X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    A zauważyłyście żeby po Espumisanie dziecko bardziej ulewało?

Nie wiem czy ro przez to, że zostały podane leki Espumisan i się ulewa, czy może przez to, że młody tak "prze" przy 💩 i ulewa mu się z buzi...

Ktoś zauważył coś takiego u dzieci swoich?

Mój ulewa niezależnie bo braliśmy Espumisan dwa tygodnie. Nie było efektów i lekarz kazał przerwać. Od 3 dni dajemy esputicon i kolki są lżejsze albo nie ma, a dalej ulewa

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja ciężko powiedzieć… faktycznie od tygodnia odkąd podajemy espumisan ulewania jest więcej, ale też wtedy zaczęły nam się mocne problemy z brzuchem więc to może być winowajca.

NataliaK my espumisan i dicoflor podajemy od 14 dnia życia, dzisiaj zaczęliśmy esputicon i delicol dodatkowo (pediatra zalecała MamaLac ale nie było).

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Mój ulewa niezależnie bo braliśmy Espumisan dwa tygodnie. Nie było efektów i lekarz kazał przerwać. Od 3 dni dajemy esputicon i kolki są lżejsze albo nie ma, a dalej ulewa

Ile po wprowadzeniu zobaczyłaś poprawę?

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Ile po wprowadzeniu zobaczyłaś poprawę?

Wczoraj już było lepiej, a dzisiaj jest trzeci dzień, albo czwarty 🙈 Już mi się dni zlewają

No i naprawdę dużo pierdzi 🙈 Ani wczoraj ani dzisiaj odpukać nie używaliśmy rurki, a to u nas naprawdę wyczyn bo używaliśmy nawet 2 razy dziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2024, 21:02

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas malutka dostaje sab simplex co jakieś 7-8 h po 10-15 kropli. Jest trochę lepiej ale nie widzę spektakularnej poprawy. Zastanawiam się czy to nie przez to że ona czasem bardzo szybko i lapczywir je. Aż się krztusi, po czym płacze i znowu szybko chwyta piers i kółko się zamyka dopóki nie zaspokoi pierwszego głody. Ciężko ja też odbic jak zasnie przy piersi.

Jak sobie z tym radzicie, w sensie z odbijaniem jak maluch zasnie?

I kolejne pytanie, czy któraś była u osteopaty? Czy coś pomógł?

22.02.2024 transfer

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    A wiesz może jak długo może być w nosidle maluch? Czy Remek juz trzyma główkę czy to nie ma znaczenia dla tego nosidła?

Nie wiem jak długo, w necie jest info, że można trzymać dowolnie długo.
    Remek nie trzyma główki jeszcze, ale to nie przeszkadza (o ile kupi się odpowiednie nosidło).

MaggLbn, Galena, Kofinka lubią tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 02:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    U nas malutka dostaje sab simplex co jakieś 7-8 h po 10-15 kropli. Jest trochę lepiej ale nie widzę spektakularnej poprawy. Zastanawiam się czy to nie przez to że ona czasem bardzo szybko i lapczywir je. Aż się krztusi, po czym płacze i znowu szybko chwyta piers i kółko się zamyka dopóki nie zaspokoi pierwszego głody. Ciężko ja też odbic jak zasnie przy piersi.

My dzisiaj idziemy do fizjo. Jest też osteopatą. Też jestem ciekawa co powie

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    My dzisiaj idziemy do fizjo. Jest też osteopatą. Też jestem ciekawa co powie
    Daj znać proszę

Jenny93 lubi tę wiadomość

22.02.2024 transfer

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Daj znać proszę

Dam :) A próbowaliście esputicon?

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o małe kciuki 🍀
    Właśnie czekam na USG piersi. Na początku roku okazało się, że pojawiła się kolejna zmiana w piersi (jestem po jednej kwadrantektomi), w czasie ciąży moja onkolożka nie chciała w kto ingerować i poleciła ponowić badanie po porodzie i dzisiaj jest ten dzień. Mam wielką nadzieję, że guzek zniknie, zmniejszy się lub chociaż pozostanie bez zmian.

Poza tym... ostatnio mam mało czasu na cokolwiek, dlatego też rzadziej jestem na forum. Młody ostatnio zrobił się markotny i bardziej wymagający, a każdą wolną chwilę poświęcam na ogarnianie domu, robienie obiadów i takie ogólne życie.

Remek zrobił się papuśny 😅 od porodu przytył już 1,1 kg. Jego nowymi atrakcjami są cienie na ścianie 😅 więc z mężem robimy mu teatrzyki. Jest przy tym mega skupiony. Oprócz tego oglądamy czarno białe książeczki, słuchamy muzyki klasycznej i dziecięcych piosenek, czytam mu bajeczki i wymuszamy aktywność na brzuszku. Przeszliśmy już też jedno odparzenie (ale też szybko poradziliśmy sobie z problemem odstawiając chusteczki nawilżane, wówczas myliśmy pupę ciepłą wodą, suszylismy suszarką to miejsce i na koniec podawaliśmy sudokrem - 2/3 dni i po kłopocie).

Jenny93, Elasure, Natalia K, redken lubią tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Proszę o małe kciuki 🍀
    Właśnie czekam na USG piersi. Na początku roku okazało się, że pojawiła się kolejna zmiana w piersi (jestem po jednej kwadrantektomi), w czasie ciąży moja onkolożka nie chciała w kto ingerować i poleciła ponowić badanie po porodzie i dzisiaj jest ten dzień. Mam wielką nadzieję, że guzek zniknie, zmniejszy się lub chociaż pozostanie bez zmian.

Poza tym... ostatnio mam mało czasu na cokolwiek, dlatego też rzadziej jestem na forum. Młody ostatnio zrobił się markotny i bardziej wymagający, a każdą wolną chwilę poświęcam na ogarnianie domu, robienie obiadów i takie ogólne życie.

Remek zrobił się papuśny 😅 od porodu przytył już 1,1 kg. Jego nowymi atrakcjami są cienie na ścianie 😅 więc z mężem robimy mu teatrzyki. Jest przy tym mega skupiony. Oprócz tego oglądamy czarno białe książeczki, słuchamy muzyki klasycznej i dziecięcych piosenek, czytam mu bajeczki i wymuszamy aktywność na brzuszku. Przeszliśmy już też jedno odparzenie (ale też szybko poradziliśmy sobie z problemem odstawiając chusteczki nawilżane, wówczas myliśmy pupę ciepłą wodą, suszylismy suszarką to miejsce i na koniec podawaliśmy sudokrem - 2/3 dni i po kłopocie).

Niaha trzymam mocno kciuki za Twoją wizytę ❤️ Nasz synek też uwielbia cienie 🙈

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:

Ma w następnym tygodniu mamy wizytę u osteopaty. Dam znać:)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Proszę o małe kciuki 🍀

Niahaaaa trzymam cycne kciuki za Ciebie ✊✊

U nas też coraz mniej czasu się robi ale młodzian dalej śpioszek. Właśnie jedziemy do drugich dziadków na pierwsze nocowanie. Mówiłam mężowi że majdan będzie taki jak na tydzień mimo, że to tylko jedna nocka. Jak zobaczył ilość rzeczy to od razu stwierdził, że nie wyobraża sobie jak się na wakacje spakujemy 😂🤭

Z aktywności u nas na razie leżenie na brzuszku, śpiewanie, czytanie bajeczek i dużo gadania głupot. Na Mikołaja młody dostał właśnie kontrastowe karty więc zaczniemy je wdrażać.

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z aktywności, leżenie na brzuszku i na macie jak najwięcej, czasami nawet 5x dziennie na niej lądujemy.

Młody uwielbia jedna zabawkę czarno białą, lekko grzechocze i potrafi już "wodzic" oczkami za zabawką

MaggLbn, Elasure lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Dam :) A próbowaliście esputicon?

Nie próbowaliśmy, dam malutkiej jeszcze kilka dni i w poniedziałek idziemy do pediatry. Nie chcę jej tez zmieniać co chwile bo może organizm musi się przyzwyczaić.. nie wiem 🤷‍♀️ jak do poniedziałku nie będzie lepiej to spróbujemy.

Umówiliśmy się też do dermatologa bo pojawiły się krostki, ale tylko na czole pomiędzy oczkami..

22.02.2024 transfer

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa a te krostki to nie trądzik niemowlęcy? Bo to samo mija, nie trzeba nic robić ;)

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Hej dziewczyny,

Kiedy zaczęłyście podawać te wszystkie krople/środki na bóle brzuszka u swoich maluszków?

Totalnie o to samo miałam pytać, jestem przerażona jak czytam o tych kolkach. Ja dziś pierwszy raz podałam witaminę D, strasznie mnie to podekscytowało 😅 Pierwsza noc w domu za nami i to był jakiś kosmos. Ja rozumiem, że odwrócona doba, ale nie sądziłam, że aż tak. Sąsiedzi nam założą Niebieską Kartę chyba. Kiedy to się jakoś unormuje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2024, 16:39

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha trzymam kciuki mocno!!! 🤞

Pytanie do dziewczyn po CC- kiedy planujecie (albo już byłyście) z blizną u urofizjo? Dzisiaj dzwoniłam do jednego miejsca i termin jest na 7 tygodni od porodu i się zastanawiam czy to nie za późno 😬

U nas Emilka nie chce na brzuszku leżeć, bardzo ją to złości 🥲

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Totalnie o to samo miałam pytać, jestem przerażona jak czytam o tych kolkach. Ja dziś pierwszy raz podałam witaminę D, strasznie mnie to podekscytowało 😅 Pierwsza noc w domu za nami i to był jakiś kosmos. Ja rozumiem, że odwrócona doba, ale nie sądziłam, że aż tak. Sąsiedzi nam założą Niebieską Kartę chyba. Kiedy go się jakoś unormuje?

U nas zalecenie, że witamina D od 10 dnia. Jestem trochę przerażona, bo dostaliśmy w tabletkach (wtf?!) - trzeba włożyć do buźki przed karmieniem ale położna mówi, że okropnie się rozpuszcza 🤯🤯🤯

Pierwsza doba w domku taka jest, zmiana otoczenia itd. ale teraz będzie już tylko lepiej! Dużo mówcie do maluszka, przyzwyczajajcie do domowych odgłosów i cieszcie się sobą. Zobaczysz, że zaraz maluszek zamieni się w aniołka ❤️

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Nie próbowaliśmy, dam malutkiej jeszcze kilka dni i w poniedziałek idziemy do pediatry. Nie chcę jej tez zmieniać co chwile bo może organizm musi się przyzwyczaić.. nie wiem 🤷‍♀️ jak do poniedziałku nie będzie lepiej to spróbujemy.

Umówiliśmy się też do dermatologa bo pojawiły się krostki, ale tylko na czole pomiędzy oczkami..

Jesteśmy już po wizycie. Akurat nasz dzidziutek nie ma żadnego napięcia, główka jest kształtna. Obraca w jedną stronę, ale fizjo powiedział że to odruch czysto fizjologiczny i wystarczy pracować nad tym pielęgnacją. Mięśnie brzuszka i karku też prawidłowe. Obręcz barkowa bez zastrzeżeń. Co do ulewania to powiedział, że na to sposobu nie ma. Jeżeli to już by były takie wystrzały na pół metra to tak, ale przy ulewaniu to też jest odruch fizjologiczny. Co do kolek no to u nas na razie ustały więc tym sobie kazał głowy nie zaprzątać póki co.

Natalia K, Niaha, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 669 670 671 672 673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ