Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny. Faktycznie zainwestuje w większy model. Przypomniałam też sobie, ze robiłam zdjęcia brzucha w poprzedniej ciąży, niestety dopiero od ok. 8 miesiąca, ale widać spory przyrost w 9. A pewnie wtedy dopiero będę potrzebować grubszej kurtki.
Ja z wyprawki niewiele muszę kupować bo sporo mam po synku. Chciałam kupić łóżeczko-dostawkę, bo chyba mi tego brakowało. I teraz kusi mnie kołyska wertykalna Dreamer, bo podobno świetnie stymuluje rozwój dziecka a dodatkowo ma funkcje łóżeczka - dostawki. Tylko cena wysoka:( Nie znalazłam nigdzie używanej bo ten produkt chyba jest od niedawna na rynku.
Z kosmetyków dla maluchów polecam maść pebanthen. Jest genialna. U nas linomag kompletnie się nie sprawdził, pupa młodego była bardzo czerwona. Położna środowiskowa poleciła maść (nie krem, jest za słaby) bepanthen i dosłownie po 2 dniach problem całkowicie ustał. Teraz jak cokolwiek się dzieje w tym obszarze to stosujemy bepanthen i super się sprawdza. Skald ma dobry. -
nick nieaktualnyMao-3,5cm to bardzo dobra szyjka. Moja ostatbio w 24 miala 3cm i lekarz powiedzial,ze jest bardzo dluga. W 1 ciazy w 24tyg mialam 2,3cm i tez lekarz bie kazal sie jakos martwic. Ja tam bym nie chciala,zeby była dluga do porodu. Niech sie skraca do tego 37tyg, a potem moze miekknac i sie zaczynac otwierac.
mao lubi tę wiadomość
-
Ja te podkłady, co wsadza się w majtki nazywam właśnie podpaskami
Mnie to się wydaje, że po porodzie zakłada się ta podpaske i w razie czego kładzie na materac podkład. Ja przynajmniej tak bym zrobila. Ale nie wiem jak jest w praktyce
Poza tym te podklady na materac przydadzą się też przy przewijaniu dziecka.
-
ja usg mam już co 2 tyg, jeszcze w 33 i 35 tyg mnie czeka..chociaż przyznam, że wolałabym nawet co 3 dni jeździć dla spokoju, że jest ok
a do osób po cesarce...czy przydały wam się te Bella podpaski wielkie poporodowe, czy zwykłe mogą być ? w szpitalu pewnie te Bella, ale one chyba są niewygodne -
Maija wrote:Mao, a masz jakieś dolegliwości w związku z tym skracaniem?
Także dziewczyny polegujcie w ciagu dnia jak macie chwile, aby odpocząć... bo niestety siedzenie tez obciąża szyjkę 🙈 a lepiej tak niż potem się stresować jak ja ☺️ -
Anqa Bella z Rosmana największe podpaski ze skrzydełkami takie grube watowane one mi były najlepsze te podkłady miałam zapewnione przez szpital i tylko w nim je używałam w domu chyba już nie, może gdzieś ze 2-3 jako dodatek pod plecy żeby przecieku nie było że tak to nazwę ale wiadomo o co chodzi
-
Dzyzia wrote:mao 3,5 to jeszcze chyba długa szyjka? Kurczę, ja taką miałam na połówkowych, do tej pory to pewnie zdążyła się trochę skrócić. No i czy to nie jest normalne, że na tym etapie szyjka zaczyna się już powoli skracać? Czy to dopiero po 30 tygodniu?
jak taką długość miałaś na połówkowych i nie skróciła się to jest wszystko dobrze ☺️
Edit. Ale chociaż jest moja szyjka twarda i brak rozwarcia- jakiś plus 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 12:41
-
Ja zakupy w Gemini rozłożyłam na dwa razy- za pierwszym wydałam ok 500 zł, a teraz w koszyku mam towaru za drugie tyle, ale zamówię dopiero na poczatku października, bo to leki i kosmetyki.
Jak wybieracie termometr dla maluszka to nam w szkole rodzenia polecano TECH-MED TMF03BB, na zajęciach z pierwszej pomocy ratownicy medyczni bardzo go chwalą- ja go będę zamawiać, bo nie mam pojęcia na co patrzeć przy zakupie termometru☺️ -
nick nieaktualnyMao- jak ja w 1 ciazy trafilam na awaryjna wizyte do mojego gina,5dni po wizycie regularnej i szyjke mialam krotsza o 3mm niz te 5dni wczesniej (a byl to 25tydz),to on mi powiedzial,ze na tym etapie szyjka moze zaczac sie skracac. Byle oczywiscie nie skrocila sie bardzo,a co najwazniejsze- nie otwierala sie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 12:47
mao lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Mao- jak ja w 1 ciazy trafilam na awaryjna wizyte do mojego gina,5dni po wizycie regularnej i szyjke mialam krotsza o 3mm niz te 5dni wczesniej (a byl to 25tydz),to on mi powiedzial,ze na tym etapie szyjka moze zaczac sie skracac. Byle oczywiscie nie skrocila sie bardzo,a co najwazniejsze- nie otwierala sie.
Ale u mnie w domu skwar przez te upały i jeszcze pomidorówka się gotuje, a ja salon mam połączony z kuchnią🙈Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość
-
Mao - masz teraz dłuższą szyjkę niż ja przez całą ciążę
Myślę, że ona tak naturalnie się u Ciebie skróciła i nie oznacza to niczego złego.
Ale wiadomo - jak można, to lepiej trochę zwolnić.
U mnie 2 lata temu na połówkowych szyjka miała 32mm a na USG 3 trymestru w 31tc już tylko 24mm i doktorek wtedy orzekł, że to całkiem dobry wynik i że mam się tym nie przejmować. I tak sobie dociągnęłam do 37+3
Teraz od początku znów mam szyjkę w okolicach 3cm. Za tydzień dopiero się dowiem czy dalej trzyma.
Anqa - w "naszym" szpitalu faktycznie są te Bella w czerwonym opanowaniu. Ale powiem Ci, że używałam ich te 2 lata temu i spoko byłytylko mnie jakoś specjalnie nie zalewało po CC.
No i w szpitalu każą wietrzyć ranę i przez 2 dni w zasadzie byłam bez majtek. Ten podkład trzymał się sam.. nie wiem jak :pmao lubi tę wiadomość
-
mao wrote:No właśnie nie powinna się jeszcze skracać, z tego co wyczytałam powinno to nastąpić pod koniec III trymestru, bo jest to pierwsza faza porodu... tak mówi wujek google, wczoraj byłam w lekkim szoku jak to usłyszałam i nie wypytałam o to wszystko mojej dr..
jak taką długość miałaś na połówkowych i nie skróciła się to jest wszystko dobrze ☺️
Edit. Ale chociaż jest moja szyjka twarda i brak rozwarcia- jakiś plus 😉AMH=0,83
IVF - 2 blastki
7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
Córeczka urodzona 10/2019
Ciąża pozamaciczna 02/2021
09/2021 ciąża naturals
Synek urodzony 6/2022 -
nick nieaktualnymao wrote:No co Ty mówisz?? Nawet nie wiesz jak mnie cieszy to co napisałaś ☺️
Ale u mnie w domu skwar przez te upały i jeszcze pomidorówka się gotuje, a ja salon mam połączony z kuchnią🙈mao lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnycoma wrote:Iza ja Ci bardzo współczuje - i to serio! Nie wyobrażam sobie jak musi być słabo jak masz jeszcze drugie dziecko w tej sytuacji i męczącą teściową. Trzymaj się
Zawsze probuje sie pocieszyc i mowie ze mogloby byc gorzej np.musialanym lezec tfu,tfu. A tak to moge chodzic, gotowac, prac, prasowac, tylko to schylanie daje "po brzuchu". Ale z tym to mialam problem od pierwszych dni ciąży. Byle do porodu. -
nick nieaktualnyPodpasek mam 2 paczki, w razie czego są w każdej aptece i mąż kupi, te duze podklady dobre sa na lozko (w szpitalu sa ceraty wiec po co swoje, u mnie w razie plam bez problemu wymieniali), na przewijak, no i musze pamietac położyć na siedzenie w samochodzie zeby nie pobrudzic.
Masc bepanthen- ta i tylko ta u córki, zadna inna się nie sprawdzila. Tak naprawde nawet teraz jak czasami zle sie podetrze i dupka sie czerwieni i boli to wystarczy raz na noc i po problemie.
A wizyty-mi lekarz kazal przyjsc teraz za 5 tyg.ale nie potwierdził w rejestracji wizyty wiec zapisałam sie po 4 tyg. A jak dalej to nie wiem. -
nick nieaktualnymao wrote:No co Ty mówisz?? Nawet nie wiesz jak mnie cieszy to co napisałaś ☺️
Ale u mnie w domu skwar przez te upały i jeszcze pomidorówka się gotuje, a ja salon mam połączony z kuchnią🙈
Mąż przyszedl na obiad a ja do niego ze obiad ugotowany a ja razem z nim. W kuchni mam najgorzej.mao lubi tę wiadomość
-
Dzyzia wrote:Pierwsza faza porodu to jest jak się rozwiera, a nie skraca. A gdzieś mi się przewinęła właśnie informacja, że stopniowo skracać się może cały 3 trymestr, zwłaszcza jak miała z czego startować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2019, 14:04