X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tony Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle neno ma super rzeczy, dostałam od rodziców na gwiazdkę nianię elektroniczną z neno i też jestem bardzo zadowolona :)

U nas też dalej problem z zaparciami. Może to zbieg okoliczności, ale zaczęło się od kiedy daję jej probiotyki. Więc póki co robię przerwę. Przez dwie doby się nie wypróżniała, nie pomagały żadne 'manualne' sposoby, lactuloza też nie więc w końcu dałam jej znów Melilax. Zadziałał błyskawicznie i spektakularnie, ale też nie chcę cały czas jechać na wlewkach, więc mam nadzieję, że w końcu się kupa unormuje. Będę próbować sposobu "patataj" :D

Joanne lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę zapeszać, ale póki co u nas nie zauważyłam skoków rozwojowych, a nowe "umiejętności" Laura nabywa płynnie. Każdego dnia uśmiecha się dłużej i częściej, uwielbia się patrzeć na książeczki kontrastowe, wodzi wzrokiem za różnymi przedmiotami. Może uda nam się uniknąć skoków...

MamaTrójki lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u mojego też nie zauważyłam skoków. A probiotyki też już odstawiłam, nie daję nic prócz witaminy D i nic się nie zmieniło z wypróżnieniami i bąkami. Kup mamy nadal pare dziennie.
    Co do umiejętności to niesamowite jak w tak krótkim czasie dzieci się zmieniają. Mój najbardziej rozczula mnie jak skończy jeść, puści pierś spojrzy się na mnie i się usmiecha. Tak jakby chciał przekazać, że się najadł i jest mu mega fajnie. Bardzo często tak robi 😍

Joanne, MamaTrójki, Scandi-B, Tony, Decemberry lubią tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też odstawię probiotyk i zobaczę czy ją odkorkuje. Ona tak dzielnie i z cierpliwością znosi te bóle aż serce mi się kraje... taka kochaniutka jest🥺
    Przy karmieniu piersią trzeba podawać jeszcze witaminę K, ale pewnie to wiecie.

Robię różowiasty tort na jutro do roboty bo jadę im Krysię przedstawić 😊 Wrzucę Wam zdjęcie jak będzie gotowy.

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kilka kup dziennie i nie są małe. Karmie piersia. Podaje probiotyki, ale nie wiem czy to ma sens. Oprócz tego mała nimi pluje. Wypycha języczkiem z buzi i się krzywi.

U nas malutka również nabywa nowych umiejętności, ale mam wrażenie że wszystko jakimś kosztem. Czyli te efekty skoków rozwojowych są widoczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2023, 22:28

• mt30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po czym poznać najlepiej,że pieluchy są za małe i trzeba wskoczyć w rozmiar 2?

• Nosia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny, po czym poznać najlepiej,że pieluchy są za małe i trzeba wskoczyć w rozmiar 2?
    Jak nie możesz ich zapiąć, gumka ciśnie udka i brzuszek itp.

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie slyszalam o witaminie K, polecil Ci to pediatra, Joanne?

Wogole znow mam nawal i podczas karmienia podlaczylam magiczna butelke i zebrala mi 100 ml, a teraz doprawilam jeszcze laktatorem 70 ml z tej samej piersi, szok. Nie wiedzialam ze ta magiczna butelka az tak moze zadzialac 😯

Decemberry lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po porodzie Marcel dostał witaminę K w zastrzyku, ale nic mi pediatra nie mówił, aby podawać ją choć cały czas karmie piersią.

Scandi-B lubi tę wiadomość

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 3 noce z rzędu mały zjada przed 23 i śpi do 5 rano, potem do 8 a później to różnie czasami ma drzemki po 30 min a czasami (jak dzisiaj) przespał większość dnia, chyba taka pogoda senna. Kupek tez mamy 3-4 dziennie, nie wspomagam go żadnymi kroplami i probiotykami, jak brzuszek wzdety to masuje i nosze na leniwca. Mamy coraz więcej świadomych uśmiechów i próbuje nasladowac moje miny 😂

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj noc masakra z Wiką, dziś byłam nieprzytomna cały dzień to do tego mi doszło jej marudzenie, prawie wcale w ciągu dnia nie spała tylko ręce i płacz i jeszcze strasznie się martwię, bo dostała kataru, ale takiego że ciężko cokolwiek odciągnąć, bo taki ma głęboko zatkany nosek i boje się żeby tylko na tym katarku się skończyło 😞 na noc oczyscilam w miarę możliwości jej nosek, w ciągu dnia zrobiłam jej turbo szybką inhalacje bo płakała i teraz na noc przykleiłam jej plasterek aromaktiv. Mierze jej co rusz temperaturę z nadzieja ze nic się nie będzie działo, ale w razie co przygotowałam sobie wszystko, fotelik, torbę, ciuchy jakbyśmy nie daj Boże musiały jechać na nocną opieke … na razie zasnęła z tym plasterkiem i słyszę ze normalnie oddycha, ale jak długo pospi? 😞

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze słyszę żeby podawać witaminę K bo podają ją w szpital. Ktoś wie więcej na ten temat ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś podawało się witaminę K doustnie. Teraz zmieniły się wytyczne i podają tylko iniekcję w szpitalu. Nie jest już dostępna w aptekach nawet taka doustna dla niemowlaków.

Joanne z tego co kojarzę nie mieszkasz w Polsce. Może u was nie podają iniekcji tylko doustnie. Wtedy dalej do jakiegoś momentu trzeba doustnie kontynuować. Infekcja tego nie wymaga.

Doczytywałam kiedyś o tym, bo mamy przychodziły do mnie do apteki kupić tą witaminę, a nie było w żadnej hurtowni. Wszystkie preparaty miały zakończoną produkcję i zastanawiałam się dlaczego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2023, 21:41

Angelaaaa lubi tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Jak nie możesz ich zapiąć, gumka ciśnie udka i brzuszek itp.
    a waga podana na pieluszkach do 5kg to jedynki, to się jakoś przekłada na zmianę? Ile kg miały wasze dzieci jak przeszlyscie na większe? Jutro promocja w biedrze i się zastanawiam czy dokupywać jedynek czy już 2.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    a waga podana na pieluszkach do 5kg to jedynki, to się jakoś przekłada na zmianę? Ile kg miały wasze dzieci jak przeszlyscie na większe? Jutro promocja w biedrze i się zastanawiam czy dokupywać jedynek czy już 2.

Często z tych za małych przecieka kupa czy siku bo już się nie mieści. Ja jeszcze wezmę paczkę lub dwie jedynek a tak to już dwójki będę brać a one niby do 6 kg ale tą waga nigdy się nie sugeruje

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 ja bym w 2 szła. Bo między jedynkami a 2 nie ma aż tak dużej różnicy. Zależy jak Ci dziecko przyrasta. U mnie strasznie szybko przybierała malutka. 2 miałam przez może 2 tygodnie. Teraz mam 3.

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Nasz mial 4,8 kilo jak przeszlismy na 2, ale to bylo juz nawet zbyt pozno bym powiedziala, tylko ja w ogole nie pomyslalam o zmianie dopoki nam kilka razy z rzedu nie przeciekl pampers. Teraz jestesmy nadal na 2, wczesniej uzywalam firmy ktora ma nr 2 w przedziale 3-6 kilo, a teraz jestem nadal na 2 z Pampers i tu jest do 8 kilo. Na razie nam sluza jeszcze w porzadku.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu była podawana witamina k i pielegniarki przypominały a potem te moje opiekunki poporodowe że od 8 dnia po porodzie dziecku podaje się witaminę K jeśli jest karmione piersią. Już nie pamiętam dlaczego więc nie będę wymyślać. Mam tylko zapisane że mam podawać do ukończenia 3 mż.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2023, 22:52

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Też właśnie chcę jutro skorzystać z tej promki i chyba kupię już 2 (mały ma 4200). 1 już mi się wydają tak jakby za krótkie, slabo nachodzą na plecki i kupa potrafi górą wyjść.

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wasze drugie skoki rozwojowe też były tragiczne? U nas jest dramat. Na dodatek w szpitalu. Gość nieodkładalny. Wczoraj jeszcze zasypiał na mnie a dziś porażka. Od wtorku w nocy wije się, pręży, płacze, stęka, jęczy. Macha rękoma i nogami w każdym kierunku a przy tym ma otwarte oczy. Jakby był opętany. Serio. Zarywam już 4 nockę i ryczę. Dni są normalne a nocki... Co chwilę wybudza się z rykiem lub darciem. Totalny regres. Nawet do WC chodzimy razem. Nie mogę go zostawić samego ani na chwilę. Średnio sobie radzę, prawie w ogóle. Mało śpię, w dzień nie potrafię usnąć i jestem wykończona. A pomoc w postaci męża to już w ogóle słaby pomysł...

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
‹‹ 567 568 569 570 571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ