X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Super że się udało, u nas też problem z dostawieniem. Młody jest leniwy śpioszek póki co i ma cofniętą dolną wargę, u mnie duży cyc, małe sutki poki co najlepiej zasysa spod pachy. Więc czeka nas ostra walka 🤭 Zaraz przenoszą nas na oddział poporodowy i tam już będzie dostęp do CDL i neurologopedy.
    Ale jak się bardzo będzie denerwowała moja oaza spokoju to wleci pewnie mm. Na noworodkach dostał w nocy mleczko z banku.
    Ale i tak już jest prawie 200g do tyłu, takie kupki poszły😂

Jest bardzo wyrozumiały dla mnie 🤭 przy zmianie pierwszej pieluchy się spociłam a on ani się nie zniecierpliwił. Jak wszystko będzie dobrze to wyjdziemy w niedzielę, trzymajcie kciuki.

U nas był bardzo podobny problem. Malutka też ma cofniętą dolną wargę. Mi położna mówiła żeby przy każdym karmieniu najpierw dostawiać do piersi żeby sobie bobas popróbował mimo wszystko. I jak się nie uda to wtedy nakarmić odciągniętym mlekiem. Najważniejsze żeby dać bobasowi spróbować. Trzymam kciuki 🍀❤️

Elasure lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja gratulacje ❤️🥰

Ja przy karmieniu czasem stosowałam taką sztuczkę że draznilam usta sutkiem wtedy boboś szerzej otwierał buzię i wpychalam mu sutka, tak żeby złapał całą otoczkę, a nie końcówkę.
    Co do dużych piersi, jak mam dużo mleka to małemu ciężej złapać sutka, wtedy dobrze jest troszkę odciągnąć i wtedy podać pierś. Maksowi i tak się udaje złapać, ale jest dużo trudniej.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Podczytywałam forum, ale jak tylko miałam już pisać, to coś mnie wytrącało 🙃 Przede wszystkim ogromne gratulacje dla nowych mam 😍 Karolina, dobrze że się odezwałaś do nas, kciuki za wyjście do domu 🤞🏼

My dzisiaj wychodzimy 😍 Nie mogę się doczekać reakcji starszaka. Póki co, jak rozmawiamy na wideo to chce się przytulać do siostrzyczki, mówi że jest taaaka malutka i śpi na mamie 🤣 Laura ogólnie prowadzi raczej nocny tryb życia, nie dane mi było pospać w szpitalu, ale nie czuję się najgorzej. Cieszę się, że idzie nam z kp, bo tego się najbardziej bałam 🥰

A tu moja księżniczka 🩷

IMG-20241115-101047.jpg

Ale fajnie że będziecie już w domku 😍
    Trzymam kciuki za spotkanie z braciszkiem ❤️
    Laura jest przecudna ❣️🥰

Sparky lubi tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky, ale kruszynka 😍 fajnie,że już do domu wracacie, nawet można być niewyspanym ale w swoim łóżku to jednak w swoim.

Miska, doradczyni w szkole rodzenia właśnie mówiła,żeby podrażnić sutkiem nad górną wargą aby dziecko otworzyło szeroko buzię i uchwyciło pierś :)

Sparky, miska122 lubią tę wiadomość

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
    26.11 Gabriela 2890g 54cm 💖

APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match i inne

Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium

On:

Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
    👩🏼95'
    👨🏼93'
    age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po ostatnim ktg, zapis prawidłowy, piszą się regularne, ale lekkie skurcze. Dzisiaj też zaczął odchodzić czop, więc coraz mocniej liczę na magiczne działanie pełni 😂

czaranna, Niaha, miska122, juss92, Kofinka, pandzia 🐼, Natalia K, Makija, Przedszkolanka123, Ilona.., Fania017, Bibi24, Pati2804, Jenny93, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    WYBACZCIE MI PROSZĘ!!!

Szpital prawie 2 tygodniowy dał mi w kosc bardzo mocno.

Liczę, że dzisiaj dostaniemy zielone światło na wyjście z tej jaskini.

Nasz mały wielki człowiek 😊

Borys 3100g, 53cm

https://zapodaj.net/plik-lOcnfyDvhs

Gratulacje 🥰

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Bruised kciuki mocno zaciśnięte za dzisiejszą wizytę ❤️🍀

Paima trzymany kciuki 🍀❤️ oby wszystko już poszło bez problemów ❤️

Bibi24 trzymamy kciuki za szybką, bezproblemową i bezbolesną indukcję 🍀🍀🍀

Dziękuję 😘
    Ruszamy z indukcją i zobaczymy jak będzie szło 😊

Kciuki dla pozostałych 🤞🤞🤞

miska122, Niaha, czaranna, pandzia 🐼, Makija, Bruised, juss92, Elasure, Pati2804 lubią tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tymi urlopami dla taty po porodzie?
    Ma ojcowski - 14 dni, które może wykorzystać albo odrazu full albo podzielić 2x7 dni do ukończenia roczku przez dziecko - płatny 100%?
    I rodzicielski 9 tygodni - jeśli matka wykorzystuje odrazu 52 tygodnie - to on ma 9 tygodni do wykorzystania w 4 częściach do końca roku w którym dziecko kończy 6 rok życia? Płatny 70%?
    I to można równocześnie wykorzystać ale to chyba mało opłacalne rozwiązanie?
    Dwa dni okolicznościowego - tu mam pytanie o urlop okolicznościowy dla mamy - zakładając że matka bierze odrazu 52 tygodnie - to rozumiem, że dla matki te dwa dni przepadają?
    I ewentualne L4 dla ojca na opiekę nad żoną.
    Dobrze to rozumiem? 🙂

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Dziewczyny wiem że to pytanie juz padło ale myslalam ze nie będę musiała kupować laktatora a okazuje się że chyba jednak tak.. jak polecacie?

Mam medeli i bardzo polecam. Tylko najlepiej z doradcą laktacyjnym dobrać odpowiedni rozmiar lejka żeby odciągać bez bólu

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmen wrote:
    Nam lekarz dal zielone światło po 9 miesiącach od CC 😉

O wow. Strasznie szybko ale też bym się nie obraziła 😅

• Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam dalej na coś.. cokolwiek. Założyli mi balonik nie powiem miało być to bezbolesne ale ze względu na zamknięcie szyjki i jej ułożenie 3 lekarzy próbowało, aż w końcu się udało.. Czop powoli odchodzi skurcze marne wg ktg natomiast wg mnie wcale marnymi nie są 🫣
    Jak słyszę jak dziewczyny obok rodzą to nawet 5 minut się nad znieczuleniem nie będę zastanawiać, czekamy, aż balonik wypadnie lub po 24h wejdzie oksytocyną

Natalia K lubi tę wiadomość

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora to mam momcozy s12 pro i jest super 👍

Polaaa dobrze rozpisałaś te wolne dni dla taty.

Mój mąż wziął dwa dni okolicznościowego (płatne 100%), jak jeszcze byłam w szpitalu (nie musi być wzięty od razu po porodzie) i później dwa tygodnie L4 (płatne 80%).
    Będzie miał do wykorzystywania dwa tygodnie ojcowskiego (płatne 100%) (jeden tydzień weźmie na święta, a drugi tydzień zostawi na przyszły rok).
    A ten rodzicielski (płatny 70%) to kiedyś tam w przyszłości, jak będzie potrzeba.

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi24 wrote:
    A ja czekam dalej na coś.. cokolwiek. Założyli mi balonik nie powiem miało być to bezbolesne ale ze względu na zamknięcie szyjki i jej ułożenie 3 lekarzy próbowało, aż w końcu się udało.. Czop powoli odchodzi skurcze marne wg ktg natomiast wg mnie wcale marnymi nie są 🫣
    Jak słyszę jak dziewczyny obok rodzą to nawet 5 minut się nad znieczuleniem nie będę zastanawiać, czekamy, aż balonik wypadnie lub po 24h wejdzie oksytocyną

Jesteś dzielna, oby było to jak najmniej bolesne ❤️

Bibi24 lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was zauważyła u swojego maleństwa częste czkawki po posiłku?
    Remek łapie pokarm bez opamiętania, przez co później męczy się z czkawkami. Położna zasugerowała, żeby karmić go nie później niż co dwie godziny (zamiast rekomendowanych 3godzin), ale niewiele to pomaga. Może Wy macie jakieś sposoby na to, żeby łykał mniej powietrza?
    (Chodzi o karmienie piersią)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Co do laktatora to mam momcozy s12 pro i jest super 👍

Polaaa dobrze rozpisałaś te wolne dni dla taty.

Mój mąż wziął dwa dni okolicznościowego (płatne 100%), jak jeszcze byłam w szpitalu (nie musi być wzięty od razu po porodzie) i później dwa tygodnie L4 (płatne 80%).
    Będzie miał do wykorzystywania dwa tygodnie ojcowskiego (płatne 100%) (jeden tydzień weźmie na święta, a drugi tydzień zostawi na przyszły rok).
    A ten rodzicielski (płatny 70%) to kiedyś tam w przyszłości, jak będzie potrzeba.

No u nas zobaczymy, bo mąż ma tyle jeszcze urlopu, że pierwszą połowę grudnia weźmie L4, potem urlop z tego roku pozostały wykorzysta, potem może te dwa tygodnie na styczeń przeciągniemy ;) żeby pobył trochę z Nami na początku.

Chociaż on i tak pracuje zdalnie, ale pewnie w pracy będzie trochę mniej dostępny.

a tamte 9 tygodni to napewno zostanie na po moim powrocie z rodzicielskiego ;) będzie 5 lat na to, więc spoko ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 15:23

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla matki te 2 dni okolicznościowego to w zasadzie fikcja, bo przecież w chwili urodzenia dziecka i tak zaczyna się macierzyński. My planujemy 2 tygodnie ojcowskiego, 2 dni okolicznościowego i jakaś resztka wypoczynkowego. Mężowi wyjdą równo 4 tygodnie. Na L4 nie liczę, to zawsze od lekarza zależy, chyba głównie po CC są przesłanki do opieki nad żoną, więc różnie do tego podchodzą

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Dla matki te 2 dni okolicznościowego to w zasadzie fikcja, bo przecież w chwili urodzenia dziecka i tak zaczyna się macierzyński. My planujemy 2 tygodnie ojcowskiego, 2 dni okolicznościowego i jakaś resztka wypoczynkowego. Mężowi wyjdą równo 4 tygodnie. Na L4 nie liczę, to zawsze od lekarza zależy, chyba głównie po CC są przesłanki do opieki nad żoną, więc różnie do tego podchodzą

No ja myślę, że u mnie z moim lekarzem, nie powinno być problemu ;) a nawet jakby coś nie chciał, to mąż i tak ma tyle urlopu, że cały grudzień byłby z nami, tak czy siak ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 15:48

Wero0707 lubi tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    No ja myślę, że u mnie z moim lekarzem, nie powinno być problemu ;)

I bardzo dobrze, moim zdaniem upokarzające są takie sytuacje, że trzeba się prosić o różne rzeczy. Nadal niestety są lekarze, którzy mają złote teksty w stylu „ciąża to nie choroba” itp.🙄

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    I bardzo dobrze, moim zdaniem upokarzające są takie sytuacje, że trzeba się prosić o różne rzeczy. Nadal niestety są lekarze, którzy mają złote teksty w stylu „ciąża to nie choroba” itp.🙄

Ja uważam, że po SN czy CC, to samopoczucie może być różne.
    I tak zakładam wszystko Cię boli, niezależnie jaki poród, i pomoc drugiej osoby jest jak najbardziej wskazana.

Wero0707, Niaha lubią tę wiadomość

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Czy któraś z Was zauważyła u swojego maleństwa częste czkawki po posiłku?
    Remek łapie pokarm bez opamiętania, przez co później męczy się z czkawkami. Położna zasugerowała, żeby karmić go nie później niż co dwie godziny (zamiast rekomendowanych 3godzin), ale niewiele to pomaga. Może Wy macie jakieś sposoby na to, żeby łykał mniej powietrza?
    (Chodzi o karmienie piersią)

U nas może nie po posiłku ale czkawki są dosyć często. Na szybkie pozbycie się czkawki polecam grube skarpetki i przykrycie, dogrzanie maluszka grubym kocykiem. Chwilą takiego dogrzania i czkawką mija dosłownie od razu.

P.s. my właśnie dojeżdżamy do domku 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 16:53

Niaha, pandzia 🐼, Elasure, Holibka lubią tę wiadomość

22.02.2024 transfer

age.png
‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ