Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyReset- sprobuj karmic ja na golasa. Tzn w samej pieluszce. Jak dziecku chlodniej,to wtedy tak nie zasypia,tylko je. To tKie porady,jak mialam problemy z 1 synkiem. Tez szybko zasypial albo sie meczyl. Rozbieralam do pieluszki,owijalam tylko w tetre i karmiłam. Czasem i po 40min się schodzilo. Wkurzal sie czasem,ale nie zasypiał. Moze warto umowic sie cdl. Jak masz mleczko,to trzeba pomyslec,jak "zmusic" Julkę do jedzenia. Dokarmic zawsze zdazysz.
-
Szczęśliwa, mój leniuch ma w pokoju w nocy max. 19 stopni, do tego potrafię moczyć jej zimną pieluchą kark czy stopki, a jak uzna, że chce spać, a nie jeść to śpi... Teraz za to np. jadła pięknie, 20 minut, po 10 minut z każdej piersi.
Zobaczymy jak będzie dziś w nocy.
Może i nie tyje, ale rośnie na długość, bo widzę po niektórych ubrankach... i aż mi żal jak sobie uświadamiam jak czas szybko leci. Dziś kupowaliśmy choinkę i ręcznie robioną bombkę dla niej (chcę co roku kupować jedną, specjalną i opisywać datą) i mówię do M., że kiedyś, jak się wyprowadzi na swoje, to dam jej wszystkie te bombki na pamiątkę rodzinnych świąt. I w środku Obi w płacz, że jak to - moje maleństwo mnie kiedyś opuści? No matka wariatkaSzczesliwa_mamusia, sylvuś lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyReset- to jak rośnie,to moze jej taki urok. Nie wszystkie dzieci musza byc pulchnymi bobasami.
Fajny pomysl z bombkami.
Ja w 1 ciazy tak plakalam,ze zaraz porod, szkola i fruu,nie bedzie dziecka,bo pojdzie w swiat. W filmie transformers, w 2 czesci jest taka scena,jak glowny bohater idzie na studia,a matka wyciaga malutkie bucikk i placze. Zawsze sie smjeje,ze to ja za te 18 lat. Hahahha -
To chyba taki urok pierwszej ciąży. Ja tez płakałam w ostatni dzień przed porodem ze już nigdy nie będziemy tak blisko, potem szkoda mi było ze tak szybko rośnie. Teraz odwrotnie oby już był na świecie i oby skonczyl 6 miesięcy Chyba przy dwójce nie mam siły i czasu na takie rozmyślania.
Reset, a może karm dłużej z tej samej piersi. Podobno pierwsze minuty to mleko niskokaloryczne a potem idzie to tłuste. Ja zazwyczaj karmie z jednej. Nawet jak possie kilka minut i przerwie bo nalyka się powietrza i go przytka to po chwili jak znowu chce to daje tę samą pierś. Ja to robie ze względu na sutki. U mnie najgorszy ból jest na począteku karmienia.
A u mnie wesoło. Chyba mamy rotawirusa wtorek starszy synek. W środę maluch wyjątkowo często ulewał tak pod mocnym cisnieniem. A ja miałam tez zjazd w środę gdzie mnie tak zmiotło ze było zyganko w samochodzie. Dobrze ze mąż prowadził ale małych tez był z nami. Sceny jak z horroru. A dzisiaj rano mąż ledwie żywy tylko ze on to głównie temperatura ale taka ze nie mógł ustać na nogach. Wiec ja dzisiaj miałam na głowie 5 latka, bobasa i męża. Na szczęście już śpią bo godzinę temu byłam bliska płaczu z przemęczenia. Oby noc była łaskawa. -
nick nieaktualny
-
Iza34 wrote:Reset a stosujesz coś zebys miala wiecej mleczka? Ale ty wiesz ze na poczatku ssania mleczko jest wodniste i mniej tresciwe?
Więcej? Ja mam tyle, że jak ona je z jednej piersi, to z drugiej tryska i do kolektora na jedno karmienie zbieram po 30 ml. Bardziej obstawiam to, że to mleko ją zapycha na szybko, bo leci pod ciśnieniem i zaspokoiwszy pierwszy głód, nie widzi powodu by ssać dalej.
Poza tym ona ładnie przybierała, był np. tydzień, że przykoksowała 230 gramów, teraz stanęła i dlatego to mnie zmartwiło.
Agawa, ja dotychczas karmiłam z jednej piersi, ale położna zasugerowała by karmić teraz z dwóch, więc próbujemy.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyreset wrote:Więcej? Ja mam tyle, że jak ona je z jednej piersi, to z drugiej tryska i do kolektora na jedno karmienie zbieram po 30 ml. Bardziej obstawiam to, że to mleko ją zapycha na szybko, bo leci pod ciśnieniem i zaspokoiwszy pierwszy głód, nie widzi powodu by ssać dalej.
Poza tym ona ładnie przybierała, był np. tydzień, że przykoksowała 230 gramów, teraz stanęła i dlatego to mnie zmartwiło.
Agawa, ja dotychczas karmiłam z jednej piersi, ale położna zasugerowała by karmić teraz z dwóch, więc próbujemy.
Rozumiem. Ale ten pomysł zeby jadla z dwóch to jak dla mnie-laika troche dziwny bo tak jakbys ty dostala na obiad na pierwsze zupe i na drugie tez zupe. Wiecej nie pisze bo sie nie znam. -
nick nieaktualnyReset- dzieci przybieraja skokowo. W jednym tygodniu przykoksuje,w drugim mega zwolni. Mi cdl mowila,że jeśli maluch ssie 5min z piersi i tej nie chce,to moznq na chwile dać mu druga,ale zaraz wrocic do tej 1. Tak,żeby przynajmniej te 10,a najlepieh 15min ssał z tej jednej. Wiadono,że im starsze,tym silniejsze,mocniej ssie i szybciej się najada. Ale na razie sa małe.
Moj w nocy je z jednej. W dzien przewaznie z dwoch. Jak nie chce od razu,to przebieramy i po zmianie pieluchy,zawsze chce -
nick nieaktualnyMój też na początku przysypiał przy jedzeniu i waga spadała. Też mi radzili do karmienia rozbierać żeby mu było chłodniej i mniej wygodnie. U mnie najlepiej się sprawdziła zmiana pieluchy i ubieranie po karmieniu. Wtedy się budził i przystawiałam drugi raz.
I też jest ważne nie zmieniać piersi dopóki jej nie opróżni. Jak się przyjrzysz to na początku twoje mleko jest przezroczyste a po dłuższym czasie zmienia się na białe czasem jakby nawet gęste.
to pierwsze mleko jest do uzupełniania płynów a to następne jest tym właściwym posiłkiem.
Edit. A te przyrosty co piszecie to jest samo kp? Czy trochę dokarmiacie mam? Bo ja myślałam że ja hoduje małego sumo, położna zachwycona przyrostami a wychodzi 1050 na miesiąc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 08:34
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Iza34 wrote:I my na kp mimo bolu.
A jak podajecie piers- tzn. dziecko konczy np.przy prawej to nastepne karmienie zaczynacie od prawej czy podajecie lewą?1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Ja nie wiem czy wierzę w teorię o treściwym i mniej treściwym mleku w różnych fazach, ale sama robię tak, że dopiero jak przestanę słyszeć, że połyka pokarm (to słynne "k") a ciągle ssie to zmieniam pierś. Ale zazwyczaj na jednej piersi się kończy.
Moja urodziła się z wagą 3580, a po miesiącu waży 4290.
Nie krztusi Ci się reset skoro masz takie pełne piersi? Ja mam ten problem, że czasem się krztusi jak nie jest zbyt długo przystawiona, a piersi są pełne.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny