X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    A ja z ciekawości zapytam jak sobie radzicie z takimi komentarzami "dobrymi radami"? Ja z natury gryzę się w język, ale mój mąż mówi, że po mojej twarzy dokładnie widać co myślę 😂 i może coś w tym jest bo przeważnie po jednym komentarzu i moim "braku" reakcji się kończy. A jak mam gorszy dzień i zero tolerancji to konfrontuję i idę na noże 🙈 pewnie zapytałabym czy chce nakarmić a ja popatrze i pokomentuje skoro tak dobrze się zna.

Ja tylko czekam na takie złote rady, bo jeszcze jest cisza..,

A ile razy przy pierwszej córce slyszalam: daj mm bo mała się denerwuje,bo się na pewno nie najada, bo to woda nie mleko., daj mm to przynajmniej się.naje.. I aż gotowałam się w środku..
    Na początku wywracalam oczami, a później każdemu mówiłam żeby trochę się wyedukował w tym temacie, bo ja na to poświęciłammcale 9 miesięcy będąc w ciąży...Aż pewnego dnia skończyły się cudowne porady...

Później znowu doszło na temat ubierania, a największe burze były o jedzenie, bo nie dawałam córce słodyczy, i ogólnie unikałam cukru w jedzeniu dla córki dopóki nie skończyła 2lat...bo ja cuduje, bo ja jadłam i żyje, bo skoro w sklepie są dla dzieci to są dla dzieci🙈 długo by pisać,bo kąśliwe komentarze dotyczące jedzenia trwają nadal a córka ma 5 lat...

Z karmieniem też łącze się z Wami,o ile z KPI przeszliśmy na KP bez niczego, tak Miko od 2 tygodni się wierci, wypluwa piers, denerwuje, to oleje.. tak wiem że to minie i musimy wytrwać, choć to wyzwanie.. jest dokładnie tak jak mówicie, z twardych piesi jadł cudownie, teraz stabilizuje się wszystko, są miękkie, musi pracować i stąd ta " wścieklizna" przy karmieniu...
    Ale tyle przetrwaliśmy, wiec liczę że damy rade💪

A jeśli chodzi o rozmiar ubranek to właśnie kończymy rozmiar 44, myślę że jeszcze tydzień i wskoczymy w 50 z HM, Miko w święta skończył 2 miesiące, ale z wagi 1860g mamy 3700g, ale nadal jest drobny i krótki...😊

Jenny trzymam za Was kciuki by się udało wrócić na KP.. nam udało się zacząć KP, więc Wam też się uda ✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia, 15:45

Jenny93 lubi tę wiadomość

• Sparky Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    A ja z ciekawości zapytam jak sobie radzicie z takimi komentarzami "dobrymi radami"? Ja z natury gryzę się w język, ale mój mąż mówi, że po mojej twarzy dokładnie widać co myślę 😂 i może coś w tym jest bo przeważnie po jednym komentarzu i moim "braku" reakcji się kończy. A jak mam gorszy dzień i zero tolerancji to konfrontuję i idę na noże 🙈 pewnie zapytałabym czy chce nakarmić a ja popatrze i pokomentuje skoro tak dobrze się zna.

U mnie już mało kto ma odwagę dawać mi dobre rady 😂 Jeszcze tylko moja babcia została na placu boju 🤣 Ogólnie to złota kobieta, ale na początku zasypywała mnie pytaniami o moje kp, sugerując, że młoda na pewno się nie najada. Teraz już wyluzowała, jak Laura pięknie rośnie i przybiera. No ale moja babcia jest emerytowanym pediatrą "starej daty", z dawno nieaktualizowaną wiedzą, więc to może coś na kształt zboczenia zawodowego 🙃

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Mnie trzęsie jak słyszę "a kiedyś to się tak robiło i wszyscy żyją", więc odpowiadam wtedy, że kiedyś ludzie prali w rzece i 💩 za stodołą.

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wagi, to ja się chyba muszę zapisać do jakichś anonimowych żarcioholików 🤣 Nadrabiam miesiące diety cukrzycowej i za chwilę znowu będę ważyć więcej niż przed ciążą... No nie potrafię przystopować, a nie ma mnie kto zmotywować na co dzień.

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:
    Mnie trzęsie jak słyszę "a kiedyś to się tak robiło i wszyscy żyją", więc odpowiadam wtedy, że kiedyś ludzie prali w rzece i 💩 za stodołą.

O a ja na to mówię, że żyją wszyscy oprócz tych, którzy umarli i już nam o tym nie opowiedzą 🤡

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Dziś jest już trochę lepiej. W nocy ladnie spala w dzien tez miala juz swoje standardowe drzemki. Je też już lepiej i nie wierci, nie złości się tak. To było chyba przebodzcowanie świętami albo skok rozwojowy bo dziś pojawiły się uśmiechy 😊

Niaha lubi tę wiadomość

22.02.2024 transfer

age.png
  • Mila25 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 Jestem z wątku październikowego ale teraz zrobiła się tam cisza 🙈 Urodziłam syna 22 października.
    Widzę, że sporo z Was karmi piersią. Mam do Was pytanie czy używacie smoczków ?
    Pierwszy syn używał lovi sporadycznie i nie było z tym większych problemów.
    Młodszy dostał w szpitalu nuk nie spodobał mu się. W domu próbowałam lovi, canpol, suavinex i też nie. Na początku nie było problemu ale od jakiegoś czasu strasznie ssie palce, piąstkę i teraz nie wiem czy kombinować dalej z tymi smoczkami czy dać spokój...

06.2021r. Syn 💙
    11.02.2024r. II Kreski
    24.02.2024r. Potwierdzenie ciąży przez lekarza
    10.04.2024r. Prenatalne ❤️
    13.05.2024r. Będzie synek 💙
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila25 wrote:
    Hej 😊 Jestem z wątku październikowego ale teraz zrobiła się tam cisza 🙈 Urodziłam syna 22 października.
    Młodszy dostał w szpitalu nuk nie spodobał mu się. W domu próbowałam lovi, canpol, suavinex i też nie. Na początku nie było problemu ale od jakiegoś czasu strasznie ssie palce, piąstkę i teraz nie wiem czy kombinować dalej z tymi smoczkami czy dać spokój...

Chyba przeniosłyście się na Instagram, tak?
    Ja korzystam ze smoczka o ile mała go chcę, bo z tym różnie. Dłonie i tak wkłada do buzi ale z tego co wiem to całkowicie normalne. Taki etap. My korzystamy z suavinex, lovi jej nie podpasował, nuk mamy ale jeszcze go nie wyparzyłam.

Sama nie wiem co myśleć o smoczkach. Chyba póki nie przesadzasz to ok. Ja w szpitalu od jednej położnej usłyszałam, że absolutnie nie a od drugiej następnego dnia, że jak najbardziej 😵‍💫

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila25 wrote:

My używamy non stop. Młody to straszny ssak 🙈 już w szpitalu musiał dostać, teraz na codzień ratuje nas przed histeriami. Pytałam o to CDL, powiedziała że w jego przypadku nie spodziewałaby się żeby spowodowało to problemy przy piersi i tak właśnie jest. W szpitalu położne dały nam phillips avent i ładnie go zaakceptował więc kupiłam też do domu, dostał też lovi, ale po miesiącu je odrzucił. Mamy też suavinex i ten nowy lovi prime ale nie chce ich za bardzo ssać. Najbardziej lubi jednak te aventy :)

Co do złotych rad - teściowa się krępuje, więc nie mówi nic. Moja mama wie jaka jestem pyskata, więc jak spróbowała dwa razy coś powiedzieć to po moim wzroku szybko się wycofała 😂 ale myślę, że gdyby ktoś zaczął komentować jakość mojego mleka to bym się wdała w bardzo niemiłą dyskusję. Nie rozumiem skąd u starszych pokoleń taka lekkość i przyzwolenie na wtrącanie sie w takie sprawy…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia, 17:56

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila25 wrote:

Mój mały nieprzedpada za smoczkami, jedynie philipsa Avent jako tako toleruje. A też próbowałam lovi i sauvinex i nie pasują. Co do piąstki to mój też ssie, nie bardzo mi się podoba, ale podobno jest to potrzebne i ma być to pierwszym krokiem do przygotowania do rozszerzania diety.

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila25 wrote:

Ssanie palców i piastek jest normalne, pod warunkiem, że są to różne palce a nie tylko kciuki.

My używamy smoczka głównie na spacerach i przy większych dramach. Mamy smoczki Luu, mała od razu je zaakceptowała. Wcześniej dostawała Lovi, ale jej nie podeszły zbytnio.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Mila25 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak teraz tam więcej się dzieje.
    Jak rodziłam pierwszego syna to też położne odradzały a 3 lata później w tym samym szpitalu sami małemu dali smoczek. Starszy używał jakoś do 8 miesiąca.
    Ja właśnie też myślałam żeby spróbować tych Philips Avent. My mamy problemy z brzuszkiem i chodzi mi o to, że mam wrażenie, że on dużo powietrza łyka przez te ssanie rączek.

06.2021r. Syn 💙
    11.02.2024r. II Kreski
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila25 wrote:

My kestesmy mm. Co do smoczka to młody tylko w kryzysowych sytuacjach toleruje. Po konsultacji u neurologopedy mamy smoczek MAM :)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Mila25 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo 😊 Nowe smoczki zamówione i zobaczymy czy Antek jakiś zaakceptuje ale bez jakiegoś nacisku. Może po prostu woli swoje rączki 🤣

06.2021r. Syn 💙
    11.02.2024r. II Kreski
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas grypa na całego. Mała ma gorączkę podaje jej paracetamol i zastanawiam się czy czekać do jutra z lekarzem czy może jechać do szpitala.🤔

BabaJaga89 lubi tę wiadomość

s-age.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Pytanie z innej beczki odnośnie zwierzaków w domu. Odrobaczaliscie swoje pieski kotki przed porodem ? I jak tak to jak czesto planujecie ? Mały zaczął już wkładać dużo rączki do buzi czy na macie na brzuszku a nie upilnuje kota wszędzie żeby nie wchodzil

age.png
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Cześć dziewczyny! Pytanie z innej beczki odnośnie zwierzaków w domu. Odrobaczaliscie swoje pieski kotki przed porodem ? I jak tak to jak czesto planujecie ? Mały zaczął już wkładać dużo rączki do buzi czy na macie na brzuszku a nie upilnuje kota wszędzie żeby nie wchodzil

Nasze są odrobaczone i niewychodzące, więc staram się nie panikować. Jeden jak tylko może unika Małej, ale nasza kotka chodzi za nią krok w krok i jak tylko jest sposobność liże ją po głowie i przytula się do niej.

Dziewczyny, zaczynam bać się Sylwestra. Jestem ogromnym wrogiem fajerwerków. Moje koty mają już przyszykowane skrytki i ewentualne leki uspokajające, ale nie mam pojęcia jak zareaguje dziecko. No, jej pod koc nie schowam, tabsa nie dam, więc chyba musi wystarczyć tulenie i miś szumiś? A może prześpi całe to strzelanie?

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że przy zamkniętych oknach to fajerwerki będą przespane 😀 nasza śpi jak my się normalnie krzątamy po domu, krzyczymy coś do siebie z jednego pokoju do drugiego, więc nie sądzę, aby fajerwerki ją obudziły.

Mam pytania kosmetyczne do Was:
    1.Czego używacie na ciemieniuche? U Gabi się na brwiach zrobiła, narazie traktuje ją olejkiem migdałowym.

2. Czy używałyście tej wody bez spłukiwania z Musteli? Myślę o przerzuceniu się na nią zamiast water wipes

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu, maluch najprawdopodobniej wszystko prześpi 🤗 Mój synek ma za sobą już dwa sylwestry i oba były przespane bez problemu. W tym roku może być gorzej, wczoraj już go wybudziło strzelanie, no ale dwulatek już trochę inaczej funkcjonuje. Co do Laury to nie wiem, czy by ją to ruszyło, bo ona akurat wczoraj balowała do północy 🥴

Wero, jak mieliśmy mega problem z ciemieniuchą u synka, to położna poleciła nam smarowanie przed kąpielą problematycznych miejsc... Masłem 😅 wiem jak to brzmi, ale byliśmy zdesperowani i pomogło praktycznie od razu 😳 A wcześniej tygodniami męczyliśmy się z jakimiś olejkami i zestawem z Musteli. Widzę, że Laurze też powolutku zaczyna się pojawiać ciemieniucha, pewnie od razu skorzystamy z tego magicznego sposobu jak faktycznie się rozwinie. A co do wody, to nie myślałaś po prostu o przemywaniu wacikami zamoczonymi w zwykłej, ciepłej wodzie? 😊

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Sparky Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    U nas grypa na całego. Mała ma gorączkę podaje jej paracetamol i zastanawiam się czy czekać do jutra z lekarzem czy może jechać do szpitala.🤔

Współczuję 😢 a oprócz gorączki ma jakieś inne objawy? Moja Laura jest zakatarzona od piątku, ale bez gorączki, myślę że dotrwamy do jutra z wizytą. Ale grypa to trochę inny kaliber 😬

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
‹‹ 698 699 700 701 702
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ