X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2024, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec dobrze, że udał się uchronić przed szpitalem! Oby już było tylko lepiej ❤️

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dziewczyny ❤️

Tony, Decemberry lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2024, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie jak się czujesz ?.jak ciąża przebiega ? 🤗

Ja czekam, aż moja przyjaciółka zacznie rodzić bo termin na stycznia ma 😅 będzie mieć synka więc fajnie bo u mnie w rodzinie same dziewczyny 😁

A Ale dopadła taka mamoza że wszystkich się boi... Przyjdzie rodzina ktoś się do niej odezwie i płacz... Ja to się ruszyć nie mogę bo zaraz trzyma się moich spodni 🙈 no dramat, wiadomo, że każde dziecko ma taki etap no ale nie aż tak 🫣

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec, super, że już lepiej!

Angie, u nas było podobnie z miesiac temu, teraz jest już dużo lepiej, ale to tak chyba falami przychodzi 🤷🏼‍♀️

A ja jutro idę pierwszy dzień do pracy. Najgorzej będzie się rano zorganizować- przygotować siebie, małą, odwieźć do żłobka i się nie spóźnić 🤯 a pozniej ją odebrać, zrobic obiad i przy tym samemu cos zjesc ;d no i mam nadzieje, ze szef mnie nie obrzuci od razu robotą, bo muszę sobie wszystko przypomnieć, bo 1,5 roku w pracy nie byłam...

Decemberry, meggie94, Angelaaaa lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Angie, u nas było podobnie z miesiac temu, teraz jest już dużo lepiej, ale to tak chyba falami przychodzi 🤷🏼‍♀️

A ja jutro idę pierwszy dzień do pracy. Najgorzej będzie się rano zorganizować- przygotować siebie, małą, odwieźć do żłobka i się nie spóźnić 🤯 a pozniej ją odebrać, zrobic obiad i przy tym samemu cos zjesc ;d no i mam nadzieje, ze szef mnie nie obrzuci od razu robotą, bo muszę sobie wszystko przypomnieć, bo 1,5 roku w pracy nie byłam...
    Ja zaczynam w poniedziałek pracę. I mam takie same obawy. Będę miała chwilę na zorganizowanie siebie w pracy bo malutka dajemy do żłobka od połowy stycznia i będzie ją przyzwyczajał tatuś.
    Ja się niestety obawiam, że mnie w pracy zaraz pierwszego dnia przyatakuja sprawami. Nie było mnie tam rok z ogonkiem bo chodzilam bardzo długo w ciąży. Mimo wszystko będzie ciężko.
    Żłobek od 6:30, do pracy na 7. Też się martwię jak mała wytrwa później w żłobku 9h. Rano będzie ciężko się zorganizować, zima, praca wymagająca. Czasami jak sobie pomyślę o tym to chciałabym być żona bogatego męża i żyć bezstresowo xd. Nie wiem czy teraz udźwignę stres w pracy i stres związany z macierzyństwem. Boje się, że to za dużo na moją głowę.

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny.

Trzymam kciuki za Wasz powrót do pracy. Obyście miały lekko! I żeby bąble były zdrowe i ładnie znosiły żłobek <3

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Meggie jak się czujesz ?.jak ciąża przebiega ? 🤗

Ja czekam, aż moja przyjaciółka zacznie rodzić bo termin na stycznia ma 😅 będzie mieć synka więc fajnie bo u mnie w rodzinie same dziewczyny 😁

A Ale dopadła taka mamoza że wszystkich się boi... Przyjdzie rodzina ktoś się do niej odezwie i płacz... Ja to się ruszyć nie mogę bo zaraz trzyma się moich spodni 🙈 no dramat, wiadomo, że każde dziecko ma taki etap no ale nie aż tak 🫣

Całkiem ok, przy tych ciągłych infekcjach ciążowe objawy już chyba dały sobie spokój 😂 teraz tylko zaczyna powoli kręgosłup dokuczać i głowa częściej mnie boli, ale nie wiem czy to nie z pogody..

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Czekamy na relacje jak pierwszy dzień udało się zorganizować 😁✊🏻

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po bitym miesiącu Bobika w domu dojrzałam do pomysłu jakim jest opiekunka. Bo ja nie jestem w stanie pracować przy nim, a klienci zaczynają się wściekać.

Ile powinna kosztować za godzinę opiekiunka, gdzie szukałyście swoich itd? Błagam, wtajemniczcie mnie..

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Całkiem ok, przy tych ciągłych infekcjach ciążowe objawy już chyba dały sobie spokój 😂 teraz tylko zaczyna powoli kręgosłup dokuczać i głowa częściej mnie boli, ale nie wiem czy to nie z pogody..

Trzymam kciuki, żebyś się dobrze czuła!

meggie94 lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec, my przerobiliśmy już 4 opiekunki - najtańsza 25zl/h, ale była zupełnie bez doświadczenia, pozostałe 35zl. Tylko one były dorywczo, niektóre za stałą opiekę, tzn po kilka godzin codziennie chciały 30zl/h.

Z niektórymi można się też umówić tak, że płacisz im miesięcznie jakąś kwotę i one są tak jakby na zawołanie :D np dziecko normalnie chodzi do zlobka, ale jak jest np chore albo zlobek nie pracuje to wtedy ona przychodzi. Albo wy chcecie wyjść do teatru to niania przychodzi. Albo siedzi codziennie jak wy pracujecie. Moi znajomi mieli taki deal i płacili jej 4 tys miesięcznie. Tylko no to już jest spory wydatek, jeśli dziecko chodzi też do zlobka.

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Czasami jak sobie pomyślę o tym to chciałabym być żona bogatego męża i żyć bezstresowo xd. Nie wiem czy teraz udźwignę stres w pracy i stres związany z macierzyństwem. Boje się, że to za dużo na moją głowę.
    Nosiu ja ostatnio miewam podobne przemyślenia 🤣 wcale nie tęsknię za pracą. Teraz jest mi idealnie - dziecko idzie na 5h do zlobka a ja mam czas poogarniac sprawy domowe i swoje. Ale jakbym miała siedxiec z nią dzień w dzień 24h to bym ochujała ;d Mąż już mi nawet mówi żebym rzuciła pracę i on będzie sam harował :D ale duma mi nie pozwala, a finansowo też byłoby slabo

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Tony za informacje, tak myslalam, ze to takie koszty. U nas to nawet 15-20 za doswiadczona nianie, lol. Myslalam, ze to jednak drozsza impreza.

Co do laczenia pracy i opieki - jak synek chodzil na te 5h dziennie do zlobka, to macierzynstwo bylo jakims luksusem, bez kitu. Czlowiek ma czas na prace, a potem bez przeladowania opiekuje sie do wieczora dzieckiem. A teraz on od miesiaca jest w domu i ja dostaje na łeb. Nie wiem czemu dopiero teraz mnie olsnilo o instytucji NIANIA.

Wyjscie do teatru mowisz.. to brzmi az za dobrze, hahaha!

Altair, Tony lubią tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Nosiu ja ostatnio miewam podobne przemyślenia 🤣 wcale nie tęsknię za pracą. Teraz jest mi idealnie - dziecko idzie na 5h do zlobka a ja mam czas poogarniac sprawy domowe i swoje. Ale jakbym miała siedxiec z nią dzień w dzień 24h to bym ochujała ;d Mąż już mi nawet mówi żebym rzuciła pracę i on będzie sam harował :D ale duma mi nie pozwala, a finansowo też byłoby slabo
    Haha 100% ja, a wcześniej nie wyobrażałam sobie życia bez pracy. A teraz już mogę :D Macierzyństwo wiele zmienia. No i też bym och****a dlatego z braku innych możliwości wracam do pracy no i zobaczymy. Może pokocham ją na nowo 😀

Czuje się mega zmęczona codziennością. Ciągle z dzieckiem. Do tego cały grudzień jestem chora. Jutro idę do lekarza. Chciałabym wyzdrowieć zanim wrócę do pracy a nie taka zasmarkana i kaszląca 😒🤨

Altair lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego powiem Wam, że ja naprawdę z całego serca podziwiam jak ktoś siedzi z dziećmi w domu na przykład do przedszkola 🙈 ja bym zwariowała i dlatego my od zawsze mówiliśmy, że nawet jakby jakimś cudem ciąża zaskoczyła zanim wrócę do pracy, czyli tak jak się wydarzyło, to Wika i tak i tak idzie do żłobka, bo ja bym oszalała jakbym miała jeszcze dłużej siedzieć z nią w domu 24h na dobę jeszcze w ciąży a później z dwójka. Zdecydowanie dla własnego zdrowia psychicznego i myśle, że i lepiej dla niej będzie jak będzie trochę w tym żłobku. Ja w domu jej bym nie poświęciła tyle czasu, nie wymyśliła takich zabaw i aktywności, a sama bym chodziła przemęczona i wscieknieta co wcale dobrze by się na maluchach nie odbiło.

Altair, Tony lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie też przebywanie z dzieckiem codziennie 24h na dobę jest męczące, zwłaszcza że mąż czasem wraca po 21. Ja mu zazdroszczę, że chodzi do pracy, on mi, że "siedzę" w domu. Na szczęście adaptacja w żłobku idzie dobrze i zaczynam wracać do swoich spraw.

W Krakowie nianie biorą zwykle 25-35 zł. za godzinę. Na FB jest grupa na której się ogłaszają nianie i rodzice szukający opiekunek w Krakowie i okolicach. Pewnie dla innych regionów jest coś podobnego.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2024, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Altair za info.

No, siedzenie 24h na dobę z dzieckiem jest męczące.. Zwłaszcza jeszcze ja mam wrażenie, że mój synek jest hiperaktywny. Nie umie się dłużej niczym zainteresować. Miliard zabawek, a on woli eksplorację, najlepiej schodów, najlepiej pieskich dupek i buziek, najlepiej gryźć kable i jeść ziemię, papier.. Już ta sytuacja rzuca mi się na głowę. Ja jestem powoli chudsza niż przed ciążą, a moje ciało wygląda tak śmiesznie, że jak się zepnę, to jak jakaś fitnesiara. A to tylko bieganie za nadaktywnym dzieckiem i niejedzenie ze stresu przez te wszystkie przygody na sorach, szpitalach i tak dalej. Według mnie wyglądam jak szkielet obleczony skórą i się sobie nie podobam. Ale nie ma kiedy żreć! Kuźwa, ja Wam mówię, NIE OGARNIAM TEJ KUWETY. Dlatego jak mówicie o tych stawkach za nianię to brzmi jak nic, gdy człowiek potrzebuje oddechu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2024, 19:55

Tony lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2024, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, Szczęśliwego Nowego Roku! Trochę Was tu podczytuję ale codzienność mnie dopadła i jakoś brakuję mi czasu coraz częściej.
    Wróciłam do pracy na 40% etatu od października a teraz mam przedłużóny z tego powodu macierzyński do lutego. Mamy nianie od listopada 2x5h jak mam dni pracujące ale pracuję z domu.
    U nas niania bierze 30Pln/h i ma doświadczene. Dorywczo to najlepiej jakąś emertykę bo one w weekendy nie imprezują więc jest szansa że zostanie też na noc jak bedzie potrzeba. My znaleźliśmy przez OLX. Szukaliśmy też przez FB krakowskie nianie i niania.pl.
    Żłobek zaczynamy w lutym ale myśle że max 4-5h dziennie. Bedę wybierać zaległy urlop i na razie jak się uda to zostanę na 50% etatu.
    Powrót do pracy trochę pomógł mi głowę rozruszać ale jednak zredukował ilość wolnego czasu. Przez miesiąc pracowałam z dzieckiem bo niania nam zrezygnowała także było ciężko.
    Teraz często pracuję wieczorami, weekendami bo mam zadaniowy czas pracy ale nie narzekam. Widzę że szybko dostosowuję się do nowych warunków😂
    Pochwalę się też że od porodu wyszliśmy pierwszy raz mężem sami z domu...na Sylwestra :-)

Tony, Decemberry lubią tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfi, long time no see! Musimy się w końcu kiedyś spotkać :D Może na wiosnę się uda :D

Powiem Wam, że robiąc research niań się zszokowałam, że ceny w stosunku do obowiązków są takie, a nie inne.

Po ilu dniach od pozytywnego testu rsv można znowu testować, żeby zobaczyć biel vizira?

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dec, może kiedyś się uda :-)

Szukanie nini to ciekawe doświadczenie. U nas wyszlo tak że wzięliśmy mniejsze zło bo nikogo z polecenia nie było a potrzeba nagła. Niestety z mojego doświadczenia spore grono niani jest bardzo wybredna. Wystarczy że ma jakiś certyfikat i od razu cena w góre a z dodatkowych obowiązków to jedynie zgodzi się posprzątać po dziecku.

Ja byłam gotowa płacić za dodatkowy dzień żeby posprzątala mieszkanie zamiast opieki takż żeby zwiększyć jej liczbę godzin to nikt się nie zgodził :-)

• Altair Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2024, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam tylko jeden eksperyment z nianią, właśnie przez forum na FB. Była cudowna i gdybym miała możliwości finansowe i gdyby prawo pracy nie istniało, to zatrudniłabym ją na 60 godzin w tygodniu :D To była młoda dziewczyna, przed 30, ale już z trójką własnych dzieci, więc ze sporym doświadczeniem i do tego bardzo aktywna i twórcza w wymyślaniu zabaw.

Synek chodzi do żłobka na razie na pół etatu. Zabieram go przed dwunastą, a w domu jeszcze potem przesypia z godzinę albo dwie, więc czasu mam wystarczająco dużo. Najbardziej mnie cieszy to, że śniadanie i obiad je w żłobku, bo przyznam, że z całej opieki nad dzieckiem najbardziej gra mi na nerwach karmienie. Po pierwsze, jestem kiepską kucharką, a po drugie - nie cierpię bałaganu towarzyszącemu nauce samodzielnego jedzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2024, 13:32

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
‹‹ 823 824 825 826 827 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ