X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Super że się udało, u nas też problem z dostawieniem. Młody jest leniwy śpioszek póki co i ma cofniętą dolną wargę, u mnie duży cyc, małe sutki poki co najlepiej zasysa spod pachy. Więc czeka nas ostra walka 🤭 Zaraz przenoszą nas na oddział poporodowy i tam już będzie dostęp do CDL i neurologopedy.
    Ale jak się bardzo będzie denerwowała moja oaza spokoju to wleci pewnie mm. Na noworodkach dostał w nocy mleczko z banku.
    Ale i tak już jest prawie 200g do tyłu, takie kupki poszły😂

Jest bardzo wyrozumiały dla mnie 🤭 przy zmianie pierwszej pieluchy się spociłam a on ani się nie zniecierpliwił. Jak wszystko będzie dobrze to wyjdziemy w niedzielę, trzymajcie kciuki.

U nas był bardzo podobny problem. Malutka też ma cofniętą dolną wargę. Mi położna mówiła żeby przy każdym karmieniu najpierw dostawiać do piersi żeby sobie bobas popróbował mimo wszystko. I jak się nie uda to wtedy nakarmić odciągniętym mlekiem. Najważniejsze żeby dać bobasowi spróbować. Trzymam kciuki 🍀❤️

Elasure lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja gratulacje ❤️🥰

Ja przy karmieniu czasem stosowałam taką sztuczkę że draznilam usta sutkiem wtedy boboś szerzej otwierał buzię i wpychalam mu sutka, tak żeby złapał całą otoczkę, a nie końcówkę.
    Co do dużych piersi, jak mam dużo mleka to małemu ciężej złapać sutka, wtedy dobrze jest troszkę odciągnąć i wtedy podać pierś. Maksowi i tak się udaje złapać, ale jest dużo trudniej.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Podczytywałam forum, ale jak tylko miałam już pisać, to coś mnie wytrącało 🙃 Przede wszystkim ogromne gratulacje dla nowych mam 😍 Karolina, dobrze że się odezwałaś do nas, kciuki za wyjście do domu 🤞🏼

My dzisiaj wychodzimy 😍 Nie mogę się doczekać reakcji starszaka. Póki co, jak rozmawiamy na wideo to chce się przytulać do siostrzyczki, mówi że jest taaaka malutka i śpi na mamie 🤣 Laura ogólnie prowadzi raczej nocny tryb życia, nie dane mi było pospać w szpitalu, ale nie czuję się najgorzej. Cieszę się, że idzie nam z kp, bo tego się najbardziej bałam 🥰

A tu moja księżniczka 🩷

IMG-20241115-101047.jpg

Ale fajnie że będziecie już w domku 😍
    Trzymam kciuki za spotkanie z braciszkiem ❤️
    Laura jest przecudna ❣️🥰

Sparky lubi tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky, ale kruszynka 😍 fajnie,że już do domu wracacie, nawet można być niewyspanym ale w swoim łóżku to jednak w swoim.

Miska, doradczyni w szkole rodzenia właśnie mówiła,żeby podrażnić sutkiem nad górną wargą aby dziecko otworzyło szeroko buzię i uchwyciło pierś :)

Sparky, miska122 lubią tę wiadomość

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
    26.11 Gabriela 2890g 54cm 💖

APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match i inne

Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium

On:

Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
    👩🏼95'
    👨🏼93'
    age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po ostatnim ktg, zapis prawidłowy, piszą się regularne, ale lekkie skurcze. Dzisiaj też zaczął odchodzić czop, więc coraz mocniej liczę na magiczne działanie pełni 😂

czaranna, Niaha, miska122, juss92, Kofinka, pandzia 🐼, Natalia K, Makija, Przedszkolanka123, Ilona.., Fania017, Bibi24, Pati2804, Jenny93, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    WYBACZCIE MI PROSZĘ!!!

Szpital prawie 2 tygodniowy dał mi w kosc bardzo mocno.

Liczę, że dzisiaj dostaniemy zielone światło na wyjście z tej jaskini.

Nasz mały wielki człowiek 😊

Borys 3100g, 53cm

https://zapodaj.net/plik-lOcnfyDvhs

Gratulacje 🥰

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 0,5 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Bruised kciuki mocno zaciśnięte za dzisiejszą wizytę ❤️🍀

Paima trzymany kciuki 🍀❤️ oby wszystko już poszło bez problemów ❤️

Bibi24 trzymamy kciuki za szybką, bezproblemową i bezbolesną indukcję 🍀🍀🍀

Dziękuję 😘
    Ruszamy z indukcją i zobaczymy jak będzie szło 😊

Kciuki dla pozostałych 🤞🤞🤞

miska122, Niaha, czaranna, pandzia 🐼, Makija, Bruised, juss92, Elasure, Pati2804 lubią tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tymi urlopami dla taty po porodzie?
    Ma ojcowski - 14 dni, które może wykorzystać albo odrazu full albo podzielić 2x7 dni do ukończenia roczku przez dziecko - płatny 100%?
    I rodzicielski 9 tygodni - jeśli matka wykorzystuje odrazu 52 tygodnie - to on ma 9 tygodni do wykorzystania w 4 częściach do końca roku w którym dziecko kończy 6 rok życia? Płatny 70%?
    I to można równocześnie wykorzystać ale to chyba mało opłacalne rozwiązanie?
    Dwa dni okolicznościowego - tu mam pytanie o urlop okolicznościowy dla mamy - zakładając że matka bierze odrazu 52 tygodnie - to rozumiem, że dla matki te dwa dni przepadają?
    I ewentualne L4 dla ojca na opiekę nad żoną.
    Dobrze to rozumiem? 🙂

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Dziewczyny wiem że to pytanie juz padło ale myslalam ze nie będę musiała kupować laktatora a okazuje się że chyba jednak tak.. jak polecacie?

Mam medeli i bardzo polecam. Tylko najlepiej z doradcą laktacyjnym dobrać odpowiedni rozmiar lejka żeby odciągać bez bólu

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmen wrote:
    Nam lekarz dal zielone światło po 9 miesiącach od CC 😉

O wow. Strasznie szybko ale też bym się nie obraziła 😅

• Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam dalej na coś.. cokolwiek. Założyli mi balonik nie powiem miało być to bezbolesne ale ze względu na zamknięcie szyjki i jej ułożenie 3 lekarzy próbowało, aż w końcu się udało.. Czop powoli odchodzi skurcze marne wg ktg natomiast wg mnie wcale marnymi nie są 🫣
    Jak słyszę jak dziewczyny obok rodzą to nawet 5 minut się nad znieczuleniem nie będę zastanawiać, czekamy, aż balonik wypadnie lub po 24h wejdzie oksytocyną

Natalia K lubi tę wiadomość

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora to mam momcozy s12 pro i jest super 👍

Polaaa dobrze rozpisałaś te wolne dni dla taty.

Mój mąż wziął dwa dni okolicznościowego (płatne 100%), jak jeszcze byłam w szpitalu (nie musi być wzięty od razu po porodzie) i później dwa tygodnie L4 (płatne 80%).
    Będzie miał do wykorzystywania dwa tygodnie ojcowskiego (płatne 100%) (jeden tydzień weźmie na święta, a drugi tydzień zostawi na przyszły rok).
    A ten rodzicielski (płatny 70%) to kiedyś tam w przyszłości, jak będzie potrzeba.

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi24 wrote:
    A ja czekam dalej na coś.. cokolwiek. Założyli mi balonik nie powiem miało być to bezbolesne ale ze względu na zamknięcie szyjki i jej ułożenie 3 lekarzy próbowało, aż w końcu się udało.. Czop powoli odchodzi skurcze marne wg ktg natomiast wg mnie wcale marnymi nie są 🫣
    Jak słyszę jak dziewczyny obok rodzą to nawet 5 minut się nad znieczuleniem nie będę zastanawiać, czekamy, aż balonik wypadnie lub po 24h wejdzie oksytocyną

Jesteś dzielna, oby było to jak najmniej bolesne ❤️

Bibi24 lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was zauważyła u swojego maleństwa częste czkawki po posiłku?
    Remek łapie pokarm bez opamiętania, przez co później męczy się z czkawkami. Położna zasugerowała, żeby karmić go nie później niż co dwie godziny (zamiast rekomendowanych 3godzin), ale niewiele to pomaga. Może Wy macie jakieś sposoby na to, żeby łykał mniej powietrza?
    (Chodzi o karmienie piersią)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Co do laktatora to mam momcozy s12 pro i jest super 👍

Polaaa dobrze rozpisałaś te wolne dni dla taty.

Mój mąż wziął dwa dni okolicznościowego (płatne 100%), jak jeszcze byłam w szpitalu (nie musi być wzięty od razu po porodzie) i później dwa tygodnie L4 (płatne 80%).
    Będzie miał do wykorzystywania dwa tygodnie ojcowskiego (płatne 100%) (jeden tydzień weźmie na święta, a drugi tydzień zostawi na przyszły rok).
    A ten rodzicielski (płatny 70%) to kiedyś tam w przyszłości, jak będzie potrzeba.

No u nas zobaczymy, bo mąż ma tyle jeszcze urlopu, że pierwszą połowę grudnia weźmie L4, potem urlop z tego roku pozostały wykorzysta, potem może te dwa tygodnie na styczeń przeciągniemy ;) żeby pobył trochę z Nami na początku.

Chociaż on i tak pracuje zdalnie, ale pewnie w pracy będzie trochę mniej dostępny.

a tamte 9 tygodni to napewno zostanie na po moim powrocie z rodzicielskiego ;) będzie 5 lat na to, więc spoko ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 15:23

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla matki te 2 dni okolicznościowego to w zasadzie fikcja, bo przecież w chwili urodzenia dziecka i tak zaczyna się macierzyński. My planujemy 2 tygodnie ojcowskiego, 2 dni okolicznościowego i jakaś resztka wypoczynkowego. Mężowi wyjdą równo 4 tygodnie. Na L4 nie liczę, to zawsze od lekarza zależy, chyba głównie po CC są przesłanki do opieki nad żoną, więc różnie do tego podchodzą

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Dla matki te 2 dni okolicznościowego to w zasadzie fikcja, bo przecież w chwili urodzenia dziecka i tak zaczyna się macierzyński. My planujemy 2 tygodnie ojcowskiego, 2 dni okolicznościowego i jakaś resztka wypoczynkowego. Mężowi wyjdą równo 4 tygodnie. Na L4 nie liczę, to zawsze od lekarza zależy, chyba głównie po CC są przesłanki do opieki nad żoną, więc różnie do tego podchodzą

No ja myślę, że u mnie z moim lekarzem, nie powinno być problemu ;) a nawet jakby coś nie chciał, to mąż i tak ma tyle urlopu, że cały grudzień byłby z nami, tak czy siak ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 15:48

Wero0707 lubi tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    No ja myślę, że u mnie z moim lekarzem, nie powinno być problemu ;)

I bardzo dobrze, moim zdaniem upokarzające są takie sytuacje, że trzeba się prosić o różne rzeczy. Nadal niestety są lekarze, którzy mają złote teksty w stylu „ciąża to nie choroba” itp.🙄

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    I bardzo dobrze, moim zdaniem upokarzające są takie sytuacje, że trzeba się prosić o różne rzeczy. Nadal niestety są lekarze, którzy mają złote teksty w stylu „ciąża to nie choroba” itp.🙄

Ja uważam, że po SN czy CC, to samopoczucie może być różne.
    I tak zakładam wszystko Cię boli, niezależnie jaki poród, i pomoc drugiej osoby jest jak najbardziej wskazana.

Wero0707, Niaha lubią tę wiadomość

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Czy któraś z Was zauważyła u swojego maleństwa częste czkawki po posiłku?
    Remek łapie pokarm bez opamiętania, przez co później męczy się z czkawkami. Położna zasugerowała, żeby karmić go nie później niż co dwie godziny (zamiast rekomendowanych 3godzin), ale niewiele to pomaga. Może Wy macie jakieś sposoby na to, żeby łykał mniej powietrza?
    (Chodzi o karmienie piersią)

U nas może nie po posiłku ale czkawki są dosyć często. Na szybkie pozbycie się czkawki polecam grube skarpetki i przykrycie, dogrzanie maluszka grubym kocykiem. Chwilą takiego dogrzania i czkawką mija dosłownie od razu.

P.s. my właśnie dojeżdżamy do domku 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 16:53

Niaha, pandzia 🐼, Elasure, Holibka lubią tę wiadomość

22.02.2024 transfer

age.png
‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ