Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Kijanka wrote:Iza34, pamiętam, że uwielbiałam jako dzieciak kompletować wyprawkę. Myślę, że dla rodzica to też fajne. Taki kolejny krok w dorosłość własnego dziecka
Też to uwielbiałam 😁 i już się nie mogę doczekać aż moje dziewczyny będą szły do szkoły, żebym znów mogła się dorwać do tego 😉
Maija - patrząc na zdjęcie, to położenie łóżeczka nie jest najlepsze, ale chyba jedyne rozsądne. Bo przy grzejniku jeszcze gorzej a jak postawisz wzdłuż drugiej ściany, to możesz nie mieć przejścia. -
nick nieaktualnyKijanka wrote:Iza34, pamiętam, że uwielbiałam jako dzieciak kompletować wyprawkę. Myślę, że dla rodzica to też fajne. Taki kolejny krok w dorosłość własnego dziecka
Ja jestem przerazona, dopiero co ja urodzilam a ona juz do pierwszej klasy idzie.
Szkoda tylko ze ta niedziela niehandlowa. -
Dziewczyny, w lidlu są ciuchy ciążowe w dobrych cenach. Kupiłam leginsy i dwa t-shirty.
Patrzcie co wyczailam - foto karty do uwiecznienia wczesnych miesiecy / lat maluchów. Jest pierdyliard różnych wzorów, mnie najbardziej spodobał się ten:
https://www.samdlamam.pl/momenty-maluszka-karty-do-zdjec-id-2549
Może się z choinki urwałam, ale nie pamiętam takich bajerow 3 lata temu. To akurat wydaje mi się spoko, warto pomyślić o systematycznej organizacji zdjęć, robieniu albumów wcześniej, bo pozniej mijają lata i nagle masz miliard zdjęć w telefonie i nikomu się już nie chce robić z tego fizycznego albumu. Ja zrobiłam tylko na pierwszy roczek mojego synka i obiecuję sobie to nadrobić. -
Jestem po wizycie u diabetologa. Ogólnie to nie dowiedziałam się więcej niż już wiem, cukry są prawidłowe, były 3 podwyższone po posiłku Ale twierdzi że nie ma w tej chwili problemu. Mówiłam że nie waze produktów, sugeruje się normami domowymi ewentualnie i tyle a babeczka powiedziała że dobrze robię i żebym dalej pilnowala się swoich porcji, czasu jedzenia czyli 6 posiłków co 3 godz no i dała skierowanie na badania w labie. Kolejna wizyta we wrześniu.
Kijanka lubi tę wiadomość
-
Silent - ja mam dla córki coś takiego, jak "mój pierwszy album" i tam właśnie są miejsca na opisy i zdjęcia
Mam uzupełniony pierwszy rok i tak się zbieram, żeby resztę uzupełnić (jest na pierwsze 3 lata), ale jakoś nie mam chwili..
Chociaż dla drugiej też taki planuję :psilent lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja tez dziś robiłam badania i wyszły tak świetnie, az nie wierzę, ze to moje wyniki Zrobiłam tez dla świętego spokoju hemoglobine glikowana i wyszlo 5,3, więc już odetchnelam.
Teraz wpadlam w zakupowy szał i na dniach zamawiamy mebelki dla córeczki. Byliśmy tez oglądać wózki i foteliki. Zdecydujemy sie chyba na wozek anexa wersja m/type. Ladnie sie prezentuje, nie jest za duzy i do tego naprawde lekki, fajnie sie go prowadzi. A fotelik chyba wybierzemy cybexa, model aton m i-size. Pod koniec sierpnia pewnie juz zamowimy, bo czas oczekiwania to ok. 4 tygodnie.silent, miśka lubią tę wiadomość
-
Pytanie do mam lub osób, które już ogarniają temat: czy mydełko albo płyn do kąpieli dla noworodka jest potrzebne/zalecane? I czy się używa go za każdym myciem (czytałam, że można np. łyżkę oleju kokosowego dodać - to jedno i drugie czy jedno albo drugie)? Znajomi mówili, że myją wodą i to wystarcza (dzieciak ma mniej niż pół roku to się mocno nie brudzi), za wyjątkiem pupy oczywiście ale tu chodzi o mycie wanienkowe Głupie mi się wydaje to moje pytanie ale może ktoś się zna na rzeczy?
-
Ig004 wrote:Pytanie do mam lub osób, które już ogarniają temat: czy mydełko albo płyn do kąpieli dla noworodka jest potrzebne/zalecane? I czy się używa go za każdym myciem (czytałam, że można np. łyżkę oleju kokosowego dodać - to jedno i drugie czy jedno albo drugie)? Znajomi mówili, że myją wodą i to wystarcza (dzieciak ma mniej niż pół roku to się mocno nie brudzi), za wyjątkiem pupy oczywiście ale tu chodzi o mycie wanienkowe Głupie mi się wydaje to moje pytanie ale może ktoś się zna na rzeczy?
Nie potrzebne są mydełka ani płyny do kąpieli dla noworodków 😊 najlepiej myc sama woda (tak, sama woda tez można umyć dziecko-przecież ono się w błocie nie bawi 😉), jeśli chcesz można dodać łyżkę oleju kokosowego/migdałowego lub np oliwy z oliwek (ale dobrej jakosciowo😉). Jeśli ktoś koniecznie chce używać mydła/płynu polecam sprawdzic skład u srokao.pl (pisałam tu już o tym), można się zdziwić co w niektórych kosmetykach jest.Domcias, male_m, Ig004 lubią tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
Ja tez mialam zamiar używać do kapieli oleju kokosowego, ale jeszcze musze sie zagłębić w temat kosmetyków, bo w ogole tego nie ogarniam.
Co do fotelika, my tez decydujemy się na bazę. Wydaje mi sie to jednak bezpieczniejsze od pasów, no i wygodniejsze. Chyba nie dalabym rady sama wpiac w pasy fotelika, a znając mnie to pewnie zle bym je przełożyła
Przeglądam dzieciowe strony i natknęłam sie na poduszkę dla niemowląt firmy motherhood. Ma ona niby za zadanie "utrzymywac" kształt glowy , w sensie zeby sie nie splaszczala. Jest sens kupowac cos takiego? -
Rozumiem, ze jeśli do kąpieli dodamy łyżkę oleju kokosowego to pielegnacja skory na tym sie kończy? Nie trzeba balsamowac czy naoliwiac skory dziecka? Czytalam, ze im mmiej kosmetykow tym lepiej.
JustBelieve lubi tę wiadomość
-
Domcias - nie trzeba żadnych poduszek. Wystarczy pilnowac, żeby dziecko nie spało ciągle z głową na wznak
A co do pielęgnacji, to uważam że w ogóle takie maluchy nie potrzebują balsamów czy oliwek.JustBelieve, Domcias lubią tę wiadomość
-
Domcias, my kupiliśmy fotelik cybex aton 5 z bazą i jesteśmy zadowoleni. No i mamy różowy .
A w temacie kosmetyków - czym właściwie myje się pupę malucha? Ja jestem kompletnie zielona w temacie kosmetyków. Gdybym była zorganizowana, robiłabym notatki z tego co piszecie, ale nie jestem i od wczoraj żyję na walizkach, więc staram się zapamiętywać.Domcias lubi tę wiadomość
-
Kijanka - jeśli jesteś eko/naturala, to pupę czyścisz płatkami kosmetycznymi (duże, kwadratowe) zmoczonymi wodą. A jeśli jest Ci to obojętne, to używasz do tego celu chusteczek nawilżanych. Jest ich cała masa, więc na sroka.o poczytaj opinie i metodą prób i błędów coś z pewnością wybierzesz 🙂
Niektórzy jeszcze w pierwszych tygodniach wolą malucha wsadzić po prostu pod bieżącą wodę z kranu 😉Kijanka lubi tę wiadomość
-
Kaczorka wrote:Kijanka - jeśli jesteś eko/naturala, to pupę czyścisz płatkami kosmetycznymi (duże, kwadratowe) zmoczonymi wodą. A jeśli jest Ci to obojętne, to używasz do tego celu chusteczek nawilżanych. Jest ich cała masa, więc na sroka.o poczytaj opinie i metodą prób i błędów coś z pewnością wybierzesz 🙂
Niektórzy jeszcze w pierwszych tygodniach wolą malucha wsadzić po prostu pod bieżącą wodę z kranu 😉
Jako że właśnie robimy remont łazienki, wybraliśmy umywalkę tak żeby dsło się jej użyć jako wanienki dla noworodka. Kran też zamierzamy wybrać wysoki, żeby dało się szybko i wygodnie podmyć małą pipęKaczorka lubi tę wiadomość