X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset- sprobuj karmic ja na golasa. Tzn w samej pieluszce. Jak dziecku chlodniej,to wtedy tak nie zasypia,tylko je. To tKie porady,jak mialam problemy z 1 synkiem. Tez szybko zasypial albo sie meczyl. Rozbieralam do pieluszki,owijalam tylko w tetre i karmiłam. Czasem i po 40min się schodzilo. Wkurzal sie czasem,ale nie zasypiał. Moze warto umowic sie cdl. Jak masz mleczko,to trzeba pomyslec,jak "zmusic" Julkę do jedzenia. Dokarmic zawsze zdazysz.

• reset Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, mój leniuch ma w pokoju w nocy max. 19 stopni, do tego potrafię moczyć jej zimną pieluchą kark czy stopki, a jak uzna, że chce spać, a nie jeść to śpi... Teraz za to np. jadła pięknie, 20 minut, po 10 minut z każdej piersi.
    Zobaczymy jak będzie dziś w nocy.

Może i nie tyje, ale rośnie na długość, bo widzę po niektórych ubrankach... i aż mi żal jak sobie uświadamiam jak czas szybko leci. Dziś kupowaliśmy choinkę i ręcznie robioną bombkę dla niej (chcę co roku kupować jedną, specjalną i opisywać datą) i mówię do M., że kiedyś, jak się wyprowadzi na swoje, to dam jej wszystkie te bombki na pamiątkę rodzinnych świąt. I w środku Obi w płacz, że jak to - moje maleństwo mnie kiedyś opuści? No matka wariatka :D

Szczesliwa_mamusia, sylvuś lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset- to jak rośnie,to moze jej taki urok. Nie wszystkie dzieci musza byc pulchnymi bobasami.
    Fajny pomysl z bombkami.
    Ja w 1 ciazy tak plakalam,ze zaraz porod, szkola i fruu,nie bedzie dziecka,bo pojdzie w swiat. W filmie transformers, w 2 czesci jest taka scena,jak glowny bohater idzie na studia,a matka wyciaga malutkie bucikk i placze. Zawsze sie smjeje,ze to ja za te 18 lat. Hahahha

• Agawa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba taki urok pierwszej ciąży. Ja tez płakałam w ostatni dzień przed porodem ze już nigdy nie będziemy tak blisko, potem szkoda mi było ze tak szybko rośnie. Teraz odwrotnie :) oby już był na świecie i oby skonczyl 6 miesięcy :) Chyba przy dwójce nie mam siły i czasu na takie rozmyślania.

Reset, a może karm dłużej z tej samej piersi. Podobno pierwsze minuty to mleko niskokaloryczne a potem idzie to tłuste. Ja zazwyczaj karmie z jednej. Nawet jak possie kilka minut i przerwie bo nalyka się powietrza i go przytka to po chwili jak znowu chce to daje tę samą pierś. Ja to robie ze względu na sutki. U mnie najgorszy ból jest na począteku karmienia.

A u mnie wesoło. Chyba mamy rotawirusa :) wtorek starszy synek. W środę maluch wyjątkowo często ulewał tak pod mocnym cisnieniem. A ja miałam tez zjazd w środę gdzie mnie tak zmiotło ze było zyganko w samochodzie. Dobrze ze mąż prowadził ale małych tez był z nami. Sceny jak z horroru. A dzisiaj rano mąż ledwie żywy tylko ze on to głównie temperatura ale taka ze nie mógł ustać na nogach. Wiec ja dzisiaj miałam na głowie 5 latka, bobasa i męża. Na szczęście już śpią bo godzinę temu byłam bliska płaczu z przemęczenia. Oby noc była łaskawa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset a stosujesz coś zebys miala wiecej mleczka? Ale ty wiesz ze na poczatku ssania mleczko jest wodniste i mniej tresciwe?

• reset Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    Reset a stosujesz coś zebys miala wiecej mleczka? Ale ty wiesz ze na poczatku ssania mleczko jest wodniste i mniej tresciwe?

Więcej? Ja mam tyle, że jak ona je z jednej piersi, to z drugiej tryska i do kolektora na jedno karmienie zbieram po 30 ml. Bardziej obstawiam to, że to mleko ją zapycha na szybko, bo leci pod ciśnieniem i zaspokoiwszy pierwszy głód, nie widzi powodu by ssać dalej.
    Poza tym ona ładnie przybierała, był np. tydzień, że przykoksowała 230 gramów, teraz stanęła i dlatego to mnie zmartwiło.

Agawa, ja dotychczas karmiłam z jednej piersi, ale położna zasugerowała by karmić teraz z dwóch, więc próbujemy.

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Więcej? Ja mam tyle, że jak ona je z jednej piersi, to z drugiej tryska i do kolektora na jedno karmienie zbieram po 30 ml. Bardziej obstawiam to, że to mleko ją zapycha na szybko, bo leci pod ciśnieniem i zaspokoiwszy pierwszy głód, nie widzi powodu by ssać dalej.
    Poza tym ona ładnie przybierała, był np. tydzień, że przykoksowała 230 gramów, teraz stanęła i dlatego to mnie zmartwiło.

Agawa, ja dotychczas karmiłam z jednej piersi, ale położna zasugerowała by karmić teraz z dwóch, więc próbujemy.

Rozumiem. Ale ten pomysł zeby jadla z dwóch to jak dla mnie-laika troche dziwny bo tak jakbys ty dostala na obiad na pierwsze zupe i na drugie tez zupe. Wiecej nie pisze bo sie nie znam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset- dzieci przybieraja skokowo. W jednym tygodniu przykoksuje,w drugim mega zwolni. Mi cdl mowila,że jeśli maluch ssie 5min z piersi i tej nie chce,to moznq na chwile dać mu druga,ale zaraz wrocic do tej 1. Tak,żeby przynajmniej te 10,a najlepieh 15min ssał z tej jednej. Wiadono,że im starsze,tym silniejsze,mocniej ssie i szybciej się najada. Ale na razie sa małe.
    Moj w nocy je z jednej. W dzien przewaznie z dwoch. Jak nie chce od razu,to przebieramy i po zmianie pieluchy,zawsze chce

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też na początku przysypiał przy jedzeniu i waga spadała. Też mi radzili do karmienia rozbierać żeby mu było chłodniej i mniej wygodnie. U mnie najlepiej się sprawdziła zmiana pieluchy i ubieranie po karmieniu. Wtedy się budził i przystawiałam drugi raz.
    I też jest ważne nie zmieniać piersi dopóki jej nie opróżni. Jak się przyjrzysz to na początku twoje mleko jest przezroczyste a po dłuższym czasie zmienia się na białe czasem jakby nawet gęste.
    to pierwsze mleko jest do uzupełniania płynów a to następne jest tym właściwym posiłkiem.

Edit. A te przyrosty co piszecie to jest samo kp? Czy trochę dokarmiacie mam? Bo ja myślałam że ja hoduje małego sumo, położna zachwycona przyrostami a wychodzi 1050 na miesiąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 08:34

• agndra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój w 7 tygodni przybrał 1940g, co daje średnio około 40g dziennie. Pierwsze dni dokarmiałam mm, ale góra tydzień. Ogólnie w ostatnich 2 tygodniach zwolnił z przybieraniem.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samo kp. Od poczatku. Jedynie w szpitalu,zaraz po porodzie dostal raz troszke mm,bo mu cukier polecial,a ja lezalam swiezo po cc.ale tylko 2 razy. Potem juz nie pozwalałam.

• Agawa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez tylko KP. W szpitalu raz mu dałam trochę MM jak już totalnie zmasakrował mi sutki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my na kp mimo bolu.

A jak podajecie piers- tzn. dziecko konczy np.przy prawej to nastepne karmienie zaczynacie od prawej czy podajecie lewą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 17:52

agndra lubi tę wiadomość

• agndra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    I my na kp mimo bolu.

A jak podajecie piers- tzn. dziecko konczy np.przy prawej to nastepne karmienie zaczynacie od prawej czy podajecie lewą?
    To zależy. Jeśli jadł np. 15 min lewa i koniec, to następne od prawej. Jeśli jadł 25 minut z lewej, a potem tylko troszkę dojadł z prawej, to zaczynam od prawej. Ogólnie zaczynam od bardziej pełnej piersi.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • coma Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy wierzę w teorię o treściwym i mniej treściwym mleku w różnych fazach, ale sama robię tak, że dopiero jak przestanę słyszeć, że połyka pokarm (to słynne "k") a ciągle ssie to zmieniam pierś. Ale zazwyczaj na jednej piersi się kończy.

Moja urodziła się z wagą 3580, a po miesiącu waży 4290.

Nie krztusi Ci się reset skoro masz takie pełne piersi? Ja mam ten problem, że czasem się krztusi jak nie jest zbyt długo przystawiona, a piersi są pełne.

uIHap1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja czasami sie krztusi. I uznalam ze jest ok. Ale jak zaczela pokaslywac leżąc na pleckach to ja szybko do pediatry. Ale osluchowo ok i tez sugeruje ze odkasluje bo sie uleje.

• Ig004 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma, co to jest słynne k?

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma jak sie czujesz w macierzynstwie? Lepiej niz w ciazy?

• mao Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2019, 02:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd wiadomo, ze czas ubierac większe pieluchy?

201911201770.png

202201014972.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2019, 03:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo kupa zaczyna wypływać bokami i górą:)

‹‹ 935 936 937 938 939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ