X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam posta wcześniej ale się skasował :D
    U nas Święta w miarę spokojne. Oluś od dwóch dni wieczorem ma atak płaczu. Myślę, że to jakieś odreagowanie dnia, bo trwa to z 20-30 min i kończy się zapadnięciem w 30 minutową drzemkę. Potem się karmimy trochę i idzie już spać na noc. Śpi beznadziejne zarówno w dzień jak i w nocy, podobnie jak brat :D. Ale przynajmniej przez dłuższą chwilę "sam sobie zorganizuje atrakcje" w czasie aktywnosci w łóżeczku czy w wózku, ewentualnie na macie, o ile starszaka gdzieś sprzedam bo inaczej to chce się rzucać i kłaść na maleństwo 😱.
    Angelaaa śluz w kupce to może być alergia ale przy kp śluz też bywa normalny. Dużo tego śluzu? Samym śluzem to bym się tak nie przejmowała jakoś bardzo. Trzymam kciuki by wszystko było dobrze.
    Nosia gbs można raz mieć a raz nie. Tzn w badaniach może różnie wychodzić. Ja przed ciążami raz w posiewie miałam a potem w ciąży ze starszym synem wynik był ujemny. Teraz znowu dodatni. Wiem, że ta bakteria mieszka często w układzie pokarmowym i stamtąd lubi wędrować do pochwy.
    Mt30 mój starszak też się kręcił, stekal, jęczal w trakcie snu. Wydawal odgłosy jak stare skrzypiące drzwi:D rzucał nóżkami, rączkami. To i niedojrzały układ nerwowy i brzuszek też dokucza trochę. Z czasem przeszło.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 02:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się witam po świętach 😊 w II dzień świąt mieliśmy chrzciny Wikuni, przespała cała msze i pol imprezy przez co nie mamy fotek nawet z domu tylko z kościoła 😅 jestem zmęczona tymi przygotowaniami i powiedziałam mężowi, że w tym tyg jak młoda będzie chodziła spać w ciągu dnia to ja w tym czasie nie robię nic, tylko leżing, książka i netflix 😅

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w miarę dużo tego śluzu w kupce 😔
    Dzisiaj mamy teleporade 👍

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy smarujecie kremem pupcie przy każdej zmianie pieluchy? Jaki krem przeciw odparzeniom najlepiej u Was się sprawdza?

Czy któraś używa pieluszek wielorazowych? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Czy smarujecie kremem pupcie przy każdej zmianie pieluchy? Jaki krem przeciw odparzeniom najlepiej u Was się sprawdza?

Smarowałam przy każdej. Początkowo bepanthen baby, a jak coś się działo to u nas super się sprawdzał zielony linomag. Teraz używam tylko linomagu, ale tak przy co drugim przebieraniu. Ma prosty skład i można go stosować stale.

mt30, Decemberry lubią tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po teleporadzie mała miała jakąś infekcje wirusową wwyniki nie są idealne ale mocno się poprawiły ☺️ lekarka też odetchnęła z ulgą że te limfocyty się poprawiły bo o to się bała. I za miesiąc mamy powtórzyć badanie tak dla pewności ☺️

KaroInka, Nosia, Asia11, Decemberry, Aga300 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie, trzymam kciuki za szybkie wyleczenie!

Uff, dziewczyny, dałam radę z tym zębem. Zapisałam się na cito do jakiejś innej kliniki, wcisnęli mnie między pacjentami. Wchodzę do gabinetu a tam.. ta sama dentystka, która robiła mi ostatnio w innej klinice XD Znowu namówiła mnie na brak znieczulenia, i w sumie dobrze, bo nic nie bolało praktycznie. Jakaś płytka dziura się zrobiła kij wie why. Ale plomba obok szczelna, więc kamień z serca. Także mam już połatane wszystkie zęby, teraz pora ten stan utrzymać. Kupiłam sobie pasty biorepair, jak się wczytałam, to całkiem niezłe te technologie. Przez ciążę nie używałam swojej sonicznej szczoteczki, teraz ją dałam do ładowania, a tam zero odpowiedzi. Już się bałam, że nie działa, ale po godzinie w końcu odżyła, lol. Jak używałam sonicznej, to ubytków miałam prawie wcale, więc mam nadzieję, że znowu wszystko będzie dobrze.

Przy odciąganiu glutów synka zauważyłam, że potrafi mieć kulkę krwi w nich. Zastanawiam się, czy to z za suchego powietrza, czy co.. Mąż ma takie same, a nikt infekcji w domu nie ma (ani objawów), więc chyba można uznać, że 'ten typ tak ma'.

Mt30 - my tak jak Asia, najpierw używaliśmy bepanthenu, potem przeszliśmy na alantan plus zielony, a teraz linomag zielony. Używamy wszystkiego na zmianę, co się w ręce akurat rzuci, bo nakupowałam tego całą aptekę XD A na odparzenia tormentalum, czyli maść pięciornikową, miesza się ją dobrze z alantanem/linomagiem i robi się fajna oleista maź na odparzenia. Mieliśmy co chwilę, gdy używaliśmy pampersów premium care. Jak tylko się skończyły i przeszliśmy całkiem na dadę złotą, to po odarzeniach nie ma śladu. Pamiętaj, by nie pomylić tormentalum z tormentiolem, bo to dwie różne maści, przy czym ta druga jest niebezpieczna dla niemowląt, bo zawiera kwas borowy.

Pieluszek wielorazowych nie używam, za dużo roboty, wszak przed wrzuceniem do pralki pieluszki z kupką trzeba ją zeskrobać do toalety. Przy noworodku to pół biedy, ale jak wejdą stałe pokarmy, to powodzenia XD Na fejsie jest sporo grup wokół tego tematu, można też kupić używane, by zaoszczędzić. Wtryniłam się w wakacje w temat i już wiem, że w 100% to nie dla mnie.

Dżasta, jesteś bardzo dzielna, że nadal walczysz. Współczuję laktoataku lekarki, musiałaś się kijowo z tym czuć. Aż mi się przypomina szpitalna laktoterrorowa stara baba, która krzyczała na synka, gdy nie chciał prawidłowo się przystawić. Byłam bezsilna, zaraz po cc, nawet nie mogłam go obronić. Mam wrażenie, że dla laktoterrorystek w pewnym momencie dziecko się odczłowiecza i jest taką żywą naklejką na pierś. To w jaki sposób potrafią szarpać dzieckiem mnie rozpierdzieliło, gdybym na własne oczy tego nie widziała, to bym nie uwierzyła.

Oprócz słodu jęczmiennego kupiłam jeszcze z takich nowości tabletki bocianek na laktację. Mają fajny skład - Ekstrakt z dzikiej róży (Rosa canina); Ekstrakt z rzeżuchy (Lepidium sativum L.) Ekstrakt z kozieradki (Trigonella foenum graecum), Ekstrakt z melisy (Melissa officinalis); Ekstrakt z pokrzywy (Urtica dioica).

Głównie ta kozieradka może zrobić robotę. Ja je biorę, po dwie dziennie i nadal ładnie się trzymam wokół 300-350 ml dziennie, więc chyba działa <3 Oprócz tego piję pokrzywę, ostropest (tak, zrobili z tego herbatę lol) i malinę. Myślę, że mogę być dobrym przykładem, że te rzeczy działają, bo ja rzadko odciągam pokarm, a mimo to nie zanika. Dzisiaj odciągnęłam 115 ml po 11 godzinach od ostatniego odciągania. Tak ze 4-5 razy dziennie odciągam, jak mi się zachce.

No i dziewczyny, mały sukces - wczoraj po raz pierwszy po prostu umyłam wodą z detergentem laktator, zamiast go od razu wyparzać :D To w moim przypadku niemała rzecz, bo bakterii się boję przepanicznie. Dumna jestem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2022, 16:57

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witamy sie i My po swietach. Wszystko bylo superancko, maly byl spokojniutki i nie obawial sie nowych twarzy. Rodzinka happy, szczegolnie dziadek 😎 nawet na 1 noc pojechalismy 100km dalej. Niestety wczoraj popelnilam blad i spotkalam sie z kolezanka i jej kaszlacym synem, troche to zbagatelizowalam bo mielismy byc tylko na dworzu wiec mogl byc z daleka, ale w koncu usiadlysmy w knajpie bo musialam go nakarmic i jakos zapomnialam kontrolowac dystans miedzy nimi. Mam nadzieje ze nie wplynie to na malego 🙈😓 zaraz mamy lot powrotny i na razie zapowiada sie spokojnie 🤫

Btw, przez 4 dni swiateczne maly nie dostal wit D i faktycznie nie meczyc go tak brzuszek, wiec to musi byc to dzieki za polecenia, na razie kupilam vigantol bo za pozno przeczytalam to co Soweczka polecasz. Mam nadzieje ze bedzie spoko, maly dzis dostal i mial troszke dziwne kupke ale nie meczyl sie zbytnio.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi, trzymam kciuki, żeby kaszlące dziecko nie wpłynęło na Twojego Maluszka <3 No i spokojnego lotu!

Muszę się też przyjrzeć naszej witaminie d, bo mimo, że dostaje ją praktycznie od urodzenia, to może te gazy, które od 2 tygodni ciągle ma albo ulewania, to przez to, Hmm..

Zaczęłam analizować temat kozieradki i oto, co znalazłam. W bocianku, w tych pastylkach jest 100mg w dwóch tabletkach. A według tego artykułu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501779/ na medycznej stronie, mlekopędne działanie kozieradki polecane w większości przez różne portale to 1 do 6... GRAMÓW. Dlatego chyba najlepiej się przemóc i kupić mielone ziarno, wyjdzie sto razy taniej niż te pastylki. Jednak wczytując się w artykuł można się dowiedzieć, że tak naprawdę brakuje też rzetelnych randomizowanych badań na temat jej mlekopędnego działania, oraz można mieć różne działania niepożądane, jak np. biegunka ^^"

W tym artykule jest też jeden akapit, w którym były 3 grupy matek:

"Badanie zdrowych kobiet, które urodziły dziecko w terminie i które chciały karmić piersią przez co najmniej 4 miesiące, porównało kozieradkę, torbęngun ( Coleus amboinicus) oraz produkt zawierający ekstrakt z łożyska i witaminę B12 (Molocco+B12) ze względu na ich wpływ na objętość mleka kobiecego. Nie wspomniano o jakimkolwiek wsparciu karmienia piersią udzielonym kobietom. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do otrzymywania jednego z produktów przez 30 dni i obserwowani przez kolejne 30 dni. Kapsułki zawierające sproszkowane nasiona kozieradki 600 mg (Bullivants Natural Health, Auckland, Nowa Zelandia) podawano 3 razy dziennie. Niemowlęta ważono przed i po każdym karmieniu w odstępach 2-tygodniowych podczas badania, aby zmierzyć 24-godzinną objętość mleka. W żadnym momencie badania objętość mleka w grupie otrzymującej kozieradkę (n = 22) nie różniła się statystycznie od objętości mleka w grupie referencyjnej (n = 22), która otrzymywała Molocco + B12, chociaż w grupie torbangun odnotowano statystycznie istotny wzrost.35 ] Dawka kozieradki zastosowana w tym badaniu była niższa niż zazwyczaj zalecana przez większość źródeł. [ 2,36 ]"

Ten torbengun to według googla: " ogórecznik indyjski, ogórecznik wiejski, tymianek francuski, mięta indyjska, Meksykańska mięta, kubańskie oregano, mięta do zupy, tymianek hiszpański"

Jak dla mnie to trochę za duża rozbieżność, wtf wikipedio XD

No summa summarum nie wiadomo, czy kozieradka działa, czy nie, trzebaby samemu zadecydować. Ja osobiście chyba kupię trochę ziarna XD

Edit: Tak sobie gmeram po tym portalu i czytam tym razem o ostropeście plamistym i tam jest dość ciekawe badanie:

"W randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą placebo lub galaktogog zawierające 5 gramów mieszaniny sylimaryny-fosfatydyloseryny i galegi (koziej ruty) w produkcie handlowym (Piulatte Plus, Milte) podawano raz dziennie matkom wcześniaków. Fosfatydyloseryna rzekomo poprawia biodostępność w porównaniu z samą sylimaryną. Grupa placebo otrzymywała 5 gramów laktozy raz dziennie. Lek lub placebo podawano od 3 do 28 dnia po porodzie. Matki odciągały pokarm za pomocą laktatora co 2–3 godziny w ciągu dnia i zgodnie z życzeniem w nocy. Produkcję mleka mierzono w dniach 7, 14 i 28 po porodzie. Dzienna produkcja mleka wynosiła średnio 200 ml w grupie leczonej i 115 ml w grupie kontrolnej.11 ] Skontaktowano się z matkami 3 i 6 miesięcy po porodzie w sprawie produkcji mleka matki. Spośród 89 matek, które odpowiedziały zadowalająco po 3 miesiącach, więcej matek, które otrzymywały sylimarynę-galega, karmiło wyłącznie piersią niż te, które otrzymywały placebo (22/50 vs 12/50). Ponadto więcej matek karmiło swoje niemowlęta mlekiem matki w ilości ponad 50% w grupie leczonej niż w grupie placebo (29/50 vs 18/50). Po 6 miesiącach po porodzie więcej matek karmiło swoje niemowlęta mlekiem matki o zawartości ponad 50% w grupie leczonej niż w grupie placebo (22/50 vs 12/50). Różnice te były statystycznie istotne.[ 13 ]"

Wrzuciłam w google ten preparat i faktycznie jest, ale zwykłe piulatte, nie plus: https://www.drmaxapteka.pl/piulatte-suplement-diety-14-saszetek-100011363

Aż jestem ciekawa, czy nie wystarczy po prostu pić herbatki z ostropestu + dokupić suplement diety w postaci tej fosfatydyloseryny xD. W [iulatte plus jeszcze rutwica lekarska była, ale jest to już niedostępne, więc może rutwica nie jest tak bezpieczna. Hmm.. ^^"

Wiem, mam dziwne zapędy alchemiczne XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2022, 17:52

Scandi-B lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem wkurzona na maksa. Nie jechalismy do rodziny na święta, żeby uniknąć infekcji, ale zaprosliśmy moich rodziców po świętach na jeden dzień żeby wpadli. Przyjechali w poniedziałek wieczorem, we wtorek rano tata obudził się cały zasmarkany, wygoniłam ich po obiedzie. Kazałam zrobić test i kurwa okazuje się że ma grypę. Jeśli mi zaraził Laurę to nie wiem co zrobię. Mąż właśnie jeździ po aptekach i szuka oseltamiwiru dla niej i dla nas profilaktycznie, oby nie było za późno :( Na szczęście mój ojciec nie brał jej na ręce, nie przytulał itp ale jednak przebywali w jednym pomieszczeniu :/

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, przytulam mocno :( Oby wszystko było okej :(

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Ja na poczatku smarowalam przy kazdej zmianie, a teraz nie przy kazdej, ale kilka razy dziennie czasem linomag czasem bephanten. Ale teraz Mama mi sprzedala tipa zeby uzywac maczki ziemniaczanej. Niby o tym slyszalam ale jakos sama bym nie wyprobowala, a ona to zrobila i w sumie fajnie taka miekka skora sie robi w tych okolicach.

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Decemberry😘 Lot na 6 👌 maly nawet nie pisnal.
    Trzymam kciuki Tony za Twoja laure tez, oby system immunologiczny sobie poradzil 🤞🌷

Tony lubi tę wiadomość

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry, oby Cię ta kozieradka w ziarnach za bardzo nie przeczyściła 😜 i chyba w smaku jest paskudna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2022, 23:14

• Nosia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozieradka jest też dobra jako maseczka przeciw wypadaniu włosów :)

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Kozieradka jest też dobra jako maseczka przeciw wypadaniu włosów :)
    Też słyszałam o wcierkach - nawet kupiłam w zielarskim, ale jakoś nie doszło do zastosowania🤣

Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My już po teleporadzie mała miała jakąś infekcje wirusową wwyniki nie są idealne ale mocno się poprawiły ☺️ lekarka też odetchnęła z ulgą że te limfocyty się poprawiły bo o to się bała. I za miesiąc mamy powtórzyć badanie tak dla pewności ☺️
    I przez to śluz w kupce? U nas tez jest 😏ale np wieczorem a przez cały dzień niby jakby mniej od rana też jakby działał dicoflor a wieczorem jakby już nie i wtedy jest więcej ale innych objawów brak

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Też słyszałam o wcierkach - nawet kupiłam w zielarskim, ale jakoś nie doszło do zastosowania🤣
    Kid_aa warto stosować bo moim zdaniem skuteczna :) Tylko zapach specyficzny.

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 02:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Asiu, ja mam dosc slaby zoladek i potrafie miec rozwolnienie z byle czego, zreszta juz Wam opisywalam moje kalne przygody na sorze, to wiecie 🤣 takze ta kozieradka oby mi odbytu nie wypalila 🤣 czytam sklady roznych laktacyjnych tabletek na amazon.com i obczajam recenzje babek. Oni tam maja bardzo popularne ciasteczka laktacyjne - kosztuja krocie, a w skladzie maja np. Drozdze piwne xD ten nasz slod jeczmienny w usa by podbil serca wszystkich 🤣
    Co chwile odkrywam nowe rzekomo laktacyjne ziola xD

Zauwazylam dzisiaj spadek mlecznej podazy i wnioskuje, ze ewidentnie to przez ostatni stres z dentystami. Jak to smieszne jest, ze psychika jest tak wazna w kwestii mleka.. szok xD

Ciesze sie Scandi, ze juz dolecieliscie spokojnie i bez klopotow :)

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2022, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze Was zapytam - jakim cudem wylapujecie np. Sluz w kupie? Nasz dzidziut nie dosc, ze kupczy raz na 2-3 dni, to jak juz walnie, to nas doslownie zalewa 🤣 i to jest takie meeega rzadkie, jak sraczka doroslego, i tak mial praktycznie zawsze.. jak w tym ewentualnie sluz wylapac? 😅

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 556 557 558 559 560 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ