LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, spoko brzuszki! Teraz nic się nie ukryje 😁. Koniec końców cieszę się, że ciąża przypada na lato, bo nie wyobrażam sobie chodzić w ciążowych spodniach, w zimie. Teraz to człowiek ubierze sukienkę, luźne spodenki i git - czuję się mniej opuchnięta niż jestem 😂. W zimie mogłoby być różnie.
Anita2022 lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Angelaaaa wrote:Niestety tego typu dotyk jest już na tyle intensywny, że może powodować pobudzenie macicy. Intensywniejsze masowanie to jeszcze mocniejsza stymulacja, która może doprowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji w tym skurczy, poronienia lub przedwczesnego porodu
W zagrożonych ciążach tym bardziej zakazane
Również może powodować twardnienie brzucha
Dla mnie to nie powód do śmiechu 😝
-
Paulina12345 wrote:To co, mam w ogóle brzucha nie dotykać jak mała kopie?
Myślę, że trzeba uważać przy skurczach, w zagrożonej ciąży i w trzecim trymestrze.
Ale nie wiem, dla mnie ten problem nie istnieje, nie czuję potrzeby glaskania się po brzuchu i nie wiem po co to robić ;d brzuch to nie dziecko. Jedynie jak wcieram balsam. I jak kicham, wtedy trzymam się za brzuch bo mnie jakoś wtedy kłujePaulina12345 lubi tę wiadomość
-
Obiecany przepis na łatwe brownie z fasoli
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 banan
4 jajka
6 łyżek miodu
Po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
Fasolę odsączyć, dodać resztę składników i wszystko zblendować. Piekłam w okrągłej foremce ok 20 cm średnicy, uprzednio wyłożonej papierem.
Odnośnie czasu pieczenia- w jednym piekarniku musiałam w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową i po upieczeniu z ciasta zdjąć taką twardą skórkę która w sumie sama odchodziła, w drugim piekarniku okazało się że ciasto się nie dopiekło i jak przekroiłam na pół to musiałam je jeszcze podpiec🤦🏻♀️ orientacyjny czas pieczenia 50 minut w temp 160 stopni. Inaczej- do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam malinami (Ok 200g) z łyżką rozpuszczonej żelatyny. Wcześniej maliny podgrzałam żeby móc rozpuścić żelatynę, i schłodziłam w lodówce.
Wierzch polany ciemną czekoladą- niecała tabliczka i trochę śmietanki kremówki, może być też mleko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 21:07
Kalli95, Decemberry, Kitaja, Altair, Asia11 lubią tę wiadomość
-
Paulina12345 wrote:To co, mam w ogóle brzucha nie dotykać jak mała kopie?
Serio 🤦♀️🤦♀️
Wystarczy trochę poczytać.. lub zapytać się położnej
Przecież pisze że można olejki wcierac itp. koleżanka wyżej pisała że na patologii ciąży tym bardziej zakaz dotykania brzucha
Po prostu lepiej położyć rękę i czuć kopniaki niż się głaskać po brzuchu. Po prostu wszystko z umiaremOlo323, Kitaja lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Piękne macie brzuszki!
Dzisiaj mam mega kryzys pod kątem jedzeniowym. Mam wrażenie, że nie mam poczucia sytości w ogóle. Gdybym się nie hamowała, zjadłabym wszystko, co mamy w domu. Na dodatek od początku ciąży przytyłam już 7,5-8 kilo i strasznie mi się smutno dzisiaj zrobiło, jak znowu siedzę z wilczym apetytem, ale jednocześnie wiem, że MUSZĘ mniej jeść. Startowałam z wagą około 59kg przy 175 cm wzrostu, teraz ważę 67,8kg i mimo, że wszyscy mi tłumaczą, że poszło w brzuszek, piersi i pupę, to mi się wydaje, że za szybko przybieram na wadze. Ginka mi mówi, że wszystko w porządku... A jak jest u Was?
Co do głaskania brzucha - ja lubię go głaskać, czy od góry, czy pod pępkiem. Mam wtedy jakieś takie wrażenie, jakbym syna przytulała. Ale to pewnie w psychice siedzi, nie każdy musi mieć tę potrzebę i to jest ok.
Z zachcianek, w pierwszym trymestrze też miałam cuga na pierogi. Odrzucało mnie wtedy od jedzenia przez mdłości i to było jedyne jedzenie, które mogłam pochłaniać. W drugim trymestrze, na początku, był barszcz, ale najlepiej ten chemiczny z proszku potem przyszła pora na kalafiora, brokuła... a teraz ciągle bób. Jestem bobożercą totalnym. Rzodkiewki to samo, mogłabym jeść non stop. Ogółem warzywa muszą uważać, gdy wchodzę do kuchni.. Nawet pomidory zaczęłam uwielbiać, a zwykle wolałam je w formie ketchupu Z owoców truskawki i maliny, a jak był sezon to borówki amerykańskie. Hurtowe ilości. Mamy mega szczęście, że co tydzień w poniedziałek jest targ i świeże warzywa/owoce można w dobrych cenach nabyć.
Jeszcze mam takie momenty, że muszę się napić np. szklanki mleka. A z soków to ciągle jabłkowy, pomarańczowy i malinowy dolewany do wody. Plus woda, wiadomo.
I widzicie, znowu się skończyło tak, że myślę o jedzeniu.Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry, mi dzis stuknelo 7 kilo. Ale nie przejmuje sie tym, nie sadze ze jest to problem. Dobrze sie czuje i wygladam tez raczej ok wiec to najwazniejsze. Z twoich wymiarow przed ciaza raczej wynika ze jestes bardzo szczupla wiec dobrze ze przybierasz troche wiecej.
Dziewczyny, co do brzuszka to ja tez glaszcze szczegolnie wieczorami, albo jak poczuje ze sie rusza. Jest to odruch automatyczny u mnie. Slyszalam o tym ze nie powinno sie brzucha za duzo masowac, ale raczej w trzecim trymestrze. Staram sie wiec teraz raczej tylko dotykac zamiast glaskac, zeby juz sie odzwyczajac powoli.
Wczesniej cos pisalyscie o dotykaniu brzucha przez innych - mi akurat nie przeszkadza ze najblizsi chca dotknac brzuszka, dla mnie on troche jest taki jakby nie byl do konca czescia mnie, wiec nie odczuwam tego jak naruszenie przestrzeni osobistej 😅 moze gdyby to byl ktos mniej bliski to by mnie odrzucilo, ale nie zdarzyla mi sie taka sytuacja.
Fajnie fotki brzuszkow podesøalyscie, ja nie mam swiezego ale moze cos jutro ogarne 🤭
-
Kitaja, Joanne, Angelaaaa, Olo323, Rossetia, Scandi-B lubią tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Rosną nam maluchy i rośniemy my ,ja tam waga się nie przejmuje ,po porodzie malutka wyssa zbędne kg.
Joanna dzięki za przepis na ciasto bez glutenu,spróbuję zrobić na dniach ,Jaś uwielbia brawnie a jeszcze opcja bez glutenu,idealna dla mnie .
My już w Polsce,póki co trwa rozpakowywanie wszystkiego,życie z kartonami do około mnie dobija ,mam nadzieję że uda mi się wszystko ogarnąć do końca lipca .Joanne, Olo323, Scandi-B lubią tę wiadomość
Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Kitaja dobrze rozumiem że z zagranicy przeprowadziliście się do Polski? Zazdro.
Mam nadzieję że ciacho będzie smakowało 😊 Jeśli będziesz przechowywać je w lodówce, odkrojony kawałek musi chwilę odstać w temp pokojowej, lepiej smakuje.
Decembery ja też, pierwszy raz w życiu, jestem na etapie gdzie boję się stawać na wagę, tak szybko te kilogramy rosną. Już ponad 6 powinno być na plusie przy wzroście 155. Nie byłoby źle gdyby nie galareta na udach😬 a przecież jem zdrowo!😭
Brzuszka nie głaszczę ale leżąc trzymam na nim ręce. Mała wczoraj tak się wierciła że aż na brzuchu było widać i czasem aż bolało. Mój oczywiście dalej nic nie czuje ale brakuje mu cierpliwości i minutę z ręką na brzuchu ledwo wytrzymuje 😉
O dziwo nie przeszkadza mi gdy ktoś dotyka brzuszka. Może dlatego że nie dzieje się to jakoś często.
Kitaja lubi tę wiadomość
-
Też nie mam potrzeby dotykania brzucha, na wieczór mąż tylko smaruje mnie preparatem na rozstępy 😆. A bliscy to pytają się czy mogą dotknąć brzucha ale mówię, że teraz nie ma sensu, bo i tak ruchy czuję tylko ja 😜. Gdy będą mocniejsze to pozwolę im dotknąć 😅. Najbardziej niecierpliwe są dzieci, Amelka (4 lata) codziennie przychodzi się pytać "czy już" 😂. Najbardziej niesamowite w tym wszystkim jest to, że on tak szybko się przemieszcza. Raz czuję go z lewej a chwilę potem zaraz z prawej 😂.
Decemberry ale widzę, że masz zdrowe zachcianki. Nic się nie martw, waga wróci przy karmieniu 😊.
Edit. Wiecie może, czy istnieją jakieś preparaty na pieczenie sutków?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 08:04
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Decemberry wrote:Piękne macie brzuszki!
Dzisiaj mam mega kryzys pod kątem jedzeniowym. Mam wrażenie, że nie mam poczucia sytości w ogóle. Gdybym się nie hamowała, zjadłabym wszystko, co mamy w domu. Na dodatek od początku ciąży przytyłam już 7,5-8 kilo i strasznie mi się smutno dzisiaj zrobiło, jak znowu siedzę z wilczym apetytem, ale jednocześnie wiem, że MUSZĘ mniej jeść. Startowałam z wagą około 59kg przy 175 cm wzrostu, teraz ważę 67,8kg i mimo, że wszyscy mi tłumaczą, że poszło w brzuszek, piersi i pupę, to mi się wydaje, że za szybko przybieram na wadze. Ginka mi mówi, że wszystko w porządku... A jak jest u Was?
Co do głaskania brzucha - ja lubię go głaskać, czy od góry, czy pod pępkiem. Mam wtedy jakieś takie wrażenie, jakbym syna przytulała. Ale to pewnie w psychice siedzi, nie każdy musi mieć tę potrzebę i to jest ok.
Z zachcianek, w pierwszym trymestrze też miałam cuga na pierogi. Odrzucało mnie wtedy od jedzenia przez mdłości i to było jedyne jedzenie, które mogłam pochłaniać. W drugim trymestrze, na początku, był barszcz, ale najlepiej ten chemiczny z proszku potem przyszła pora na kalafiora, brokuła... a teraz ciągle bób. Jestem bobożercą totalnym. Rzodkiewki to samo, mogłabym jeść non stop. Ogółem warzywa muszą uważać, gdy wchodzę do kuchni.. Nawet pomidory zaczęłam uwielbiać, a zwykle wolałam je w formie ketchupu Z owoców truskawki i maliny, a jak był sezon to borówki amerykańskie. Hurtowe ilości. Mamy mega szczęście, że co tydzień w poniedziałek jest targ i świeże warzywa/owoce można w dobrych cenach nabyć.
Jeszcze mam takie momenty, że muszę się napić np. szklanki mleka. A z soków to ciągle jabłkowy, pomarańczowy i malinowy dolewany do wody. Plus woda, wiadomo.
I widzicie, znowu się skończyło tak, że myślę o jedzeniu.
Ja niestety tydzień temu na wizycie byłam już 10,5 kg do przodu, aż boje się ile będzie do końca…. Też pocieszam się tylko tym, że jak patrzę w lusterku to nie wyglądam jakbym cała utyła tylko głównie brzuch i biust, ale waga mówi swoje 🙈 -
Dziewczyny może któraś by chciała skorzystać. Na cocodrillo jest promocja na drugą rzecz -40% z nowej kolekcji. Kupiłam sobie pierwsze białe body, a że mam cocodrillo u siebie, to poniżej 150 zł nie płacę za przesyłkę. Wybór w sumie bez szału, ale ja akurat polowałam na białe body.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 13:00
Olo323 lubi tę wiadomość
-
Brzuch mam wielki ale powiem Wam ze w ogóle mi nie przeszkadza w funkcjonowaniu… do tego stopnia ze czasem zapominam ze jestem w ciąży 🤔
Mi zupełnie nie przeszkadza ze dotykają go moje dzieci i mąż, na szczęście nikt inny tego nie robi 😅 a sama nie mam zwyczaju się po nim głaskać jedynie czasem podtrzymuje, albo przykładam rękę jak dziewczyny kopią 🙃Nosia, Kalli95, MamaNl, Olo323, Scandi-B, Angelaaaa, Joanne lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹