LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Polaaaa wrote:Jakie zabawki kupujecie na początek? Ja myślałam karty kontrastowe, książeczki, piłeczki sensoryczne, pingwinek FischerPrice i myślę jeszcze nad kilkoma zawieszkami z Balibazoo - żeby mieć do wózka i fotelika. No i matę na podłogę - myślałam jeszcze o BabyGym ale to bardziej myślę wpiszemy na listę prezentów na Święta 😉
Ja mam kontrastowe zabawki z 4sztuki, myślałam nad wyderką z Fisherprice ale nie zakupiłam i mam dwa gryzaki bo kupiłam na promocji (ośmiornice i grzybka).
Dostaliśmy w tamtym tygodniu worek zabawek w stanie idealnym po najbliższym młodego kuzynostwie.
Więcej nie kupuje, zaraz swieta, zapewne będzie pytać rodzinka co kupić 😁
A macie jakieś miejsce na zabawki? Skrzynie? Kosze? Regały? Jak planujecie je przechowywać? -
KarolinaAnastazja wrote:
A macie jakieś miejsce na zabawki? Skrzynie? Kosze? Regały? Jak planujecie je przechowywać?
Ja narazie te książeczki, karty itd, będę trzymać w komodzie młodego albo na półce z naszymi książkami.
Potem jak już się zaczną poważniejsze zabawki, to kupimy pudełko plastikowe z Ikei i będzie pewnie stało w salonie przy macie.
Nie chcemy też, żeby mały miał strasznie dużo zabawek. Myślę, że narazie przez te pierwsze pół roku to głównie będą książeczki, więc to raczej wepchniemy do nas na półki.
Jak podrośnie kupimy pewnie jakieś pudło, albo będziemy już powoli zbierać w zabudowie w przyszłym pokoju małego, który będzie dzielił razem z tatą (biurko do pracy taty) jak będzie w żłobkuWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 09:49
KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Asioreq ale cudne dzieciaczki, dopiero przy Mareczku widać z Twoją dłonią, jakie to malutkie szczęścia 🥰🥰🥰
Cieszę się, że u Ciebie dobrze
Czekamy teraz jak będziecie we trójkę szczęśliwi w domku 🍀🍀🍀🍀🍀🥰Asioreq lubi tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:Ja mam kontrastowe zabawki z 4sztuki, myślałam nad wyderką z Fisherprice ale nie zakupiłam i mam dwa gryzaki bo kupiłam na promocji (ośmiornice i grzybka).
Dostaliśmy w tamtym tygodniu worek zabawek w stanie idealnym po najbliższym młodego kuzynostwie.
A macie jakieś miejsce na zabawki? Skrzynie? Kosze? Regały? Jak planujecie je przechowywać?
Ja póki co planuję kupić otwieraną pufę i tam wrzucać wszystkie zabawki.
KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Asioreq cudne dzieciątka, super że wszystko zmierza w dobrym kierunku. Mam nadziej, że uda Wam się wyjść w komplecie 😍
Asioreq lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Ja mam zabawki w pokoju młodego, w płucach, pudełkach na regale, ogólnie wszędzie 😂
Chciałam przejrzeć i wydać te którymi się nie bawi, ale nie ma to sensu, bo zaraz młody przejmie 🤭
Z książeczek mega polecam te z akademii mądrego dziecka z ruchomymi elementami, oczywiście jak już dziecko zrozumie że ręka należy do niego 😂Sparky, Asioreq, Niaha lubią tę wiadomość
-
Miśka, no coś ewidentnie się dzieje u Ciebie, myślę, że indukcji nie doczekasz 🤭🤭faktycznie lepiej sobie odpocznij, bo niedługo będziesz potrzebowała dużo sił 😀 Co do czopa to nie pomogę, ostatnim razem zaczęłam plamić dopiero jak założyli mi balonik.
Asioreq, jakie cudne maluchy 🥰 Miałyśmy podobny planowany termin porodu, jak sobie pomyślę, że w moim brzuchu siedzi taki człowieczek to aż nie mogę w to uwierzyć 🤭 Niby człowiek wie, a to nadal taka abstrakcja. Cieszę się, że idzie ku lepszemu i że możesz bez problemu spędzać czas z dziećmi 😊
Karolina, u nas póki co zabawki są głównie w salonie na półkach pod telewizorem, w pudłach z Ikei, na dolnym poziomie stolika kawowego... 🫠 Stopniowo przenosimy do pokoju młodego, oddaliśmy mu naszą sypialnię, ale to dopiero tydzień temu, więc jeszcze nie kupiliśmy regału 🤭 zaczęliśmy od łóżka 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 10:40
Asioreq, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość
-
Pytanko do dziewczyn które się już spakowały do porodu. Wyparzałyście już laktor, butelkę, smoczek?
Zastanawiam się czy jak to zrobię teraz to nie za wcześnie? Zrobić to teraz i drugi raz w szpitalu jak będzie coś potrzebne?
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Posprzątałam mieszkanie. Brzuch zrobił sie twardy i zaczęła ze mnie płynąć żółta woda bez zapachu. Jak narazie wygląda na łyżeczkę stołową
Asioreq lubi tę wiadomość
-
Asioreq - no no, będzie chyba problem z odróżnieniem 😅 dobrze, że płeć inna
Z zabawek mam w tej chwili kilka książeczek kontrastowych, dwa gryzaki (jeden jest jednocześnie grzechotką), jedną grzechotkę z jakimis takimi metkami i szeleszczącymi elementami, królika szumisia Moonie, kilka przytulanek (podostawaliśmy, to chyba najmniej przydatne), jeszcze taką pozytywkę materiałową z La millou, że się ciągnie za sznureczek i leci Hey Jude xD
Nie chciałabym przesadzić, bo już widzę, że z ciuchami popłynęliśmy. Tego się potem mnóstwo dostaje od ludzi. Ja to jestem ten typ co by chciał wszystko Montessori, pastelowe albo drewniane, strasznie mi się podobają zabawki Little Dutch, a te kontrastowe są dla mnie okropne 🫣 no ale mając wiedzę o rozwoju dziecka, to człowiek bierze te czarno-biało-czerwone i liczy, że wychowa geniusza 😅 Mignęła mi ostatnio książka „Einstein never used flash cards” i też coś w tym jest, że nie należy przesadzać z tą stymulacją. Np. wszelkie zabawki grającego-jeżdżący-świecące to są u mnie na czarnej liścieAsioreq, Niaha lubią tę wiadomość
-
Elasure wrote:Pytanko do dziewczyn które się już spakowały do porodu. Wyparzałyście już laktor, butelkę, smoczek?
Zastanawiam się czy jak to zrobię teraz to nie za wcześnie? Zrobić to teraz i drugi raz w szpitalu jak będzie coś potrzebne?
Ja nie biorę nic z tych rzeczy, bo nie przydały mi się poprzednio. Myślę, że jeśli będziesz potrzebowała to Ci ktoś wyparzy i dowiezie. Co do smoczków to wiadomo, że są różne szkoły ale ja jestem z tej, gdzie nie daje się smoczka w pierwszych tyg życia, a żeby częściej przystawiac do piersi. Oczywiście jeśli się planuje karmić piersią.
Sprawdziło mi się to super bo nie miałam żadnego problemu z karmieniem ani z przybieraniem na wadze dziecka. Zobaczę czy i teraz się sprawdzi 🙂miska122, Elasure, juss92, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość
-
Smoczek mam naszykowany, nie planuję prędko podać ale jestem elastyczna na to co życie zweryfikuje 😅. Butelkę na wszelki wypadek chcę wziąć bo podobno te jednorazowe ze szpitala mają większy przepływ. Nastawiam się na karmienie piersią ale też jak mleko nie zdąży się pojawić to nie będę dzieciątka głodzić. Laktator w pogotowiu w samochodzie zostawiam. Ale jakby mąż miał go wyparzać to obawiam się że bez zdjęć nie złożymy go spowrotem do stanu użytkowania 😂
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Ja też nie biorę smoczków i butelek - po co ma mnie kusić? nie chcę żeby młody był sztucznie dopchany mlekiem w pierwszych dobach, bo potem nie będzie mu się chciało pracować nad laktacją, a mnie zależy na kp. Wolę żeby spadł na początku trochę z wagi (to jest fizjologia) niż żeby nie wypracował odpowiedniej ilości mleka w piersiach. W razie potrzeby poproszę męża żeby przywiózł.
Wero ja miałam takie podejście przy pierwszym dziecku, ale on stwierdził, że ma totalnie gdzieś piękne, drewniane zabawki i jeśli nie chcę mu kupić żadnej świecącej to po prostu nie będzie z niczego korzystał 😂Elasure, Jenny93, Karmen lubią tę wiadomość
-
Elasure wrote:Pytanko do dziewczyn które się już spakowały do porodu. Wyparzałyście już laktor, butelkę, smoczek?
Ja wyparzylam i zapakowałam do torebek strunowych, przed ewentualnym użyciem nie będę wyparzac drugi raz. Nie planuję podawać butelki ani smoczka od początku, ale wolę być przygotowana na różne sytuacje. Synka musiałam dokarmiać w szpitalu i korzystaliśmy z jednorazowych smoczków dostępnych na oddziale, do założenia bezpośrednio na buteleczki z mm. No i to dopiero była masakra, leciało z tego jak z kranu. Cud, że ostatecznie wyszło nam kp. Laktator będzie czekał przygotowany do dowiezienia jakby co, mam podwójny, szkoda mi miejsca w walizce. Tym razem, nauczona doświadczeniem, będę po prostu jak najczęściej przystawiać córeczkę do piersi. Na wypadek gdyby totalnie nie chciała łapać (np. z powodu skróconego wędzidełka jak to było w przypadku synka), zapakowałam silikonowe nakładki z medeli. Tego też nie warto wprowadzać pochopnie, ale czasami nie ma wyjścia i żałuję, że ostatnio nie miałam ich od samego początku ze sobą.Elasure, juss92 lubią tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:Ja mam kontrastowe zabawki z 4sztuki, myślałam nad wyderką z Fisherprice ale nie zakupiłam i mam dwa gryzaki bo kupiłam na promocji (ośmiornice i grzybka).
A macie jakieś miejsce na zabawki? Skrzynie? Kosze? Regały? Jak planujecie je przechowywać?KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Asiorq cudowne dzieciaczki masz
miska122 jesteś następna w kolejce, oby poszło szybko i bezboleśnie.
Ja mam dzisiaj wizytę na 16. Zobaczymy jak tam u mnie sytuacja wygląda. Ostatnio nie oszczędzam się, brzuch co pochwile twardy albo młody sie bardzo rozpycha. Mam wrażenie że codziennie się przekręca. Zgaga co pochwilę mnie męczy wiec zobaczymy czy młody będzie miał bujną fryzurę. Młoda urodziła się z długimi włosami ale prawie przezroczystymi po tatusiu. Mój mąż i ja mamy duuuuużo włosów które szybko rosną. Ogolnie ciężko się już poruszać. Mam wrażenie, że młody rośnie a brzuch nie I za chwilę pęknę. Dzisiaj lub jutro dowiem się kiedy go wyciągną bo juz nie daje rady.Asioreq lubi tę wiadomość
-
Wero0707 wrote:Dziewczyny, a o co chodzi z tymi śliniakami na ulewanie? Jakie kupujecie dla noworodków? Ja widzę tylko takie duże już na rozszerzanie diety i ząbkowanie.
Nigdy nie używałam czegoś takiego i nie planuję 🙈 Do karmienia/odbijania warto mieć pod ręką pieluszkę tetrową/bambusową/muslinowa 😊 -
Wero0707 wrote:Dziewczyny, a o co chodzi z tymi śliniakami na ulewanie? Jakie kupujecie dla noworodków? Ja widzę tylko takie duże już na rozszerzanie diety i ząbkowanie.
Ja w sumie mam kilka takich mniejszych pieluszek 30x30cm może się przydadzą do czegoś może nie 😋
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat