Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Iza, dzięki! Też mam taką nadzieję i jej nie trace
Reset to daj znać jak poszło, ja też mam stresa o wody, ciągle ich zbyt mało albo na granicy.
Dzyzia, bardzo dobrze robisz Ja może za bardzo się pytałam o wszystko a trzeba było po prostu robić
-
Cześć dziewczyny.
Ja nareszcie biorę się za zakupy art. higienicznych dla mnie i dzidzi do szpitala i w okresie połogu Dumna jestem z siebie, że się w końcu za to biorę. Nie wiem, dlaczego mi to tyle czasu zajęło, żeby zacząć. A termin już w sumie niedługo!
Teraz pytanie, bo nie pamiętam czy było. Do dziewczyn, które już rodziły naturalnie, do higieny w okresie połogu - Tantum rosa. Używałyście? Przydaje się? Pomaga? Kupić?
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
Ale jestem pipa, wczoraj nie tu gdzie trzeba wrzuciłam post, taka już byłam wykończona siedzeniem pół dnia u lekarzy. O 12 diabetolog, dostałam zaświadczenie o cc do porodu i wizyta kontrolna miesiąc po porodzie. Jeśli cukry będą ok to nie mam zamiaru jechać 40 km żeby tylko usłyszeć to co już wiem.
A wieczorem mieliśmy wizytę u gina w 36+2, Doktor mówi że za 4 dni mogę rodzić bo będzie ciąża donoszona. Teraz młody waży 3100 i wszystko jest w normie, cukrzyca nie zrobiła żadnych szkód z przerosnieciem brzuszka, cukry super, pochwalił ze dobrze pilnowalam diety. w terminie powinien ważyć około 3.500. Także czekamy na akszon 😁 już nie mogę się doczekać...Esti, Audreyyy, Kijanka, Ewelina92, sylvuś, sisi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny A takie pytanie. Słyszeliście gdzie ostatnio w telewizji o jakimś przypadku żeby ktoś był wyłączony dzięki tym komórkom macierzystym pobranych z krwi pepowinowej? A ja sprawdzalyscie te Banki to informowały Was np ile kosztuje przygotowanie materiału do wykorzystania do leczenia?
-
nick nieaktualny
-
Cecylia wrote:Aisha w terminie czyli 40+0 czy za tydzień? Pytam żeby mniej więcej wiedzieć ile lekarz przewiduje że teraz maluch będzie rosnąć.
Cecylia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja też zostaję do listopada A dziś piorę pokrowiec z materacyka, ręczniczki i kocyki
coma lubi tę wiadomość
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja póki co zostaje przy listopadzie właśnie zaczęłam pakować torbę, ciuchy dla siebie i małego mam, osobno w torbę spakuje te wszystkie podkłady, pieluchy itd, bo zajmuje to full miejsca.
Dziewczyny mam pytanie o śluz.. Tez macie go teraz tak dużo? Aż czuje jak mi tam coś leci. Jest biały, taki kremowy ale.. dziś mi coś takiego w lekkim zielonkawym kolorze wyleciało, będę obserwowała czy się powtórzy, nic mnie nie boli, nie swędzi. -
Jakiś czas temu pojawił się temat bankowania krwi pępowinowej. Sama się zastanawiałam i konsultowałam temat z osobą zajmującą się pokrewnymi zagadnieniami. Jako podsumowanie powstała taka rozprawka. Może komuś pomoże
Krew pępowinowa, czy dlaczego się nie zdecydowaliśmy:
1. Jeżeli dziecko miałoby jakąś wadę genetyczną skutkującą np. patologią układu krwiotwórczego, mała jest szansa, ze pomogą mu jego własne komórki macierzyste (wszak w nich najpewniej też będzie tkwiła owa wada).
2. Banki krwi pępowinowej wymieniają w ulotkach całą listę chorób, które mogą być leczone komórkami macierzystymi z krwi pępowinowej. Niestety brak jest w tych ulotkach informacji o tym, że klinicznie potwierdzona została skuteczność takiego leczenia jedynie w przypadku nowotworów krwi (a tam właśnie przeszczep autologiczny najczęściej nie ma sensu). W Polsce udokumentowane klinicznie są pojedyncze przypadki leczenia nowotworów krwi komórkami macierzystymi z krwi pępowinowej (coś koło 5 przypadków), podczas gdy przeszczepy allogeniczne, czyli od osoby innej niż biorca, są wykonywane niemalże rutynowo. Nie zmienia to faktu, że mogły zaistnieć sytuacje, gdzie krew pępowinowa została wykorzystana i pomogła, ale to nie zostało należycie udokumentowane (sądzę jednak, że zdarza się to rzadko, bo jeżeli już trafi się na zespół lekarzy, którzy podejmują się terapii eksperymentalnej, to robią to też w imię nauki).
3. Banki Komercyjne mówią po bankowaniu krwi pępowinowej jako o swoistej lokacie na przyszłość. Jeżeli trzymamy się tego, że wykorzystanie krwi pępowinowej zostało udokumentowane klinicznie jedynie w przypadku ostrych białaczek limfatycznych i anemii aplastycznej, to warto przyjrzeć się temu w kontekście statystyk. W Polsce na choroby, które można leczyć przeszczepieniem krwiotwórczym (szpiku, krwi obwodowej, krwi pępowinowej), zapada około 500 osób w wieku od 0 do 18 lat. Zdaniem prof. Jędrzejczyka (krajowy konsultant ds. hematologii) znakomita większość małoletnich pacjentów nie wymaga przeszczepienia. Wykazano, że u dzieci obecnie prawie nie ma wskazań do przeszczepienia autologicznego. Chemioterapia jest tak samo w stanie wyleczyć ostrą białaczkę limfoblastyczną, która jest najczęściej występującym nowotworem krwi u dzieci, jak chemioterapia wspomożona przeszczepieniem.
4. Oczywiście na razie nie wiemy, jakie choroby będzie można leczyć za pomocą komórek macierzystych w przyszłości. Jest jeszcze jednak kwestia finansowania. W Polsce finansowanie leczenia eksperymentalnego ze środków publicznych praktycznie nie funkcjonuje. Ale jeżeli już pozostajemy w futurystycznych klimatach, to warto odnotować, że pobranie krwi pępowinowej nie jest jednak jedyną szansą na uzyskanie komórek macierzystych, bowiem trwają prace nad opracowaniem technologii produkcji pluripotencjalnych komórek macierzystych, które byłyby pozyskiwane od osób dorosłych. Odnotować warto, że komórki takie udało się już uzyskać. Oczywiście od opracowania metody do jej stosowania klinicznego droga jest daleka, ale to jak samo jak do leczenia komórkami macierzystymi tej całej listy chorób znajdującej się w ulotkach komercyjnych banków krwi pępowinowej.
5. Ilość krwi pępowinowej jest mocno ograniczona. Do skutecznego leczenia potrzebowalibyśmy około 3 ml krwi na 1 kg masy ciała biorcy. Średnio od noworodka można pobrać ok 70 ml krwi pępowinowej. Jak łatwo policzyć jest to ilość wystarczająca dla człowieka o wadze ok. 23 kg, czyli dziecka do 5-6 roku życia. Z drugiej jednak strony przewagą krwi pępowinowej jest to, że można ją przeszczepiać w sytuacji mniejszej zgodności z biorcą w porównaniu z komórkami krwi pochodzącymi od dawcy dorosłego. Dawca dorosły musi być zgodny minimalnie w 9 na 10 cech antygenów HLA, podczas gdy w przypadku krwi pępowinowej w 4 na 6. Gdy w porcji krwi pępowinowej od jednego dawcy jest zbyt mało komórek, można jednocześnie przeszczepiać materiał od dwóch, a nawet trzech dawców.
6. Pozostaje jeszcze kwestia przechowywania krwi pępowinowej i możliwości jej wykorzystania po rozmrożeniu. Temat zbadany obecnie dość słabo.
Reasumując, uważam, że bankowanie krwi pępowinowej miałoby sens, gdyby istniał publiczny bank krwi pępowinowej (podobnie jak banki szpiku kostnego). Były w Polsce próby stworzenia takich banków, ale zaprzestano finansowania tego projektu. Na pewno warto skonsultować i rozważyć pobranie krwi pępowinowej w przypadku, gdy rodzeństwo dziecka, od którego krew mogłaby zostać pobrana, cierpi na chorobę nowotworową układu krwiotwórczego.
Link na koniec: https://hematoonkologia.pl/aktualnosci/news/id/879-bankowanie-krwi-pepowinowej-mozliwosc-wykorzystania-mocno-ograniczona?fbclid=IwAR25De8DLJOutfJUTmAPFRLCY6IMYR_6mbS3PsZhe1WgiJlnW4iNXLhUcAc
Audreyyy, Agawa, JustBelieve, Ig004, Esti, Limonka, sylvuś, momo lubią tę wiadomość
-
Coma to przez pogodę bo za ładna jest żeby w domu depresyjnie zalegać.
coma lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny. Jestem w 24 tc. Od 4 dni zagłębiam się w temat łożyska centralnie przodujacego. Przeczytałam chyba wszystko co można było przeczytać w internecie. Nie uspokoiło mnie to. Póki co proszę o Wasze historie bo jestem zielona w temacie i przerażona.