X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Wk🤬🤬🤬 się, bo dobrze że zadzwoniłam do Bartka i zapytałam się ile mleka Mała zjadła przed snem bo podgrzał jej 100ml, zjadła 20ml a reszta stoi i by stała dopóki jak bym nie wróciła. Można podgrzane raz mleko schować do lodówki i potem podgrzać jeszcze raz i podać dziecku?

On chyba myśli że ściągać pokarm z piersibto przyjemność dla kobiety. Mleko z kartonu jak od krowy. Za dużo to wylać. Dawno się tak nie wkurzyłam. Jestem w pracy i właśnie mam ściągać mleko o teraz aż mi się nie chce. Eh...🤦🏻‍♀️

Asia, z grupy kpi wyniosłam takie stwierdzenie - póki mleko jest dobre, to podaję. Czyli przed podaniem próbujesz - nie jest skisłe/kwaśne, to daję. Raz podgrzanego mleka nie podgrzewamy ponownie, ale jeśli mała wcina w temp pokojowej i do następnego karmienia mleko nie skwasi się, to bym dała. Dzisiaj Żbik zżerał jedną porcję chyba z 8 godzin, bo jakiś ma etap w dzień żarcia po 30 ml. Nie było to z lodówki, ale wedle wszystkich prawideł po 2h powinnam nadpite mleko wylać. Nie wylałam. Żyje, zero biegunek. Każdy jednak musi decydować według siebie.

Dla mnie każda kropelinka na wagę złota. Jestem totalnym skąpcem pod tym kątem, więc jeśli mleko dobre, to daję. Zbyt wiele mnie kosztuje produkcja, by wylewać. A nawet jeśli coś się skwasi (nie zdarzyło mi się nigdy), to nie do zlewu - do kąpieli.

Jak byłam w marcu w delegacji, mleko z całego dnia zlewałam do termosu, który był 3h w lodówce, potem dolewałam kolejne porcje z trasy. W domu przelałam to do butelki i stało kolejne 4 dni w lodówce. Z ciekawości przed wlaniem do kąpieli powąchałam - zero zapachu. Skosztowałam - nie skwaśniało. A było w spartańskich warunkach, lol. Oczywiście to konkretne poszło do kąpieli, ale to tylko dowód na to, że mleko matki nie tak łatwo doprowadzić do zniszczenia ;)

Nie zachęcam oczywiście do dziwnych eksperymentów i jeśli ktoś chce, niech słucha zasad przechowywania mleka - https://www.hafija.pl/wp-content/uploads/2021/03/przechowywanie-mleka.pdf

Tutaj mamy, że nadpite mleko może stać 2h. Rób jak Ci podpowiada serce. Ale najlepiej jak dołączysz do grupy mam kpi, tam Ci się wiele usystematyzuje xD

Joanne lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie stało kilka godzin. Może kilkanaście minut. Więc jak myślicie, można schować do lodówki i podgrzać na kolejne karmienie?

Po moim opierdzielu dał Małej butelkę jeszcze raz i wypiła kolejne 60ml. Gdyby mu się zdarzyło zmarnować 20 ml to jestem w stanie przecierpieć ale 80 ml bym mu nie wybaczyła😉

On naprawdę nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji🤦🏻‍♀️

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz powiedział że jak będziemy mieli drugie dziecko to będzie mi łatwiej bo Krysia będzie się zajmowała rodzeństwem bo kobiety od małego mają instynkt opiekuńczy 😂😂😂😂

Edit: jemu bardziej chodziło o instynkt opiekuńczy, nie macierzyński, więc zmieniam to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 05:16

Asia11 lubi tę wiadomość

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Hmm no ale właściwie co miał zrobić z tym mlekiem? Bo chyba jeśli w ciągu kilku godzin nie zje to rzeczywiście jest do wylania? Szczerze mówiąc sama nie wiem co bym zrobiła 🤣

Ja robię tak, że zwykle podgrzewam bardzo małe porcje, albo podgrzewam 100 ml, biorę czystą butelkę i przelewam do niej małe porcje odgrzanego, żeby nie miało kontaktu ze śliną to bazowo podgrzane. Idzie tych butelek trochę, wieczorem mam cały zlew do mycia, ale nie ma dzięki temu strat.

Powyższe to działania jak mam zapasy w lodówce. Bo ostatnio to lecę na styk, przez okres ilości poszły tak, że musiałam mrożonki uruchomić -_-

No i podkreślam - jak Wam się kiedyś skwasi mleko, to do lodówki i niech czeka na dzień kąpieli. N I G D Y nie wylewajcie do zlewu mleka!!

Tony lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Nie stało kilka godzin. Może kilkanaście minut. Więc jak myślicie, można schować do lodówki i podgrzać na kolejne karmienie?

Po moim opierdzielu dał Małej butelkę jeszcze raz i wypiła kolejne 60ml. Gdyby mu się zdarzyło zmarnować 20 ml to jestem w stanie przecierpieć ale 80 ml bym mu nie wybaczyła😉

On naprawdę nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji🤦🏻‍♀️

Raz podgrzanego nie chowamy do lodówki. Niech stoi i czeka na kolejne karmienie po prostu, spróbuj przed podaniem. Naucz ją picia w temp. pokojowej, polecam ;)

Tekst o instynkcie macierzyńskim... mam nadzieję, że żartował O_O

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Raz podgrzanego nie chowamy do lodówki. Niech stoi i czeka na kolejne karmienie po prostu, spróbuj przed podaniem. Naucz ją picia w temp. pokojowej, polecam ;)

Tekst o instynkcie macierzyńskim... mam nadzieję, że żartował O_O

Mówiłam mu żeby odgrzewał po 50 ml w zależności od tego kiedy jadła.

A ten tekst to na serio. Faceci myślą w innych kategoriach.
    Zaraz Wam prześlę zdjęcia stołu z Wielkanocy. Dwa dni w garach stałam a jak gadał ze starymi i mnie chwalili to powiedział im że dwie godziny gotowania a potrawy jak wszędzie tylko inaczej podane🤦🏻‍♀️ dzisiaj mu powiedziałam że skoro tak sprawnie gotowanie mu idzie to może by przygotował jakiś dobry, najlepiej trzydaniowy obiad. Przecież w godzinę powinien się wyrobić 🤷🏻‍♀️ Kocham go i jest wspaniałym ojcem i partnerem ale czasami to ręce opadają😂

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20230409-154242.jpg
    20230409-154619.jpg
    20230409-154532.jpg
    20230409-160850.jpg
    20230409-154306.jpg

Tony, Angelaaaa, Decemberry, KaroInka, Asia11, Scandi-B, Altair lubią tę wiadomość

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudny stół, pięknie przystrojony i jedzenie wygląda pysznie i tak pięknie podane 🤩

Joanne, Tony, Scandi-B lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wooow 😱😱😱 ja to jednak jestem ch*jową panią domu 🤣🤣

Kurde mleko do kąpieli jakoś bałabym się wlewać, bo jednak jest mega słodkie i trochę to pożywka dla bakterii... z drugiej strony parę mililitrów na całą wanienke to niewielkie stężenie. Tylko jaki jest cel takiej kąpieli? Nie zagłębiałam się nigdy w temat

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak gadam o tych bakteriach a sama święta nie jestem. Ja bardzo często jak karmie w nocy to z drugiej piersi mi tyle wypływa, że lapie to butelki, czasem to jest nawet 50ml. I tak stoi ta butelka kilka godzin na stoliku, bo nie chce chodzić po domu żeby nie obudzić dziecka. Czasem jeszcze przy następnym karmieniu "dokapuje" do niej mleka tak, że wychodzi cała porcja i dopiero wtedy idzie do lodówki. Zjada to zwykle tego samego albo następnego dnia. I tak samo - zero biegunek.
    Więc odpowiadając na Twoje pytanie Joanne - dałabym do lodówki i podała dziecku w ciągu doby, na nowo podgrzane :)

Joanne lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry dopiero przeczytałam Twoją obszerną odpowiedź u góry strony. Mi się wydaje że w laktacji i małej na brzuszek pomagają daktyle. Już ze trzy kilo tego zjadłam i ten fałd na brzuchu to pewnie też w dużej mierze od tego. Piję też herbatki na laktację. Jedną dziennie wierząc że koper też wpływa Małej na brzuszek. I chyba te herbatki i daktyle mają znaczenie bo rzeczywiście jak dwa dni zrobię przerwy to zaraz Mała budzi się z bólem brzucha.
    Miałam wcześniej zapytać dlaczego unikasz kopru w herbatkach?

Pamiętam że opiekunka poporodowa mówiła że odciągnięte mleko może stać 7h w temp pokojowej, w lodówce chyba 3 dni. Muszę sprawdzić czy zapisała mi to w notatkach. Ale na tym etapie nie dopytywałam o podgrzewane i z powrotem chowane czy tego typu sytuacjach.

Pamiętam że mówiła żeby nie mieszać mleka o różnych temperaturach.

Tony co chodzi o powyższe zdjęcia to nie porównuj do siebie. Nie powinno się tego robić. Każda z nas jest inna i z pewnością ma różne umiejętności. Cieszę się że stół się podoba ale wolałabym żebyście ewentualnie coś podpatrzyły a nie uznawały że kiepsko coś robicie.

Tony lubi tę wiadomość

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, nie chłodź i nie podgrzewaj tego mleka znowu, laski na grupie kpi są bardzo liberalne w myśl "zasady swoje, życie swoje", ale tej zasady przestrzega każda mateczka tam. Zwykle zostawiają na blacie do kolejnego karmienia po prostu.

Koper włoski zawiera związki chemiczne, takie jak estragol i anetol, które mogą wykazywać działanie genotoksyczne, czyli mogą uszkadzać DNA komórek. Odkryto, że wysokie dawki estragolu mogą powodować mutacje genetyczne u zwierząt laboratoryjnych i uważa się, że może to mieć wpływ na rozwój nowotworów u ludzi. Także ja wolę nie używać. Pewnie zależy to od ilości, którą się spożywa, ale ja jestem ostrożna :D

Tony, mleko kobiece bardzo nawilża skórę. Jak raz dodaliśmy je do kąpieli, to mąż potem chwalił, jak mu to egzemę na dłoniach uspokoiło. Te wszystkie białka, witaminy i tłuszcze które w nim siedzą po prostu super działają. Są osoby, które robią kapiel bez rozcieńczania, bo mają takie nadmiary :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 00:26

Tony lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym mlekiem odciągniętym to najlepiej tak jak dziewczyny mowily. Podawac w małych porcjach. Nie dawać od razu 100 ml żeby nie mieszała się cała porcja ze ślinka bo wtedy nie to, ze od razu jest zepsute ale jednak dużo szybciej takie mleko się psuje.
    Moj maz ma w drugą stronę. Postawi takie mleko i zaaplikuje dziecku. Nawet nie pomysli, ze sie moze zepsuć.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stół mega. Ja bardzo lubię gotować i myślę,że robię to dobrze, ale nie lubię bawić się w dekoracje. U Ciebie wygląda pięknie! Z ciekawości co jest na głębokich talerzach do zupy? To pocięte w kwadraty?

Joanne lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Stół mega. Ja bardzo lubię gotować i myślę,że robię to dobrze, ale nie lubię bawić się w dekoracje. U Ciebie wygląda pięknie! Z ciekawości co jest na głębokich talerzach do zupy? To pocięte w kwadraty?

Ugotowałam ziemniaki, pomięłam je, włożyłam w blaszkę, wyrównałam i zostawiłam do wystudzenia, pokroilam w kwadraty a przed podaniem podgrzewalam w piekarniku. Na ziemniakach kładłam twaróg wymieszany z kwasną śmietaną, chips z bekonu i kiełki. To była "wkladka" do żurku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 11:38

Scandi-B, kid_aa, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam już dzisiaj zły dzień chyba po tym że mała mi praktycznie miesiąc źle śpi w nocy bo dzisiaj co dwie trzy godziny i ma problem z zaśnięciem w dzień też nie jest lepiej także śpi po godzinie do dwóch ma trzy cztery drzemki ale co z tego jak między nimi siedzi na przykład w bujaczku widzi mnie ale jest taka maruda wręcz mruczy ciągle najlepiej żeby do niej gadać albo nosić na rękach albo po prostu być przy niej a ja mam jednak też do zrobienia obiad pranie sprzątanie dziś już mnie tak boli głowa że mam dosyć nie wiem czy wy też tak macie czy tylko moje dziecko jest takie wymagające

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Altair Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie raczej też mały wymaga uwagi. Kiedy go kładę samego na macie z zabawkami i próbuję coś robić, to po paru minutach zaczyna buczeć - ewidentnie mnie woła. Chociaż muszę przyznać, że odkąd odkrył swoje stopy kilka dni temu, nagle zaczął poświęcać im tyle uwagi, że mam szansę coś zjeść czy napisać post na forum ;)

Tony lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Altair Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S.
    Czasem też puszczam wiersze Tuwima czytane przez Piotra Fronczewskiego - są na Spotify. Są w stanie zająć synka na kilka - kilkanaście minut. Znam je już prawie na pamięć.

Tony lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala lubi bardzo leżeć na macie bawi się zabawkami i stopami 😁 dzisiaj nawet wsadziła stopę do buzi 🙈 zawsze mnie to brzydziło hehe
    Maja też ją trochę zaczepia i Alicji się to bardzo podoba albo jak Maja tańczy i śpiewa obok niej to ona jest w nią wpatrzona 😅 także myślę że duży wpływ ma to że obserwuje co robi Maja i że ciągle coś się dzieje 😁

Mnie dzisiaj też strasznie głowa boli 🙄
    A Ala sobie już wydłuża w ciągu dnia aktywność i widzę że jak ma dużo przespane godzin w ciągu dnia to wtedy na wieczór robi sobie długą aktywność żeby zmieścić się że od północy do północy musi mieć przespane 12 godzin 😅

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się na chwilę moimi dziewczynami 😁

IMG-20230416-183316.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 15:26

Altair, Decemberry, Tony, Dorocia, Nosia, MamaTrójki, Kalli95, Joanne, kid_aa, MamaNl, Scandi-B, Asia11, KaroInka lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ