LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nosia powodzenia jutro! Życzę Ci z całego serca żeby to był koniec Twoich dolegliwości. Żebyś już mogła tylko cieszyć się macierzyństwem. A może w szpitalu coś poradzą na problemy z dnem miednicy? Może pokierują gdzie w Twojej okolicy trzeba się zgłosić.
Nosia lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Nosiu, trzymam mocno kciuki! Wszystko będzie dobrze, życzę Ci tego z całego serca.
Karola dobrze mówi - niech się od razu przyjrzą dnu miednicy i pęcherzowi!
U nas dzisiaj (tzn wczoraj, bo piszę chwilę po północy xD) równe 7 dni od porodu. Ależ sentyment się budzi, że czas tak szybko leci...
Piszecie o swoich kilogramach i ja Wam powiem, że bilans mój wygląda tak:
Waga przed ciążą - 58 kilo, wzrost 176.
Waga 2 tygodnie przed cięciem - 79,2 kilo.
Waga teraz, 7 dni po cięciu - 73,2 kilo.
Brzuszek mam, bo macica się wciąż obkurcza. Chyba większość wagi poszła mi w pupę i uda, bo reszta ciała została bez zmian. Moim celem jest dobić do 62 kg, bo przy 58 wyglądałam już jak mega szkieletor. Niemniej daję sobie czas i niezbyt się spieszę. Organizm musi dojść do siebie, a to wszystko trwa
Tony, Nosia, Aga300 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ja już na oddziale, przyjeta. Odciągnęłam mleczko dla Dianki. Mąż ma za chwilę odebrać. Po zabiegu moje mleko nie będzie się nadawało przez jakiś czas. Jestem w szpitalu w mojej okolicy, zimno w nim jak to nie wiem. Oszczędności.
Dziewczyny nie szalejcie tak z tym zrzucaniem kg. Chyba lepiej na spokojnie, żeby organizm nie doznał szoku. Jeśli karmicie piersią to też potrzeba trochę tych zapasów. Odżywiajcie się zdrowo. Ja najbardziej boję się, że zacznę zrzucać włosy i w ogóle że moja kondycja poupadnie.Decemberry lubi tę wiadomość
-
Nosiu, przytulamy i ogrzewamy!
Edit: któraś z dziewczyn się pytała o olej ze słodkich migdałów. Ja kupiłam ten, ale jeszcze nie używaliśmy: https://www.wapteka.pl/natur-planet-sweet-almond-100-olej-ze-slodkich-migdalow-spray-100-ml-24429,p
Przedwczoraj zrobiliśmy Malutkowi pierwszą kąpiel. Zamiast zwykłej wanienki kupiliśmy wiaderko Tummy Tub i miałam lekkie obawy jak to będzie... a wyszło naprawdę super. Zero płaczu, tylko totalny zen i wyciszenie. Jestem dumna, że tak to wyszło fajnie )Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2022, 11:17
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Powiedzcie mi jeszcze jak śpią Wasze dzieciaki, pod kocykiem, w śpiworku, w otulaczu? Bo tak się zorientowałam, ze w sumie jest u nas dość chłodno i rozważam śpiworek. Ale nie wiem czy on sie sprawdza? Jeśli tak to jaki macie?
-
Witam,my z alą jeszcze w szpitalu ale uwaga w 1 dobie spadła do 2810 z 2970 i w drugiej dobie waga też 2810 a dziś 2840 mam super babeczkę od laktacji mąka tak super je ze już przybiera,ale to tyle z dobrych wiadomości, mała ma dziurkę w sercu ale to niby coraz częściej się ta zastawka nie zamyka, staram się myśleć tak jak pani doktor żeby się nie stresować bo stracę pokarm a te oczy spod cycka są najpiękniejsze 😭🥰 dziś w nocy była naświetlana i tak jeszcze cały dzień i cała noc ma być bo niestety żółtaczka ale wolę żeby było ok niz w domu coś złego, pani doktor ogarnęła mi kardiologa załatwiła dodatkowe badania i 1.12 jedziemy jeszcze na dokładniejsze a dziewczyna która wychodziła jak ja przyszłam to kazała iść do przychodni tylko po skierowanie do kardiologa i tyle a ja czuję się tu super położne i lekarze no szok a tak się bałam rodzić tu. Mi zmierzyli miednicę na przyjęciu ale niby mała mogła by przejść ale lekarz akurat nowi że nie będzie ryzykował a ja nie chciałam sytuacji że Przydusze małą, płacz po wyjęciu małej wynagrodził te szarpanie brzucha podczas wyjmowania 😭🥰 a ogólnie ja czuję się świetnie rana boli jak tylko wstaję k szybko się prostuję i przechodzi mam biegunkę tylko a tak nie narzekam tylko tęskno mi już do domu i ryczę co chwilę 😭🤣
-
Tony wrote:Powiedzcie mi jeszcze jak śpią Wasze dzieciaki, pod kocykiem, w śpiworku, w otulaczu? Bo tak się zorientowałam, ze w sumie jest u nas dość chłodno i rozważam śpiworek. Ale nie wiem czy on sie sprawdza? Jeśli tak to jaki macie?
Decemberry, Tony lubią tę wiadomość
-
Tony wrote:Powiedzcie mi jeszcze jak śpią Wasze dzieciaki, pod kocykiem, w śpiworku, w otulaczu? Bo tak się zorientowałam, ze w sumie jest u nas dość chłodno i rozważam śpiworek. Ale nie wiem czy on sie sprawdza? Jeśli tak to jaki macie?
Tony, Marta93 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś mam pierwsze samotne wychodne:D na kontrolę po porodzie 😅. Mąż został z dwójką bobasów i moją Mamą. Mam nadzieję, że wszyscy przeżyją🤣.
Oluś się trochę uspokoił (nie chcę zapeszać bo pewnie zaraz zaczną się kolki). W dzień głównie je I śpi. W nocy to różnie. Jak mu dam moje mleko z butli to zje 70 ml i kimono a z piersi to ssie, po paru łykach śpi. Próbuję odłożyć i już niezadowolony chce dalej cycka I tak z godzinę . Standard .Tony lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Nasza śpi w rożkach póki coTony, Decemberry lubią tę wiadomość
-
U nas tylko rożek, mamy dwa - cieńszy i grubszy (o togi to mnie nie pytajcie, bo nie wiem). Ogólnie ten sztywniejszy jest lepszy, lepiej mi Karola podnosić no ale wtedy za gorąco też nie może być, bo się dziecko przegrzewa. Pod ten grubszy zakładamy zwykłe body i skarpetki + rękawiczki na dłonie. Jeśli chodzi o ten cieńszy, to już pod niego jest w pajacu i również w rękawiczkach.
Jak jest ful gorąco to do 22-23 Młody śpi na samym materacu, przykryty pieluszką a później robimy z niego kebaba 😂🤣.
W szpitalu też te położne tak te dzieci zawijały, że hej 😂. Aż byłam pełna podziwu, że tak można.Tony lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
A laski, dziś zauważyłam, że kikut pępowiny podszedł krwią, która jest zaschnięta. Tak ma być? Kurczę, jestem trochę spanikowana, przemywam codziennie Octaniseptem i staram się robić to naprawdę delikatnie 😌.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ja juz jakis czas temu tu wspominałam, ze mój za żadne skarby na chce spać w spiworku. Mam ze sleepee. Może jak będzie starszy to wykorzystam. Ty rozważasz ze względu na zimno, a ja znowu miałam wrażenie, że jemu w tym zimno. Na ten moment ubieram body, pajac (albo zamiast pajaca spodenki i skarpetki) I przykrywam kocykiem. Ręce musi mieć wolne, bo czesto nimi macha. No ale u nas w mieszkaniu jest ciepło. Zobaczysz jak mała, może jej bedzie odpowiadała temperatura.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2022, 16:37
Tony lubi tę wiadomość
-
Ultra-Dżasta wrote:A laski, dziś zauważyłam, że kikut pępowiny podszedł krwią, która jest zaschnięta. Tak ma być? Kurczę, jestem trochę spanikowana, przemywam codziennie Octaniseptem i staram się robić to naprawdę delikatnie 😌.
Tak może podejść krwią, dobrze przemywaj
Niby teraz się zmieniło że dobrze woda z mydłem plus gazik i tak przemywać a octaniseptem od czasu do czasu tak mówiła położna 😁Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
My w szpitalu spowijalismy synka i dokrywalismy mala, lekka kolderka (taki byl standard w szpitalu, i to mu pasowalo). Pierwsza noc w domu probowalismy tez podobnie, ale nie mielismy takiej malej kolderki i dokrywalismy kocykiem, no i nie bylam zbytnio przekonana co do tego rozwiazania. Nastepnej nocy sprobowalismy spiworka i okazalo sie ze to rozwiazanie sprawdza sie super. Jak go biore w nocy na karmienie to go nie musze ze spiworka wyjmowac. To samo jak dostaje z nami w lozku to wiem ze mu cieplo. Jedyne co mnie zastanawialo to to ze z racji tego ze rece sa na zewnatrz to dlonie sa chlodne 🤔 ale kark ma bardzo cieply (wszedziw zalecaja zeby sprawdzac kark jako wskaznik czy dziecku jest cieplo). Wyczytalismy ze u niemowlakow chlodne dlonie moga byc ze wzgledu na nie do konca wyksztalcony system nerwowy (czy cos takiego). W kazdym razie u nas w sypialni temperatura jest ok 20 stopni, a maly ma na sobie tylko pizamke typu pajacyk, a spiworek jest TOG 2,5.
Natomiast w dzien spowijamy go albo wkladamy do takiego cienkiego spiworka zrobionego na drutach przez osobe z rodziny i ewentualnie do tego rozek, w zaleznosci od tego jak jest nagrzane w salonie.Tony lubi tę wiadomość
-
My po wizycie. Nic nie ruszyło - rozwarcie na opuszek. Jak samo się nie zadzieje to 30-stego mam się zgłosić do szpitala. Masa małej 3770 g, miejsca ma już mało. Dostałam receptę na scopolan doodbytniczo, żeby 3 dni przed terminem założyć sobie po 2. Niby trochę rozkurczy szyjkę... Rozumiem dziewczyny jak Wam się dłużyło przed 😕
Ciekawe co u Joanne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2022, 20:20
Decemberry, Nosia lubią tę wiadomość