X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas taki sam rytuał przed drzemkami i snem nocnym, tak naprawdę bardzo krótki, ale dziecko w tym wieku nie potrzebuje więcej. Idziemy do sypialni, mówię że idziemy odpocząć, spać. Pokazuje łóżeczko. Tam już leży śpiworek, wiec go wkładam do łóżeczka i zapinam śpiworek. Cały czas mówię mu spokojnym głosem co robię. Zasłaniam następnie rolety i podaje mu przytulankę, którą u nas jest mała pieluszka. On sobie ją trochę ciumka i zakłada na buzie😀 początkowo mnie to trochę przerażało, ale ona jest cieniutka i podobno niemowlęta tak robią, żeby się wyciszyć. Mały w zasadzie od początku nie akceptował smoczka wiec nie używamy. Dalej śpiewam mu kołysankę, zawsze tą samą, żeby się kojarzyła. Mówię słowo klucz i gaszę światło jak to na noc i wychodzę z pokoju.
    Czasami muszę wrócić do pokoju jak sobie tą pieluszkę gdzieś wyrzuci i zaczyna się denerwować, to wtedy mu podaje, uspokajam, robię ciiiiiii i znowu wychodzę i tak usypia.

kid_aa lubi tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfi, a jak covid, lepiej się już czujecie?

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli bardzo mi przykro, że tyle musieliście przejść i ciagle przechodzicie :( Jesteś super mamą, wojowniczką, najlepsza jaka tylko może być dla Stasia! 😊 😘
    Co do ilość i wielkości porcji nie patrz absolutnie na żadne tabelki, jeśli Staś woli mniej a częściej tak dawaj. My mamy Pepti Syneo i według tabelki na puszce Wika powinna jeść 210 x4 No w życiu sobie tego nie wyobrażam, Wika je 120 ml 5-6 razy dziennie i raz na noc 150 ;) Trzymam za Was mocne kciuki ✊🏻✊🏻

My wczoraj byliśmy u alergologa z Wiką i niestety będziemy codziennie podawać steryd w aerozolu :( Muszę dziś koniecznie zamówić tube do inhalacji, lekarka zalecała mi babyhaler, ale jak zaczęłam się wczytywać w internety (bo wczoraj u niej pierwszy raz ten wynalazek widziałam) to chyba wybiorę inną tube i niestety będziemy się 2x dziennie tym inhalować. Bardzo się upieralam i zapierałam na jakieś badania, ale alergolog bardzo mocno mi podkreślała, że u takich maluchów możemy działać jedynie objawowo, a jak skończy roczek to zaczniemy robić diagnostykę, badania żeby postawić diagnozę. Za miesiąc mamy kontrole.

age.png

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie, a czemu steryd? Przypomnij, co się u Malutkiej dzieje, że lekarz taki krok podjął?

Synek skończył dzisiaj 5 miesięcy!! <3 <3 <3

W piątek rozpoczęliśmy akcja "wychodzimy do ludzi", żeby nam dziecko nie zdziczało XD Pierwsza stacja - ginka. Ostatni raz byłam u niej 4 mc temu, w styczniu. Także po takim czasie dobrze było sprawdzić, czy wszystko w porządku. Macica ok, mięśniaków nie widać, więc chyba dobrze doktorek przypalił je podczas cc <3, endometrioza w uśpieniu (niech śpi dalej!!), blizna w porząsiu. Powiedziała jednak, że widać, że mam brzuch jak z galarety i MUSZĘ zacząć jakieś inne ćwiczenia niż te od urofizjo, bo te mięśnie mi się same raczej nie zejdą... Eh. Z youtubkiem sobie trenuję od 4 dni, to dość statyczne ćwiczenia, więc mi odpowiada. Nie lubię wymachiwania łapami i nogami za bardzo, haha. Druga stacja - naprawa wyświetlacza w telefonie. Spadł mi na schody i ekran odmówił posłuszeństwa. Jak na 6 letni telefon, to i tak niezły wynik ;) Ekran się nawet nie potłukł! Ale tysiak poszedł. Bo z ekranem wymieniłam też baterię. Ah te iphony. Kolejna stacja Primark i dział z żarciem w galerii. Żbiczuś podczas całej eskapady miał może 2 epizody płaczu, nie za długiego, więc jestem z chłopa mega mega dumna! Nie było nas w domu od 9 rano do 18. W samochodzie 3x odciągałam pokarm XD

Powiem Wam, że zawiodłam się tym Primarkiem. Ubrania strasznie drogie, a jakościowo nie wygląda to tak, jak kiedyś w UK widziałam. Skarpetki już na wieszaku miały dziury! Ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie kupiła :D Kupiłam mu fajne beżowe spodenki i koralowy tshirt a la polo :D Były też takie fajne tshirty w mewy i kraby, to też wzięłam, typowo na lato. On jest tak duży, że kupowałam mu rozmiar 9-12 i 12-24 mc, żeby na lato jeszcze trochę wlazł w to... XD Nie wiem, czy oni te ciuszki takie małe robią, czy syn mi się wielki trafił. Waży ok. 7800 (ważenie za parę dni).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 12:29

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Meggie, a czemu steryd? Przypomnij, co się u Malutkiej dzieje, że lekarz taki krok podjął?

Synek skończył dzisiaj 5 miesięcy!! <3 <3 <3

W piątek rozpoczęliśmy akcja "wychodzimy do ludzi", żeby nam dziecko nie zdziczało XD Pierwsza stacja - ginka. Ostatni raz byłam u niej 4 mc temu, w styczniu. Także po takim czasie dobrze było sprawdzić, czy wszystko w porządku. Macica ok, mięśniaków nie widać, więc chyba dobrze doktorek przypalił je podczas cc <3, endometrioza w uśpieniu (niech śpi dalej!!), blizna w porząsiu. Powiedziała jednak, że widać, że mam brzuch jak z galarety i MUSZĘ zacząć jakieś inne ćwiczenia niż te od urofizjo, bo te mięśnie mi się same raczej nie zejdą... Eh. Z youtubkiem sobie trenuję od 4 dni, to dość statyczne ćwiczenia, więc mi odpowiada. Nie lubię wymachiwania łapami i nogami za bardzo, haha. Druga stacja - naprawa wyświetlacza w telefonie. Spadł mi na schody i ekran odmówił posłuszeństwa. Jak na 6 letni telefon, to i tak niezły wynik ;) Ekran się nawet nie potłukł! Ale tysiak poszedł. Bo z ekranem wymieniłam też baterię. Ah te iphony. Kolejna stacja Primark i dział z żarciem w galerii. Żbiczuś podczas całej eskapady miał może 2 epizody płaczu, nie za długiego, więc jestem z chłopa mega mega dumna! Nie było nas w domu od 9 rano do 18. W samochodzie 3x odciągałam pokarm XD

Powiem Wam, że zawiodłam się tym Primarkiem. Ubrania strasznie drogie, a jakościowo nie wygląda to tak, jak kiedyś w UK widziałam. Skarpetki już na wieszaku miały dziury! Ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie kupiła :D Kupiłam mu fajne beżowe spodenki i koralowy tshirt a la polo :D Były też takie fajne tshirty w mewy i kraby, to też wzięłam, typowo na lato. On jest tak duży, że kupowałam mu rozmiar 9-12 i 12-24 mc, żeby na lato jeszcze trochę wlazł w to... XD Nie wiem, czy oni te ciuszki takie małe robią, czy syn mi się wielki trafił. Waży ok. 7800 (ważenie za parę dni).

Wika od początku marca ma nawracający suchy kaszel bez żadnych innych oznak chorobowych. Bez gorączki, kataru, braku apetytu, apatii, w nocy też nie kaszle. Osłuchowo jest ciagle bardzo czysto, gardło minimalnie czerwonawe, bardziej od zdarcia kaszlem niż infekcji. Jak pierwszy raz zaczęła kaszleć dostała Benodil do inhalacji, przez tydzień ją inhalowaliśmy (to też steryd) i przestał kaszleć, ok tygodnia było spokoju o powtórka z rozrywki, znowu poszłam do lekarki, znowu czysto, dziecko zdrowe tylko ten kaszel. Znowu dała Benodil i syropek na kaszel żeby to gardło złagodzić. Jednak powiedziała, że według niej to coś alergicznego, a że i tak mieliśmy na 15 kwietnia wizytę u alergologa kontrolną i po nowe zaświadczenie na mleko, bo przechodzimy z 1 na 2 to mówiła, żeby z nią o tym porozmawiać. I oczywiście znowu po inhalacjach spokój, ok tyg po skończeniu inhalacji znowu kaszel… No i wczoraj to mówiliśmy alergolog, pokazałam tez jej filmiki jak młoda kaszle, sama tez ją osłuchała obejrzała i mówi, że faktycznie generalnie to ona jest zdrowa, ale że skoro ten kaszel tak ją meczy i nawraca a przechodzi jej po sterydzie to ewidentnie ma jakąś nadreaktywność oskrzeli i musimy podawać jej steryd, tylko już nie nebulizatorem, bo obie z Wika byśmy chyba zwariowały jakbym codziennie miała ją prosić żeby wysiedziala 2 razy dziennie 🙈 Tylko właśnie w aerozolu, przez tą tube z maseczka psika się raz i czeka ok 10-15 sekund i po inhalacji. No i właśnie mówiła, że niestety na razie leczymy ją objawowo widząc co jej pomaga i tylko możemy gdybać co jej jest, bo może być alergia wziewna, może być astma alergiczna, a może być astma niealergiczna, a może jeszcze coś innego 🤷🏼‍♀️ dopiero po skończeniu roczku zaczniemy robić diagnostykę :(

age.png

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry Krysi zakładam ubranka na 74 jedynie sukienki jeszcze na 68. Ale z jednego sklepu kupuje jej bodziaki to kopertowe ma jeszcze na 62 a normalne 68- sklep ten sam! Podejrzewam że waży solidną 8 ale za tydzień mamy szczepienie to sprawdzimy.

Scandi sen okropny, koszmar matki dobrze powiedziane, ale mimo wszystko śmiałam się jak przeczytałam tą wiadomość, wybacz😉

Poszłam spać o 1.30. Młoda o 5 zaczęła płakać bolał ją brzuszek. Trochę się przeraziłam bo nim podałam jaj espumisan, cyca, zmiana pampa to się wybudziła, ale dałam jej smoka, zgasiłam światło i dzieciątko niemalże od razu zasnęło🥹 Zawsze jej mówię spokojnym głosem "jest ciemno więc trzeba spać" mam nadzieję że zaprocentuje na przyszłość.

W nocy bardzo ładnie śpi a z drzemkami w dzień bywa różnie. Czasami wystarczy że dam jej smoka, pieluszkę (też nakrywa sobie nią buzię), włączę misia chicco i wychodzę z pokoju. Czasami na leżąco muszę dać jej jeszcze cyca, a czasami np dzisiaj musiałam wziąć ją na ręce i utulić a spala kilka minut dopóki jej nie odłożyłam. Śpi zazwyczaj regularnie, sama z siebie, ale nie jest to regułą. Nie kładę jej spać na siłę. Jak widzę że pociera oczka a jest jej godzina snu to odkładam. Jak świeci słońce to żaluzje rozwijam do połowy ale w dzień nie robię dziecku nocy żeby wiedziała że to drzemka a nie nocne długie spanie.

Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie, ale kosmos z tymi diagnozami 😳🤯 wlasnie jak zobaczylam steryd, to pierwsza mysl, ze astma 😳 a macie nawilzacz powietrza w domku? Kurna.. a moze to na psiaka?

Dziwne czasy, tyle alergii wszedzie, nie? Jeszcze laczac to z relacja Kalli to normalnie kosmos 🤯

Joanne, robie tak samo jak Ty z drzemkami - jak widze, ze jezt juz zmeczony, drazliwy, to karmie, przewijam, odkladam. Czesto budzi sie ok 7-8, potem kolo 10:30 juz chce na drzemke, pospi ok 1h, czasem dluzej, potem kolejna drzemka w okolicach 15, ale to serio tak naturalnie wychodzi, sam z siebie. A chodzi spac o 19. Przed zmiana czasu byla to 18, wiec teraz 19. Rytm dnia taki mu sie zrobil i nie ingerujemy w niego za bardzo.

A z tymi ciuszkami, to ze smyka ma niektore, ze wchodzi w 68, ale 74 sa juz na styk, wiec kupuje 80… 🤣

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery ja też rozne rozmiary kupuje. Co sklep to inna rozmiarówka. Zakładam też czasami 80. A jak wrzucę do suszarki na suszenie to te ubranka się jednak kurczą :)

• Tony Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z zasypianiem też są problemy, nie ma mowy o jakimś schemacie, nawet jak robimy cały dzień to samo co zwykle, pilnuje drzemek itp to wieczorem zaśnie wtedy, kiedy jej się będzie chciało. Od tygodnia po kąpieli daje jej jeść i kładę o 20, pośpi pół godzinki a potem bajlando do 22 albo i dłużej. Przynajmniej przesypia noce ładnie, do 7 śpi bez budzenia.
    Chyba jeszcze jest za mała, żeby ustalac konkretne drzemki i zasypianie, nie wychodzi nam to narazie.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Meggie, ale kosmos z tymi diagnozami 😳🤯 wlasnie jak zobaczylam steryd, to pierwsza mysl, ze astma 😳 a macie nawilzacz powietrza w domku? Kurna.. a moze to na psiaka?

Dziwne czasy, tyle alergii wszedzie, nie? Jeszcze laczac to z relacja Kalli to normalnie kosmos 🤯

Joanne, robie tak samo jak Ty z drzemkami - jak widze, ze jezt juz zmeczony, drazliwy, to karmie, przewijam, odkladam. Czesto budzi sie ok 7-8, potem kolo 10:30 juz chce na drzemke, pospi ok 1h, czasem dluzej, potem kolejna drzemka w okolicach 15, ale to serio tak naturalnie wychodzi, sam z siebie. A chodzi spac o 19. Przed zmiana czasu byla to 18, wiec teraz 19. Rytm dnia taki mu sie zrobil i nie ingerujemy w niego za bardzo.

A z tymi ciuszkami, to ze smyka ma niektore, ze wchodzi w 68, ale 74 sa juz na styk, wiec kupuje 80… 🤣

Mieliśmy nawilżacz, ale się okazało ze mamy świetne nawilżenie w domu, sprzedaliśmy i kupiliśmy oczyszczacz powietrza, chodzi na okrągło. Tez pytałam alergolog, że może na psiaka naszego, ale znowu podkreśliła „na razie możemy sobie tylko pogdybac, zobaczymy po skończonym 12 miesiącu”..

age.png

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ale to pewnie też później wraca?

Bartek idzie do pracy na 7 a wraca 16-17. Mała chodzi spać o 19. Tak więc całymi dniami jestem sama z dzieckiem. I właśnie dzisiaj czuję się tak jakoś... samotnie🤷🏻‍♀️

To co kiedy kawa >>??

Ja spakowalam mojego przed swietami i chlopa mam z glowy takze zostalam sama z 3 chlopakami i zastanawiam sie jak wytrwac i nie chciec go znow w domu ;)
    Zreszta zawsze bylam jak sama wiec nic nowego jedynie kasy w domu duzo mniej i tyle ,,,,

Narazie nadal jestem na chorobowym nie ma szalu ale jakos bedziemy musieli poradzic
    Kolejny telefon mam za kilka tygodni wiec w tym czasie tym razem stawiam na wlasne zdrowie, wiec zaczynam fizjo z reka, mam spotkanie z dietetykiem, zrobione przeswietlenie moich bioder no i zastanawiam sie nad psychologiem znow ale nie chce wiecej psychotropow wiec sie zastanowie, moze jakis psycholog online... pomysle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 14:58

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wszystkie słowa wsparcia ❤
    Decemberry wrote:
    Kalli, dzisiaj pokazała mi się reklama biżuterii z mleka matki (i nie tylko), może warto zainwestować, żebyś miała pamiątkę po tej przygodzie? Mnie kiedyś takie rzeczy brzydziły, ale teraz chętnie sobie takie cudo zrobię.

Mój zasypia dość łatwo zwykle, chyba, że męczy go wzmożony refluks, wtedy to jest męka... gastrotussa nie cierpi i podawanie mu go to gimnastyka godna małpy. Już nie wiem co mam robić, żeby mu to dawać. W smoczku od butelki - odruch wymiotny i wyrzut żalu w oczach, że go oszukałam, bo miało tam być mlenio. Strzykawką nie umiem zręcznie nakierować, żeby nie wypluł. No i taka zabawa. Jak ma problem z refluksem, to często się tak wzdryga na rękach i trze głową o ramię. Tak mi żal go wtedy, że szok. No i zauważyłam, że jak na płasko nie chce, to na lewym boczku odpływa od razu.
    O jeju nie wiedziałam że coś takiego jest, nawet ładne to jest ale chyba aż tak to nie jestem zakrecona na punkcie kp 😊
    Dzisiaj już tylko 2 razy odciagalam i w sumie wyszło ok 600 ml także widać że leki działają. Niestety caly czas mi po nich niedobrze.
    Dzisiaj Staś zdecydowanie więcej zjadl bk troche z mężem kombinowaliśmy ze smoczkami. Najpierw dawałam regulowany przeplyw, potem sredni jak juz się uspokoil i chcial jeść i na koniec znowu regulowany żeby mógł sobie pociumkac jak cycka. Zjadl wtedy cale 180 ml 🙂
    Dramaty tez byly dzisiaj tylko 2 karmienia a jadl co 3-3,5h bo juz jeczal. Tylko ze nasze karmienia trwają z godzinę. Moze bedzie lepiej z czasem.
    Ja się juz czuje psychicznie dużo lepiej bo widzę że mojemu dziecku jest lepiej 🙂 widać że jest jakby bardziej pogodny, lepiej dzisiaj tez spal w nocy.
    Ja tez czuje się wolna i wkoncu nie jak więzień karmienia piersią, czego nie dostrzegałam wczesniej. Nadrobilam juz z jedzenia jakieś slodycze, maka, pizze i kebaba 😅 zaraz chyba odrobie to co schudłam bo waze sporo mniej niż przed ciąża przez te dietę. I dzisiaj zafundowałam sobie oglądanie serialu w wannie z prosecco 😎

Decemberry, u nas tez zawsze problem z dawaniem leków. U nas najlepiej sprawdza się strzykawka i dozowanie po ok. 1 ml na policzek. Dziecko wtedy tak półleży bo inaczej tez wypluwa. Z fridababy są tez takie smoczki do leków co naklada się na strzykawke ale one się np u nas nie sprawdziły

Tony, Decemberry, Smerfetk_a, MamaTrójki lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do odstąpienia Gastrotuss. Kupiliśmy w styczniu w przekonaniu, że Młody ma refluks, bo ulewał jak szalony. Na szczęście trwało to jeden dzień🤣, więc nie podaliśmy mu i tak stoi zamknięty. Widzę, że przesyłka na olx za 1zł więc jak się komuś przyda, to dajcie znać na priv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 21:22

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli no i super, ze jest lepiej :D zawiało pozytywna nutą :) Podejrzewam, ze ty też jesteś mega niedożywiona po tych eliminacjach i dietach. Także wcinaj i na zdrowie! 😊
    Bardzo się cieszę. No i tak jak mówisz, niestety KP to niewolnictwo. Jak nie dziecko to laktator..no ale tez jednak fajny czas w życiu. Dawaj znać jak tam malutki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 21:40

Decemberry lubi tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Kalli no i super, ze jest lepiej :D zawiało pozytywna nutą :) Podejrzewam, ze ty też jesteś mega niedożywiona po tych eliminacjach i dietach. Także wcinaj i na zdrowie! 😊
    Bardzo się cieszę. No i tak jak mówisz, niestety KP to niewolnictwo. Jak nie dziecko to laktator..no ale tez jednak fajny czas w życiu. Dawaj znać jak tak malutki.
    Mimo wszystko tak jak napisałaś to było niezapomniane i piękne doświadczenie, jakby było wszystko ok ze zdrowiem Stasia to na pewno byśmy ciągnęli kp jak długo by się dało 🙂 wszystko ma swoje plusy i minusy

Nosia, MamaTrójki lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, przykro mi z powodu problemów osobistych😔 Masz przy sobie chłopaków, nie jesteś sama!

U nas z usypianiem różne fazy. Był czas, że bezproblemowo przy piersi zasypiał i odkładałam do kokonu w łóżku. Potem, jak miał czas kombinowania przy cycku, to usypiałam w wózku. Wtedy mega długo trwało, czasami nawet 2 godziny. Potem przyszedł czas, że znowu ładnie jadł i zasypiał przy piersi. Teraz ostatnie dni najada sie, ale bywa, że przy piersi od razu nie zaśnie. Wtedy chwile go ponoszę i proponuję znowu pierś. Czasami zaśnie, ale coraz częściej denerwuje się, że już mu mocno nie leci jak przy pierwszym przystawieniu. I od początku jak zaśnie to w ciągu pierwszej godziny budzi się średnio 2-3 razy. Potem już śpi z 2-3 pobudkami tak od 19:00-7:00. Drzemki zawsze około 10:00 12:00 i 15:00. Robi się w okolicach tych godzin marudny. Wtedy cycek i odpływa. Sam się tal uregulował.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 21:54

Tony, Decemberry lubią tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl jeśli chcesz mnie odwiedzić to zapraszam. Bardzo mi przykro z powodu osobistych zawirowań. Z pewnością nie jest Ci łatwo😔

Krystyna jak dotąd miała podawane różne leki ale w smaku zazwyczaj słodkie były więc też inna sprawa, ale od początku podawałam jej na łyżeczce i zawsze śpiewam witaminki witaminki dla chłopaczka i dziewczynki. Bardzo się cieszy wtedy i z łyżeczki wypije nawet wodę która z butelki jej nie idzie. Więc może w ten sposób warto kombinować. Paznokcie też obcinam jej jak siedzi u mnie na kolanach i gadam masz dziesięć paluszków więc dziesięć pazurków i trzeba poobcinać i takie tam 😂 ale działa. Jak będzie starsza i czegoś nie będzie chciała to będę uczyć tak jak kota że np po obcinaniu paznokci i czyszczeniu uszu przekąski dostaje😉

Tony, Decemberry, Smerfetk_a lubią tę wiadomość

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do bardziej doświadczonych mam - czy któraś z Was karmiła piersią ponad rok? Są kobiety co karmią kilka lat, jak to się łączy z innymi pokarmami? Co ile godzin karmi się piersią a co ile normalne jedzenie? Jak to jest z powrotem do pracy? Bo nie wyobrażam sobie do 3 roku życia karmić piersią co 2-3 godziny, zresztą takie dziecko już musi jeść jakieś normalne jedzenie? Z drugiej strony, jak teraz przez 4-5 godzin nie nakarmię to już mi cycki pękają, to jak to pogodzić? Jakoś mój umysł tego nie ogarnia 🤣🤣

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony starszego karmiłam tylko 13 miesięcy bo nie dałam rady już dłużej karmić w ciązy więc nie wiem, czy Ci pomogę ale po roku już nie musisz karmić na żądanie. W okolicach roku syn jadł normalnie 5 posilkow + jak chciał to kp. Zazwyczaj przed drzemkami i w nocy. Czasem kp 5 razy dziennie a czasem 2. W nocy zawsze tankował co 1,5-2h:D jak przestałam karmić to nie wprowadzałam mm bo po roku nie trzeba a w nocy zaakceptował wodę. Z powodzeniem można karmić roczne i starsze dzieci kiedy wraca się do pracy a dziecko idzie do żłobka czy zostaje z kimś w domku. Dziecko wie, że nie ma mamy to i nie ma mleczka. Piersi dostosowują się do tego. Można sobie ustalić, że karmienie jest rano i po powrocie z pracy, no i w nocy do woli. Mozna próbować odstawiać karmienia nocne i zostawić tylko rano i wieczorem. Są różne sposoby. Czasem.idzie łatwo a czasem trzeba się natrudzić. Mam kuzynkę, karmi 20 miesięcznego synka i pół roku temu wróciła do pracy :)). Mam też kilka koleżanek, które karmiły ok 2 lata w między czasie wracając do pracy. Ogólnie powrót mamy do pracy na pełen etat+żłobek to często za dużo by jeszcze w tym samym czasie odstawiać dziecko od piersi. Trzeba to jakoś rozłożyć w czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 23:46

Tony lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala ładnie przekręcała się na brzuszek kilka razy dziennie przez kilka dni,a pop szczepieniu już się nie obraca a jutro minie tydzień 🙄 czym to może być spowodowane? Miała któraś tak ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ