X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    W 3 dniu cyklu moja prolaktyna wynosiła 21,5 ng/ml, powinno być zdecydowanie niżej. Wychodzi na to, że jest jakaś zależność 🤔

Czyli coś jest w mojej teorii. A robiłaś sobie test obciążeniowy?

age.png
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie. U nas od kilku dni mały kryzys. Córka zrobiła się nieodkładalna i ciągle chce być na piersi. A nawet to jej do końca nie uspokaja. Przez to moje sutki bardzo już bolą. Czuję, że zawodzę.
    Powiedzcie, czy podajecie swoim maluszkom smoczek? Z jednej strony mam wrażenie, że dużo z tego wiszenia na piersi to po prostu potrzeba ssania i czasem się denerwuje, że jej leci mleko. A z drugiej strony mam jakieś opory przed podaniem smoczka. Tak jakbym przyznała się że nie daje rady i nie potrafię jej zapewnić tego co potrzebuje. Pewnie to głupie ale mocno mi siedzi w psychice. A myślałam że hormony już mi nie mieszają w głowie...

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    Cześć mamusie. U nas od kilku dni mały kryzys. Córka zrobiła się nieodkładalna i ciągle chce być na piersi. A nawet to jej do końca nie uspokaja. Przez to moje sutki bardzo już bolą. Czuję, że zawodzę.
    Powiedzcie, czy podajecie swoim maluszkom smoczek? Z jednej strony mam wrażenie, że dużo z tego wiszenia na piersi to po prostu potrzeba ssania i czasem się denerwuje, że jej leci mleko. A z drugiej strony mam jakieś opory przed podaniem smoczka. Tak jakbym przyznała się że nie daje rady i nie potrafię jej zapewnić tego co potrzebuje. Pewnie to głupie ale mocno mi siedzi w psychice. A myślałam że hormony już mi nie mieszają w głowie...

My już w szpitalu dawaliśmy smoczek. Mały miał żółtaczkę, 36h pod lampą bardzo kiepsko znosił i to była jedyna opcja uspokojenia. Później w domu walczyłam, żeby nie dawać, ale czasem nie dało się już bez tego. Miałam okropne wyrzuty sumienia, że nie powinnam, że rozwale sobie laktację. Po rozmowie z CDL się uspokoiłam, powiedziała że Gabryś ma tak dobre ssanie, że smoczek tu nic nie zaburzy. Od tamtej pory nie rozstajemy się z nim, szczególnie że od tygodnia mamy armagedon z kolkami i chociaż trochę pomaga.

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:

My jesteśmy na mm, młody smoczka ma, ale nie lubi 🤷🏼‍♀️ myślałam, że to wina rodzaju smoczka, kupiłam z innej firmy i też bez szału

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    My zaczęliśmy podawać jakoś po 2 tygodniach bo już po kilku godzinach płaczu się poddaliśmy. Mnie też już sutki strasznie bolały i mimo, że nie chciałam to już nie miałam wyjścia.
    Potem rozmawialiśmy z położna i mówiła, że nie powinno to wpłynąć źle na laktację. I dajemy jej czasem na chwilę jak już wszystko inne zawodzi.

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podałam smoczek już w szpitalu bo nie wiedziałam co robić z napadami płaczu i piersi mnie bolały strasznie.
    Teraz daje sporadycznie jak widzę, że młoda nie je, tylko chce ciumkać albo trzyma sobie pierś w buzi i traktuje jak gryzak 😳 Parę minut się nim zajmie i wypluwa. Nie widzę negatywnego wpływu smoczka na karmienie piersią/ butelką.

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak odróżniacie czy dziecko potrzebuje zjeść czy tylko smoczek? Bo to ssanie nieodżywcze też jest potrzebne, ale ja się boję, że nie będę w stanie tego odróżnić. Smoczki mam, oczywiście jeszcze nie zamierzam ich podawać, ale akurat ten temat mi dziś przyszedł do głowy, bo mega bolą mnie piersi przez nawal i zastanawiałam się jak to będzie w przyszłości…

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też zaczęliśmy dawać przy fototerapii. Później przerwa i znowu jak zaczęły się kolki. Przy piersi T nie potrafił się skupić, a ssanie go rozluźniało. Staramy się rzadko dawać. Głównie wieczorami albo na spacerze żeby nie wdychał zimnego powietrza jak płacze

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak oficjalnie czekam ze smoczkiem aż mała skończy 4 tygodnie chociaż 🙈 Póki co dostała raz na sesji noworodkowej i raz na spacerze. Nie zamierzam jakoś bardzo go nadużywać, ale przy niektórych dramach na przewijaku mógłby się przydać. No i na spacerach zdecydowanie pomaga 🫣

Przedwczoraj była u nas doradczyni chustonoszenia, od razu kupiłam chustę i, o matko, jaki to jest game changer 😀 Miło już nie być uziemionym, jak młoda akurat potrzebuje drzemki kontaktowej. Chyba sprawię sobie specjalną kurtkę do chustonoszenia, to może wychodzenie z dwójką naraz stanie się realne 🙃

Niaha lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • bambari Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja miałam nawał dopiero 5 tygodni po porodzie. Najpierw przystawiałam synka na pół godziny. Jak szedł na drzemkę to szybko wjeżdżał laktator. Mam podwójny więc 15 min na obie piersi. Na początku dokarmiałam MM, ale jak zaczęłam regularnie odciągać po karmieniu to dokarmiałam swoim. Ważne jest żebyś odciągała minimum 5-6 razy w tym przynajmniej raz w nocy. Pij dwa razy dziennie syrop ze słodu jęczmiennego, 3 litry wody, ewentualnie herbatę bocianek. Jak mi się udało z mojej jednej kropli na początku rozkręcić laktację to Tobie też się uda ❤️

Czyli karmilas po 15 min ma pierś, po tym mleko modyfikowane. Na drzemce bobasa odciąganie? Jak Twojego odciągniętego było już więcej to zamiast mm podawałas po karmieniu piersią swoje w butelce? Jak wyliczałas ile podać modyfikowanego?

❤️

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:

Przedwczoraj była u nas doradczyni chustonoszenia, od razu kupiłam chustę i, o matko, jaki to jest game changer 😀 Miło już nie być uziemionym, jak młoda akurat potrzebuje drzemki kontaktowej. Chyba sprawię sobie specjalną kurtkę do chustonoszenia, to może wychodzenie z dwójką naraz stanie się realne 🙃

Bardzo polecam! Ja co prawda poszłam w nosidło lenny light, jakoś to motanie chusty mi nie siedzi. Na vinted za 60zl dorwałam kurtkę z wstawką na dzieciaczka i to jest taka świetna sprawa. Ma nawet swój kapturek 😅 byliśmy już tak na spacerze i było super. Mały sobie spał, było mu cieplutko, a ja mogłam swobodnie z psem na smyczy spacerować

Sparky, Niaha lubią tę wiadomość

age.png
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my zaraz jedziemy na konsultację pediatryczną. Mała od wczoraj dziwnie charczy. Coś jej jakby furczy w gardle, ale nos czysty, normalnie je przy piersi, temperatura też w normie. Może to czysto fizjologiczne, ale będę spokojniejsza jak ktoś ją zbada. Od dwóch dni w zasadzie nie spałam, bo jestem na ciągłym czuwaniu przy niej…

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambari, a nie myślałaś o konsultacji CDL? Bo te rady położnej trochę się mijają z aktualnymi wytycznymi. Mogę Ci dać namiar na świetną CDL, która uratowała moją laktację przy synku, jak chcesz to dodaj mnie do przyjaciółek i wyśle Ci na priv ☺️

bambari lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • bambari Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Bambari, a nie myślałaś o konsultacji CDL? Bo te rady położnej trochę się mijają z aktualnymi wytycznymi. Mogę Ci dać namiar na świetną CDL, która uratowała moją laktację przy synku, jak chcesz to dodaj mnie do przyjaciółek i wyśle Ci na priv ☺️
    Dodałam 🙂
    Taaak bardzo chętnie skorzystam ❤️

Sparky lubi tę wiadomość

❤️

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Dodałam 🙂
    Taaak bardzo chętnie skorzystam ❤️

Wysłałam wiadomość ☺️

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Czyli karmilas po 15 min ma pierś, po tym mleko modyfikowane. Na drzemce bobasa odciąganie? Jak Twojego odciągniętego było już więcej to zamiast mm podawałas po karmieniu piersią swoje w butelce? Jak wyliczałas ile podać modyfikowanego?

Dokładnie tak. Zarówno z moim i mm metodą prób i błędów. MM robiłam po prostu całą porcję albo pół w zależności ile czasu aktywnie jadł no i czasami byli tak, że zjadł trochę i wystarczyło a czasami zjadał całość. Co do swojego to zawsze wylewałam mniej i ewentualnie dolewałam później i znowu karmiłam, bo szkoda mi było później wyrzucać te moje wypociny. Jak zaczniesz tak karmić to później już sama będziesz wiedziała ile mniej więcej potrzebuje jeszcze dojeść. Czy po jedzeniu jest spokojny i zasypia czy dalej płacze.

bambari lubi tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Bardzo polecam! Ja co prawda poszłam w nosidło lenny light, jakoś to motanie chusty mi nie siedzi. Na vinted za 60zl dorwałam kurtkę z wstawką na dzieciaczka i to jest taka świetna sprawa. Ma nawet swój kapturek 😅 byliśmy już tak na spacerze i było super. Mały sobie spał, było mu cieplutko, a ja mogłam swobodnie z psem na smyczy spacerować

Nosidło można używać u takich maluchów czy dopiero od 3-4 miesiąca? Orientowałaś się gdzieś? Mi też by wiele ułatwiło 🙈

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Nosidło można używać u takich maluchów czy dopiero od 3-4 miesiąca? Orientowałaś się gdzieś? Mi też by wiele ułatwiło 🙈

To nosidło ma regulację taką, że można od początku :) wszystko zależy od modelu, ale akurat ten jest super.

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Wysłałam wiadomość ☺️

Bardzo dziękuję ❤️

Sparky lubi tę wiadomość

❤️

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2024, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    To nosidło ma regulację taką, że można od początku :) wszystko zależy od modelu, ale akurat ten jest super.

Pytam, bo byliśmy teraz u fizjo i kazał unikać noszenia w pionie. Zastanawiam się jak to się ma właśnie do nosideł i chusty

age.png
‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ