Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Szkoda że mam uczulenie na awokado. Robiłam różne podejścia bo myślałam że to jakaś kwestia oprysków owocu. Ale niestety nie.
-
nick nieaktualnymrt87 wrote:Ja ostatnio z wołowiny steki jadłam ale drogie mocno więc nie za dużo ich może łącznie z 600 gram było. Z żelaza mam Tardyferon nie wiem czy działa dopiero sprawdzę za kilka dni.
Ogolnie wolowina jest droga ale kupuje, gotuje, porcjuje, mroze i mam na co 2 obiad. -
nick nieaktualny
-
W ramach piątkowych rozrywek umówiłam się na szybko na 17:50 do dermatologa. Wkurza mnie ta wysypka na przedramieniu. Nigdy wcześniej nic takiego nie miałam.
To zapewne nic groźnego, ale może dowiem się chociaż, co w ciąży mogę w razie czego brać.
W dodatku Diagnostyka coś się popsuła, bo nie ma jeszcze żadnych wyników z rana. Jest informacja, że zlecenie zarejestrowano o 13:17. Trochę kiepsko, jak w tym zleceniu było badanie ogólne moczu. -
Sylvuś, pisałaś o kaszy jaglanej w kontekście cukrzycy ciążowej. Coś mi się przypomniało, że ona akurat nie bardzo. Sprawdziłam. I rzeczywiście kasza jaglana zdaje się mieć wyższy indeks glikemiczny od innych kasz. Na dwóch stronach internetowych znalazłam dla jaglanej różne wartości IG: 67 i 71. Dla porównania - kasza gryczana ma IG 45. Niby IG dla kaczy jaglanej to nie tragedia, ale też cudownie niski nie jest.
Jak lubisz jaglaną, musisz sobie potestować.
Btw. jesteś z Łodzi? -
Byłam u tego dermatologa. Wysypka o podłożu alergicznym w sumie nie wiadomo na co.
Dostałam maść ze sterydami, a jakby nie pomogło to tabletki doustnie.
A tak poza tym to miałam dzisiaj fajny dzień. Byłam towarzysko w pracy. Fajnie było się ze wszystkimi zobaczyć. Sprawdziłam sobie swoje statystyki. Wyglądają nienajgorzej. Tęsknię za pracą.
Jutro robimy sobie wycieczkę. Będziemy oglądać upatrzony na OLX fotelik.
Poza tym mam część wyników badań. TSH znowu wzrosło, ale wzrosło też FT4. Konsultowałam się z ginekologiem, od jutra mam zwiększyć dawkę Letroxu, a w poniedziałek na wizycie zobaczymy. Znów spadłam na granice anemii. -
A ile masz hemoglobiny? Dzisiaj pytałam w poradni Endo o TSH w ciąży jaka norma, powiedziała że 3. Ja mam 2.2 i mi znowu zwiększyła dawkę leku. Ciekawe czy nie zostanie po ciąży albo nie będzie gorzej z tą dawką. Przed ciążą wystarczylo mi 50 przez 7 dni w tygodniu a teraz 75 to za mało.
-
Chciałabym mieć taką hemoglobinę i mam nadzieję że dołożone żelazo coś mi podniosło. Moja gin twierdzila że od 11 jest ok i dopiero przy 10.6 dała mi receptę. Ale lepiej chyba przy porodzie mieć więcej bo jednak będzie ta utrata krwi.
-
nick nieaktualnyJa mam hemoglobine 11,1 (spadla z 11,4) i erytrocyty ponizej normy i wiele innych parametrów ponizej/powyzej normy (podejrzewam ze ma to związek z tymi 2) i zarowno gin jak i kardiolog uwazaja ze najlepiej nie jest i trzeba to poprawic. Moj organizm jest jakis nieteges. Bratowa przy takich wynikach poprawila je w miesiac biorac tylko pregna plus. Ja pakuje w siebie zelazo a wyniki leca w dol. No i bratowa straszy mnie anemia u dziecka jak nie poprawie krwi, ale z drugiej strony ona w 3 trym.miala super wyniki a dziecko i tak mialo anemie i dluuugo wyjsc z niej nie mogli mimo suplementacji zelaza wiec nie wiem gdzie tu prawda.
-
Iza może dołóż coś z witaminą C bo ona ułatwia wchłanianie, gdzieś czytałam że sokiem pomarańczowym popić ale nie z kartonu bo tam nie ma żadnych wartości odżywczych tylko albo samemu wycisnąć albo poszukać w sklepie takiego lodowkowego soku.
-
Iza34 wrote:Ja mam hemoglobine 11,1 (spadla z 11,4) i erytrocyty ponizej normy i wiele innych parametrów ponizej/powyzej normy (podejrzewam ze ma to związek z tymi 2) i zarowno gin jak i kardiolog uwazaja ze najlepiej nie jest i trzeba to poprawic. Moj organizm jest jakis nieteges. Bratowa przy takich wynikach poprawila je w miesiac biorac tylko pregna plus. Ja pakuje w siebie zelazo a wyniki leca w dol. No i bratowa straszy mnie anemia u dziecka jak nie poprawie krwi, ale z drugiej strony ona w 3 trym.miala super wyniki a dziecko i tak mialo anemie i dluuugo wyjsc z niej nie mogli mimo suplementacji zelaza wiec nie wiem gdzie tu prawda.2017 #1
2019 #2
-
Dziewczyny z niska hemoglobina czy któraś zna preparat szelazo?ja biorę feroplex ale nic mi nie pomaga ,wczoraj rozmawiałam z kolezanka pielęgniarka i ona tez walczy z anemia.lekarz który zarazem jest moim endo kazał brać jej to szelazo,jest z wit c i podobno lepiej się przyswaja.w poniedziałek mam wizytę u endo wiec zapytam czy w ciazy to można.
-
Janka78 wrote:Dziewczyny z niska hemoglobina czy któraś zna preparat szelazo?ja biorę feroplex ale nic mi nie pomaga ,wczoraj rozmawiałam z kolezanka pielęgniarka i ona tez walczy z anemia.lekarz który zarazem jest moim endo kazał brać jej to szelazo,jest z wit c i podobno lepiej się przyswaja.w poniedziałek mam wizytę u endo wiec zapytam czy w ciazy to można.
Ja brałam szelazo ale nie będąc jeszcze w ciąży i super mi podniosło hemoglobinę. Teraz biore summavit fe i tez daje radę choć mam żelazo na granicy normy.
-
Tez biorę żelazo, dostałam wytyczne od lekarza żeby brać na czczo, pół godziny przed posiłkiem i najlepiej popić swierzo wyciśniętym sokiem z pomarańczy bo wtedy najlepiej się wchlania(z wit c). Hemoglobinę mam na poziomie 10,9, za dwa tyg wizyta to zobaczę czy się poprawiło. Dostałam tez kartkę z produktami które zawierają duża ilosc żelaza i zdziwiło mnie ze np wołowina ma tylko 3mg żelaza na 100g produktu a tymianek ma 20mg na 100g produktu. I czy w ciazy można w ogóle tymianek? Bo wydawało mi się ze czytałam ze nie.Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g