Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Agndra kiedy następna wizyta?
Anga skoro masz póki co samej ogarniać glukometrem z apteki to instruktaż potrzebny jak pobierać prawidłowo krew z palca. Poczytaj o tym albo pewnie są jakieś filmy do obejrzenia. Paski do mierzenia nie lubią bardzo wilgoci i szybko ją łapią więc trzeba bardzo dokładnie wycierać z wody ręce przed mierzeniem np ręcznikiem kuchennym. Jak będziesz miała wątpliwości co do pomiaru bo np zjadłaś serek wiejski i pol pęczka rzodkiewek a glukometr Ci pokaże zupełnie inaczej niż wcześniej to jest podejrzenie że błąd pomiarowy. I mierzymy tylko z 3 palców krew zaczynając od najmniejszego palca. Wskazujący i kciuk nie mierzymy. -
mrt87 wrote:Agndra kiedy następna wizyta?
Anga skoro masz póki co samej ogarniać glukometrem z apteki to instruktaż potrzebny jak pobierać prawidłowo krew z palca. Poczytaj o tym albo pewnie są jakieś filmy do obejrzenia. Paski do mierzenia nie lubią bardzo wilgoci i szybko ją łapią więc trzeba bardzo dokładnie wycierać z wody ręce przed mierzeniem np ręcznikiem kuchennym. Jak będziesz miała wątpliwości co do pomiaru bo np zjadłaś serek wiejski i pol pęczka rzodkiewek a glukometr Ci pokaże zupełnie inaczej niż wcześniej to jest podejrzenie że błąd pomiarowy. I mierzymy tylko z 3 palców krew zaczynając od najmniejszego palca. Wskazujący i kciuk nie mierzymy. -
Ważne aby przed pomiarem glukometrem dokładnie wysuszyć palec albo jednorazowym recznikiem kuchennym, albo gazikiem. Jedna niewidoczna kropla wody moze kompletnie zafalszowac wynik.
U mnie dzis studniówka, dokładnie 100 dni do terminu porodu! Nie mogę uwierzyć jak ten czas leciWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 10:57
mrt87, silent lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Anga to Ty możesz nas uczyć jak tak bo coś ostatnio na wątku się posypała ta cukrzyca .
-
nick nieaktualnyListopadowaMama wrote:Ważne aby przed pomiarem glukometrem dokładnie wysuszyć palec albo jednorazowym recznikiem kuchennym, albo gazikiem. Jedna niewidoczna kropla wody moze kompletnie zafalszowac wynik.
U mnie dzis studniówka, dokładnie 100 dni do terminu porodu! Nie mogę uwierzyć jak ten czas lecisilent, sisi lubią tę wiadomość
-
Paula_30 wrote:Czy Was też bolą stopy? Przez jakiś czas jak mialampodejrzenie łożyska przodujacego to sporo lezalam,prawie nie lazilam- takie były zalecenia. Teraz jeszcze mam nisko ale nie przoduje wiec od ponad tygodnia nadrabiam spacery bliższe i dalsze. I strasznie po takich spacerach mnie stopy bolą. Czasami jest tak,że nie mogę dojsc do domu a najgorzej jest jak stoje w miejscu np w kolejce to też mnie bola. Ale nie całe tylko podeszwy. W dodatku mam wrażenie,że chodzę jakoś pokracznie i nie mogę złapać rytmu żeby iść ładnie i normalnie nie wiem co się dzieje dodam,że stopy nie puchną tylko bolą,mogę zrozumieć że po długim leżeniu mają prawo boleć po spacerze ale chodzę już prawie codziennie na takie pół godzinne do godziny spacery i ciągle bolą.
Mnie akurat stopy nie bolą, ale da się to w rozsądny sposób wyjaśnić. W ciąży działa relaksyna, ona powoduje rozluźnienie mięśni i więzadeł, przygotowując ciało do porodu. Takie rozluźnienie może czasem spowodować, że stopa w ciąży robi się o rozmiar większa (i z reguły tak już zostaje). Może Ci się coś tam delikatnie poprzesuwało w stopie i stąd ból.
Albo po prostu stopa protestuje, bo musi znosić dodatkowe obciążenie. A po dłuższym okresie przestoju jest nienawykła.
Ja za to zobaczyłam, że lekko bolą mnie nogi po spacerach. Nie jest to duży dyskomfort, ale zaskoczenie, bo kiedyś takie dystanse naprawdę nie robiły na mnie wrażenia. -
mrt87 wrote:Aishha w Warszawie są dość odległe terminy na NFZ do diabetologów. Ja chodzę do Ewy Kaszuby Wojtachnio i ona akurat zna się na diecie również. Ale taki gotowy jadłospis to albo do ściągnięcia ze strony szpitala np Karowej albo od dietetyczki z poradni diabetologicznej NFZ. W Warszawie nic sobie nie robią z terminu 7 dni dla ciężarnych. Jeszcze jest Luiza Napiórkowska też ogarnięta kobieta jeżeli chodzi o cukrzycę ciążową. Coś tam można na znanym lekarzu pogrzebać.
-
Ponawiam pytanie, czy w czasie antybiotyku rzetelnie wyjdą wyniki na toxo?
Moje dzisiejsze postanowienie, po wakacjach (w połowie sierpnia) zaczynam szykować ubranka! Szykuje nas na wyjazd i wykańcza mnie to bardzo. Nie zostawiam tych spraw po 30 tyg jak planowałam pierwotnie, bo jak już jest takie to uciąźliwie to z czasem będzie jeszcze gorzej. -
U mnie apka pokazuje 96 dni. Niby duzo, ale jednak malo
Kijanka, silent lubią tę wiadomość
-
U mnie też studniówka! Trzeba dziś świętować. Jeszcze wyczekiwana wizyta dziś wieczorem Trzymajcie kciuki żeby wszystko było dobrze!
mrt87, silent, Domcias lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie .wszystko Ok.maly rośnie i ma się dobrze .szyjka tez dobrze, wiec trochę mogę odetvhnac😀w poniedziałek wracam do pracy po 2 m-cach chorobowego.dzis przysypiam bo w nocy z nerwów spać nie mogłam.na następna wizytę test glukozy.To bedxie Ok 27 tydxien teraz Ok 23 -suwaczkiem złe pokazuje bo u mnie owulacja się przesunęła i wiek ciazy jezt zawyżony.trzymsm kciuki za dzisiejsze wizyty.acha mały wazy 500 g
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 13:09
Kijanka, Moni**, silent, Iza34, Domcias, Cecylia, Zlaania1, sisi, Kropka89 lubią tę wiadomość