X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • bambari Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy dwutygodniowy noworodek ma już "pory aktywności" poza jedzeniem i przebieraniem? Do tej pory zawsze zasypiał przy jedzeniu a dziś i wczoraj nad ranem po zmianie pieluchy, karmieniu kp 40 min, dokarmianie z 10, zmiana ubranka i pieluchy bo ulewa po mm, tulenie a on oczy 5 złotówki. Nie płacze, jak się go odłoży to spokojnie leży i ziewa. Tylko czy to nie za długi czas niespania? Robi się z tego 2h :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 07:13

❤️

age.png
  • Kofinka Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    A dziewczyny odnośnie tej sapki, które z dzieci waszych mają?

Mojemu bardzo to zaczyna przeszkadzać...gdzie mogę to mu daje pod materacyk podwyższenie...
    Dbam o wilgotność w pomieszczeniach mam po 50%
    Nosek czyszczę rano i wieczorem i używam też soli..

Czy mogę zrobić coś jeszcze aby mu nie furczało w nosku?

Czytałam, że sapka przechodzi samoistnie w pierwszych miesiącach życia, jednak widzę, że młody z tego powodu oddycha mi buzią a nie nosem. Martwię się o infekcje.
    Karolina , ja też nie wiem co mojemu jest - czy to sapka czy przeziębienie … ale jak odsysałam katar to żółty był .. może więc infekcja jest? Jaki masz kolor wydzieliny? Czasami też nic nie wylatuje przy oczyszczaniu nosa a jednak słyszę że tam coś jest..
    Ja tak czy inaczej mam dzisiaj wizytę patronażowa więc może coś więcej się dowiem, dam znać .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 07:55

• KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    Karolina , ja też nie wiem co mojemu jest - czy to sapka czy przeziębienie … ale jak odsysałam katar to żółty był .. może więc infekcja jest? Jaki masz kolor wydzieliny? Czasami też nic nie wylatuje przy oczyszczaniu nosa a jednak słyszę że tam coś jest..
    Ja tak czy inaczej mam dzisiaj wizytę patronażowa więc może coś więcej się dowiem, dam znać .
    My wizytę mamy jutro

Daj znać co ci lekarz powiedział

U nas jest bezbarwna wydzielina i sama nie wylatuje...Nawet jak pryskała solą to też nie zawsze wyleci albo bardzo mało

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Dziewczyny, czy dwutygodniowy noworodek ma już "pory aktywności" poza jedzeniem i przebieraniem? Do tej pory zawsze zasypiał przy jedzeniu a dziś i wczoraj nad ranem po zmianie pieluchy, karmieniu kp 40 min, dokarmianie z 10, zmiana ubranka i pieluchy bo ulewa po mm, tulenie a on oczy 5 złotówki. Nie płacze, jak się go odłoży to spokojnie leży i ziewa. Tylko czy to nie za długi czas niespania? Robi się z tego 2h :/
    Mój przez pierwsze 10dni spał i jadl

Pozniej mieliśmy od 13 do 17 nie spanie w ciągu dniq

Wczoraj byłam zdziwioną, że można przespać 3.5h w ciągu dnia jak się spało do 2h i jedzenia się szukalo😅

bambari lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie czy już były albo kiedy będą wyprzedaże w hm?

❤️

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Jestem parę dni za Tobą i też się zastanawiam, bo raz mieliśmy podobnie. Mąż mówi, że jak nie płacze, to żeby córkę zostawić i uśnie z nudów (fakt, że ziewa wtedy), ale ja się czuję złą matką i nie wiem czy o 4 w nocy książeczki kontrastowe pokazywać, włączyć szumisia czy co? Lulanie nic nie daje za bardzo. Ogólnie mam problem z jej spaniem samodzielnym (w ciąży się zarzekałam, że ona będzie spała w swoim łóżeczku), bo mam wrażenie, że powinnam być z nią i ją przytulać non stop…

bambari lubi tę wiadomość

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

U mnie jest to samo, obserwuje świat 🙂

Byliśmy dziś na USG bioderek i lewe biodro fizjologicznie niedojrzałe... Lekarz zalecił szerokie pieluchowanie przez 2 tygodnie i kontrola. Jeżeli nie będzie poprawy, wtedy leczenie ortopedyczne. Pocieszcie mnie, proszę. Miał ktoś staw biodrowy typu II A w USG? Wiecie na czym dokładnie polega to szerokie pieluchowanie (na yt jakoś nie ma filmów)?

Takaja12 lubi tę wiadomość

• miska122 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:

Byliśmy dziś na USG bioderek i lewe biodro fizjologicznie niedojrzałe... Lekarz zalecił szerokie pieluchowanie przez 2 tygodnie i kontrola. Jeżeli nie będzie poprawy, wtedy leczenie ortopedyczne. Pocieszcie mnie, proszę. Miał ktoś staw biodrowy typu II A w USG? Wiecie na czym dokładnie polega to szerokie pieluchowanie (na yt jakoś nie ma filmów)?
    Mój synek na oba IIA i moja znajoma fizjo mówi, że na razie jest ok, byle po 3 miesiącu nie zostało. Nie zlecała szerokiego pieluchowania, po prostu dużo leżenia na brzuszku.

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Wiecie czy już były albo kiedy będą wyprzedaże w hm?

Stacjonralnie oficjalnie od 6.12, ale już 4.12 można było znaleźć. Online powinna startować na dniach, bo teoretycznie tydzień po stacjonarnych

Kofinka, bambari lubią tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:

Sorki polubiłam przez przypadek. Mój też ma oba IIa
    Zalecone noszenie w chuscie i pieluchowanie szerokie.
    Narazie nie pieluchuje żeby nie krępować mu ruchow. Po prostu pilnuje żeby miał szeroko nozki jak odbija czy go noszę czy spi i liczę że się poprawi. My mamy mieć kontrole za 4 tyg. Mnie pocieszył ten artykuł https://mamafizjoterapeuta.pl/2020/04/20/bioderkowy-zawrot-glowy/

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Jestem parę dni za Tobą i też się zastanawiam, bo raz mieliśmy podobnie. Mąż mówi, że jak nie płacze, to żeby córkę zostawić i uśnie z nudów (fakt, że ziewa wtedy), ale ja się czuję złą matką i nie wiem czy o 4 w nocy książeczki kontrastowe pokazywać, włączyć szumisia czy co? Lulanie nic nie daje za bardzo. Ogólnie mam problem z jej spaniem samodzielnym (w ciąży się zarzekałam, że ona będzie spała w swoim łóżeczku), bo mam wrażenie, że powinnam być z nią i ją przytulać non stop…

Jestem 3 tyg za Tobą a mam te same rozterki 😂 okna aktywności coraz dłuższe, ale co mam z nim robić? Mam wyrzuty sumienia jak leży sam i ogląda sufit, kontrasty go mało jeszcze interesują, spać nie chce, gadamy sobie ale ile można 😅 i ze spaniem mam to samo. Mówiłam, że nie będę spać z dzieckiem, ma swoje łóżko. Pech chciał że raz go położyłam między nami w łóżku żeby się uspokoił i zasnął, miałam go przełożyć i zasnęłam sama 😂 obudziłam się po 5h na karmienie, nakarmiłam i zrobiłam znowu to samo. Finalnie spał z nami ze 3 noce już, ale walczę żeby wrócił do siebie, bo się boję zgniecenia 🙈 Na szczęście u nas w nocy nie ma problemów ze snem, gorzej jest w dzień. Wczoraj druga drzemka kontaktowa kończyła się 3 razy płaczem, bo próbowałam go przenieść do łóżeczka 😂

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 i Takaja12 - bardzo Wam dziękuję ❤️ Moja mała ma dopiero 3 tygodnie i może właśnie jeszcze nie dojrzały te stawy (wiem, że to USG do 6 tygodnia się wykonuje). Myślę, że tak jak Wy będę pilnować, aby nóżki były szeroko i więcej leżenia na brzuchu, a dodatkowe pieluchy od czasu do czasu, bo ona w takim "pancerzu" nie potrafi się przecież swobodnie ruszać, a biodra kształtują się przez ruch...

Mam nadzieję że na kontroli będzie już wszystko dobrze 🙏

Takaja12 lubi tę wiadomość

• Takaja12 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:
    miska122 i Takaja12 - bardzo Wam dziękuję ❤️ Moja mała ma dopiero 3 tygodnie i może właśnie jeszcze nie dojrzały te stawy (wiem, że to USG do 6 tygodnia się wykonuje). Myślę, że tak jak Wy będę pilnować, aby nóżki były szeroko i więcej leżenia na brzuchu, a dodatkowe pieluchy od czasu do czasu, bo ona w takim "pancerzu" nie potrafi się przecież swobodnie ruszać, a biodra kształtują się przez ruch...

Mam nadzieję że na kontroli będzie już wszystko dobrze 🙏

Napewno bedzie wszystko dobrze. Ojej dopiero 3 tygodnie ma kruszynka 🥹 to napewno fizjologiczne. Mój miał usg jak miał 5.5 tygodnia i też myślę że jeszcze ma czas. Wogole to nie wiem czy nie powinno się robić usg pomiędzy 6-8 tyg a po 3 miesiacu tak naprawdę jakby cos bylo to cos robic. Na spokojnie wszystko sie wyrowna - tylko spokoj moze nas uratować 😎🙊

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam kazano zrobić usg bioderek 6-8 tydzień, nie później niż 12. Może po prostu to badanie było wykonane za wcześnie?

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Nam kazano zrobić usg bioderek 6-8 tydzień, nie później niż 12. Może po prostu to badanie było wykonane za wcześnie?

Byłam zapisać się przedwczoraj i tylko dwa terminy były dostępne - właśnie dzisiejszy i 8.01. Pielęgniarki powiedziały, że ten styczniowy to już za późno, bo córka miałaby 6 tygodni i 4 dni... Dlatego byłyśmy na badaniu dzisiaj. Teraz myślę, czy to nie jest celowe, bo takie maleństwa częściej mają niedojrzałe te stawy i potem trzeba przyjść już na płatną kontrolę... Mam nadzieję że u nas się sytuacja poprawi, ale wiadomo - tak czy owak pójdziemy na USG to sprawdzić. Z tym że nie wiem, czy za 2 tygodnie - córka będzie miała 5 tygodni dopiero. Myślę że chyba lepiej po nowym roku się umówić, a do tego czasu właśnie dbać o szeroki rozstaw.

• Waflut Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:
    Byłam zapisać się przedwczoraj i tylko dwa terminy były dostępne - właśnie dzisiejszy i 8.01. Pielęgniarki powiedziały, że ten styczniowy to już za późno, bo córka miałaby 6 tygodni i 4 dni... Dlatego byłyśmy na badaniu dzisiaj. Teraz myślę, czy to nie jest celowe, bo takie maleństwa częściej mają niedojrzałe te stawy i potem trzeba przyjść już na płatną kontrolę... Mam nadzieję że u nas się sytuacja poprawi, ale wiadomo - tak czy owak pójdziemy na USG to sprawdzić. Z tym że nie wiem, czy za 2 tygodnie - córka będzie miała 5 tygodni dopiero. Myślę że chyba lepiej po nowym roku się umówić, a do tego czasu właśnie dbać o szeroki rozstaw.

Powiem szczerze, że trochę dziwne… może faktycznie chcą tak zarobić na kontrolach, albo chcieli zapchać lukę w grafiku z dnia na dzień? Nasz maluch jutro kończy 4tyg a my mamy USG umówione po nowym roku dopiero 🫣 pediatra uczuliła tylko, żeby najlepiej zrobić do 8tyg, a przynajmniej napewno zdążyć do 12.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 15:29

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ma trzy tygodnie jutro i mamy umówione USG bioderek na 02.01 ;)

age.png
  • Kofinka Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    My wizytę mamy jutro

Daj znać co ci lekarz powiedział

U nas jest bezbarwna wydzielina i sama nie wylatuje...Nawet jak pryskała solą to też nie zawsze wyleci albo bardzo mało
    My po wizycie - jeżeli miał infekcję to już jej nie ma, ewentualny katar to sapka, mam czyścić nos i tyle więc mi ulżyło.
    Jedyne co to zastanawiam się czy przyrosty 25g na dobę to nie za mało? Jakie macie przyrosty? Synek ma 3 tyg. pierwsze 1,5 tyg to było 36g …

• Natalia K Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Mój przez pierwsze 10dni spał i jadl

Pozniej mieliśmy od 13 do 17 nie spanie w ciągu dniq

Wczoraj byłam zdziwioną, że można przespać 3.5h w ciągu dnia jak się spało do 2h i jedzenia się szukalo😅

Moja 12 dni i od 10 do 17-18 nie śpi. Może 1,5 godziny jak zsumuje te dwie drzemki po 30-40 minut. A reszta to chyba ładuje akumulator na cycku 🙈 Czytam o tych noworodkach co przesypiają 17 godzin i zastanawiam się nad moim egzemplarzem hahaha

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas potówki zeszły (a razem z nimi minęła sapka) po wyeliminowaniu z mojej diety czekolady i nabiału. Teraz musimy ustalić co konkretnie spowodowało reakcje alergiczną.
    Dla odmiany na czole, tuż nad noskiem pojawił się placek suchej skóry. Wysłałam zdjęcie do położnej, której wygląda to na ciemieniuchę, ale sama już nie wiem. Spotkałyście się z czymś takim? Czym to smarować?

Kofinka lubi tę wiadomość

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
‹‹ 676 677 678 679 680 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ