Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie rozłożyło przeziębienie i muszę przełożyć krzywą cukrową... a za tydzień to będzie już ostatni dzwonek, bo 26+2. Nie za późno?
Sprzedałam dziś synka teściowej na cały dzień. Plan na dziś:
- Spać
- Oglądać „Na Wspólnej” i czytać thrillery
- SpaćKropka89 lubi tę wiadomość
-
Apolonia wrote:Hej dziewczyny, czy Was w nocy też boli biodro?? Skończyłam 22 tc i co noc budzi mnie bol z jednej albo drugiej strony..niby czytałam,że to normalne ale zastanawiam się czy nie za wcześnie? Mam poduszke- rogal ale ona nic nie daje ;(
U mnie się pojawiły bóle w biodrach właśnie w tym tygodniu. Budzę się i mnie boli, więc przekręcam się na drugi bok. A jak już drugi boli, to trochę na plecach muszę poleżeć.
Niestety lepiej nie będzie -
Kijanka wrote:Podobnie jak przedmówczynie polecam adapter firmy Insafe.
Ja kupiłam na allegro za 130 zł (już z wysyłką). Łatwo się go montuje, jest wygodny w użytkowaniu. -
Dziewczyny może któraś z Was orientuje się w tym wszystkim,bo mamy trochę zagwozdke
A chodzi o to,że razem z narzeczonym wynajmujemy jeszcze mieszkanie,jakoś zanim zanim zaszłam w ciążę nie myśleliśmy o tym bo wynajem mamy bardzo atrakcyjny a teraz chcemy się starać o kredyt dopiero po porodzie jak już nie będę na L4. Ale rzecz w czym innym: otóż ponoć dziecko po porodzie jest zameldowane tam gdzie matka? Zarówno ja jak i narzeczony jesteśmy zameldowani w innych miejscach- ja na Pomorzu mój chłop na Śląsku. I teraz jak się to ma do ewentualnych świadczeń np 500+ czy becikowego? Czy to trzeba składać tylko tam gdzie się jest zameldowanym? Co potem ze zgłoszeniem dziecka do żłobka? Zameldowanie daje jakieś dodatkowe punkty tak?Czy coś jeszcze?
-
silent wrote:Mnie rozłożyło przeziębienie i muszę przełożyć krzywą cukrową... a za tydzień to będzie już ostatni dzwonek, bo 26+2. Nie za późno?
Nie będzie za późno. Wytyczne są takie, żeby krzywą robić między 24 a 28 tc. -
Kijanka wrote:Nie będzie za późno. Wytyczne są takie, żeby krzywą robić między 24 a 28 tc.
Właśnie niby wg nowych wytycznych między 24 a 26.. tylko nie wiem czy chodzi o 26+0 czy 26+6. Ale skoro przez tyle lat było do 28, to chyba nic się nie stanie.Kijanka lubi tę wiadomość
-
Paula_30 wrote:Dziewczyny może któraś z Was orientuje się w tym wszystkim,bo mamy trochę zagwozdke
A chodzi o to,że razem z narzeczonym wynajmujemy jeszcze mieszkanie,jakoś zanim zanim zaszłam w ciążę nie myśleliśmy o tym bo wynajem mamy bardzo atrakcyjny a teraz chcemy się starać o kredyt dopiero po porodzie jak już nie będę na L4. Ale rzecz w czym innym: otóż ponoć dziecko po porodzie jest zameldowane tam gdzie matka? Zarówno ja jak i narzeczony jesteśmy zameldowani w innych miejscach- ja na Pomorzu mój chłop na Śląsku. I teraz jak się to ma do ewentualnych świadczeń np 500+ czy becikowego? Czy to trzeba składać tylko tam gdzie się jest zameldowanym? Co potem ze zgłoszeniem dziecka do żłobka? Zameldowanie daje jakieś dodatkowe punkty tak?Czy coś jeszcze?
Trzeba odróżnić dwie kwestie, a mianowicie zameldowanie i zamieszkanie. Zameldowanie ma znaczenie tylko administracyjne. Zamieszkanie = tam, gdzie faktycznie mieszkacie. W Twoim przypadku adres zameldowania chyba rzeczywiście będzie taki sam jak Twój adres, chyba że podacie w urzędzie adres ojca.
Jeśli chodzi o 500+, świadczenia realizuje gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania uprawnionego (w Waszym przypadku osoba, która będzie składać wniosek), czyli składacie we Wrocławiu (o ile dobrze pamiętam). A najlepiej to oczywiście przez Internet za pośrednictwem banku, teraz chyba wszystkie udostępniają nieodpłatnie taką usługę. Tak samo jest z becikowym.
Jeśli chodzi o żłobki i przedszkola, sprawa ma się nieco inaczej. Te placówki są prowadzone przez jednostki samorządu terytorialnego (gminy) i każda gmina sama sobie ustala zasady przyjmowania do swoich placówek. Większość z nich wprowadza punkty za zameldowanie i płacenie podatków na ich terytorium.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 11:39
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
silent wrote:Właśnie niby wg nowych wytycznych między 24 a 26.. tylko nie wiem czy chodzi o 26+0 czy 26+6. Ale skoro przez tyle lat było do 28, to chyba nic się nie stanie.
A to nie wiedziałam... .
Ale nawet jeżeli tak jest, to przez te kilka dni nic się nie stanie. Lepiej zrobić te kilka dni później, niż uzyskać fałszywy wynik przez chorobę (o ile ona wpływa, tego nie jestem pewna). -
Paula_30 wrote:Dziewczyny może któraś z Was orientuje się w tym wszystkim,bo mamy trochę zagwozdke
A chodzi o to,że razem z narzeczonym wynajmujemy jeszcze mieszkanie,jakoś zanim zanim zaszłam w ciążę nie myśleliśmy o tym bo wynajem mamy bardzo atrakcyjny a teraz chcemy się starać o kredyt dopiero po porodzie jak już nie będę na L4. Ale rzecz w czym innym: otóż ponoć dziecko po porodzie jest zameldowane tam gdzie matka? Zarówno ja jak i narzeczony jesteśmy zameldowani w innych miejscach- ja na Pomorzu mój chłop na Śląsku. I teraz jak się to ma do ewentualnych świadczeń np 500+ czy becikowego? Czy to trzeba składać tylko tam gdzie się jest zameldowanym? Co potem ze zgłoszeniem dziecka do żłobka? Zameldowanie daje jakieś dodatkowe punkty tak?Czy coś jeszcze?2017 #1
2019 #2
-
Sabrina wrote:Dzięki dziewczyny za porady, wstrzymam się jeszcze chwile z tym lekarzem, bo wiem, że pewnie wciśnie mi antybiotyk.
Kropka89 lece do apteki kupić tą płukankę, bo ta jedna zatoka to masakra jest.
A dziewczyny, które miałyście katar schozowałyście się szyjką? Boje się, że przy czyszczeniu nosa dość częstym nawet myślę czy jutro niezaliczyć dodatkowej wizyty. Jednak czy mój schiz uzasadniony? czy to pracuje inna partia brzucha?
Pamiętaj żeby oczyszczać nos jedną dziurka za jednym dmuchnięciem, żeby nie dmuchać z dwóch naraz. Po dmuchaniu możesz jeszcze sobie odetkac uszy tak żeby błona bębenkowa się nie wciągała (często to dodatek do zatkanych zatok) wiec zatykasz nos i lekko dmuchasz jakby (tym razem obydwie dziurki) Błona powinna się lepiej ustawić wtedy. A co do kataru to bym się nie martwiła szyjką zupełnie. Musiałabyś kaszleć jak gruźlik często i długo żeby to miało jakikolwiek wpływ.
-
Ja oglądałam wózek cybex balios s i gondola jest strasznie malutka. Patrzyłam też ba camarello i ich amortyzacja jak dla mnie szczątkowa A raczej brak. Dlatego zdecydowałam się na bebetto luca. Czytałam jeszcze pozytywne opinie o muuvo quick i mutsy Ale nie pamiętam modelu. Prezentował się całkiem fajnie Ale dla mnie już o 1k droższy więc odpuscilam. W wózkach 2w1 że spacerówki będziemy tak naprawdę krótko korzystać bo chyba poltoraroczne dziecko osiąga tam max pojemności. Wiadomo im droższy zestaw tym spacerowka będzie lepsza.
Co do przedszkola to przedstawiasz umowę wynajmu i to też liczy się. My tak obecnie robiliśmy. Podatki wg prawa płacisz tam gdzie mieszkasz, a gdzie rozliczasz swój PIT?
Piszecie o becikowym. Ono chyba też jest zależne od dochodów? -
Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉
-
Moja już drugi dzień, jak ma okres aktywności to mi tak daje popalić, że usiedzieć nie mogę. Muszę wstawać i łazić po hali, żeby ją uśpić czy coś A jeszcze podbrzusze mnie boli, jakby od wzdęcia, także jest mi mocno niewygodnie.
-
Aishha wrote:Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 13:17
-
nick nieaktualnyMeggs wrote:Szczesliwa mamusia a byłaś kiedyś u dr W na wizycie na Karowej na nfz ?
Meggs lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do becikowego,to dochod na osobe nie moze przekraczax 1922zl netto. Oczywiscie wliczajac w to nowo narodzone dziecko.
Paula- co do 500+, to jesli rozliczacie podatki tam,gdzie wynajmujecie mieszkanie,to tez do tej gminy/miasta zglaszacie wniosek o 500+. Dziecko musi byc zameldowane albo tam gdzie matka,albo tam gdzie ojciec. Ale zglaszacie tez dodarkowo miejsce pobytu dziexka,czyli Wasz adres zamieszkania. Dziecko nie moze byc zameldowane gdzis indziej,a rodzicd gdzie indziej. Zawsze albo u jednego,albo u drugiego,jak maja inne adresy zamwldowania. Rzecz jasna.
Aa.. i to,ze masz nawet o tydz wczesniej termin,nieznaczy,ze tak urodzisz. Bo moze byc tak,ze dziexko bedzie chcialp przyjsc wczesniej,a moze poznije. Wiec ciezko trafic dokladnie z tym urlopem. Moj maz byl tak umowiony z szefami,ze mniej wiecej podal termin i mowil,ze moze byc tak,ze i 2 tyg wczensiej bedzie chcial urlop,takze jak zacselam rodzic,to zadzwonil do praxy i wzial 2tyg urlopu. Teraz kazalam mu wziav dopiero jak wyjde ze szpitala. Bo przelezalam tydzoen w spzitalu,a on tylko dp mnie przyjezdzal. Co rownie dobrse mogl robic po pracy. A jak wyszlam ze szpitala,to tylko tydzien byl ze mna w domu. Szybko mineloWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 13:38
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Kaczorka wrote:U mnie się pojawiły bóle w biodrach właśnie w tym tygodniu. Budzę się i mnie boli, więc przekręcam się na drugi bok. A jak już drugi boli, to trochę na plecach muszę poleżeć.
Niestety lepiej nie będzieKaczorka lubi tę wiadomość