X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze kąpania były z Penaten, teraz używamy Emolium.

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pierwsze kąpiele robiliśmy tylko z wodą z moim mlekiem, jak mi się skończył nawał i zapasy mleka to kąpałam w samej wodzie. Dopiero teraz wprowadzam powoli do mycia oliwkę Alphanova Bebe, chociaż nie widzę jakiejś ogromnej konieczności… bardziej dla mojej głowy, że jednak dokładniej jest umyty.

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My póki co kąpiemy w wodzie z czystym olejem migdałowym. Chociaż mała przybiera na wadze i ma coraz więcej fałdek i też myślę o wprowadzeniu jakiegoś płynu. Jeszcze chce spróbować z moim mlekiem, bo teraz ma naraz ciemieniuche i trądzik niemowlęcy

age.png
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    My myliśmy z oliwką przez pierwszy miesiąc, a teraz już z żelem HiPP. Mała dużo ulewa i jednak czułam, że jest taka niedomyta po samym olejku 🫣

Jesteśmy po wizycie u lekarza, osłuchowo "nie ma tragedii, ale bywało lepiej", dostałyśmy inhalacje z pulmicortu i krople do nosa, 2.01. kontrola. Mam nadzieję, że obejdzie się bez antybiotyku. Niestety infekcja przesunie nam szczepienia 😢 Ale pani doktor uświadomiła nas, że taki już los drugiego dziecka 🫠
    My też po wizycie, jednak to nie grypa. Mieliśmy robione testy combo. Na szczęście wyszły ujemne. Mała osłuchowo czysto. Jeśli w ciągu 3 dni nie poprawi się to w czwartek ponowna wizyta. Z zaleceń dostaliśmy czyszczenie noska przed każdym karmieniem i paracetamol w razie gorączki.

Sparky lubi tę wiadomość

s-age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Brak innych objawów. Jest tylko trochę marudna. Narazie obserwuje, gorączka nie jest jakaś wysoka ma 38.

Jak tam się czujecie?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Ja też korzystam z wody w termosie. Mam taki 500 ml, wieczorem wlewam bardzo ciepłą wodę i spokojnie trzyma temperaturę. Niby mam blisko łazienkę ale koty na razie śpią poza sypialnią i nie chce mi się w nocy pilnować, żeby nie weszły do środka jak pójdę po wodę. Obok termosu mam małą miseczkę i waciki w pojemniczku przygotowane. Super się to sprawdza :) Mokre chusteczki tylko na wyjścia mamy.

Czym myjecie maluszki? Ja do tej pory używam zamiennie: olej migdałowy/ krochmal/ moje mleko i zastanawiam się czy nie dodać już jakiegoś produktu do mycia. Jak to jest u Was?

Ja z doświadczenia krótkiego, na skórze młodej u małego używam tylko emolium, im więcej używałam tym gorzej było z wysypką 🙈

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Ja też korzystam z wody w termosie. Mam taki 500 ml, wieczorem wlewam bardzo ciepłą wodę i spokojnie trzyma temperaturę. Niby mam blisko łazienkę ale koty na razie śpią poza sypialnią i nie chce mi się w nocy pilnować, żeby nie weszły do środka jak pójdę po wodę. Obok termosu mam małą miseczkę i waciki w pojemniczku przygotowane. Super się to sprawdza :) Mokre chusteczki tylko na wyjścia mamy.

Czym myjecie maluszki? Ja do tej pory używam zamiennie: olej migdałowy/ krochmal/ moje mleko i zastanawiam się czy nie dodać już jakiegoś produktu do mycia. Jak to jest u Was?

Ja używam żelu do mycia bobini baby do tego od czasu do czasu emolienty (były problemy z łuszcząca się skóra)

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a polecacie jakieś sposoby na trądzik niemowlęcy? Pojawił się u nas w weekend, dla mnie to nowość, synek nie miał 🫣

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Jak tam się czujecie?
    Dzisiaj jest lepiej o 7 rano podałam paracetamol i jak narazie jesteśmy bez gorączki. 😄 Ale kaszel nas jeszcze męczy.

s-age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Dziewczyny, a polecacie jakieś sposoby na trądzik niemowlęcy? Pojawił się u nas w weekend, dla mnie to nowość, synek nie miał 🫣

U dziewczynek podobno częściej występuje - kwestia hormonów. Nam położna zaleciła nic nie robić poza standardową pielęgnacją (przemywanie buźki wodą lub solą fizjologiczną) i od kilku dni do paru tygodni on sobie będzie, a potem zejdzie. Podobno dziecka to nie swędzi ani nie boli. Narazie Gabi ma od 9 dni. Może też przejść z buzi na dekolt i tak się u nas stało, ale oprócz tego reszta ciałka czysta.

Sparky lubi tę wiadomość

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:

Mój młody też ma. Pediatra zaleciła przemywanie wodą przegotowaną i z czasem samo zejdzie. Wyczytałam, że ponoć pomaga na to bephanten ten fioletowy sensiderm, ale u nas po nim mała poprawa. Szybciej się po prostu goją krostki, ale i tak nowe wyskakują.

Sparky lubi tę wiadomość

age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszę już nie wiem który raz w przeciągu kilku dni i zawsze coś 🙈

U nas na trądzik pomogł właśnie bepanthen sensiderm po 3 dniach wszystko zniknęło :)

Kąpiemy też w olejku migdałowym.

Niestety mnie choroba tak trzasnęła dzień po Świętach że ledwo żyłam do tej pory jest niewesoło ale już trochę lepiej, modlę się żeby małego nic nie wzięło ale mam nadzieję ze dostaje przeciwciała ode mnie.

Dzisiaj byliśmy na bioderkach i standard czepialstwo o jakieś chrząstki które jeszcze mogą nie być rozwinięte 😆 umówiliśmy się też do fizjo bo rozejście mięśni u młodego na brzuszku sie nie poprawia.

I uwaga dziewczyny po dokładnie 5 tygodniach i 2 dniach dostałam miesiączkę mimo karmienia tylko piersią 🙈 od 3 tygodni nie plamiłam nawet a tu dziś szok 🥸 wspaniale ..

Sparky lubi tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, kilka pytań mam:

- jak Wasze maluchy reagują na czapki? Moja nienawidzi. Czy udało się Wam jakoś oszukać Wasze maluchy?
    - wiem, że przy takich maluchach ciężko mówić o rutynie ale robicie jakieś podejścia do budowania jej? Jak to u Was wygląda?

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Hejka, kilka pytań mam:

- jak Wasze maluchy reagują na czapki? Moja nienawidzi. Czy udało się Wam jakoś oszukać Wasze maluchy?
    - wiem, że przy takich maluchach ciężko mówić o rutynie ale robicie jakieś podejścia do budowania jej? Jak to u Was wygląda?

U nas czapka nie jest problemem. Ogólnie mam wrażenie, że to nie będzie księżniczka na ziarnku grochu, bo niewiele jej przeszkadza, wręcz myślę, że będzie potrzebowała dostymulowania

Rutyny nie mamy żadnej, ale 2 stycznia mąż wraca do pracy po miesiącu, więc pewnie trzeba będzie jakoś się ogarnąć

age.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czaranna wrote:
    Piszę już nie wiem który raz w przeciągu kilku dni i zawsze coś 🙈

U nas na trądzik pomogł właśnie bepanthen sensiderm po 3 dniach wszystko zniknęło :)

Kąpiemy też w olejku migdałowym.

Niestety mnie choroba tak trzasnęła dzień po Świętach że ledwo żyłam do tej pory jest niewesoło ale już trochę lepiej, modlę się żeby małego nic nie wzięło ale mam nadzieję ze dostaje przeciwciała ode mnie.

Dzisiaj byliśmy na bioderkach i standard czepialstwo o jakieś chrząstki które jeszcze mogą nie być rozwinięte 😆 umówiliśmy się też do fizjo bo rozejście mięśni u młodego na brzuszku sie nie poprawia.

I uwaga dziewczyny po dokładnie 5 tygodniach i 2 dniach dostałam miesiączkę mimo karmienia tylko piersią 🙈 od 3 tygodni nie plamiłam nawet a tu dziś szok 🥸 wspaniale ..

Ja karmie mm i 2 tyg temu na wizycie już była owulacja więc też czekam na okres chociaż zamiast niego czuje jakby znow owu po śluzie i bólu jajnika.
    Aż dziś pobrałam bete bo bałam się czy to nie kolejna ciaza jakimś cudem bo tak miałam przy małym że zamiast okresu objawy jak na owulacje, ale na szczęście ujemna 😅

Co do czapek nasz tez nie lubi.Krzyczy jak tylko założymy chociaż zauważyłam ze najbardziej przy zakładaniu gdy leży. Ostatnio odkryłam ze jak zakładałam jak maz trzymał go pionowo jak do odbicia to nie zapłakał.

age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Ja karmie mm i 2 tyg temu na wizycie już była owulacja więc też czekam na okres chociaż zamiast niego czuje jakby znow owu po śluzie i bólu jajnika.
    Aż dziś pobrałam bete bo bałam się czy to nie kolejna ciaza jakimś cudem bo tak miałam przy małym że zamiast okresu objawy jak na owulacje, ale na szczęście ujemna 😅

Co do czapek nasz tez nie lubi.Krzyczy jak tylko założymy chociaż zauważyłam ze najbardziej przy zakładaniu gdy leży. Ostatnio odkryłam ze jak zakładałam jak maz trzymał go pionowo jak do odbicia to nie zapłakał.

Strasznie szybko szczerze jestem w szoku, musialam przełożyć przez to kontrolę u lekarza 😆 mi narazie ciąża nie grozi najpierw przegląd techniczny, później dopuszczenie do ruchu 🤣 chociaż maly tak daje nam w kość że mi nawet libido do głowy nie przyszło 😂
    Mam ciagle dramy przy cycu, najpierw nerw bo szybko leci, później nerw bo za wolno, psycha mi siada ale nie poddaje się, nie dokarmiam i walczę, teraz jeszcze w tej mojej chorobie to w ogóle tragizm z samopoczuciem i fizycznie i psychicznie .

U nas czapka to uspokajacz jak nakładamy jest cisza, ogólnie mały uwielbia spacery i jazdę autem więc jak tylko nakładam czapke i kombinezon od razu zasypia jak zaczarowany 🙈 wczoraj w nocy nam tak dawał że nałożyłam mu jakąś bawełniana i raz dwa się uspokoił 🤪

Natalia K, Takaja12 lubią tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:

Zależy czy chcesz coś robić czy nie. Trądzik to tylko hormony, minie i nie potrzeba ingerencji. Można oczywiście posmarować np emolientami, ale tak naprawdę nie ma takiej potrzeby 😊
    Ja myślę, że możesz posmarować czymkolwiek albo nie smarować i tak po jakimś czasie zniknie 🤭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 20:00

Sparky lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Hejka, kilka pytań mam:

Czapka go raczej irytuje, a już totalnie jak się zsunie.

Co do rutyny, jedyna jaką mamy to przy usypianiu. Przebieram, czyszczę nosek (akurat ma katar), wsadzam do rożka, gaszę światło i karmię do uśnięcia na leżąco.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Zależy czy chcesz coś robić czy nie. Trądzik to tylko hormony, minie i nie potrzeba ingerencji. Można oczywiście posmarować np emolientami, ale tak naprawdę nie ma takiej potrzeby 😊
    Ja myślę, że możesz posmarować czymkolwiek albo nie smarować i tak po jakimś czasie zniknie 🤭
    Niby człowiek wie, a i tak chciałby coś zrobić 😅

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny KP po stabilizacji laktacji - jak długo maluchy Wam się przestawiały? Od ponad tygodnia mam dramat z karmieniem, a od 2/3 dni jakieś apogeum. Młody co 40/60min drze sie głodny, mam wrażenie że ssie ale nic nie łyka bo nic tam nie ma… wisi na mnie ciągle, non stop usypia, nie słyszę łykania więc z aktywnym ssaniem to nie ma nic wspólnego. Sytuacja zamiast się polepszać to mam wrażenie że się pogarsza 🫣 staram się sobie tłumaczyć, że się wszystko stabilizuje i nie wmawiać, że mi pokarm zanika i młody się nie najada, ale już sama nie wiem… walczę ze sobą, żeby nie dawać mu MM, ale jest już coraz ciężej i dzisiaj się złamałam 😢 dałam mu butle na wieczór i pierwszy raz od jakiegoś czasu spokojnie już mi zasnął, a normalnie mamy awantury do 23 i skakanie z cycka na cycek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 21:31

age.png
‹‹ 701 702 703 704 705 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ