X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Z tego co mi mówili to jeśli język dotyka podniebienia to jest ok.
    Mieliśmy zalecone ćwiczenia na otwarta buzię od doradcy laktacyjnego

Czystym umytym palcem 3-4 × przesuwamy po dolnych dziąsłach z prawej do lewej. Potem delikatnie unosimy język od dołu raz z jednej raz z drugiej strony w buzi. Następnie palec na język i jak zacznie ssać trochę dociskamy język do dołu.
    U nas takie ćwiczenia regularnie i prawie juz mamy zamknięta buzię 😊

Ale to tylko przy spaniu powinien być przy podniebieniu?

Ja mu próbuje zaglądać i przeważnie ma, ale jak sprawdzam kilka razy z rzędu to chyba wypada z głębokiego snu i ma na dole przez dłuższy czas.

Ale przez usta nie oddycha, dlatego wydawało mi się, że to nie problem. To też nie jest stałe - mam wrażenie, że najczęściej jak śpi na mnie albo w chuście czyli na brzuchu. Teraz śpi np śpi ładnie na boczku i ustka zamknięte.

To może spróbuję z nim tak ćwiczyć - może przy pielęgnacji porannej dziąseł :D

A ten język też podnosimy 3-4 razy? I to dociskanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 09:08

age.png
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwszy od jakiegoś czasu wieczór bez kolki, ale za to z innymi atrakcjami - po ostatnim karmieniu odłożyłam Małą do łóżeczla, a ona po chwili zaczęła wydawać jakieś bulgoczące dźwięki. Potem jakby nie mogła odkrztusić, więc oklepałam ją, ale ten oddech w dalszym ciągu był jakby mokry. Już myślałam, że się uspokoiło, ale znów zaczęła się krztusić. Dwa razy powrarzały się nam takie akcje. W końcu ją położyliśmy, ale zrywałam się przy każdym dźwięku.
    Strasznie nas to przestraszyło. Nie sądzę, żebym dobrze opisała dźwięki i całą sytuację, ale
    Może ktoś wie co to mogło być?

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    U nas pierwszy od jakiegoś czasu wieczór bez kolki, ale za to z innymi atrakcjami - po ostatnim karmieniu odłożyłam Małą do łóżeczla, a ona po chwili zaczęła wydawać jakieś bulgoczące dźwięki. Potem jakby nie mogła odkrztusić, więc oklepałam ją, ale ten oddech w dalszym ciągu był jakby mokry. Już myślałam, że się uspokoiło, ale znów zaczęła się krztusić. Dwa razy powrarzały się nam takie akcje. W końcu ją położyliśmy, ale zrywałam się przy każdym dźwięku.
    Strasznie nas to przestraszyło. Nie sądzę, żebym dobrze opisała dźwięki i całą sytuację, ale

A nie produkuje więcej sliny?? Slinuanki chyba weszły w produkcję i może musi nauczyć ogarniać ślinę i ją połykać🤔

MaggLbn lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    No właśnie też czytałam i może to być wszystko albo nic 🙈 już człowiek głupieje. A jaką macie czerwoną lampkę?

My mamy misia co zmienia kolory 😁

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Powiedzcie mi proszę czy takie usta są ok?

Mały tak czasami śpi, nie tak, że cały czas tak śpi, raczej w ciągu dnia ma zamknięte. Oddycha raczej przez nos z tego czuję.

Kataru nie ma.

IMG-8610.jpg

Jak dla mnie jest oki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 09:45

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja Wasze dzieci problem z wypróżnianiem?
    W sensie takim, że się blokują, boją to zrobić? Jakoś się ro pięknie nazywa ale nie wiem 😅 lekarka nam mówiła, że może takie coś wystąpić, że spina miesnie brzucha i odbytu i niby tu chce a tu die spina i nie idzie...no i to nas chyba trafiło 😏

Pomagam tylko doraźnie ale czuje się ujowa matką, że on cierpi i płacze a ja nic nie mogę 😶‍🌫️

Po wlewach raz zrobiliśmy ulga natychmiastowa, kupa normalnej konsystencji więc nie są to typowe problemy zatwardzenia czy coś. Ni chyba, że ten wlew rozbija?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Jak dla mnie jest oki:)

O otwarcie mi chodzi w sensie :)

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit jak tam Wasze 🐵?
    Macie różnice jak było przed ciążą a jak macie teraz?

U mnie bezboleśnie i dużo mniej ilościowo

I cykl chyba się skrócił🤔

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Maja Wasze dzieci problem z wypróżnianiem?
    W sensie takim, że się blokują, boją to zrobić? Jakoś się ro pięknie nazywa ale nie wiem 😅 lekarka nam mówiła, że może takie coś wystąpić, że spina miesnie brzucha i odbytu i niby tu chce a tu die spina i nie idzie...no i to nas chyba trafiło 😏

Pomagam tylko doraźnie ale czuje się ujowa matką, że on cierpi i płacze a ja nic nie mogę 😶‍🌫️

Po wlewach raz zrobiliśmy ulga natychmiastowa, kupa normalnej konsystencji więc nie są to typowe problemy zatwardzenia czy coś. Ni chyba, że ten wlew rozbija?

Nie wiem czy o to chodzi napewno, ale brzmi to jak dyschezja niemowlęca i też nam czasami się zdarza. Wynika z niedojrzałości organizmu i powinno minąć do szóstego miesiąca. Jak młody się spina, stęka, płacze i robi czerwony jak burak to zazwyczaj kończy się wystrzałową wielką 💩 😆

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Edit jak tam Wasze 🐵?
    Macie różnice jak było przed ciążą a jak macie teraz?

U mnie bezboleśnie i dużo mniej ilościowo

I cykl chyba się skrócił🤔

Ja jeszcze nie miałam ;o

Ale ja kp więc pewnie dlatego.
    Dopier w poniedziałek za tydzień mam kontrolę u ginekologa to zobaczymy co i jak ;)

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    A nie produkuje więcej sliny?? Slinuanki chyba weszły w produkcję i może musi nauczyć ogarniać ślinę i ją połykać🤔

Też myślę, że to może być ślina

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png

Wysłany: 13 stycznia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Nie wiem czy o to chodzi napewno, ale brzmi to jak dyschezja niemowlęca i też nam czasami się zdarza. Wynika z niedojrzałości organizmu i powinno minąć do szóstego miesiąca. Jak młody się spina, stęka, płacze i robi czerwony jak burak to zazwyczaj kończy się wystrzałową wielką 💩 😆

U nas niestety kupką się nie kończy ☹️

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:

Całkiem możliwe. My nosimy dużo na leniwca i wtedy synek sobie pluje ślinką 😁

Niaha lubi tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie dostałam jeszcze 🐒

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ale to tylko przy spaniu powinien być przy podniebieniu?

Ja mu próbuje zaglądać i przeważnie ma, ale jak sprawdzam kilka razy z rzędu to chyba wypada z głębokiego snu i ma na dole przez dłuższy czas.

Ale przez usta nie oddycha, dlatego wydawało mi się, że to nie problem. To też nie jest stałe - mam wrażenie, że najczęściej jak śpi na mnie albo w chuście czyli na brzuchu. Teraz śpi np śpi ładnie na boczku i ustka zamknięte.

To może spróbuję z nim tak ćwiczyć - może przy pielęgnacji porannej dziąseł :D

A ten język też podnosimy 3-4 razy? I to dociskanie?

3-4 razy podnosimy język z każdej strony. To mają być delikatne ruchy. Przy dociskniu języka to powinno być troszkę mocniejsze zeby dziecko czulo opor ale nie może przy tym płakać czy się denerwować. Taki zestaw ćwiczeń najlepiej kilka razy dziennie, np przed karmieniem, bo będzie wzmagał odruch ssania. Głównie język się sprawdza przy spaniu, bo jak jest dziecko aktywne to może sobie coś próbować mowic uśmiechać się itp. A jak ma na dole język jak spi to spróbuj lekko docisnąć dolna szczękę i przytrzymać, język powinien wtedy się przykleić do podniebienia

22.02.2024 transfer

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    3-4 razy podnosimy język z każdej strony. To mają być delikatne ruchy. Przy dociskniu języka to powinno być troszkę mocniejsze zeby dziecko czulo opor ale nie może przy tym płakać czy się denerwować. Taki zestaw ćwiczeń najlepiej kilka razy dziennie, np przed karmieniem, bo będzie wzmagał odruch ssania. Głównie język się sprawdza przy spaniu, bo jak jest dziecko aktywne to może sobie coś próbować mowic uśmiechać się itp. A jak ma na dole język jak spi to spróbuj lekko docisnąć dolna szczękę i przytrzymać, język powinien wtedy się przykleić do podniebienia

Ok. Będziemy próbować, bo w ciągu dnia mi nie sprawdzam, bo w ciągu dnia może mieć właśnie czasami otwartą jak coś tam gada czy coś.

Ten sen mnie tylko zastanawia bo się naczytałam różnych rzeczy. No ale tak jak mówię, raz sprawdzam jest u góry, mija 5 minut i już na dole :o w trakcie spania oczywiscie

Edit: właśnie próbowałam to o ile jazda po dziąsłach przeszła, to jakoś mu nie potrafię podnieść tego języka :o nie wiem w którym miejscu. Tam jest i tak tak mało miejsca, że ciężko manewrować.
    No i mały zaczyna płakać przy języku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 11:44

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ok. Będziemy próbować, bo w ciągu dnia mi nie sprawdzam, bo w ciągu dnia może mieć właśnie czasami otwartą jak coś tam gada czy coś.

Ten sen mnie tylko zastanawia bo się naczytałam różnych rzeczy. No ale tak jak mówię, raz sprawdzam jest u góry, mija 5 minut i już na dole :o w trakcie spania oczywiscie

Edit: właśnie próbowałam to o ile jazda po dziąsłach przeszła, to jakoś mu nie potrafię podnieść tego języka :o nie wiem w którym miejscu. Tam jest i tak tak mało miejsca, że ciężko manewrować.
    No i mały zaczyna płakać przy języku.
    Musisz wsunąć palec pod język z boku (raz z prawej raz z lewej), raz z jednej raz z drugiej strony zeby sie boki języka lekko podniosły. Nie jakos gleboko. Jak to nie przechodzi to przyjeździe po dziąsłach przytrzymaj palec 2-3 sekundy po prawej i 2-3 sekundy po lewej stronie w buzi malucha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 12:25

22.02.2024 transfer

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:

U nas to więcej ślinki, krztusi się troszkę albo pokasłuje. Prosiłam dzisiaj pediatrę, żeby osłuchała małą bo myślałam, że może to początek choroby ale wszystko w porządku.

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wysypało mi młodego. Najpierw na jednej skroni, potem na drugiej i za uchem. Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Zastanawiam się co to może być. Ostatnio przed wyjściem z domu użyłam perfum, zapomniałam o tym i go tuliłam. Może to być alergia na perfumy? W diecie nic nie zmieniłam, nie jadłam nic nowego więc marne szanse, że alergia pokarmowa. Płyn do płukania moich ubrań też jest ciągle ten sam…
    Czerwony policzek to od opierania się o moją rękę 😅 same krostki mu wysypało

53fe85783bc9c.jpghttps://zapodaj.net/plik-Vgh4f2J4K1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 13:28

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj chyba szczyt skoku, od rana jak wstał po karmieniu płacz, drzemki na 15 minut i znowu płacz, cycka memła i cały czas ryk. Od dwóch godzin próbujemy wyjść na spacer no ale nie idzie :( mam nadzieję, że szybko się skończy bo strasznie szkoda mi dziecka :(

age.png
‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ