X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • silent Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie rozłożyło przeziębienie i muszę przełożyć krzywą cukrową... a za tydzień to będzie już ostatni dzwonek, bo 26+2. Nie za późno?

Sprzedałam dziś synka teściowej na cały dzień. Plan na dziś:

- Spać
    - Oglądać „Na Wspólnej” i czytać thrillery
    - Spać

Kropka89 lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apolonia wrote:
    Hej dziewczyny, czy Was w nocy też boli biodro?? Skończyłam 22 tc i co noc budzi mnie bol z jednej albo drugiej strony..niby czytałam,że to normalne ale zastanawiam się czy nie za wcześnie? Mam poduszke- rogal ale ona nic nie daje ;(

U mnie się pojawiły bóle w biodrach właśnie w tym tygodniu. Budzę się i mnie boli, więc przekręcam się na drugi bok. A jak już drugi boli, to trochę na plecach muszę poleżeć.
    Niestety lepiej nie będzie ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 08:50

silent lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Podobnie jak przedmówczynie polecam adapter firmy Insafe.
    Ja kupiłam na allegro za 130 zł (już z wysyłką). Łatwo się go montuje, jest wygodny w użytkowaniu.
    Też ostatnio kupiłam Insafe, nowy, na ich stronie z przesyłką kosztował niecałe 150 pln. Na pewno można też taniej znaleźć.

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może któraś z Was orientuje się w tym wszystkim,bo mamy trochę zagwozdke :-/
    A chodzi o to,że razem z narzeczonym wynajmujemy jeszcze mieszkanie,jakoś zanim zanim zaszłam w ciążę nie myśleliśmy o tym bo wynajem mamy bardzo atrakcyjny a teraz chcemy się starać o kredyt dopiero po porodzie jak już nie będę na L4. Ale rzecz w czym innym: otóż ponoć dziecko po porodzie jest zameldowane tam gdzie matka? Zarówno ja jak i narzeczony jesteśmy zameldowani w innych miejscach- ja na Pomorzu mój chłop na Śląsku. I teraz jak się to ma do ewentualnych świadczeń np 500+ czy becikowego? Czy to trzeba składać tylko tam gdzie się jest zameldowanym? Co potem ze zgłoszeniem dziecka do żłobka? Zameldowanie daje jakieś dodatkowe punkty tak?Czy coś jeszcze?

860i3e5edambhnvb.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Mnie rozłożyło przeziębienie i muszę przełożyć krzywą cukrową... a za tydzień to będzie już ostatni dzwonek, bo 26+2. Nie za późno?

Nie będzie za późno. Wytyczne są takie, żeby krzywą robić między 24 a 28 tc.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Nie będzie za późno. Wytyczne są takie, żeby krzywą robić między 24 a 28 tc.

Właśnie niby wg nowych wytycznych między 24 a 26.. tylko nie wiem czy chodzi o 26+0 czy 26+6. Ale skoro przez tyle lat było do 28, to chyba nic się nie stanie.

Kijanka lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Dziewczyny może któraś z Was orientuje się w tym wszystkim,bo mamy trochę zagwozdke :-/
    A chodzi o to,że razem z narzeczonym wynajmujemy jeszcze mieszkanie,jakoś zanim zanim zaszłam w ciążę nie myśleliśmy o tym bo wynajem mamy bardzo atrakcyjny a teraz chcemy się starać o kredyt dopiero po porodzie jak już nie będę na L4. Ale rzecz w czym innym: otóż ponoć dziecko po porodzie jest zameldowane tam gdzie matka? Zarówno ja jak i narzeczony jesteśmy zameldowani w innych miejscach- ja na Pomorzu mój chłop na Śląsku. I teraz jak się to ma do ewentualnych świadczeń np 500+ czy becikowego? Czy to trzeba składać tylko tam gdzie się jest zameldowanym? Co potem ze zgłoszeniem dziecka do żłobka? Zameldowanie daje jakieś dodatkowe punkty tak?Czy coś jeszcze?

Trzeba odróżnić dwie kwestie, a mianowicie zameldowanie i zamieszkanie. Zameldowanie ma znaczenie tylko administracyjne. Zamieszkanie = tam, gdzie faktycznie mieszkacie. W Twoim przypadku adres zameldowania chyba rzeczywiście będzie taki sam jak Twój adres, chyba że podacie w urzędzie adres ojca.
    Jeśli chodzi o 500+, świadczenia realizuje gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania uprawnionego (w Waszym przypadku osoba, która będzie składać wniosek), czyli składacie we Wrocławiu (o ile dobrze pamiętam). A najlepiej to oczywiście przez Internet za pośrednictwem banku, teraz chyba wszystkie udostępniają nieodpłatnie taką usługę. Tak samo jest z becikowym.
    Jeśli chodzi o żłobki i przedszkola, sprawa ma się nieco inaczej. Te placówki są prowadzone przez jednostki samorządu terytorialnego (gminy) i każda gmina sama sobie ustala zasady przyjmowania do swoich placówek. Większość z nich wprowadza punkty za zameldowanie i płacenie podatków na ich terytorium.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 11:39

Paula_30 lubi tę wiadomość

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Właśnie niby wg nowych wytycznych między 24 a 26.. tylko nie wiem czy chodzi o 26+0 czy 26+6. Ale skoro przez tyle lat było do 28, to chyba nic się nie stanie.

A to nie wiedziałam... :).
    Ale nawet jeżeli tak jest, to przez te kilka dni nic się nie stanie. Lepiej zrobić te kilka dni później, niż uzyskać fałszywy wynik przez chorobę (o ile ona wpływa, tego nie jestem pewna).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka super dziękuję :-)))

860i3e5edambhnvb.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Można zameldować gdzie się chce. W sensie obojętnie z którym rodzicem,w sumie chyba nawet z babcią można. Meldunek daje różne rzeczy z zależności od miasta. W KRK np jest drugie becikowe jeśli dochód jest niski, potem tak samo rekrutacja do przedszkola np.

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabrina wrote:
    Dzięki dziewczyny za porady, wstrzymam się jeszcze chwile z tym lekarzem, bo wiem, że pewnie wciśnie mi antybiotyk.
    Kropka89 lece do apteki kupić tą płukankę, bo ta jedna zatoka to masakra jest.
    A dziewczyny, które miałyście katar schozowałyście się szyjką? Boje się, że przy czyszczeniu nosa dość częstym :/ nawet myślę czy jutro niezaliczyć dodatkowej wizyty. Jednak czy mój schiz uzasadniony? czy to pracuje inna partia brzucha?

Pamiętaj żeby oczyszczać nos jedną dziurka za jednym dmuchnięciem, żeby nie dmuchać z dwóch naraz. Po dmuchaniu możesz jeszcze sobie odetkac uszy tak żeby błona bębenkowa się nie wciągała (często to dodatek do zatkanych zatok) wiec zatykasz nos i lekko dmuchasz jakby (tym razem obydwie dziurki) Błona powinna się lepiej ustawić wtedy. A co do kataru to bym się nie martwiła szyjką zupełnie. Musiałabyś kaszleć jak gruźlik często i długo żeby to miało jakikolwiek wpływ.

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oglądałam wózek cybex balios s i gondola jest strasznie malutka. Patrzyłam też ba camarello i ich amortyzacja jak dla mnie szczątkowa A raczej brak. Dlatego zdecydowałam się na bebetto luca. Czytałam jeszcze pozytywne opinie o muuvo quick i mutsy Ale nie pamiętam modelu. Prezentował się całkiem fajnie Ale dla mnie już o 1k droższy więc odpuscilam. W wózkach 2w1 że spacerówki będziemy tak naprawdę krótko korzystać bo chyba poltoraroczne dziecko osiąga tam max pojemności. Wiadomo im droższy zestaw tym spacerowka będzie lepsza.
    Co do przedszkola to przedstawiasz umowę wynajmu i to też liczy się. My tak obecnie robiliśmy. Podatki wg prawa płacisz tam gdzie mieszkasz, a gdzie rozliczasz swój PIT?
    Piszecie o becikowym. Ono chyba też jest zależne od dochodów?

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,chyba niecałe 2000 na osobę limit

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja już drugi dzień, jak ma okres aktywności to mi tak daje popalić, że usiedzieć nie mogę. Muszę wstawać i łazić po hali, żeby ją uśpić czy coś XD A jeszcze podbrzusze mnie boli, jakby od wzdęcia, także jest mi mocno niewygodnie.

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Dziewczyny jak u Was jest z ruchami? Mój młody daje się nieźle we znaki, mam wrażenie że nie śpi wcale i ciągle kopie i gdzieś przepływa. Dziś wsadził się w prawy bok ze aż mnie coś bolało, czułam bo i widziałam po całej długości od żeber po biodro. Co to będzie w 8-9miesiącu? 😂 mój brzuch jest wielki, jakoś mi coraz dziwniej w tej ciąży 😉
    Mój też ma ADHD. Ja zacznie to skończyć nie może,kopniaki czuje w paru miejscach na raz wiec chyba macha jednocześnie rękami i nogami :-p ale od wczoraj umiarkowana cisza wiec się nawet wyspałam:-p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 13:17

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Szczesliwa mamusia a byłaś kiedyś u dr W na wizycie na Karowej na nfz ?
    Oficjalnie nigdy. Tylko zawsze na zasadzie,pani podejdzie na oddzial albo do polikliniki.nie wiem,czy potem notowal ta wizyte,czy nie. Ppd koniec 1ciazy,to kazal mi przychodzic do siebue na oddzial. Przychodzilam,czekalam chwile i potem mnie badal. Glownie,to sprawdzal rozwarcie ;-) Ale nie mialam problemu,jak np zapytaalm go,czy da rade mi na nfz wypisac skierownie,to w 1 ciazy poszlam na chwile na oddzial,a w 2 giej mial juz skierowanie w tecce. Ja juz chodze do niego 2,5r.

Meggs lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do becikowego,to dochod na osobe nie moze przekraczax 1922zl netto. Oczywiscie wliczajac w to nowo narodzone dziecko.

Paula- co do 500+, to jesli rozliczacie podatki tam,gdzie wynajmujecie mieszkanie,to tez do tej gminy/miasta zglaszacie wniosek o 500+. Dziecko musi byc zameldowane albo tam gdzie matka,albo tam gdzie ojciec. Ale zglaszacie tez dodarkowo miejsce pobytu dziexka,czyli Wasz adres zamieszkania. Dziecko nie moze byc zameldowane gdzis indziej,a rodzicd gdzie indziej. Zawsze albo u jednego,albo u drugiego,jak maja inne adresy zamwldowania. Rzecz jasna.
    Aa.. i to,ze masz nawet o tydz wczesniej termin,nieznaczy,ze tak urodzisz. Bo moze byc tak,ze dziexko bedzie chcialp przyjsc wczesniej,a moze poznije. Wiec ciezko trafic dokladnie z tym urlopem. Moj maz byl tak umowiony z szefami,ze mniej wiecej podal termin i mowil,ze moze byc tak,ze i 2 tyg wczensiej bedzie chcial urlop,takze jak zacselam rodzic,to zadzwonil do praxy i wzial 2tyg urlopu. Teraz kazalam mu wziav dopiero jak wyjde ze szpitala. Bo przelezalam tydzoen w spzitalu,a on tylko dp mnie przyjezdzal. Co rownie dobrse mogl robic po pracy. A jak wyszlam ze szpitala,to tylko tydzien byl ze mna w domu. Szybko minelo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 13:38

Paula_30 lubi tę wiadomość

• Apolonia Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    U mnie się pojawiły bóle w biodrach właśnie w tym tygodniu. Budzę się i mnie boli, więc przekręcam się na drugi bok. A jak już drugi boli, to trochę na plecach muszę poleżeć.
    Niestety lepiej nie będzie ;)
    Mam dokladnie tak samo! Dobrze,że nie jestem z tym jedyna;)

Kaczorka lubi tę wiadomość

‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ