X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ile Wam się udaje jednorazowo ściągnąć laktatorem?

Ja dzisiaj zaczęłam, jedna sesja 30 minut z dwóch piersi 30 ml..

Potrzebuję do soboty mieć 150ml bo wychodzę na paznokcie.

Jeśli chodzi o młodego na cycku to napewno się najada bo bardzo ładnie prybiera na wadze - w końcu prawie trzy tygodnie prawie 1 kg

I czy mogę do mleka, które już odciągnęłam i dałam do lodówki, dociągnąć następną porcję?

Możesz dolac, ale najpierw trzeba wystudzić do tej samej temperatury

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi kciuki za maleństwo, daj koniecznie znać jak się czegoś dowiecie więcej ✊✊

Ja właśnie czekam na wizytę u ginekologa, bo stresuje mnie to że dalej krwawię/plamię. Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok ☺️

Bibi24 lubi tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:

Ja właśnie czekam na wizytę u ginekologa, bo stresuje mnie to że dalej krwawię/plamię. Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok ☺️
    Ja też jeszcze mam plamienie, ale wizytę u ginekologa mam dopiero 23 grudnia 🫣

202411064780.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ile Wam się udaje jednorazowo ściągnąć laktatorem?

Ja dzisiaj zaczęłam, jedna sesja 30 minut z dwóch piersi 30 ml..

Potrzebuję do soboty mieć 150ml bo wychodzę na paznokcie.

Jeśli chodzi o młodego na cycku to napewno się najada bo bardzo ładnie prybiera na wadze - w końcu prawie trzy tygodnie prawie 1 kg

I czy mogę do mleka, które już odciągnęłam i dałam do lodówki, dociągnąć następną porcję?

Możesz ale najpierw chłodzisz osobno i dopiero dolewasz do tej już schłodzonej porcji. Nie możesz wlać odciągniętego mleka do już wcześniej schłodzonego

MaggLbn lubi tę wiadomość

• MaggLbn Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:

Trzymam kciuki mocno!! 🤞

Czy któraś z Was zmaga się z żółtaczką u maleństwa? U nas mała ma już 4 tygodnie i nadal jest żółtawa. Emi zżółkła dzień po wyjściu ze szpitala, przyrosty wagi mamy ok.

age.png
  • Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Trzymamy mocno kciuki! ❤️ Dobrze, ze to wyłapali.
    U nas też wyszła zmiana po porodzie ale w innym miejscu, jutro mamy konsultacje (też Prokocim). Będzie dobrze! 🤞
    Plus jest taki że Prokocim ma bardzo dobrych specjalistów 👍🏼 daj znać jak będziecie po konsultacji

preg.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi24, MaggLbn trzymam mocno kciuki żeby wszystko było w porządku z maleństwami🤞🍀

Waflut jak tam Gabryś? U nas od 3dni wjechaly turbo drzemki wczesniej spał nawet po 3h. Dłuższe tylko kontaktowe teraz jak odłożę to po 3min oczy jak pięć złotych 🙈 nie wiem czy to już na skok rozwojowy czy ot tak 🤷 w nocy śpi ładnie bez zmian 2 pobudki w nocy i jedna rano.

Polaaa u nas młody śpi z zamkniętą buzią a Maks trzyma język do góry? Bo położna mówiła mi na początku że tak powinien być ułożony.

Bibi24 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko ok, mam wrażenie że plamienie się kończy, lekarz powiedział że może być jeszcze z 2 tygodnie i jest ok ;)

MaggLbn, czaranna, juss92, Przedszkolanka123, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Waflut jak tam Gabryś? U nas od 3dni wjechaly turbo drzemki wczesniej spał nawet po 3h. Dłuższe tylko kontaktowe teraz jak odłożę to po 3min oczy jak pięć złotych 🙈 nie wiem czy to już na skok rozwojowy czy ot tak 🤷 w nocy śpi ładnie bez zmian 2 pobudki w nocy i jedna rano.

Boję się chwalić żeby nie zapeszać 😂 w ciągu dnia udaje się go uśpić ze 2 razy na dłużej, do tego w wózku lub nosidełku na spacerze ładnie śpi. Drzemki kontaktowe robimy, ale też każde odłożenie to otwarcie oczu, a ja zamieram zastanawiając się czy się zaraz zamkną czy to koniec drzemki 😅 popołudniu drzemka kontaktowa dla małego to dla mnie czas na poczytanie książki w spokoju. Śmieje się do męża, że czytnik ebooków to moja ulubiona część wyprawki. Widać też już, że zaczyna się rozglądać po świecie. W nocy ODPUKAĆ budzi się tylko raz jeżeli go nakarmię około 23 ostatni raz. Ostatnio przespał 5h ciągiem 🙈 do tego śpi spokojnie do około 9 rano, więc jak wstanę wcześniej to mam czas na kawę, śniadanie, prysznic i ogarnięcie mieszkania. Nie wybudzam go już na karmienia, bo przybiera i tak za szybko a sam domaga się około 8 razy na dobę. Mam nadzieje, że tak zostanie, bo odkąd ustabilizował się brzuszek to całkiem inne dziecko jest a i ja kryzysów egzystencjalnych już nie przechodzę 😅

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Trzymam kciuki mocno!! 🤞

Czy któraś z Was zmaga się z żółtaczką u maleństwa? U nas mała ma już 4 tygodnie i nadal jest żółtawa. Emi zżółkła dzień po wyjściu ze szpitala, przyrosty wagi mamy ok.

U nas 7 tygodni i dalej walczymy. Podobno przy kp bilirubina wolniej spada

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy możliwe, że 3 tygodniowy noworodek ma skok rozwojowy?

Mały dzisiaj praktycznie nieodkładany, pośpi może godzinę max albo wogóle.

Ciągle płacze, wsadza palce do buzi mimo że najedzony..

Jak dostaje cycka to pociągnie z kilka minut, potem już memła, a jak zabiorę to ryk.

Bo to nawet nie płacz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 22:56

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Jak dostaje cycka to pociągnie z kilka minut, potem już memła, a jak zabiorę to ryk.

Bo to nawet nie płacz

Mój miał jeden taki dzień, a na drugi zaczął wydawać z siebie nowe dźwięki 😅 i wrócił do normalności. Więc może coś w tym jest.

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie przestaje płakać :( krzyczeć wrecz

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Boję się chwalić żeby nie zapeszać 😂 w ciągu dnia udaje się go uśpić ze 2 razy na dłużej, do tego w wózku lub nosidełku na spacerze ładnie śpi. Drzemki kontaktowe robimy, ale też każde odłożenie to otwarcie oczu, a ja zamieram zastanawiając się czy się zaraz zamkną czy to koniec drzemki 😅 popołudniu drzemka kontaktowa dla małego to dla mnie czas na poczytanie książki w spokoju. Śmieje się do męża, że czytnik ebooków to moja ulubiona część wyprawki. Widać też już, że zaczyna się rozglądać po świecie. W nocy ODPUKAĆ budzi się tylko raz jeżeli go nakarmię około 23 ostatni raz. Ostatnio przespał 5h ciągiem 🙈 do tego śpi spokojnie do około 9 rano, więc jak wstanę wcześniej to mam czas na kawę, śniadanie, prysznic i ogarnięcie mieszkania. Nie wybudzam go już na karmienia, bo przybiera i tak za szybko a sam domaga się około 8 razy na dobę. Mam nadzieje, że tak zostanie, bo odkąd ustabilizował się brzuszek to całkiem inne dziecko jest a i ja kryzysów egzystencjalnych już nie przechodzę 😅

Wow supcio 😍 niech tak pozostanie, brzmi jak fajny dzień do ogarnięcia! A nocka to już w ogóle.
    U nas druga noc kiedy próbuję młodego w łóżeczku przez noc trzymać. Uwielbiamy jak śpi z nami ale ostatniej nocy mimo dużego łóżka niezbyt wygodnie mi było. A dziś w miarę wyspana i zdeterminowana jestem żeby do niego wstawać w razie potrzeby. Trochę leniwie bo mam obraz z kamerki przy łóżku ale mega to ułatwia ocenę czy już muszę wstać czy nie trzeba 😁

U mnie od wtorku mąż wraca do pracy po miesiącu a mama złamała bark więc trochę się boję czy nie zwariuję ogarniając sama młodego jak tak nie spi za dnia 🙈 Jednak obecność męża i pomoc babci była nieoceniona, momentami jakbyśmy dziecka nie mieli 🤭

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z ilu godzin zlewacie? 12 czy 24?

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Bo to nawet nie płacz

Dzidziuś nie wkłada rączek do buzi tylko jak jest głodny :) Podsyłam fajną rolkę
    https://www.instagram.com/reel/DDVRw-sIWye/?igsh=bmc1aWNreG41cHpq

• Waflut Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Wow supcio 😍 niech tak pozostanie, brzmi jak fajny dzień do ogarnięcia! A nocka to już w ogóle.
    U nas druga noc kiedy próbuję młodego w łóżeczku przez noc trzymać. Uwielbiamy jak śpi z nami ale ostatniej nocy mimo dużego łóżka niezbyt wygodnie mi było. A dziś w miarę wyspana i zdeterminowana jestem żeby do niego wstawać w razie potrzeby. Trochę leniwie bo mam obraz z kamerki przy łóżku ale mega to ułatwia ocenę czy już muszę wstać czy nie trzeba 😁

U mnie od wtorku mąż wraca do pracy po miesiącu a mama złamała bark więc trochę się boję czy nie zwariuję ogarniając sama młodego jak tak nie spi za dnia 🙈 Jednak obecność męża i pomoc babci była nieoceniona, momentami jakbyśmy dziecka nie mieli 🤭

Oj zdecydowanie… mój mąż od tego tygodnia jest już w pracy i powiem szczerze, że ogarniam tylko dlatego, że Gabryś lubi rano pospać, a dodatkowo moja mama od miesiąca dostarcza nam non stop domowe obiadki 😂 gdyby nie ona to chodziłabym głodna w tym tygodniu raczej. Korzystacie z chusty lub nosidła? Może to jest wyjście żebyś mogła cokolwiek ogarnąć a Olafek miał drzemkę kontaktowa 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2024, 07:59

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure i jak noc? Udało się odłożyć malucha?

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Bo to nawet nie płacz
    Możliwe. U nas po 3tyg był płacz i nie mogłam jej odłożyć. Akurat była położna wtedy i od razu zasugerowała, że skok. I faktycznie po kilku dniach było okej,a Gabrysia zaczęła być bardziej kontaktowa

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też teraz zmieniłam trochę wzorzec karmienia. Przez pierwsze 10 dni wybudzaliśmy zgodnie z zaleceniami max co 3 godziny. Średnio przez to spaliśmy, mała potrafiła jeść 6 minut i nara (nie dziwi mnie to przy tak małym żołądku). Przybiera dobrze, więc położna powiedziała - dać spać, niech sama się wybudza, tylko pilnować, żeby te 8 karmień było. No i od dwóch dni są dluższe karmienia, a my jesteśmy w stanie w nocy przespać te 4 godziny ciurkiem. Inne życie.

Rzeczywiście jest skok rozwojowy 2/3 tygodnia i potem chyba 5/6. Wtedy może się pojawić tzw. karmienie klastrowe, czyli dziecko ssie kilka minut i puszcza, potem znowu kilka minut pociumka i puszcza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2024, 12:25

age.png
‹‹ 678 679 680 681 682 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ