png
‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ