LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
My wczoraj byliśmy dziewczyny na wizycie patronażowa...I jestem załamana....podejściem lekarza...porażka
Młody od kilku dni jest wysypany, ja wnioskuję, że zaczyna się cis z bmk...
Wcześniej byłam na wizycie u lekarza prywatnie z młodym bo ośrodek czasu nie miał zrobić nam wizyty, Pani Doktor wpisała się do książeczki zdrowia
Wczoraj na wizycie Pani doktor zaglądając w książeczkę i zobaczywszy wpis stwierdziła, że ona nie będzie go badać bo on już był zbadany to po co (?)
Ja na to, że młody ma wysypkę, żeby sprawdzić bo może to bmk, martwię się, może zmiana mleka czy coś
Popatrzyła tak o na niego..dosłownie na twarz nie na ciałko i mówi "a dam wam recepte na mleko bmk I do kontroli za 4 tyg"
Mąż mój się wkurzył, panią doktor zrabal, ze co to za badanie, pobadała mu reszte...mleko wykupiłam ale nie podaje, czekam na wizytę do alergologa w przyszłym tygodniu..
Nie mamy innych pedistrow na NFZ w mojej okolicy...a prywatnie będziemy chodzić...ale żeby tak wizyta wyglądała?
Załamana jestem...
A zrobili nam termin w ośrodku na szczepienia
I teraz prywatnie chyba pójdę przed wizytą, żeby osłuchaliśmy i zobaczyli młodego bo im nie ufam -
Galena wrote:Moja córka ma czasem 5 godzinne wrzaski, kiedy nie śpi i niezbyt da się ją utulić/uspokoić. Ostatnio 2 razy udało się ją utulić śpiąc policzek do policzka.
W oknach aktywności nie przesadzamy. Widzę, że jej wzrok dopiero "zaskakuje" więc nie bombarduję jej bodźcami. Lubi obserwować światło, staram się ją dotykać w zróżnicowany sposób (głaskanie, drapanie, stukanie itd), leży ile wytrzyma na brzuszku i to by było na tyle.
Waży w końcu prawie 3.3kg 🙈 czas zamówić jej bujaczek i nosidełko, a idzie mi to wszystko jak pakowanie się do szpitala 😅
Dostałyście już wypłatę macierzyńskiego? Złożyłam dokumenty pracodawcy w ostatnim tyg. listopada i na zus epuap w zasiłkach nie ma ani śladu, że coś na mi przyznano 🙄
Tak, ja dostałam wypłatęGalena lubi tę wiadomość
-
Polaaaa wrote:Czy Wasze maluchy też śpią z otwartymi buziami?
Bardziej rozchylonymi, młody nie ma kataru, pierś ładnie ssie.
Może taki jego urok?
Mój to ostatnio zaczął wydawać dźwięki jak dinozaur przez sen haha
Tak, zobaczymy co powie lekarz, bo w sobotę mamy wizytę. Ogol ie jak język jest doklejony do podniebienia to niby to jest ok, ale wolę to też sprawdzić -
MaggLbn wrote:Trzymam kciuki mocno!! 🤞
Czy któraś z Was zmaga się z żółtaczką u maleństwa? U nas mała ma już 4 tygodnie i nadal jest żółtawa. Emi zżółkła dzień po wyjściu ze szpitala, przyrosty wagi mamy ok. -
Jenny93 wrote:Czy któraś z Was jest już po szczepieniu 5w1? My już 3 dzień po i jest dramat. Synek prawie w ogóle nie śpi, nie może zrobić kupy, a każde karmienie to walka. Więcej płacze niż zjada. Boję się, że mi zacznie spadać na wadze. Kiedy to minie? 😭
A ta doustna też podawaliście tego samego dnia? Słyszałam, że ona robi taki "szal" w organizmie -
Waflut wrote:Oj zdecydowanie… mój mąż od tego tygodnia jest już w pracy i powiem szczerze, że ogarniam tylko dlatego, że Gabryś lubi rano pospać, a dodatkowo moja mama od miesiąca dostarcza nam non stop domowe obiadki 😂 gdyby nie ona to chodziłabym głodna w tym tygodniu raczej. Korzystacie z chusty lub nosidła? Może to jest wyjście żebyś mogła cokolwiek ogarnąć a Olafek miał drzemkę kontaktowa 😁
Jeszcze nie korzystamy z nosideł ale przeszlo mi to przez mysl ostatnio, poczekam jeszcze trochę na rozwój sytuacji.
@Miska nawet ładnie poszło do 4.30 spał w łóżeczku. A od 4.30 do 7 nie spał 😂 potem byliśmy tak zmeczeni wszyscy troje że ostatnia drzemka do 10 już między nami 🤭miska122 lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
KarolinaAnastazja wrote:A ta doustna też podawaliście tego samego dnia? Słyszałam, że ona robi taki "szal" w organizmie
Tak tak. Na rotawirusy jest podawana z tą 5w1. Może źle napisałam. Wiem, że ona bo tylko ona jest szczepionką aktywną. Z tym że wczorajsza noc była lepsza a dzisiaj znowu gorzej i już się boję że laktacja mi siadzie jak będzie tak mało jadł 😭 -
KarolinaAnastazja bardzo współczuję takiego 'pediatry' dość, że wizyta po łebkach to zero zaufania mieć nie można. Ja swojej nie mam nic do zarzucenia i bratowa chodzi ze swoją trójką do niej więc się pewniej czuję. Jakbym była na Twoim miejscu też ogarniałabym prywatnie tylko kurna nie tak to powinno być! Jak sobie pomyślę ile mojej wypłaty na te składki idzie a ja wydaję do tego tysiące na prywatne wizyty to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Kobitki po cc byłyście już u fizjo uro? Ja mam dziś wizytę i nie wiem czego się spodziewać🙃 taaaaak mi się nie chce iść ale wiem że trzeba.
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Elasure wrote:KarolinaAnastazja bardzo współczuję takiego 'pediatry' dość, że wizyta po łebkach to zero zaufania mieć nie można. Ja swojej nie mam nic do zarzucenia i bratowa chodzi ze swoją trójką do niej więc się pewniej czuję. Jakbym była na Twoim miejscu też ogarniałabym prywatnie tylko kurna nie tak to powinno być! Jak sobie pomyślę ile mojej wypłaty na te składki idzie a ja wydaję do tego tysiące na prywatne wizyty to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Kobitki po cc byłyście już u fizjo uro? Ja mam dziś wizytę i nie wiem czego się spodziewać🙃 taaaaak mi się nie chce iść ale wiem że trzeba.
Ja mam w przyszłym tygodniu wizytę, także chętnie się dowiem czego się spodziewać 😉 daj znać po wizycieElasure lubi tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja, współczuję tacy lekarze powinni się nad sobą zastanowić. Dobrze, że mąż ją zrugał! Może coś przemyśli. Szczególnie, że jest pediatrą.
Dziewczyny, kiedy zaliczyłyście pierwszy dłuższy spacer z bobasami? I szczegolnie kiedy wybrałyście się z nimi do sklepu itd. Ogólnie tam gdzie więcej ludzi.
Moja ostatnio mi zafundowała zjazd bo nie spała od 10 rano do północy. No może z dwie drzemki po pół godziny. O północy to była zbyt głodna żeby zasnąć i zbyt zmęczona żeby jeść. Było, minęło, na szczęście. Dzisiaj zaliczyła pierwszą wizytę w biurze taty
Czy któraś miała problemy z infekcją dróg moczowych? Moja położna powiedziała, że to częste przy karmieniu piersią -
Jenny93 wrote:Czy któraś z Was jest już po szczepieniu 5w1? My już 3 dzień po i jest dramat. Synek prawie w ogóle nie śpi, nie może zrobić kupy, a każde karmienie to walka. Więcej płacze niż zjada. Boję się, że mi zacznie spadać na wadze. Kiedy to minie? 😭
Może zajrzyj do pazdziernikówek? Wydaje mi się, że któraś pisała, że w dniu szczepienia podaje ibuprofen na ból itd. Może pisały też co potem...Jenny93, MaggLbn lubią tę wiadomość
-
MonReve96 wrote:Ja mam w przyszłym tygodniu wizytę, także chętnie się dowiem czego się spodziewać 😉 daj znać po wizycie
Ogolnie wywiad o przebieg porodu, dolegliwości po itd.
Zbadała mi rozejście kresy, na szczęście się zeszło znacznie i tylko na wysokości pępka się wklęsło lekko ale to wyprowadzimy.
Rozmasowala mi bliznę i pokazała jak ją mobilizować i zwiększać czucie w skórze przy bliźnie (można ją nakłuwać lekko szczotką albo nawet wykałaczkami 😱). Mogę już lekko ćwiczyć tylko nie angażować mięśni brzucha.
Następna wizyta za miesiąc.
Rozmasowała mi gruszkowyMaggLbn, MonReve96 lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Natalia K wrote:
Dziewczyny, kiedy zaliczyłyście pierwszy dłuższy spacer z bobasami? I szczegolnie kiedy wybrałyście się z nimi do sklepu itd. Ogólnie tam gdzie więcej ludzi.
Szczerze mówiąc to my od drugiego tygodnia spacery takie do ok 3km. Teraz ciężko bo smog i spaliny. Ale do galerii, i inne zakupy normalnie go zabieramy ale nie w największe weekendowe tłumy. Pewnie jakby mama nie złamała barku to byśmy go zostawiali z nią ale teraz niestety nic przy nim nie zrobi więc wozimy go ze sobą.Natalia K lubi tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
My jeszcze nie zabraliśmy T do sklepu. Mąż robi sam zakupy. Na początku było mi się ciężko przestawić bo ja lubię sama wszystko pomacwć ale już przywykłam. W sklepach jest głośno, mocne światło i dużo ludzi. Uznaliśmy, że na razie nie jest mu to potrzebne. Spacery tak max do godziny. Jedyne wycieczki jakie zaliczył to do dziadków i pradziadków😁
Natalia K lubi tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:U nas 7 tygodni i dalej walczymy. Podobno przy kp bilirubina wolniej spada
A mierzyliście poziom bilirubiny we krwi? To samo powiedzieli mi dzisiaj w szpitalu z tym KP.
@KarolinaAnastazja- rączki i nóżki nie są zażółcone.
Dziękujemy za kciuki. U małej wyszła torbiel na wątrobie. Mamy kontrolować czy się nie powiększa.
Lekarka zastanawiała się też czy jej zażółcenie jest spowodowane jakimś problemem wątrobowym ale badania to wykluczyły (USG i krew).
Ma lekko podwyższony poziom bilirubiny, czekamy aż się wypłuka i obserwujemy. Malutka to dzielny pacjent, zapłakała tylko na pobieraniu krwi a cały pobyt była bardzo grzeczna. Teraz bidulka przeżywa, wisi przytulona do cyca 🥹
Wizyta u fizjo po CC- byłam we wtorek. Fizjoterapeutka wszystko mi dokładnie wytłumaczyła, sprawdziła MDM, bliznę, rozejście pod USG. Pokazała mi ćwiczenia z blizną (+ rozmasowała) i na rozejście, żeby wzmocnić mięśnie. Ogólnie jestem zadowolona bo szczerze mówiąc bałam się blizny i też czułam, że mięśnie jakby nie są tak napięte 🥲 Ale już wiem, że nic się tam nie rozpadnie i działam z ćwiczeniami.
U nas chyba też to karmienie klastrowe się pojawiła , mała je i nie je, ciumka, odrywa się od piersi i robi „dziobaki” 😂
Bibi24, Elasure lubią tę wiadomość
-
Natalia K wrote:Dziewczyny, kiedy zaliczyłyście pierwszy dłuższy spacer z bobasami? I szczegolnie kiedy wybrałyście się z nimi do sklepu itd. Ogólnie tam gdzie więcej ludzi.
Czy któraś miała problemy z infekcją dróg moczowych? Moja położna powiedziała, że to częste przy karmieniu piersią
Ja sklepy odpuszczam, byliśmy w POZ, a tak to 3 spacery na dworze zaliczyliśmy. Oczywiście ja sraczki dostaję jak tylko jakieś auto przejeżdża obok i smrodzi, a mieszkamy w Warszawie, więc możecie się domyślić, że cały czas jakieś przejeżdżają xD z jednej strony śmiać mi się z tego chce, jak bardzo nagle spaliny drapią mnie w gardło, a z drugiej jest mi tak przykro, że dzieciak od małego wdycha syf.
Co do infekcji, to mam wrażenie, że mi się coś zaczynało, wczoraj cały dzień przy sikaniu mnie szczypało, ale zadbałam o to, żeby więcej pić i przemyłam dwa razy tantum rosa i przeszło.
Natomiast chyba będę musiała odwiedzić fizjo wcześniej niż później, bo w niektórych pozycjach siedzących (na toalecie szczególnie) mam napięcie i parcie w spojeniu łonowym.
Natalia K lubi tę wiadomość
-
MaggLbn wrote:A mierzyliście poziom bilirubiny we krwi? To samo powiedzieli mi dzisiaj w szpitalu z tym KP.
@KarolinaAnastazja- rączki i nóżki nie są zażółcone.
Dziękujemy za kciuki. U małej wyszła torbiel na wątrobie. Mamy kontrolować czy się nie powiększa.
Lekarka zastanawiała się też czy jej zażółcenie jest spowodowane jakimś problemem wątrobowym ale badania to wykluczyły (USG i krew).
Ma lekko podwyższony poziom bilirubiny, czekamy aż się wypłuka i obserwujemy. Malutka to dzielny pacjent, zapłakała tylko na pobieraniu krwi a cały pobyt była bardzo grzeczna. Teraz bidulka przeżywa, wisi przytulona do cyca 🥹
Wizyta u fizjo po CC- byłam we wtorek. Fizjoterapeutka wszystko mi dokładnie wytłumaczyła, sprawdziła MDM, bliznę, rozejście pod USG. Pokazała mi ćwiczenia z blizną (+ rozmasowała) i na rozejście, żeby wzmocnić mięśnie. Ogólnie jestem zadowolona bo szczerze mówiąc bałam się blizny i też czułam, że mięśnie jakby nie są tak napięte 🥲 Ale już wiem, że nic się tam nie rozpadnie i działam z ćwiczeniami.
U nas chyba też to karmienie klastrowe się pojawiła , mała je i nie je, ciumka, odrywa się od piersi i robi „dziobaki” 😂
Badamy regularnie. Spada, ale powoli. Kurczę też już powinnam się wybrać do fizjo, a zawsze w niedoczasie jestem 🙈 -
Natalia K wrote:KarolinaAnastazja, współczuję tacy lekarze powinni się nad sobą zastanowić. Dobrze, że mąż ją zrugał! Może coś przemyśli. Szczególnie, że jest pediatrą.
Moja ostatnio mi zafundowała zjazd bo nie spała od 10 rano do północy. No może z dwie drzemki po pół godziny. O północy to była zbyt głodna żeby zasnąć i zbyt zmęczona żeby jeść. Było, minęło, na szczęście. Dzisiaj zaliczyła pierwszą wizytę w biurze taty
Czy któraś miała problemy z infekcją dróg moczowych? Moja położna powiedziała, że to częste przy karmieniu piersią
W trzecim tygodniu po porodzie (tydzień po skończeniu antybiotyków) miałam zapalenie pęcherza 😔 Wydaje mi się, że winne były wkładki, mimo że często zmieniałam. Furagina max +urosepet i przeszło. Po infekcji miałam wizyte u ginekologa, powiedziala, ze takie leczenie (10 dni) wystarczy, a przed kolejną wizytą mam zrobić bad.moczu.Natalia K lubi tę wiadomość