Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Suszone morele na żelazo, pestki dyni i słonecznika, orzechy. Warzyw to trzeba by kilka kg zjeść a i tak najsłabsza forma przyswajalnego żelaza. Ja obecnie na morfo z piątku mam 10.8 hemoglobiny.
-
Niestety warzywami ciężko podnieść hemoglobinę, żelazo niehemowe słabiutko się wchłania. Buraki to też mit. Ja na szczęście zawsze szybko reagowałam na żelazo więc mam nadzieję, że pod koniec miesiąca jak zrobię badania to już będę w normie. Pamiętajcie żeby leki z żelazem brać na czczo, popijać sokiem pomarańczowym albo wodą a magnez brać z 2-fodzinnym odstępem, bo one razem się nie wchłaniają.
Chanela lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj dopadła mnie panika w związku z wykryciem u mojego skrzata ogniska hiperechogenicznego w lewej komorze. Przeczytałam pół Internetu, chociaż lekarz uspakajał, że to nic groźnego. Na szczęście podzieliłam się swoimi obawami z mężem i już jestem spokojna
-
Audreyyy wrote:Niestety warzywami ciężko podnieść hemoglobinę, żelazo niehemowe słabiutko się wchłania. Buraki to też mit. Ja na szczęście zawsze szybko reagowałam na żelazo więc mam nadzieję, że pod koniec miesiąca jak zrobię badania to już będę w normie. Pamiętajcie żeby leki z żelazem brać na czczo, popijać sokiem pomarańczowym albo wodą a magnez brać z 2-fodzinnym odstępem, bo one razem się nie wchłaniają.
Fajnie, że o tym napisałaś, bo łykałam sobie magnez i żelazo razem po śniadanku.
Dziwne więc, że są preparaty dla kobiet w ciąży, które mają zarówno magnez jak i żelazo.
-
Kijanka wrote:Fajnie, że o tym napisałaś, bo łykałam sobie magnez i żelazo razem po śniadanku.
Dziwne więc, że są preparaty dla kobiet w ciąży, które mają zarówno magnez jak i żelazo. -
Audreyyy wrote:Bardzo głupie nawet prenatal duo nie ma magnezu a jest sporo żelaza, chociaż ja łykam co drugi dzień bo nie chcę z tym żelazem przesadzić.
Ja się właśnie przerzuciłam z Femibion2 na Prenatal duo. Ginekolog zaleciła mi jednocześnie przyjmowanie dużych dawek magnezu - tak do 600 mg na dobę. Po śniadanku brałam Prenatal duo i dorzucałam magnez. Od jutra zmieniam zwyczaje. -
Kijanka wrote:Dzisiaj dopadła mnie panika w związku z wykryciem u mojego skrzata ogniska hiperechogenicznego w lewej komorze. Przeczytałam pół Internetu, chociaż lekarz uspakajał, że to nic groźnego. Na szczęście podzieliłam się swoimi obawami z mężem i już jestem spokojna
-
Apolonia wrote:Żelaza nie trzeba przyjmować na czczo,a zwłaszcza wtedy gdy bierzemy Euthyrox/Letrox..bo zazycie obu razem zmniejsza działanie hormonu!
Dobrze, że piszesz, bo uchroniłaś mnie przed kolejnym błędem .
To będę brać Letrox rano przed śniadankiem, a potem rozłożę sobie suplementy i magnez w ciągu dnia.
Tak przy okazji: lekarka napisała mi, żebym ten Letrox brała rano na czczo na pół godziny przed posiłkiem. Głupio się przyznać, ale budzę się koło 9:30, biorę tabletkę, wysyłam męża do piekarni po bułeczki (on pracuje z domu) i śniadanko jest ok. 10. Czy to nadal liczy się jako "rano" czy mamy się zreorganizować i wstawać wcześniej? -
Apolonia wrote:Kijanka, u nas też wykryli na usg polowkowym "ognisko" ale lekarz powiedział,że jak to jedyne odchylenie to nie ma sie czym martwic i ze do 30tc się wchłonie, nawet tego do karty mi nie wpisał, więc głowa do góry!
Nas niby z tym wysłał na echo serca, ale to było na zasadzie "a wpiszemy w zaleceniach, bo w sumie się powinno". Ale też mówił, żeby się nie przejmować, bo to jest jedyne odchylenie od normy. Mówił, że większość tych ognisk wchłania się do 30 tc, a najpóźniej w 1 roku życia dziecka -
Apolonia wrote:Żelaza nie trzeba przyjmować na czczo,a zwłaszcza wtedy gdy bierzemy Euthyrox/Letrox..bo zazycie obu razem zmniejsza działanie hormonu!
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny,które tu pisały,że też chcą uznać ojcostwo przed porodem- pospieszcie sie- właśnie w tv mówią o tym,że jeszcze w tej kadencji rząd chce zablokować ta możliwość uzania dziecka przez pary przed porodem,ponieważ stwarza to furtkę do nielegalnej adopcji... :-o my już jutro wszystko załatwimy i będzie z głowy ale masakra
-
Paula_30 wrote:Dziewczyny,które tu pisały,że też chcą uznać ojcostwo przed porodem- pospieszcie sie- właśnie w tv mówią o tym,że jeszcze w tej kadencji rząd chce zablokować ta możliwość uzania dziecka przez pary przed porodem,ponieważ stwarza to furtkę do nielegalnej adopcji... :-o my już jutro wszystko załatwimy i będzie z głowy ale masakra
Kijanka lubi tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualnySpirit wrote:A po porodzie jak ktoś powie że x jest ojcem to to się zmieni? :p dalej można podać kogokolwiek,rząd nie myśli :p
-
Kijanka wrote:Dobrze, że piszesz, bo uchroniłaś mnie przed kolejnym błędem .
To będę brać Letrox rano przed śniadankiem, a potem rozłożę sobie suplementy i magnez w ciągu dnia.
Tak przy okazji: lekarka napisała mi, żebym ten Letrox brała rano na czczo na pół godziny przed posiłkiem. Głupio się przyznać, ale budzę się koło 9:30, biorę tabletkę, wysyłam męża do piekarni po bułeczki (on pracuje z domu) i śniadanko jest ok. 10. Czy to nadal liczy się jako "rano" czy mamy się zreorganizować i wstawać wcześniej?Kijanka lubi tę wiadomość