Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 04:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski cześć.
    Miałam pisać wczoraj ale miałam mały wypadek w dużych skutkach. Odkładałam Młodego do łóżeczka i... Walnęło coś w lędźwiach 😭😭😭. I to tak się złożyło, że miałam po południu wizytę u fizjo uro. Zrobiła USG i mówiła, że niby nic się nie dzieje ale warto podejść do ortopedy lub neurologa, cyknąć zdjęcie.

Ledwie chodzę, prawie wcale. Każdy ruch to ból. Nie wiem jak z Młodym sobie dziś poradzę (chyba powiem mężowi, by wziął sobie urlop na żądanie, jak mu nie powiem to sie nie domysli 🤦‍♀️). Karol to z 6 kg na bank już waży. Coraz ciężej go nosić...

Miałam Nimesil, jeszcze z ubiegłego roku, jak zdjęcie robiłam ale lekarz kazał brać w ostateczności. Jak przeczytałam w ulotce, że po zażyciu można umrzeć (jeden z pierwszego skutków ubocznych, padłam 🤣 - w co wątpię) to stwierdziłam, że jakoś przeżyję. Miałam jeszcze gdzieś Sirdalud, muszę znaleźć, ale nie wiem, czy czasem go nie zużyłam. Chyba teleporada mnie czeka xD. Najlepsza teściowa, mówi: bierz Nimesil, dobry jest. A ja: mamo życie mi miłe, Ty masz dzieci odchowane ale ja? XD Nie no, śmiech przez łzy 😭🥺.

Najgorsze jest to, że ból jest nie do zniesienia. Od kiedy wróciłam od fizjo nie mogę przestać płakać. I jeszcze organizm osłabiony po ciąży, zastanawiam się, czy poród nie mógł wpłynąć na to wszystko. Na pewno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2023, 04:41

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2023, 04:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Ja mam aplikacje Child growth tracker. Musimy dziewczyny zluzowac. Jak dzieci spokojne,to jest ok. Nie możemy się cały czas zamartwiać w tak pięknym momencie macierzyństwa 🥰

Ja teraz ważę nie dlatego, że martwię się czy przybiera bo przybiera 😁 ważę bo lubię wiedzieć ile waży 😁

A ja właśnie wzięłam prysznic booo... Zepsuł mi się piec o 3 am (ogarnęłam więc spoko) i dodatkowo musiałam go wyczyścić i cała w pyle byłam 🤦🏼‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2023, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta widzę, że nie tylko ja nocny ptaszek 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2023, 04:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Laski cześć.
    Miałam pisać wczoraj ale miałam mały wypadek w dużych skutkach. Odkładałam Młodego do łóżeczka i... Walnęło coś w lędźwiach 😭😭😭. I to tak się złożyło, że miałam po południu wizytę u fizjo uro. Zrobiła USG i mówiła, że niby nic się nie dzieje ale warto podejść do ortopedy lub neurologa, cyknąć zdjęcie.

Ledwie chodzę, prawie wcale. Każdy ruch to ból. Nie wiem jak z Młodym sobie dziś poradzę (chyba powiem mężowi, by wziął sobie urlop na żądanie, jak mu nie powiem to sie nie domysli 🤦‍♀️). Karol to z 6 kg na bank już waży. Coraz ciężej go nosić...

Miałam Nimesil, jeszcze z ubiegłego roku, jak zdjęcie robiłam ale lekarz kazał brać w ostateczności. Jak przeczytałam w ulotce, że po zażyciu można umrzeć (jeden z pierwszego skutków ubocznych, padłam 🤣 - w co wątpię) to stwierdziłam, że jakoś przeżyję. Miałam jeszcze gdzieś Sirdalud, muszę znaleźć, ale nie wiem, czy czasem go nie zużyłam. Chyba teleporada mnie czeka xD.

Bardzo Ci współczuję 😞
    Mam nadzieję, że szybko do siebie dojdziesz i nie jest to nic poważnego! Bądź zdrowa w imię Jezusa!

Z tymi lekami to chyba jednak nie jest tak strasznie chociaż ja używam w ostateczności.

• Tony Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, wez sobie zwykly apap czy ibuprofen, zawsze to jakaś ulga. Mi pomagały też doraźnie ciepłe okłady i plaster tens. Mam nadzieję, że to nic poważnego:(

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Z tymi piersiami to sama nie wiem. Czytam w necie, to różne są teorie.
    Hafija twierdzi, że 1 i 2 fazy dużo się nie różnią. Pediatra i położna poleciły mi tak robić. Jutro będę dzwoniła do CDL.

Mi wczoraj doradza laktacyjny odradziła karmić z dwóch piersi. Ale weź wytrzymaj 40 minut na jednej piersi toć to flak jest 😂 i też czytałam w internecie to różnie piszą także można zwariować

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta weź jakieś leki żeby się tak nie męczyć. I współczuję 😔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mi wczoraj doradza laktacyjny odradziła karmić z dwóch piersi. Ale weź wytrzymaj 40 minut na jednej piersi toć to flak jest 😂 i też czytałam w internecie to różnie piszą także można zwariować

Mój przy jednej raz dwa się wkurza. Jak zmieniam to chociaż coś poje.

• mt30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia1985 wrote:
    Hej dziewczyny.
    Widzę że waga to nie tylko moje zmartwienie😏 Staś waży 5300 a urodzeniowa 3560 więc też wolniutko przybiera (ma 11 tygodni). Tylko ze on w nocy ma jedno dłuższe spanie 3-4godziny a potem co 2 się budzi bo zasypia przy cycku i nie mogę go dobudzić żeby dojadł.
    my dziś mamy 9tyg. waga 5030, ur.3500. Przybiera wolniej ale systematycznie.

Dziewczyny od kilku dni mój mały je i czasem przy odstawieniu wypluje dużo mleka od razu, dziś już kilka razy zrobił plamy na prześcieradle, jedna mleczna a druga taka pomieszana że śluzem. To refluks? Często też się zakrztusza i to nie na początku karmienia tylko w trakcie a nawet przy koncowce

Mi bardzo boli odcinek szyjny, chyba przez karmienie bo się patrzę do dołu lub komórkę? W nocy już nie mogę zasnąć.

Ja karmię po 15 min na każdej cycy z zegarkiem. Często po 10min odpada a czase tuż przed końcem czasu się odkleja i zmieniam cyc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2023, 10:08

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 takie sporadyczne ulewanie jest normalne. Mój Olo też czasem wypluwa mleko pod koniec karmienia, jak się nie może zdecydować czy jeszcze sobie ciumkac czy nie:D. No i czasem mu się odbije po paru h też na mokro.
    Teraz się zastanawiam czy nie szkodzi mu kakao bo jak przestałam jeść bmk to się przerzuciłam na gorzka czekoladę i katarzynki w gorzkiej czekoladzie i właśnie zaczął mi tak ulewać po paru h. A kakao to silny alergen. Skórę ma brzydką najbardziej na buzi:(. Lipikar pomógł na 2 dni i od nowa masakra. To prawdopodobnie jest łzs i już nie wiem co stosować. Pediatra polecila korochmal. Czy któraś z Was boryka się z łzs u dzieciaczka? Wybiorę się chyba do dermatologa żeby ocenił czy to łzs. Ale wszystko na AZS nie pomaga a wręcz wydaje mi się, że jest gorzej.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja codziennie pije kakao z dwóch łyżeczek,+ czasami jeszcze czekolada do picia. Jem też różne rzeczy i odpukac skórę ma gładka oprócz szorstkich krostek to chyba potówki. Ja niczym nie smaruje twarzy a kąpiemy w emolium. Mam emulsje do smarowania z emolium i dexeryl, który poleciła położna jest bezzapachowy. U nas zalecenia były z powodu bardzo suchej skóry. Jeszcze mu została na głowie z przodu to smaruje olejkiem migdałowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2023, 11:11

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u waszych maluchów z podnoszeniem raczej do góry u nas mała ma taki opór że nie raz da.podniesc a nie raz zepnie się i nie ma opcji na to i coraz częściej myślę czy to nie napięcie mięśni dajcie znać. Jak u Was to wygląda

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Od pewnego czasu Was czytam. Mam listopadowego synka, a dokładnie urodził się SN 23 listopada w Krakowie z waga 3500g. Ma na imię Leon ☺️
    Wypadałoby się w końcu przywitać i dołączyć do Was jeśli się zgodzicie 😉

Karolnka u mojego synka też jest ŁZS. Rozpoznane przez położna i później pediatra potwierdziła i zaleciła nam Tanno Hermal Lotio do smarowania buzi i ładnie wszystko poznikało, a po jakimś czasie znowu pojawiły się zmiany na buzi, wiec znowu smarujemy.

Asia11, KaroInka, Angelaaaa, kid_aa, Decemberry lubią tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, te zwykłe leki nie pomagają na ból.😮‍💨 Chyba serio wezmę ten Nimesil a boję się mega. Dziwne, że teraz się boję. Rok temu go brałam jak Karol był dzielącą się zygotą. A może już zarodkiem? No nie wiem jak to jest. W każdym razie wtedy nawet ulotki nie czytałam, ból był porównywalny. Nawet nie sądziłam wtedy, że jestem w ciąży. A jak wczoraj przeczytałam ulotkę to aż się wystraszyłam. No ale Karol zdrowy jak ryba. W końcu powstał z silnych komórek 😅😂.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dorociu! 😊

Mój przy podnoszeniu jest nawet okej. Ostatnio zaczął wierzgać, na przebieraku szaleje. Ciężko mu zmienić pampersa, tak wywija. I zauważyłam, że odpycha się nogami od podłoża, jakby robił takie ćwiczenie na tyłek xD. Wczoraj to aż mąż się wystraszył. I ciągle rączki w buzi. Nawet już smoka nie chce, tylko rączki go interesują a najbardziej lewa. Jestem ciekawa, czy bmto zwiastun leworęczności. Śmiesznie by było, u nas w rodzinach każdy praworęczny 😅.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziasta przykro mi, kuruj sie. Oby szybko przeszło! Bol dalej się utrzymuje?

Dorocia witaj!

Mojej malej zaczęły rosnąć włosy. I rosną głównie na czubku glowy, tak śmiesznie wyglądają te odrosty. Do tego mają inny kolor niż te plodowe 😂 Są dużo jaśniejsze.
    Jak jest z kolorem oczu waszych maluszków? :) Zmienił się?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Od pewnego czasu Was czytam. Mam listopadowego synka, a dokładnie urodził się SN 23 listopada w Krakowie z waga 3500g. Ma na imię Leon ☺️
    Wypadałoby się w końcu przywitać i dołączyć do Was jeśli się zgodzicie 😉

Karolnka u mojego synka też jest ŁZS. Rozpoznane przez położna i później pediatra potwierdziła i zaleciła nam Tanno Hermal Lotio do smarowania buzi i ładnie wszystko poznikało, a po jakimś czasie znowu pojawiły się zmiany na buzi, wiec znowu smarujemy.

Witaj Dorcia

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2023, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Dziasta przykro mi, kuruj sie. Oby szybko przeszło! Bol dalej się utrzymuje?

Dorocia witaj!

Mojej malej zaczęły rosnąć włosy. I rosną głównie na czubku glowy, tak śmiesznie wyglądają te odrosty. Do tego mają inny kolor niż te plodowe 😂 Są dużo jaśniejsze.
    Jak jest z kolorem oczu waszych maluszków? :) Zmienił się?
    U nas dalej piękny błękit

Nosia lubi tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja myśle że nie można tak generalizować bo każda z nas jest inna. Ja mam różnicę miedzy pkersiami. Moja lewa po wycieciu guza produkuje 30-40% mniej niż prawa.
    Ostatnio też natknęłam się też artykuł o pojemności piersi i wychodzi na to że są różne piersi i nie mamy na to wpływu. Przy najmniejszej pojemności 75ml dziecko chyba nie naje się jednej, a jak masz 150ml to w 5 min wsunie mleko z pierwszej fazy i gotowe.
    Powiem Wam że coraz częściej czuję się bezradna w tym wszystkim :-( rzadko kiedy znajdzie się specjalista który pochyli się nad konkretnym przypadkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2023, 13:34

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2023, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dorocia 👋

Nosiu u nas nie zmienily sie oczka, ale My mamy oboje z mezem szaroniebieskie, wiec u niego raczej tez tak zostanie.

Troche musialam was nadrobic 🙀 ja karmie roznie, z jednej lub z dwoch piersi - zwykle czekam az sam sie odepnie i proponuje mu druga piers. Jak nie wezmie tzn ze najedzony. Generalnie u nas w dzien karmienie raczej zawsze jest krotkie, 5-10 min. Moze dla tego ze mam szybki wyplyw, albo on tak ciagnie. Wieczorem lubi sobie dluzej pocmoktac.

Moj juz 7 kg wazy okolo, Mega mi ciazy jak ma problem z odbiciem.

Zauwazylam ze czasem jak go klade na przewijaku i prezy sie zeby zrobic kupke to obraca sie na boczek. Ale chyba jest to bezwiedne, niezamierzone. Na macie nigdy sie to nie zdarzylo.
    Glowki nigdy nie podnosi lezac na pleckach, nawet jak go lapie za raczki. 🤔🤔

Dzasta ja bym poczekala z tym Nimesilem do wizyty… tesciowka pomoze w razie czego przy Karolu?

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
‹‹ 612 613 614 615 616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ