X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 04:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Dziewczyny a ja z pytaniem ile trwa Wasze ostatnie okno aktywności przed nocnym snem? 🤔

1.5h, to czas na kąpiel, karmienie i wyciszenie.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 0,5 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Mamy tak samo. Do 16:00/17:00 jest idealnie, a po tej godzinie dramat. Najgorszej jest z karmieniem, minuta na cycku i ryk. Próbowałam różnych pozycji, nic to nie daje. Wczoraj się poddałam i dałam mu butelkę mm twierdząc, że moje zdrowie psychiczne też jest ważne. Bo ile można... A dziecko przecież musi zjeść. Zasnął standardowo między 20/21 i jest ok. Aktualnie mamy drugie karmienie. Trwa to już 2 dni...

Myślisz, że u mnie może to być skok? Czy sobie wmawiam i poprostu jest marudny?

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Dziewczyny a ja z pytaniem ile trwa Wasze ostatnie okno aktywności przed nocnym snem? 🤔

Tak 1,5h-2h max, wrzucamy wtedy na luz wspólnie z Olafkiem. Bujamy się w rytm spokojnej muzyki, przytulasy, rozmowy, teatrzyk cieni na suficie (to tak na zmęczenie bo przy tej ekscytacji dużo gada i macha kończynami często jeszcze po tym zgłodnieje 😂). Czasem zaraz po kąpieli nam padnie i już nie ma żadnych okien tylko pampers butla i śpi dalej.

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Myślisz, że u mnie może to być skok? Czy sobie wmawiam i poprostu jest marudny?

Okresowo może być to skok u Was. Oby szybko minęło 🍀

age.png
  • Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane Mamcie 💚
    Panienkę te Wasze maluszki! 🤩🥰
    Pięknie głowy dźwigają! Mój jest mega leniwy jeżeli chodzi o dźwiganie głowy na brzuszku ale ćwiczymy 👌🏼

Macie coś do polecenia na zmęczenie i brak energii życiowej ? Nic mi się nie chce, nie mam w ogóle powera - najchętniej to poszłabym do łóżka na cały dzień 😒 a praca zdalna i dom czekają na ogarnięcie. Moja waga dramat zatrzymała się i od miesiąca stoi w miejscu ale sądzę że to moja wina bo słodkie mogę jeść garściami czego wcześniej nie jadłam brakuje mi 5 kg do wagi sprzed ciąży 😤

U nas po kontroli na onkologii jest ok, znów pójdziemy na oddział w przyszłym tygodniu + bioderka, szczepienie za tydzień jak znów nie będziemy mieć kataru 😪

Na razie odpukać zwalczyliśmy katar została sapka
    Ściskamy mocno!

Niaha, Jenny93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch ma skończone 7 tygodni i żadnego wieczornego rytmu jeszcze nie ma . Kolki nie pozwalają na jakieś swobodne mycie itp . Nie pamiętam kiedy był kąpany ale liczę że już niedługo uda nam się opanować sytuację.
    Moja waga też stoi jak zaczarowana - już myślałam że się zepsuła, ale gdzie tam- mężowi pokazuje że schudł, a ja jaką wielką byłam, taka jestem ;)
    Nie mam jeszcze żadnych zabawek bo wszystko wywiezione, a nie ma kiedy przywieźć - pozostaje bycie kreatywną i korzystanie z tego czym bawi się starszak - na razie mi się to udaje . Mam nadzieję że niedługo już będziemy mieć karuzelę i matę - bo tego zaczyna mi najbardziej brakować .
    Psychicznie -muszę przyznać że na początku było lepiej, jakiś dół mnie złapał w zeszłym tygodniu , ale wystarczy się jest spokojniejszy dzień i noc i baterie od razu naładowane :) z utęsknieniem czekam na wiosnę .
    Bibi jak Ty znajdujesz czas na pracę zdalną to ja nie wiem.
    Mój dzień jest bardzo krótki bo po 15 już idę po starszaka do przedszkola a potem działam z dwójką . Starszak ma już dosyć tych kolek bo stresuje go płacz… ale jest ogólnie mega dzielny i jestem Z niego dumna. Musimy to przetrwać.
    Tak to u mnie właśnie teraz jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 14:33

• Niaha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi również podziwiam z tą pracą zdalną. Od tygodnie nie mogę znaleźć czasu na zrobienie fotoksiążki 😅

Bibi24 lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecę Wam tę apke baby daybook. Bardzo się przydaje do rozplanowania codziennych aktywności Remka.

Taki przykład z jego aktywności:
    Sen
    Screenshot-2025-01-12-15-04-17-390-com-drillyapps-babydaybook.jpg

Screenshot-2025-01-12-15-10-00-057-com-drillyapps-babydaybook.jpg

Mniej więcej mogę zaplanować uwzględniając kiedy ostatnio spał, czy też jadł. Myślę, że warto wypróbować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 15:10

Kofinka lubi tę wiadomość

age.png
  • Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    Mój maluch ma skończone 7 tygodni i żadnego wieczornego rytmu jeszcze nie ma . Kolki nie pozwalają na jakieś swobodne mycie itp . Nie pamiętam kiedy był kąpany ale liczę że już niedługo uda nam się opanować sytuację.
    Moja waga też stoi jak zaczarowana - już myślałam że się zepsuła, ale gdzie tam- mężowi pokazuje że schudł, a ja jaką wielką byłam, taka jestem ;)
    Nie mam jeszcze żadnych zabawek bo wszystko wywiezione, a nie ma kiedy przywieźć - pozostaje bycie kreatywną i korzystanie z tego czym bawi się starszak - na razie mi się to udaje . Mam nadzieję że niedługo już będziemy mieć karuzelę i matę - bo tego zaczyna mi najbardziej brakować .
    Psychicznie -muszę przyznać że na początku było lepiej, jakiś dół mnie złapał w zeszłym tygodniu , ale wystarczy się jest spokojniejszy dzień i noc i baterie od razu naładowane :) z utęsknieniem czekam na wiosnę .
    Bibi jak Ty znajdujesz czas na pracę zdalną to ja nie wiem.
    Mój dzień jest bardzo krótki bo po 15 już idę po starszaka do przedszkola a potem działam z dwójką . Starszak ma już dosyć tych kolek bo stresuje go płacz… ale jest ogólnie mega dzielny i jestem Z niego dumna. Musimy to przetrwać.
    Tak to u mnie właśnie teraz jest :)
    U nas dopiero pierwsze dziecko więc dlatego mam jeszcze trochę czasu na prace zdalną ale nie zawsze wygląda to tak pięknie czasami nocki mnie ratują z pracą a rano chodzę jak zombie 🧟‍♀️

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie naruszenia dzieciaków po tej 17:00:
    https://www.whattoexpect.com/first-year/newborns/baby-witching-hour

Nawet nie wiedziałam, że jest to normalne i ma swoją nazwę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 17:41

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u Waszych maluchów zdarzają się zielone kupy? Już drugi raz taką mamy. Konsystencja taka jak zwykle - jajecznicy, tyle że zielonej 🙈

• Waflut Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Dziewczyny czy u Waszych maluchów zdarzają się zielone kupy? Już drugi raz taką mamy. Konsystencja taka jak zwykle - jajecznicy, tyle że zielonej 🙈

Tak, zdarzają 😂 wujek Google mówi, że to normalne i nie ma się czym martwić.

Co do okna aktywności u nas to jest totalna loteria… młody robi co chce 😅 czasem wstanie o 17 i o 20 już śpi jak suseł, a bywają takie dni, że nie śpi od 16 i od 20 do 24 urządza awantury i spać za Chiny nie chce - na szczęście tych dni jest już bardzo mało, apogeum było między 4 a 7 tygodniem. Teraz wprowadzamy już rutynę - 19:00 kąpiel, karmienie przy czerwonej lampce, potem rożek, szumiś i się bujamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 20:26

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też czytałam i może to być wszystko albo nic 🙈 już człowiek głupieje. A jaką macie czerwoną lampkę?

• Waflut Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    No właśnie też czytałam i może to być wszystko albo nic 🙈 już człowiek głupieje. A jaką macie czerwoną lampkę?

Mam jakąś z temu, ale ogólnie jej nie polecam zbytnio. Zależało mi na tym, żeby była dotykowa od góry i niby działa, ale jak się chce ją przesunąć i dotknie się po bokach to zmienia kolory i trzeba potem przeklikiwac spowrotem na odpowiedni 🥲

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi24 wrote:
    Cześć Kochane Mamcie 💚
    Panienkę te Wasze maluszki! 🤩🥰
    Pięknie głowy dźwigają! Mój jest mega leniwy jeżeli chodzi o dźwiganie głowy na brzuszku ale ćwiczymy 👌🏼

Macie coś do polecenia na zmęczenie i brak energii życiowej ? Nic mi się nie chce, nie mam w ogóle powera - najchętniej to poszłabym do łóżka na cały dzień 😒 a praca zdalna i dom czekają na ogarnięcie. Moja waga dramat zatrzymała się i od miesiąca stoi w miejscu ale sądzę że to moja wina bo słodkie mogę jeść garściami czego wcześniej nie jadłam brakuje mi 5 kg do wagi sprzed ciąży 😤

U nas po kontroli na onkologii jest ok, znów pójdziemy na oddział w przyszłym tygodniu + bioderka, szczepienie za tydzień jak znów nie będziemy mieć kataru 😪

Na razie odpukać zwalczyliśmy katar została sapka
    Ściskamy mocno!

Na FB ktoś ostatnio polecał kropelki aura care energia.
    Nie wiem czy to rzeczywiście działa, u mnie się powoli normuje i mam więcej energii ale to za sprawą wysypania się bo młody coraz dłużej śpi.

Bibi24 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Mam jakąś z temu, ale ogólnie jej nie polecam zbytnio. Zależało mi na tym, żeby była dotykowa od góry i niby działa, ale jak się chce ją przesunąć i dotknie się po bokach to zmienia kolory i trzeba potem przeklikiwac spowrotem na odpowiedni 🥲

My mieliśmy takiego misia z czerwonym światłem, ale strasznie szybko się rozładowywał, a mamy w sypialni całą noc zapaloną lampkę. Teraz akurat mamy zwykłą i przykrywam ją pieluszką żeby było zaciemnione, ale szukam właśnie czegoś czerwonego na podmiankę

• Elasure Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    My mieliśmy takiego misia z czerwonym światłem, ale strasznie szybko się rozładowywał, a mamy w sypialni całą noc zapaloną lampkę. Teraz akurat mamy zwykłą i przykrywam ją pieluszką żeby było zaciemnione, ale szukam właśnie czegoś czerwonego na podmiankę

My też nakrywamy zwykłą lampkę miałam taką pieluszkę w musztardowo żółtym kolorze i daje ładną poświatę. Ogólnie karmimy w nocy po ciemku i przewijamy. Jedyne przełamanie światła to z nawilżacza powietrza. Na początku używaliśmy zwykłej lampki solnej takiej małej kostki z action.

Jenny93 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Fania017 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

U mnie od prawie 6 lat wtykowa lampka, może u Was się sprawdzi.

Screenshot-20250112-215850-2.png

Niaha lubi tę wiadomość

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi proszę czy takie usta są ok?

Mały tak czasami śpi, nie tak, że cały czas tak śpi, raczej w ciągu dnia ma zamknięte. Oddycha raczej przez nos z tego czuję.

Kataru nie ma.

IMG-8610.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 23:04

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 03:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Powiedzcie mi proszę czy takie usta są ok?

Mały tak czasami śpi, nie tak, że cały czas tak śpi, raczej w ciągu dnia ma zamknięte. Oddycha raczej przez nos z tego czuję.

Kataru nie ma.

IMG-8610.jpg

Z tego co mi mówili to jeśli język dotyka podniebienia to jest ok.
    Mieliśmy zalecone ćwiczenia na otwarta buzię od doradcy laktacyjnego

Czystym umytym palcem 3-4 × przesuwamy po dolnych dziąsłach z prawej do lewej. Potem delikatnie unosimy język od dołu raz z jednej raz z drugiej strony w buzi. Następnie palec na język i jak zacznie ssać trochę dociskamy język do dołu.
    U nas takie ćwiczenia regularnie i prawie juz mamy zamknięta buzię 😊

22.02.2024 transfer

age.png
‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ