X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo laski, meldujemy się po wczorajszej wizycie. Po powrocie byłam padnięta - ledwie zjadłam i wzięłam prysznic. Ta końcówka jest gorsza niż 1 trymestr 😵.

Z Karolem wszystko w porządku, przez 3 tygodnie przybrał prawie 1 kg. Ostatnio ważył 1700 a obecna waga to 2500 g 😳 (sama zauważyłam, że w tym tygodniu trochę brzucha przybyło). Lekarz się śmiał, że ma prawo mnie wszystko boleć 😂 i Młody już nie będzie się ruszać jak dotychczas, bo ma mało miejsca. W trakcie USG cały czas był aktywny - tj. "obgryzał" paznokcie (to po mnie) 😅. Szyjka jest już miękka, skróciła się o 1 cm, czyli obecnie jest około 3 cm. Nie ma rozwarcia, jest zamknięta. Następna wizyta 20.10, jak nie urodzę to później 4.11 i tak co 2 tygodnie. Prowadzący kazał poczekać do wyników GBS a później mogę robić co chcę 😂. Raz to Karol się chwycił za głowę i lekarz mówi: o, załamał się, że w Polsce się urodzi ale pocieszę go - to nadal lepiej niż w Rosji czy w Ukrainie, o Afryce już nie mówiąc 😂🤣.

Kalli95 wiem o co chodzi z tym puchnięciem. Mówię doktorkowi, że jestem cała opuchnięta a on do mnie, że nie widzi żadnych obrzęków 😂. Zapytałam: jak to, kiedy czuję się jak balon z wodą. Już myślałam, że odpowie "tak to" 😂 a on do mnie, że niestety, nigdy nie był w ciąży ale stara się zrozumieć moje samopoczucie. No chociaż tyle! W ogóle to coś wczoraj mówił i tłumaczył, a ja totalnie się zawiesiłam. I on: halo, pani Justyno, jest tu pani z nami? Widzę, że jest pani wyłączona, to dobry znak. I zaczął mówić coś o naturze, zwierzętach, powrocie do instynktów, że kobieta przed porodem "zwalnia" i się wycisza. No średnio go słuchałam, bo walczyłam z ziewaniem 😂🤣.

Kalli95, Angelaaaa, Decemberry, Mlina, meggie94, kamilamhm, Asia11, Aga300, Scandi-B lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haaha, Dżasta masz świetnego lekarza 😂😂 uśmiałam się 😂

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Polaola Znajoma

Wysłany: 7 października 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Polaola, Twoja mała może jeszcze sporo przytyć przez miesiąc. Mój waży 2,1 kg. w 33+3 tygodniu. Dr powiedziała, że to 41 percentyl, czyli trochę poniżej mediany ale jak najbardziej w normie.
    Ważniejsze jest to, czy urosła od poprzedniego badania.

Co do jodu, to czy nie bierzesz zestawu witamin ciążowych? Chyba w każdym jest jod.

Przybrała przez 2 tygodnie 210 gram wiec w sumie ok.
    Tak biorę prenalen duo jest tam
    jod..

• Joanne Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jestem po wypiciu glukozy cytrynowej. Mówiła żeby maksymalnie na 3 razy wypić i tak zrobiłam. Dzięki Wam byłam naszykowana na gorsze rzeczy więc nie było tak źle😆 Postaram się nie zwymiotować😉 Mała po tej ilości słodkiego nadaktywna.

Marta93, MamaNl, Tony, Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jak kiedyś swojemu powiedziałam, że mam tak opuchnięte stopy, kazał pokazać i stwierdzil, że ja opuchniętych stop nie widziałam 😂

Mój brzuch jest cały czas bardzo wysoko 🤷🏼‍♀️

age.png

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Ale wszystko dobrze??

Czemu masz nie dotrwać??

Odpoczywaj i oszczędzaj się 🤗

Tak, wszystko jest dobrze. Boję się, że nie dotrwam, bo termin mam na 11.11, więc cesarka to bedzie 40 tydzień już. Jak wcześniej się zacznie to będę musiała próbować naturalnie, bo nie mam wskazań. 🥺

• mt30 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane czy macie spis apteczki dla dzidziusia i dla nas do porodu i po porodzie? Jaki specyfiki do masażu krocza oraz ten krem ułatwiający poród?

• Tony Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoza cytrynowa mi nawet smakowała :D

Apteczki nie kompletuję, wychodzę z założenia, że jak coś się będzie działo to do apteki mam dwa kroki, nie chcę przechowywać leków na zapas i później wyrzucać. Dla siebie mam tylko Tantum Rosa do przemywania krocza. A dla dziecka termometr i sól fizjologiczna.

Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powoli zaczęłam opadać z sił. Mam na dziś przygotowaną całą listę rzeczy do zrobienia (wszytskie około-przeprowadzkowe), wstałam o 7 żeby się za to wszytsko wziąć... i nie mam siły. Postoję 5 minut i muszę usiąść. Może kawa mi doda trochę energii, a póki co wzięłam się za "internetowe" sprawunki.

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 7 października 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Glukoza cytrynowa mi nawet smakowała :D

Apteczki nie kompletuję, wychodzę z założenia, że jak coś się będzie działo to do apteki mam dwa kroki, nie chcę przechowywać leków na zapas i później wyrzucać. Dla siebie mam tylko Tantum Rosa do przemywania krocza. A dla dziecka termometr i sól fizjologiczna.

Też z tego założenia wyszłam. Jak coś będzie potrzebne, to na szybko do apteki się poleci. Kawa czasem pomaga - ja wczoraj sprzątałam - odkurzanie, mycie podłogi - wieczorem kręgosłupa nie czułam. Dziś tryb siedząco- leżący i też internetowe sprawy 😊
    Tony absolutnie się nie dziwię. Przeprowadzka i sprzątanie nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego. Ja jeszcze planuje zagonić męża pod koniec października do mycia okien i takich poważniejszych, siłowych czynności. Tego czego się najbardziej boję to, że poprostu a pewnym etapie braknie mi sił i nie będę mogła za dużo podziałać, a nie lubię być zależna od innych 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 10:53

• Tony Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Też z tego założenia wyszłam. Jak coś będzie potrzebne, to na szybko do apteki się poleci. Kawa czasem pomaga - ja wczoraj sprzątałam - odkurzanie, mycie podłogi - wieczorem kręgosłupa nie czułam. Dziś tryb siedząco- leżący i też internetowe sprawy 😊
    Tony absolutnie się nie dziwię. Przeprowadzka i sprzątanie nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego. Ja jeszcze planuje zagonić męża pod koniec października do mycia okien i takich poważniejszych, siłowych czynności. Tego czego się najbardziej boję to, że poprostu a pewnym etapie braknie mi sił i nie będę mogła za dużo podziałać, a nie lubię być zależna od innych 😕

Ja tak samo, wszystko chcę robić sama. Mąż w tajemnicy przede mną ściągnął swoją matkę, żeby posprzątała mieszkanie, z którego się wyprowadziliśmy (będziemy je wynajmować od połowy października). Na początku się wkurzyłam, bo planowałam sama je ogarnąć, ale jak pomyślałam, ile tam jest do roboty to w sumie przestałam protestować ;d bez sensu upór, powinno się doceniać każdą pomoc.
    No i inna sprawa, że nie przepadam za moją teściową, z moją mamą pewnie bym nie miała takiego problemu. Na szczęście teściowa śpi w tamtym mieszkaniu a ja w domu i się nie widzimy ;d

Olo323, MamaTrójki, kamilamhm lubią tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 7 października 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem są jakieś plusy i pewnie nie raz będę myślała, że pomoc by się przydała. Z moją mamą też pewnie nie miałabym problemu, może dlatego, że działamy podobnie. Moja teściowa zmarła przed naszym ślubem, jest teść, ale on głównie jest skoncentrowany na sobie, więc nie liczę, że będzie chciał się angażować. Moi rodzice pracują i mieszkają 100 km od nas. Więc oswajam się z myślą, że muszę sama działać i chyba dlatego te leki przed oddaniem kontroli. Biedny będzie mój mąż 😊

Właśnie wjechała kawa 😊

Tony lubi tę wiadomość

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w planach pomyć okna po 37tygodniu żeby trochę ruszyć małego do wyjścia na świat 😂 (bo wiadomo, ze mąż umyje- złe 😉😂)
    Teraz od jakich dwóch tygodni mam taka niemoc, ze gorzej niż w pierwszym trymestrze.. mogłabym spać cała noc i cały dzień, teraz nawet nie muszę wstawać na jedzenie 😂

Ja tez leków na zapas nie kupiłam, jedynie to co będzie potrzebne na bieżąco- sól fizjologiczna, krem do pupy, krem do brodawek dostałam nowy od koleżanki, bo ona w ogóle nie miała problemu z karmieniem i nawet ani razu nie użyła, wiec mam nawet dwa, tak samo dostałam od niej tantum rosa, bo ona ostatecznie miała cesarkę 😊

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, Tony jesteś szczera 😂 ja mam problem z teściem. Chłop niby nigdy mi nic nie zrobił, ale przez tą całą budowę i akcje w których wiódł prym totalnie zaburzyły jakiekolwiek relacje synowa-teść. Za to teściowa to złota kobieta i śmieję się do niej, że pomnik jej wystawię xD.

Co do apteczki to mam tylko sól fizjologiczną dla młodego. Resztę rzeczy ogarnę po wizycie u pediatry (zwłaszcza wit. D na receptę 😆). Może jeszcze dokupię czopki przeciwgorączkowe. A dla siebie to nie wiem co mogłabym kupić. Może faktycznie to Tantum Rosa na krocze 🤔.

Dziś mam lepsze samopoczucie ale i tak siedzę, szydełkuję, TV włączone w tle 😂. Zbieram siły na zrobienie obiadu, czyli kopytek. Uwielbiam, znów się objem jak 🐷🐖.

Ostatnio wciągnęłam się w "Czas honoru", zaczepisty normalnie. Lecą powtórki i chyba sobie założę konto na VOD. Najlepszy serial, który został zrobiony przez TVP 🤣.

MamaTrójki lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej dziewczyny, czy jak kupię kombinezon 62 i wpakuję do niego na wyjście gościa jak będzie mieć 56, to będzie to dla niego bezpieczne? 🤔 Chciałabym już kupić, by nie zostawiać tego na ostatnią chwilę 😑.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Hahaha, Tony jesteś szczera 😂 ja mam problem z teściem. Chłop niby nigdy mi nic nie zrobił, ale przez tą całą budowę i akcje w których wiódł prym totalnie zaburzyły jakiekolwiek relacje synowa-teść. Za to teściowa to złota kobieta i śmieję się do niej, że pomnik jej wystawię xD.

Co do apteczki to mam tylko sól fizjologiczną dla młodego. Resztę rzeczy ogarnę po wizycie u pediatry (zwłaszcza wit. D na receptę 😆). Może jeszcze dokupię czopki przeciwgorączkowe. A dla siebie to nie wiem co mogłabym kupić. Może faktycznie to Tantum Rosa na krocze 🤔.

Dziś mam lepsze samopoczucie ale i tak siedzę, szydełkuję, TV włączone w tle 😂. Zbieram siły na zrobienie obiadu, czyli kopytek. Uwielbiam, znów się objem jak 🐷🐖.

Ostatnio wciągnęłam się w "Czas honoru", zaczepisty normalnie. Lecą powtórki i chyba sobie założę konto na VOD. Najlepszy serial, który został zrobiony przez TVP 🤣.

Witaminę D musisz podawać od razu po wyjściu ze szpitala i nie jest na receptę 🤔 chyba że jakaś inna potrzebujesz

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Ej dziewczyny, czy jak kupię kombinezon 62 i wpakuję do niego na wyjście gościa jak będzie mieć 56, to będzie to dla niego bezpieczne? 🤔 Chciałabym już kupić, by nie zostawiać tego na ostatnią chwilę 😑.

Ja kupiłam na vinted za grosze i mam chyba z 5 w różnych rozmiarach 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Lalala Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pierwszą córka kupiłam kombinezon 62, a ona urodziła się mając 55 cm i cała się w nim topiła. Przez to że był taki wielki ciężko było go ubierać. Koniec końców kupiłam mniejszy i się sprawdził. Teraz mam kombinezony w rozmiarach 50-55.

atdccwa173tcycke.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo

Ja dziś bez mocy 😞
    Totalny flak, aż mi się ryczeć chce 😭

Właśnie wróciłam z synem z rehabilitacji i odwiozlam go do szkoły (tak mamy codziennie do 18 października włącznie)

Teraz siadłam na kanapie z nogami do góry i Mikuś mi przyniósł pomarańcze, ale totalnie nie mam nawet ochoty dziś jeść 😭 rano zjadłam kanapki, barszczu białego wzięłam 3 łyżki i stoi 🤷

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mam siły na nic na dodatek ciagle mam zatkany nos i mnie to nadal meczy
    Dziś zrobiłam jedno pranie dla małego właśnie się suszy i ugotowałam zupę ziemniaczana z suszonymi grzybami No rewelacja wyszła 😅
    Moja córa pojechała na zakupy i już dzwoniła ze musimy do primarka jechać bo tyle fajnych ciuszków jest 😂
    Ale powiem wam ze ta bez moc jest dla mnie okropna bo ja jestem ciagle taka zosia samosia
    Tata mój jest ale dorwał fuchę żeby trochę zarobić wiec narazie tam jeździ a raczej go wożę i dopiero później będziemy szykować dla małego tutaj ale w razie w córka w gotowości wie ze musi ogarnąć na szybko wszystko 😅😅😅

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
‹‹ 365 366 367 368 369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ