X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    Sama się zdziwiłam jak mi powiedziała o tym myciu zębów. Z kliniki prenatalnej po polowkowych lekarka wysłała pismo do mojego praxis z adnotacja żeby sprawdzać łożysko bo jest nisko i ze dziecko jest większe jak wychodzi z OM (ale nie wiem czemu takie zdziwienie jak nie raz się tu spotyka ze dziecko jest większe o kilka dni, tydzień) i moja lekarka powiedziała ze być może dziecko rośnie szybciej bo mam cukrzyce i chce żeby odrazu ten duży test zrobić. Szczerze powiedziawszy to wydaje mi się ze ona jest dziwnym lekarzem..🙄

Może myśli że pastę zjadasz :P. Nie mam pomysłu czemu tak to ma być.
    Dziwne bo to nic nowego tak jak piszesz że dzieci większe bądź mniejsze. U mnie niby termin był na 13 a ja od początku mówiłam że będzie 20 bo mam długie cykle i dokładnie tak też jest zmieniali w mutterpass na 20. Z drugiej strony jak ma obawy to może lepiej zrobić raz i duży niż dwa razy robić :/.
    Zawsze możesz zmienić lekarza, jeśli jeszcze nie byłaś w lipcu. Ja w ostatniej ciąży zmieniałam i lekarza i położną, bo mnie obie wkurzały bo by wszystkie badania robiły - w szczególności te płatne i jeszcze np. za fakt pobierania krwi musiałam płacić... a położna tylko w ciąży bo ona domowych wizyt to nie robi więc musiałabym sobie innej szukać. Na szczęście znalazłam lekarkę z normalnym pojeściem i spoko położną :)

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • reset Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wielopielo - ja miałam postanowienie, że gdyby moje dziecko miało być chłopcem, to postaram się stosować właśnie wielorazowe pieluszki. Przegrzewanie w pampersach może być powodem późniejszych poważnych problemów z płodnością, a bardzo bym chciała, by moje dziecko w przyszłości nie musiało mierzyć się z tym, co ja.
    Mam mieć dziewczynkę, więc pewnie skończę na pampersach, ale za to bez chusteczek do mycia, bo te powodują sklejanie warg sromowych. W domu będą więc waciki z wodą/ mycie pod kranem, a chusteczki eco (nawilżane wodą, większość marek już je ma), będą na wyjścia.

Maija, Aishha lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina92 wrote:
    Dziewczyny, będziecie chodzić do szkoły rodzenia? Zastanawiam się, czy jest sens...
    I kiedy należy zapisać się do położnej, żeby przyszła po porodzie?

W pierwszej chodzilam, teraz nie zamierzam ale boje sie czy nie pozapominalam wszystkiego, to tyle lat temu bylo.

• Maija Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Ja też o tym myślę. Ale, to moje pierwsze dziecko nie wiem czy ogarnę to wszystko. No i zimą problem z suszeniem, ja nie mam suszarki automatycznej ani miejsca na suszarkę. Jak bym znalazła jakąś dobrą zstrone gdzie wyjaśniają co i jak ile gdzie kupić itd to się zdecyduję chyba. A może poczytam na ten temat zimą i zaczęłabym na wiosnę kiedy już mogę na balkonie spokojnie suszyć..?

Ja poczytałam sobie info na stronie domowa.tv. Tam jest wszystko pięknie wytłumaczone :) zresztą w necie jest tyle informacji na ten temat, że głowa mała :)

Cecylia lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Za 2 godziny mam połówkowe, umieram ze stresu i mała to chyba czuje bo od rana kopie bez przerwy... A na weselu w ogóle się nie ruszała, byłam aż zaniepokojona - chyba jej się nie podobały "Hej Sokoły".
    Ja w piątek miałam wesele siostry i myślałam, że nasza córa mi dziurę w brzuchu wykopie! Tak reagowała na muzykę. Dopiero wczoraj się uspokoiła

• coma Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:
    Ja w piątek miałam wesele siostry i myślałam, że nasza córa mi dziurę w brzuchu wykopie! Tak reagowała na muzykę. Dopiero wczoraj się uspokoiła

Moja zupełnie na odwrót - czułam ją jak siedziałam w kościele i potem całą imprezę zupełnie nic, a tańczyłam i jadłam dużo słodkości. Dopiero jak się położyłam spać koło 3 w nocy to zaczęła kopać.

Jaką miałaś kreację? :)

uIHap1.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Za 2 godziny mam połówkowe, umieram ze stresu i mała to chyba czuje bo od rana kopie bez przerwy... A na weselu w ogóle się nie ruszała, byłam aż zaniepokojona - chyba jej się nie podobały "Hej Sokoły".
    Będzie wszystko dobrze! Trzymam kciuki :)

coma lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• kudłata Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Czy któraś z Was decyduje się na pieluszki wielorazowe? :)

Ja doscyc długo przy pierwszym dziecku korzystałam i byłam zadowolona. Teraz nosi pieluchomajtki bo uczy się robić na nocnik i o wiele łatwiej je się zsuwa, zwłaszcza na JUUUUŻ. Wielorazów nie używałam na wyjścia, ale po domu sprawdzały mi się super i teraz pewnie trochę dokupie i będę używać równolegle z jednorazami.

Maija lubi tę wiadomość

3b12e8ab79.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Zazdroszcze. Ja to sie budze co ok. 3 godz. i musze pedem biec bo mam wrazenie ze mi pecherz rozsadzi. I ide jak ten kret aby szybciej. Raz malo co z kibelka bym nie spadla bo zle usiadłam. Do tego mam bardzo glupie sny-ogien, psy, zdradzieckie twarze, mordowanie. Skad to sie bierze? Przeciez nawet takich filmow nie ogladam, w rzeczywistosci tez takich rzeczy nie ma. Ale i tak budze sie i zaraz zasypiam.
    Wiem, że dużo czasu mi nie zostało, pamiętam jak w ciąży z córką latałam co 2h do kibelka w 8-9 miesiącu, a toaleta na dole 😪

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma powodzenia, będzie dobrze 😊

coma lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Co mozna "bezpiecznie zjesc" z MC? Ale glupie pytanie.

Chyba wszystko na co masz ochotę. Raz nie zawsze, więc sobie za bardzo tym nie zaszkodzisz. Jeśli chodzi o walory smakowe, to u mnie wchodzą tylko lody, kawa i MC Chicken. No i fryteczki :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:

Coma, trzymam kciuki. Kopniaki to dobry znak. Ja mam w ogóle jakieś nadaktywne dzieciątko. Jak tylko o nim pomyślę, to się poruszy. No i jak akurat myślę o czymś innym, to w porach aktywności potrafi mnie już konkretnie skopać :)
    Daj znać, jak poszło :)

coma lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja najbardziej szaleje pod wieczór, tak 20 - 21. W ciągu dnia też się trochę kręci, ale wieczorem to chwili przerwy nie ma. Z kolei rano, jak się obudzę, kładę rękę na brzuchu i zawsze takiego delikatnego kopniaka na dzień dobry dostaję. A później chyba znowu idzie w kimę XD

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pospałam do 10:30 i ciężko się Was nadrabia. Wątek się nam rozkręca - super!
    Co do kwaki, to ja jestem na odwyku. Z powodu krwiaka na początku nie chciałam sobie podnosić ciśnienia, więc zrezygnowałam z kawy, a teraz jak mąż sobie robni, to raz na kiedyś dostanę jakieś resztki z dużą ilością mleka.
    Szkoła rodzenia - nie zdecyduję się. Za to wypatrzyłam sobie kurs pierwszej pomocy dla niemowląt i noworodków i na to się zapiszę albo sama albo z mężem.
    Co do pieluszek, to ja nawet nie brałam pod uwagę wielorazowych. Reset mi trochę dała do myślenia, ale też będę miała dziewczynkę. Pewnie raz na czas jakiś założę wielorazową pieluszkę, żeby skóra pooddychała.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kawy to wypijam 2-3 latte z expresu w miesiącu. Nigdy nie lubiłam i nie piłam kawy. Za to codziennie 2-3 herbaty.
    Co do sikania to już nie raz po krzakach latałam 🙁 Wiem wstyd,ale jak idę na spacer i po ok. Kilometrze wytrzymać nie mogę a toalet brak - często chodzę do lasu parku z psem i synem. A w nocy tragedia. 3-4 razy gdzie chodzę spać około 23.30. Za każdym razem pęcherz pełny aż brzuch boli. Myślę,że wychodzi moje uwielbienie do wody mineralnej,bo co wieczór rozsiadam się z butelką 1.5 l i minimum litr wypijam

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Może myśli że pastę zjadasz :P. Nie mam pomysłu czemu tak to ma być.
    Dziwne bo to nic nowego tak jak piszesz że dzieci większe bądź mniejsze. U mnie niby termin był na 13 a ja od początku mówiłam że będzie 20 bo mam długie cykle i dokładnie tak też jest zmieniali w mutterpass na 20. Z drugiej strony jak ma obawy to może lepiej zrobić raz i duży niż dwa razy robić :/.
    Zawsze możesz zmienić lekarza, jeśli jeszcze nie byłaś w lipcu. Ja w ostatniej ciąży zmieniałam i lekarza i położną, bo mnie obie wkurzały bo by wszystkie badania robiły - w szczególności te płatne i jeszcze np. za fakt pobierania krwi musiałam płacić... a położna tylko w ciąży bo ona domowych wizyt to nie robi więc musiałabym sobie innej szukać. Na szczęście znalazłam lekarkę z normalnym pojeściem i spoko położną :)

Byłam w lipcu już, w tamtym tygodniu właśnie, oprócz tego zapłaciłam jej za 5 dodatkowych usg bo te trzy które się tu należą nie satysfakcjonują mnie i dopiero jedno z tych pięciu wykorzystałam. Myślałam o zmianie lekarza bo zaczyna mnie denerwować ale wtedy pewnie straciłabym te pieniądze, tak? I jeśli zaczęłam nowy kwartał u niej to już muszę skończyć?

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Maija Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kudłata wrote:
    Ja doscyc długo przy pierwszym dziecku korzystałam i byłam zadowolona. Teraz nosi pieluchomajtki bo uczy się robić na nocnik i o wiele łatwiej je się zsuwa, zwłaszcza na JUUUUŻ. Wielorazów nie używałam na wyjścia, ale po domu sprawdzały mi się super i teraz pewnie trochę dokupie i będę używać równolegle z jednorazami.
    Kudłata, ile na początek sztuk kupić i które najlepiej się sprawdzają? :)

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje male to roznie się wierci. Wczoraj maz niezle dostal w reke ale na ogol jest delikatnie, poza nielicznymi cichymi dniami to czuje głównie po jedzeniu.

Trzymajcie kciuki zebym w koncu dzisiaj poznala płeć. Jedziemy sami, zostawiam corke z teściową. Chyba za bardzo opiekuncza jestem bo corka chce jechać, ja nie chce i mam wyrzuty sumienia. Ale krzywda jej się dziac nie bedzie, mimo ze twierdzi ze babcia jest wilkiem i gryzie, obiecalam ze w razie ja polknie to ja wyciagne z brzucha 😂😂😂 A jutro lub w środę ma obiecane kino wiec nadrobi wyjazdy.

sisi lubi tę wiadomość

• male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    Byłam w lipcu już, w tamtym tygodniu właśnie, oprócz tego zapłaciłam jej za 5 dodatkowych usg bo te trzy które się tu należą nie satysfakcjonują mnie i dopiero jedno z tych pięciu wykorzystałam. Myślałam o zmianie lekarza bo zaczyna mnie denerwować ale wtedy pewnie straciłabym te pieniądze, tak? I jeśli zaczęłam nowy kwartał u niej to już muszę skończyć?

No to nie zmienisz teraz :( dopiero od października bo tylko kwartalnie można zmienić (ale możesz pewnie zapytać w swojej kasie chorych). Nie wiem jak z tym co zapłaciłaś za pakiet usg.
    Z tymi usg to też jest coś co mnie wkurzało, bo za to w 7 czy 8 tygodniu które stwierdziła że musi zrobić ja musiałam zapłacić bo się nie liczyło do tych w mutterpassie, generlanie za wszystko trzeba było tam płacić. U tej co teraz jestem to tak nie mam. Za nic u niej jeszcze nie płaciłam, a w ostatniej ciąży tych usg robiła więcej bo jak coś nie była pewna to pytała czy możemy zrobić usg i nie było tematu płacenia.
    No ale to są rzeczy które niestety wychodzą dopiero w trakcie i szczególnie przy pierwszej ciąży ciężko przewidzieć jak będzie z lekarką czy położną.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • male_m Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam całą szufladę z wielorazówkami ale jakoś z małym mi to nie do końca wyszło i tylko sporadcznie ich używałam. Teraz z małą będę robić drugie podejście i zobaczymy może pójdzie nam lepiej :)

Maija lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ