X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Moja mała nadal jest klockiem, dziś 3061g żywej wagi. Nie rodzę jeszcze, szyjka zamknięta. Robiliśmy dziś z jakiegoś powodu takie dokładne USG z opisem jak USG III trymestru no i na szczęście wszystko z nią dobrze. To była ostatnia wizyta prywatnie, teraz będę jeździła już tylko do szpitala.

Nie no... klockiem to by była, jakby w 32 tc tyle ważyła. Jak dla mnie te 3060 gramów to lekko powyżej średniej dla Twojego wieku ciążowego :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • reset Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie odszedł czop! Z tej okazji wstawiłam jeszcze pranie, teraz idę ogolić nogi i umyć włosy (a co, trzeba w razie w trzymać fason) i pewnie spać, bo to może być i kwestia godzin i dni.
    Ale jedno jest pewne - raczej nie grozi mi indukcja po terminie :P No i jest pewna nadzieja, że Mała wizualnie podobna do taty, ale z charakteru do mnie - nigdy chyba się nigdzie nie spóźniłam i wygląda na to, że i ona taka będzie :)

Zlaania1, coma, Ewelina29, Kijanka, Kropka89, Cecylia, sisi lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Moni** Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    A mnie odszedł czop! Z tej okazji wstawiłam jeszcze pranie, teraz idę ogolić nogi i umyć włosy (a co, trzeba w razie w trzymać fason) i pewnie spać, bo to może być i kwestia godzin i dni.
    Ale jedno jest pewne - raczej nie grozi mi indukcja po terminie :P No i jest pewna nadzieja, że Mała wizualnie podobna do taty, ale z charakteru do mnie - nigdy chyba się nigdzie nie spóźniłam i wygląda na to, że i ona taka będzie :)

Ja już jestem ponad tydzień po czopie i dalej nie widać porodu. Także nie ma się co nakręcac na ten czop.

♥️córeczka🙏
    f2w3yx8dqn2x2gqa.png
    0,4, acard, pregna plus, actifolin.

09.2021 ciąża biochemiczna 💔
    26.01.2021 poronienie zatrzymane 8tc 💔
    27.10.19. Synek ♥️
    ciąża pozamaciczna 06.2017 💔ciąża biochemiczna 02.2018💔; 10.2018💔
    Mutacje V R2 heterozygota, MTHFR heterozygota, PAI 1 4G homozygota
  • reset Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni** wrote:
    Ja już jestem ponad tydzień po czopie i dalej nie widać porodu. Także nie ma się co nakręcac na ten czop.

Dlatego napisałam, że może to być i kwestia godzin, i dni... Ja tam chętnie urodziłabym np. 7go listopada :) A najlepiej między 9 a 12 listopada - po kolei mamy wtedy urodziny dziadka, imieniny M. i moje imieniny. Także komuś prezent by się trafił ;)

Moni** lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Ja właśnie poszukuję i testuję. Nie znalazłam jeszcze takiego, który polecam, ale dwa już mogę odradzić.
    Chciałabym douszny, ale przetestowałam już dwa (tommee tippee i marki motorola) i oba zwracam, bo błędnie wskazują temperaturę. Mierzyłam sobie i mężowi i najwyższa, która nam wyszła, to 35,9 stopnia (a z reguły wychodziło koło 35,5 stopnia). Porównywaliśmy z wynikami z tradycyjnego rtęciowego termometru laboratoryjnego, który pokazuje wyniki około 36,3 stopnia. Dodam, że w instrukcjach jest napisane, że niby te termometry douszne automatycznie dostrajają wyniki do temperatury w ustach.
    Zamówię jeszcze douszny marki Braun, ponoć jest super. I zobaczymy.
    Ja mam słuszny Brauna i uważam że jest beznadziejny. Potrafi za każdym razem wskazacbinna temp i ważne jest kąt mierzenia temp

Kijanka lubi tę wiadomość

40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam na 28.11 i to ja będę ostatnia zobaczycie :-D

Nie mam jak pisać ledwo co czytam (niestety tylko w łazience) ale mój starszy synek ma gorączkę, nie wiemy jeszcze co to czy piątki mu idą czy jakiś wirus jak czytam o tych wirusach to mi słabo ( jakieś bostonkach i inne takie) czy to musi być w tym ostatnim miesiącu ciąży? Leżę z nim na materacu, głaszcze te spocona główke malutka a w brzuchu mi Janek wykręca piruety. Moje dwa synki są już ze sobą związani zanim się zobaczyli śmieje się że Janek za każdym razem jak Ignaś jest chory to się obraca . Ale szczerze to mam nadzieję że teraz już się nie obrócił bo już późno, a był już ładnie znowu głowa w dół. Wizyta w czwartek, zobaczymy.

Wszystkim nowym mamusiom bardzo gratuluję!!!! Jesteście super dzielne :)

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj na fizjoterapii dla kobiet w ciąży co by wspomóc trochę kręgosłup i rozluźnić mięśnie. Fizjoterapeutka tak samo jak wcześniej mój gin, zaleca żeby pojawić się u fizjo. 10 do 14 dni po porodzie. Można wtedy jeszcze dużo zadziałać jeśli chodzi o mięśnie brzucha, kręgosłup i coś tam jeszcze. Podobno później to już jest ciężko osiągnąć fajne efekty. Nie u wszystkich jest to potrzebne, ale zawsze lepiej sprawdzić. Piszę o tym bo przy pierwszej ciąży nie miałam o tym pojęcia.
    Fizjo. mówiła tez ze przed SN warto zaliczyć takie rozluźnienie mięśni, wtedy jest łatwiejszy poród. Czasem jest duże napięcie i mięśnie blokują kość ogonową i to w efekcie blokuje poród. U mnie było sporo zblokowanych miejsc, szczególnie biodra, które czuję mocno w nocy.

• Meggs Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:
    Gratulacje!! Dostałaś znieczulenie? Czy ono przy partych nie działa?

Mam wielka prośbę do listopadowych październikowych mam o opisy porodów jak miały SN, bo się zaczynam bać tak wyczekując.
    Co do samego porodu. O 19 zaczęły odchodzić wody i odchodziły do rana. O 21 bylam juz na oddziale. Po 22 zaczęły sie pierwsze skurcze. Rozwarcie było 0.5. Ale szyjka twarda. Calą noc męczyły mnie paskudne skurcze krzyżowe rozpierające kręgosłup, które mało co pisały się na ktg i mało działały rozwierająco na szyjkę 🤔 po 6 rano rozwarcie 2 cm i decyzja zeby przewieść mnie na pojedyncza sale już stritco do porodu. Tam fajnie. Ktg bezprzewodowe więc sobie chodzilam, bujałam sie na pilce. Żartowalismy z mężem. Po 8 rozwarcie 3 cm i można bylo podać zzo (ostatnia heparyna 0.4 22 h wcześniej). Po zzo cudownie. Odeszły całkowicie bole kręgosłupa. Czulam tylko twardnienia macicy. Zzo jednak przychamowało nieco skurcze więc koło 10 właczono oksytocynę. Koło 11 zaczeły pojawiać sie mega skurcze krocza. Druga dawka zzo. Jednak ono niestety nie zadziałało na kroczę 😋 5 cm rozwarcia. I od tamtej chwili wszystko jakby trwało kilkanaście minut. Pojawiły sie mega parte skurcze i ból krocza i po kilku chwilach pojawiały się wręcz co chwila i były bardzo bolesne. Nagle pozycja do rodzenia i parcie. Nie wiem nawet kiedy, przeciez dopiero co rozwarcie bylo na 5 cm! Skurcze parte ból mega, ale wczoraj chyba wydawał mi się większy 😋 mialam kryzys gdzie chiałam wstac i wyjsc bo autentycznie nie miałam juz siły i ból był nie do wytrzymania, ale spięłam się i mały po chwili był juz na świecie 😊 lekko nacieli krocze i to niestety mega czułam bo zaczełam się mega drzeć 😋 haha tyle pamietam. Było ciężko, ale do przeżycia i wspomnienia mam całkiem miłe. Traumy nie będzie. Przez cały czas była ze mna cudowna położna , mimo iż jej nie wykupiłam. Cały personel cudowny i wszyscy bardzo mili i pomocni. Lekarze dyzurujacy, padiatra, anestezjolog. Rodziłam w szpitalu na Karowej w Warszawie i kazdemu polecam tamtejsza opieke w 100% 😊

Cecylia, Esti, sisi lubią tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Moja mała nadal jest klockiem, dziś 3061g żywej wagi. Nie rodzę jeszcze, szyjka zamknięta. Robiliśmy dziś z jakiegoś powodu takie dokładne USG z opisem jak USG III trymestru no i na szczęście wszystko z nią dobrze. To była ostatnia wizyta prywatnie, teraz będę jeździła już tylko do szpitala.
    Coma to tylko wyliczenia 😊 u nas usg przy przyjęciu do szpitala i waga 3130 g, dzień pozniej na świecie i 2840 g 😋

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • sylvuś Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy ogromny zaszczyt i wielką radość powiadomić ze dzisiaj w samo południe przyszła na świat nasza największa Miłość Laura<3 2650 gramów szczęścia i 57 cm wzrostu:-) najszczęśliwsi rodzice pod słońcem

reset, ListopadowaMama, Szczesliwa_mamusia, Kijanka, kudłata, Cecylia, Kimsik, Zlaania1, Kropka89, Moni**, agndra, JustBelieve, mao, Ig004, Kaczorka, momo, Ewelina92, Alu_87, coma, Esti, She Wolf, sisi lubią tę wiadomość

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • reset Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuś, wymiary modelki <3

sylvuś lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvus- gratulacje.

Meggs- ja tez nie mialam wykupionej poloznej,a trafiła mi sie fajna polozna przy porodzie. Przynajmniej kasa zaoszczedzona. Zazdroszcze,ze juz masz to za sobą. Na poloznoctwie tez jest spoko. W sumie gdyby nie to,ze maly lezal pod lampami i caly czas spedzalam na lozku,to moglabyn lezec i w szpitalu ;-) jedzenie smaczne, nie trzeba bylo nic robic,oprocz karmienia malego. Ale 1,5m2 miejsca dziłalo na mnie depresyjnie 😉

sylvuś lubi tę wiadomość

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    sylvuś, masz CC dlatego, że nie czułaś ruchów czy masz jeszcze jakieś wskazania?
    Oczywiście ze miałam, ułożenie poprzeczne, cukrzyca ciazowa, nadciśnienie, wiek i 5 poronień.
    Co do godzin i ruchów a raczej ich braku, pewnie może być dłużej ale nie przy ciśnieniu ponad 150.
    Wiec każda z nas indywidualnie do tego podchodzi

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuś, gratulacje.
    Rodziłaś w Salve ostatecznie?

sylvuś lubi tę wiadomość

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvus gratuluje.

sylvuś lubi tę wiadomość

• Agawa Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuś, wielkie gratulacje!!! Jak się czujecie?

sylvuś lubi tę wiadomość

• Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 27 października 2019, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje!

sylvuś lubi tę wiadomość

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • agndra Autorytet

Wysłany: 27 października 2019, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero teraz piszę, bo wcześniej ogarniałam siebie po CC i dziecko.
    25.10.2019 o godz. 22:33 na świat przyszedł Kajtuś, 4390g i 61cm długi. Dobrze, że wzięłam 3 zestawy na 62 a nie tylko na 56 😅
    Wskazania do CC: cukrzyca ciążowa, makrosomia i wielowodzie. CC miało odbyć się w przyszłym tygodniu, ale poród sam się rozpoczął, więc w sumie lepiej niż "CC na zimno".

Moni**, sylvuś, Ig004, Janka78, Ewelina92, Kimsik, Iza34, Meggs, Kaczorka, karma, Szczesliwa_mamusia, Alu_87, coma, Zlaania1, kudłata, Cecylia, Kropka89, Esti, Limonka, She Wolf, sisi lubią tę wiadomość

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 27 października 2019, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agndra- Faktycznie spory facet, 61 cm, gratulacje!!!

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 27 października 2019, 02:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Sylvuś, gratulacje.
    Rodziłaś w Salve ostatecznie?
    Nie jesteśmy w Medeorze:)
    Wczoraj tu przyjechalismy na IP i zostaliśmy ze wskazaniem na szybsza CC niż ta wyznaczona.
    Czekalam dzisiaj na mojego lekarza od kwalifikacji bo nie był przecież przygotowany na ta datę, ale zachował się bardzo ładnie i przyjechał. We dwóch zrobili cesarke a całego personelu było az 9osób, byłam w szoku;)pozytywnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2019, 02:17

Kijanka lubi tę wiadomość

‹‹ 847 848 849 850 851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ