LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Liliowa wrote:Pomidor ma indeks glikemiczny 15 więc nie podnosi za bardzo poziomu cukru, papryka 32 ale to i tak nic w porównaniu z innymi produktami. Liczy się też obróbka gotowane mają więcej. Mi diabetolog polecała salatki z warzyw z dodatkiem łyżki oleju i mówiła że wrecz one obniżają cukier.
Na obiad polecała kasze gryczana,pieczony filet z kurczaka
Z tego co pamiętam to jadłam często jogurt naturalny z jabłkiem i kawałkiem banana i dwoma łyżkami płatków owsianych na deser lub drugi śniadanie
Niestety w cukrzycy ciążowej każdej kobiecie co innego służy, a co innego cukier podnosi. Trzeba próbować na sobie. Mi właśnie pomidor i papryka podnosiły cukier i na grupie o cc często to samo dziewczyny pisały. Na pierwsze śniadanie nie mogłam nabiału. A jabłko i banan również często podnoszą cukier i tak byli w moim przypadku. A w Twoim śniadaniu brakuje tłuszczy, więc dziwne że miałaś dobry cukier po tym, lub wybijało Ci wcześniej i nke wyłapałaś tego 😉 ale absolutnie nie chcę pouczać ani nic takiego. Po prostu w pierwszej ciąży miałam cukrzycę od początku i byłam do samego końca na diecie, więc no wiem jaka to jest ciężka dieta i wcale to nie taka sama dieta jak na IO czy zwykłej cukrzycy. -
Gusta Blu wrote:Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
Trochę się uspokoiłam -
Lisek_ wrote:Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️Lisek_ lubi tę wiadomość
-
Sisska wrote:Sensor ponoć często przekłamuje, nie można spać na ręce, na której go masz.
Co do pieczywa i ogólnie produktów w cukrzycy ciążowej trzeba bardzo, ale to bardzo zwracać uwagę na składy. Czasem jest napisane, że jest coś bez cukru ale zamiast cukru jest słodzone słodem jęczmiennym itp. W Biedronce jest chyba chleb taki pakowany, z dobrym składem. Tak samo warzywa, pomidor i papryka bardzo często podnoszą cukier. Dieta cukrzycy ciążowej to jest chyba najbardziej skomplikowaną i ciężką dieta 🙈
Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89. -
zulka wrote:Dziewczyny w którym tyg będziecie robić Nifty?
Co do prenatalnych to jutro pewnie dostanę skierowanie i muszę pomyśleć nad terminem. Pewnie to będzie koło 20.04 albo wcześniej tak żeby ze spokojem pojechać na wakacje o ile lekarz mi zezwoli
Jak najszybciej, u mnie to będzie 10t 2dzulka lubi tę wiadomość
-
kopytko wrote:hejo♥️ dwa dni temu pisałam, że dziwi mnie brak objawów i że chciałabym jakieś poczuć-cofam to.
właśnie okupuję toaletę, siedzę na ziemi przy kibelku i czekam na cud. nie wymiotuję, ale jest o krok od dwóch dni. dziś musiałam wyjść aż ze sklepu, wczoraj w kościele odpalili metr ode mnie kadzidło, trzy razy powstrzymywałam się żeby stamtąd nie uciec, ale jakoś dałam radę. 🤢🤢
chyba wolałabym po prostu zwrócić towar niż czuć te cholerne mdłości.
Mega współczuję 😔
Ja ostatnio okupowalam kibelek po tym, jak chciałam coś wyjąć z lodówki 🤯kopytko lubi tę wiadomość
-
Gusta Blu wrote:Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
Trochę się uspokoiłam
Gratulacje ❤️ -
Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Niaha wrote:Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89.
O jestem w szoku, ze taki niski bo Passata to przetworzone już pomidory, plus sama zupa z makaronem to średnio zbilansowany posiłek, Ale w sumie cukier mógł tez wybić wcześniej i szybko opaść dlatego po godzinie taki. U mnie każdy pomidor cukier podnosił, nawet ten zwykły.
Liliowa wrote:Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad
Ja napisałam, że głównie pomidor i papryka podnoszą, ponieważ na grupie z cukrzycą ciążowa wiele kobiet właśnie miało problem z tymi dwoma warzywami i ja miałam tak samo, oraz napisałam, że trzeba na sobie sprawdzać co i jak i brać pod uwagę to, że właśnie nawet warzywo może ten cukier podnieść, a nie że po prostu warzywa podnoszą cukier..
A nawet warzywo z niskim ig. To co służy jednej kobiecie nie znaczy, że drugiej też będzie służyć.
To tak samo jak można mąki pełnoziarniste typ od 1850 w gorę, a mi taka pszenna pełnoziarnista podnosiła cukier. -
Liliowa wrote:Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad
Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.
Cukrzyca i wyniki po posiłkach to sprawa naprawdę bardzo indywidualna.
Ale zawsze mnie bawiło kiedy dziewczyny na grupach pisały że jadły McDonalda i wynik po godzinie był super.
A co się działo przez godzinę? Cukier szybował w górę po czym spadał gwałtownie ale tego nie widać jeśli się nie mierzy kilka razy przez godzinę lub nie nosi Sensora.
Dlatego ważne aby jeść zbilansowane posiłki i obserwować co MI służy, a nie komuś ☺️
A co do chleba , to u mnie sprawdzał się tylko jaglany. Okropnie się kruszył ale był smaczny ☺️☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 18:15
Sisska lubi tę wiadomość
-
Paima wrote:Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.
Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅MaggLbn lubi tę wiadomość
-
Sisska wrote:Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅
Moja rzodkiewek nie tyka 😂
W ciąży tyle zjadłam, że nie zje pewne do osiemnastki 😂MaggLbn lubi tę wiadomość
-
Hejka. Trochę mnie nie było. Nie ukrywam, że dolegliwości ciążowe dają o sobie znać i pomimo leków na mdłości ledwo żyje. 🙈 Z zaplanowanych wizyt to jutro jadę zobaczyć mojego kropka. W przyszłym tygodniu badania, 24.04. badania prenatalne. 🍀
Gratulacje dziewczyny wizyt 🍀Paima, Niaha, juss92 lubią tę wiadomość
-
Lisek_ wrote:Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️
Gratulacje 🥰Lisek_ lubi tę wiadomość
-
bambari wrote:U mnie z objawów pojawiły się mdłości i wymioty. W święta mieliśmy jechać do rodziny i nocować, a jeszcze nie chcemy informować o ciąży. Chyba czeka nas ściemnianie o zatruciu, o ile ktokolwiek uwierzy 😆
Hmmm ciekawe czy uwierzą 😄 -
Sisska wrote:Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅
A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔 -
Niaha wrote:A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔
Naprawdę? 🙈
Zawsze się mówiło przy cukrzycy, że wskazane są ogórki kiszone, cytryna lub dużo ruchu przy 'ryzykownych" posiłkach.
Może coś być z tą solą ale jeszcze o tym nie słyszałam.
Widzę, że co chwila 1500 aktualizacji i jak za tym nadążyć. 😅 Ehhhmiska122 lubi tę wiadomość