Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
ListopadowaMama wrote:Dzięki dziewczyny za stolarakie porady co do zawiasow, szuflad dokładnie nie wiem jeszcze co pan stolarz mi ujął w ofercie, bo przy projekcie mówiłam tylko, ze chcę szafki z cichym domykaniem, dobre ale jakies w miarę tanie prowadnice do szuflad i jeden wąski kosz cargo. Przejrzałam internet i obecnie ceny mebli pod wymiar za metr są mniej więcej takie same w calej Polsce
Dobre jakościowo prowadnice do szuflad robi Blum i Hettich (jeśli dobrze pamiętam to robią m.in. dla Ikea) także te firmy są godne polecenia. Blum na pewno będzie drogi Hettich jest jeśli dobrze pamiętam tańszy.
Natomiast nie ma szans żeby były i mega tanie i dobre . -
a ja chodzę do szkoły rodzenia, u mnie są fajne zajęcia..jutro np fizjoterapeuta a poza tym co tydzień jakieś gratisy, maści, kremy smoczki wszystko się przyda na początek żeby nie kupować pełnowymiarowych kosmetyków
a dzisiaj byłam na warsztatach z chustonoszenia...no ja z lalka, ale super sprawa!! chyba kupoię jedną, żeby na początek mieć i sprawdzić czy moje będą chciałySpirit lubi tę wiadomość
-
Nie da się ukryć że każda z nas jakoś urodzi. Pytanie tylko jakie wspomnienia z tego będą.
Osobiście uważam że wycieczka do porodu bez żadnego przygotowania jest trochę niepoważna. Mówię głównie o porodzie SN, chociaż przy CC też są rzeczy które warto wiedzieć jak na przykład to że maluch może wylądować u mamy może go kangurować tata, że warto mieć przygotowane pieluszki np. flanelowe czy ubranka które wcześniej miały kontakt z naszą skórą co by chociaż trochę flory bakteryjnej nie szpitalnej przekazać itp). Ja nie mówię że trzeba chodzić do szkoły rodzenia, ale warto wiedzieć jak wygląda fizjologiczny poród i że to mama jest najważniejsza i że to ona rodzi, a nie personel i nie dać się zastraszyć na każdym kroku i wmówić sobie że się jest niekompetentnym . No i warto wiedzieć które procedury medyczne kiedy mają uzasadnienie, a kiedy nie koniecznie i jakie pozycje ułatwiają poród, a które nam nieporzebnie dokładają roboty.
Ot takie moje zdanie bo jakoś mam wrażenie, że jak każdy do ważniejszych decyzji się przygotowuje tak poród bywa często z jakiegoś dziwnego powodu olewany jak by nie był czymś ważnym .
Co do zmiany terminu porodu to warto mieć na uwadze to, że wpływa to na potencjalny termin wywoływania porodu, więc nie zawsze warto zmieniać termin przynajmniej na jakiś wcześniejszy. -
Aishha wrote:Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉
Mój skrzat chyba nadrabia weekend. W weekend ciągle się z kimś spotykaliśmy i chyba trochę się stworzonko spłoszyło. Siedziało spokojnie, jakby go nie było. Od poniedziałku na to ciągle mnie kopie. Nóżki ma gdzieś przy szyjce. No i macica mi się napina, jak maluch zmienia pozycję.
Dzisiaj kupiliśmy wózek. Zdecydowaliśmy się na używany model Jedo Fyn. Jak dla nas, wózek ma fajną amortyzację i duże kółka, które mają szanse sprawdzić się w terenie. Za 3w1 zapłaciliśmy... 250 zł , więc nawet jakbyśmy mieli po 3 miesiącach pozbyć się tego wózka, to nie będziemy żałować. Nosi jakieś ślady użytkowania, ale jest naprawdę ok. No i chyba był przechowywany w jakiejś piwnicy. Po wypraniu i wywietrzeniu będzie idealny. Zakup roku, jesteśmy naprawdę zadowoleni
EDIT: Zobaczymy potem w necie, co to za fotelik był w zestawie. Na razie jego główna zaleta jest taka, że jest. Nastawiam się i tak na zakup jakiegoś porządniejszego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 16:25
momo, Paula_30 lubią tę wiadomość
-
Kijanka naczytałam się że jedo fyn to najlepsza gondola. Akurat miałam farta że kuzyn oddawał, więc głupotą byłoby nie skorzystać . Podobno bardzo łatwo się pierze. Ale to prawda, fotelik nie nadaje się do niczego, lepiej zainwestować w coś lepszego.
Kijanka lubi tę wiadomość
-
momo wrote:Kijanka naczytałam się że jedo fyn to najlepsza gondola. Akurat miałam farta że kuzyn oddawał, więc głupotą byłoby nie skorzystać . Podobno bardzo łatwo się pierze. Ale to prawda, fotelik nie nadaje się do niczego, lepiej zainwestować w coś lepszego.
Gondola jest przede wszystkim duża, więc da radę zimą. No i naprawdę fajnie się ten wózek prowadzi.
Już patrzyłam, jak się pierze i rzeczywiście wszystko łatwo i intuicyjnie się zdejmujemomo lubi tę wiadomość
-
Też już trochę nim pojezdziłam i jestem zachwycona. Jak sprawdzałam w sklepach inne wózki (wiadomo bez dziecka) to nic się tak nie prowadziło jak fyn. Nie jest jakiś piękny, ale ta amortyzacja to cudo
Kijanka lubi tę wiadomość
-
natki89 wrote:Dziewczyny poratujcie i powiedzcie co można zażywać bezpiecznie na zgagę? Cos co faktycznie jest skuteczne. Co kilka dni mnie męczy i zaczyna się właśnie popołudniami
Mnie w poprzedniej ciąży ratował Rennie spokojnie możesz to brać. Było z polecenia ginekologa. -
natki89 wrote:Dziewczyny poratujcie i powiedzcie co można zażywać bezpiecznie na zgagę? Cos co faktycznie jest skuteczne. Co kilka dni mnie męczy i zaczyna się właśnie popołudniami
-
Ja nie próbowałam, ale mój mąż miał od 2 dni zgagę i pomogły ogórki kiszone
-
nick nieaktualnySabrina wrote:Ja mam clippsafe, miałam go w pierwszej ciąży choć niestety niewiele z niego korzystałam, później go pożyczyłam i teraz wrócił do mnie i od początki jeżdżę. Polecam
Zapnij pasy na pustym fotelu i tylko przełóż górną część przez ramię. Wygodnie i adapter niepotrzebny.
-
nick nieaktualnyAishha wrote:Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉
Mi się wczoraj brzuch ruszał na wszystkie strony -
nick nieaktualny
-
Cecylia wrote:Zapnij pasy na pustym fotelu i tylko przełóż górną część przez ramię. Wygodnie i adapter niepotrzebny.2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny