X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kp to ja byłam nastawiona na wieczne wiszenie na cycku. Młody je trochę po czym usypia i za chwilę jest znowu głodny. Albo wisi bo chce się poprzytulać i uspokoić a nie w głowie mu jedzenie.
    Za to na noc nie robię butelki bo on sam chce spać i je ładnie. Budzi się tylko na jedzenie, nawet oczu nie otwiera, je aktywnie i idzie spać.
    Kp nie jest łatwe, to wiele wyrzeczeń i samozaparcia. Na pewno nie jest dla każdej i to nic złego. Ja przy pierwszym synu kilkakrotnie chciałam przejść na mm. Teraz mam inne nastawienie bo wiem jak jest później i jak męczące było dla mnie karmienie mm w nocy. W sposobie karmienia najważniejsze jest żeby dziecko nie było głodne 🤭

MaggLbn lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabaJaga89 wrote:
    Dziewczyny, a co myślicie o lezaczku baby bjorn? Zastanawiam się, a w zasadzie już kupiłam, jako pomoc przy wychodzeniu że starszą do przedszkola bo będę sama rano. Tylko cały czas mam w głowie to czy to jest dobry pomysł...
    Mały będzie miał skończone 2mc, kiedy planuję zacząć używać lezaczka.
    Macie jakieś doświadczenie?
    Doświadczenia nie mam bo przy pierwszym dziecku chciałam być idealna i traktowałam bujaczki jako największe zło 😂 teraz kupiłam i mam zamiar używać sporadycznie po skończeniu przez młodego 3 miesięcy.
    Nie ma co popadać w skrajności, używany z głową nie zaszkodzi, nawet Fizjomommy korzystała u swoich dzieci 😊

BabaJaga89, MaggLbn lubią tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dziewczyny ❤️ dużo radości z macierzyństwa, żeby wszystkie problemy z brzuszkiem czy kp minęły, no i żeby nadchodzące w przyszłym roku ząbkowanie było jak najłaskawsze dla nas 🤭😁

Niaha, Natalia K, BabaJaga89, Gusta Blu, MaggLbn, juss92, MonReve96, Kofinka lubią tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabaJaga89 wrote:
    Dziewczyny, a co myślicie o lezaczku baby bjorn? Zastanawiam się, a w zasadzie już kupiłam, jako pomoc przy wychodzeniu że starszą do przedszkola bo będę sama rano. Tylko cały czas mam w głowie to czy to jest dobry pomysł...

Mam leżaczek z kinderkraft, nie raz pomógł w uspokojeniu Remka, czy też w wizycie w toalecie jak jestem sama w domu z dzieckiem. Nie używamy tego często.

BabaJaga89 lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    W ogóle to wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dziewczyny ❤️ dużo radości z macierzyństwa, żeby wszystkie problemy z brzuszkiem czy kp minęły, no i żeby nadchodzące w przyszłym roku ząbkowanie było jak najłaskawsze dla nas 🤭😁

Wszystkiego najlepszego 🥳🥳🥳

IMG-20241231-190312.jpg

Natalia K, BabaJaga89, Fania017, KarolinaAnastazja, MaggLbn, miska122, juss92, Elasure, czaranna, Jenny93, Galena lubią tę wiadomość

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku, szczególnie z naszymi pociechami❤️🩷🩵🎉🥳

MaggLbn, Niaha, juss92, Natalia K, Jenny93 lubią tę wiadomość

• KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A zmienialyscie już smoczek w butelkach? Do tej pory mamy 3 z Philips Avent natural response, ale młody coś ostatnio się denerwuje. Czekam na dostawę rozmiaru 4, chociaż niby jest od 3 miesiąca 🤔

My jesteśmy na tej samej butelce
    Na początku w szpitalu mleko leciało ciurkiem z gotowych mlek i daliśmy w soku 2ke młody się złościł i wskoczyliśmy na 3ke

Po wizycie u neurologopedy kazała wrócić z 3 na 2...pierwszy tydzień mieliśmy karmienie po 50min. Masakra była.
    Pozniej młody super sobie wyrobił ssanie i zjadał w 20min

Wczoraj rekord 9min te same pojemności mleczka 😁

Kazała nam nie zmieniać jeszcze, jesteśmy na dwójce:)

Niaha, Jenny93 lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 31 grudnia 2024, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabaJaga89 wrote:

Mamy, planuje wsadzić młodego od 3msc jakoś:)

Mamy też hustawke 4moms i młody leży i uwielbia 😁

MaggLbn lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 31 grudnia 2024, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha ale Ci Remek wyrósł 🥰

Niaha lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Wszystkiego najlepszego 🥳🥳🥳

IMG-20241231-190312.jpg

Jaki duży chłopak! 😍😍😍

Od nas też wszystkiego najlepszego! 🥳😍
    Emila śpi w najlepsze, fajerwerki nie robią na niej wrażenia.

Dziękuję za polecajki odnośnie produktów do pielęgnacji 😍

Niaha, Galena lubią tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    My jesteśmy na tej samej butelce
    Na początku w szpitalu mleko leciało ciurkiem z gotowych mlek i daliśmy w soku 2ke młody się złościł i wskoczyliśmy na 3ke

Po wizycie u neurologopedy kazała wrócić z 3 na 2...pierwszy tydzień mieliśmy karmienie po 50min. Masakra była.
    Pozniej młody super sobie wyrobił ssanie i zjadał w 20min

Wczoraj rekord 9min te same pojemności mleczka 😁

Kazała nam nie zmieniać jeszcze, jesteśmy na dwójce:)

Dałam mu 4, ale to jeszcze nie czas na to, strasznie ulewał i się denerwował. Zostajemy na razie przy 3.

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego nowego roku 🥳 my dziś fajerwerki windi uskutecznialiśmy xD

Natalia K, MaggLbn, Niaha, juss92, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 02:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🥳🥳🥳

Też mam leżaczek Kinder Kraft ale jak ostatnio wsadziliśmy tam młodego to wydawał mi sięza duży.

Niaha Remek to słodziak 😍

Niaha, juss92 lubią tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Ehhhh . Współczuję Wam dziewczyny, ostatnio pisałam , że również mamy problemy z karmieniem, że Miko się złości, że preferuje jedna pierś... Tak od wczoraj jakby problemów nie było nigdy z KP. Chyba minal ten kryzys i jest nAprawde cudownie. Pięknie je, z obu piersi.ale....
    -Kiedy budzi się na kamienie około północy zjada pięknie i zaraz zasypia, a kiedy budzi się po 3 w nocy tak do 5 nie zaśnie, koło 5 zje Znowu i wtedy zapada w najdłuższy sen, bo potrafi spać nawet do 9.30..
    - w dzień praktycznie nie śpi, jeśli zaśnie to na mnie, a każda próba odłożenia kończy się okropnym wrzaskiem,
    - w nocy łóżeczko/dostawką/kokon jest zły, najlepiej śpi kiedy leży obok mnie i trzyma rączke pomiędzy piersiami,🙈, ewentualnie uznaje kiedy ja go trzymam Za raczke, choć to nie zawsze...

A na odpowiedź o artrakcyjnosc dla dziecka
    .. hmm.. kiedy mąż mówi do niego mały bardzo uważnie mu się przygląda, robi jakieś swoje miny, kiedy mówię do niego ja... Ustawia usta jak do jedzenia i mlaska...Więc mnie kojarzy chyba jedynie z jedzeniem😂

Nasz też do tej pory spał ładnie w dostawce, teraz mu się coś odwidziało, i w ciągu dnia nie ma problemu, ale w nocy, każda próba odłożenia po uśnięciu na nas, oczy jak 5 złotych i płacz po chwili, więc w nocy śpi z nami w łóżku.. :D

Fania017 lubi tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Czy też jesteście już mało "atrakcyjne" dla swoich dzieciaczków?
    U mnie na widok męża młody rzuca uśmiechy i a guu, jak wróci z pracy to już w ogóle zapatrzony jak w obrazek a u mnie nuda. Myślałam, że to później przyjdzie. Nie dziwię się, że tak może być bo wszystko co złe to ja: przebieranie, ubieranie na spacer, obcinanie paznokci, wycieranie po kąpieli 😂 Usypianie na noc też mąż przejmuje bo na mnie młody ma alergię nawet jak biorę na ręce to mam wrażenie że mu niewygodnie. Próbuje przyspieszyć wizytę u fizjo bo dopiero mamy na 27go (rezerwowałam ją miesiące temu bo to jakiś polecany) zobaczymy co będzie...

Taaaak u nas jest identycznie 🙈 zły i dobry policjant🤣

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A zmienialyscie już smoczek w butelkach? Do tej pory mamy 3 z Philips Avent natural response, ale młody coś ostatnio się denerwuje. Czekam na dostawę rozmiaru 4, chociaż niby jest od 3 miesiąca 🤔

My cały czas na 2 jesteśmy. Nawet jak się pomyl3 to czasami 1 wjeżdża 🙈

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Niaha też myślałam o przejściu na mieszane karmienie, ale przy intensywności jego problemów z brzuchem okropnie się boje, do tego jak był czas kiedy dostawał więcej butli to potem z piersi gorzej jadł :( więc chyba u nas albo jedno albo drugie.

W ogóle uważam, że za mało się mówi o tym jak karmienie piersią jest trudne… wszędzie tylko gloryfikacja, ochy, achy i nacisk żeby karmić, a zapomina się o tym jak dużo problemów może po drodze wyniknąć i jak obciążające psychicznie to dla matki się potrafi stać. Jakby ktoś mi to wszystko powiedział przed porodem może byłabym trochę bardziej przygotowana psychicznie na te trudnosci…

Dokładnie. To jak z CC. Byłam nastawiona na sn, nie udało się i dla mnie to mega obciążenie psychiczne. Później problem z laktacją. Udało się ją rozbujać to z kolei problem z wnm i znowu kolejne obciążenie którego nie potrafię dźwignąć bo brakuje mi tej bliskości kp 😭

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Ja teraz mam karmienie mieszane, kp, mm i odciągnięte. Myślę, że niedługo przejdę na mieszane ale już tylko kpi i mm. Wisi mi długo na cycku, nie wiem ile zje a dokarmić i tak trzeba. Zaoszczędzę trochę czasu i będę mogła coś zrobić, bo teraz też u mnie wszystko kręci się wokół karmienia. Z tym że ja odciągam dużo mniej niż wy, szkoda że nie wystarczy tylko kpi, ale robię co mogę. Chciałabym żeby chociaż trochę tego mojego mleka dostawał do 3 msc, później już przejdę na mm, bo już raczej się nie rozkręci ta laktacja 😅

Żeby rozkręcić laktację na kpi trzeba odciągać przynajmniej 9 razy po 15-20 minut a najlepiej 10-12 razy. Uwierz że to też nie jest prosta sprawa ogarnąć to czasowo i logistycznie 🙈

MaggLbn, Natalia K lubią tę wiadomość

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Was i Waszych najbliższych 🤗🩷🥂

Jak maluchy zniosły sylwestra? U nas był hardkor 🥴 Laura wczoraj przez cały dzień nie chciała spać, zaliczała tylko turbo drzemki, no i niestety wieczorem/w nocy było tak samo - oczy jak 5 zł, ciągle chciała być przy cycku i mega ulewała, bo za dużo mleka. U taty źle, u mnie źle. W końcu padła jakoś po 3 i do tej pory śpi na mnie z przerwą na jedzonko. Na dodatek starszak bał się jak strzelali i nie mógł spać, na północ przyszedł do nas i oglądaliśmy razem fajerwerki. Uznał, że jednak są fajne😅 Ale później też oczywiście nie mógł zasnąć długo. Nawet nie było jak pooglądać sylwestra z Polsatem ani odpalić bezalkoholowego szampana o północy. Ogólnie czuję się jak na kacu.

Co do babybjorna, od kilku dni wkładam do niego Laurę na czas mojego prysznica, max 15 minut. Podobnie jak Miśka, przy pierwszym byłam największym przeciwnikiem bujaczków 😆 A teraz jednak wolę sobie ułatwić życie jeśli się da, a akurat babybjorn jest najmniejszym "złem" z tego wszystkiego, więc korzystam z rozsądkiem bez wyrzutów sumienia.

Niaha lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Sylwester spokojnie bardzo, Emi o 23:30 zjadła i spała do 5:30. Szybkie przebieranie, jedzonko i spała do 8:30. W ogóle od kilku dni codziennie budzi się ok 8:00 pręży i popłakuje do czasu aż zrobi kupe 😖

Z karmieniem nie mamy większego problemu, chociaż czasem mała jest niezdecydowana i na raz chce jeść i nie jeść 🤡 Odrywa się od piersi a zaraz znowu dostawia. Daje jej tyle czasu ile potrzebuje, więc czasem i 30 minut siedzimy. Odciągam też mleko i raz/ dwa razy dziennie mąż albo ja podajemy z butelki, żeby się nie odzwyczaiła. Dokupiłam dedykowany stanik do laktatora z Momcozy i jest rewelacyjny, trzyma porządnie, można się z nim schylać i nic się złego nie dzieje 🙂Jakby któraś z Was się zastanawiała nad zakupem to bardzo polecam.

Podziwiam mamy KPI! Ta cała logistyka jest trudna, czasochłonna. Zgranie tego wszystkiego z domowymi obowiązkami jest bardzo ciężkie. Po porodzie byłam prawie 100% kpi i karmienie co 3 h, przygotowywanie laktatorów i samo odciąganie zajmowało mnóstwo czasu. Właściwie to żyłam od karmienia do karmienia, jedno skończone i już przygotowanie pod kolejne. Gdyby nie mąż to pewnie nie dałabym rady.

A co do bujaczka babynjorn to wydaje mi się, że Emi jest za mała jeszcze. Planuje ok 3 miesiąca wprowadzić, tak jak KarolinaAnastazja, chyba, że życie mnie zmusi wcześniej 🙃

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 703 704 705 706 707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ