X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • kopytko Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super, że wasza wizyty przebiegły pomyślnie🫶🏼 cieszę się z wami!

Gusta Blu, Lisek_ lubią tę wiadomość

👩🏻27
    👧🏻❤️6
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:
    Pomidor ma indeks glikemiczny 15 więc nie podnosi za bardzo poziomu cukru, papryka 32 ale to i tak nic w porównaniu z innymi produktami. Liczy się też obróbka gotowane mają więcej. Mi diabetolog polecała salatki z warzyw z dodatkiem łyżki oleju i mówiła że wrecz one obniżają cukier.
    Na obiad polecała kasze gryczana,pieczony filet z kurczaka
    Z tego co pamiętam to jadłam często jogurt naturalny z jabłkiem i kawałkiem banana i dwoma łyżkami płatków owsianych na deser lub drugi śniadanie

Niestety w cukrzycy ciążowej każdej kobiecie co innego służy, a co innego cukier podnosi. Trzeba próbować na sobie. Mi właśnie pomidor i papryka podnosiły cukier i na grupie o cc często to samo dziewczyny pisały. Na pierwsze śniadanie nie mogłam nabiału. A jabłko i banan również często podnoszą cukier i tak byli w moim przypadku. A w Twoim śniadaniu brakuje tłuszczy, więc dziwne że miałaś dobry cukier po tym, lub wybijało Ci wcześniej i nke wyłapałaś tego 😉 ale absolutnie nie chcę pouczać ani nic takiego. Po prostu w pierwszej ciąży miałam cukrzycę od początku i byłam do samego końca na diecie, więc no wiem jaka to jest ciężka dieta i wcale to nie taka sama dieta jak na IO czy zwykłej cukrzycy.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
    Trochę się uspokoiłam
    Super ze wszystko dobrze 😘

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek_ wrote:
    Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
    Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
    Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
    Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️
    Bardzo się cieszę 🥰

Lisek_ lubi tę wiadomość

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • bambari Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
    Trochę się uspokoiłam
    Oooo mamy ten sam dzień ciąży, też mam wizytę 8.04 😁

II 16.03.2024

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Sensor ponoć często przekłamuje, nie można spać na ręce, na której go masz.

Co do pieczywa i ogólnie produktów w cukrzycy ciążowej trzeba bardzo, ale to bardzo zwracać uwagę na składy. Czasem jest napisane, że jest coś bez cukru ale zamiast cukru jest słodzone słodem jęczmiennym itp. W Biedronce jest chyba chleb taki pakowany, z dobrym składem. Tak samo warzywa, pomidor i papryka bardzo często podnoszą cukier. Dieta cukrzycy ciążowej to jest chyba najbardziej skomplikowaną i ciężką dieta 🙈

Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
    Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89.

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Dziewczyny w którym tyg będziecie robić Nifty?

Co do prenatalnych to jutro pewnie dostanę skierowanie i muszę pomyśleć nad terminem. Pewnie to będzie koło 20.04 albo wcześniej tak żeby ze spokojem pojechać na wakacje o ile lekarz mi zezwoli

Jak najszybciej, u mnie to będzie 10t 2d

zulka lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopytko wrote:
    hejo♥️ dwa dni temu pisałam, że dziwi mnie brak objawów i że chciałabym jakieś poczuć-cofam to.
    właśnie okupuję toaletę, siedzę na ziemi przy kibelku i czekam na cud. nie wymiotuję, ale jest o krok od dwóch dni. dziś musiałam wyjść aż ze sklepu, wczoraj w kościele odpalili metr ode mnie kadzidło, trzy razy powstrzymywałam się żeby stamtąd nie uciec, ale jakoś dałam radę. 🤢🤢
    chyba wolałabym po prostu zwrócić towar niż czuć te cholerne mdłości.

Mega współczuję 😔
    Ja ostatnio okupowalam kibelek po tym, jak chciałam coś wyjąć z lodówki 🤯

kopytko lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Trochę się uspokoiłam

Gratulacje ❤️

age.png
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
    Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89.

O jestem w szoku, ze taki niski bo Passata to przetworzone już pomidory, plus sama zupa z makaronem to średnio zbilansowany posiłek, Ale w sumie cukier mógł tez wybić wcześniej i szybko opaść dlatego po godzinie taki. U mnie każdy pomidor cukier podnosił, nawet ten zwykły.

Liliowa wrote:
    Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad

Ja napisałam, że głównie pomidor i papryka podnoszą, ponieważ na grupie z cukrzycą ciążowa wiele kobiet właśnie miało problem z tymi dwoma warzywami i ja miałam tak samo, oraz napisałam, że trzeba na sobie sprawdzać co i jak i brać pod uwagę to, że właśnie nawet warzywo może ten cukier podnieść, a nie że po prostu warzywa podnoszą cukier..
    A nawet warzywo z niskim ig. To co służy jednej kobiecie nie znaczy, że drugiej też będzie służyć.
    To tak samo jak można mąki pełnoziarniste typ od 1850 w gorę, a mi taka pszenna pełnoziarnista podnosiła cukier.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:

Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
    Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.

Cukrzyca i wyniki po posiłkach to sprawa naprawdę bardzo indywidualna.
    Ale zawsze mnie bawiło kiedy dziewczyny na grupach pisały że jadły McDonalda i wynik po godzinie był super.
    A co się działo przez godzinę? Cukier szybował w górę po czym spadał gwałtownie ale tego nie widać jeśli się nie mierzy kilka razy przez godzinę lub nie nosi Sensora.

Dlatego ważne aby jeść zbilansowane posiłki i obserwować co MI służy, a nie komuś ☺️

A co do chleba , to u mnie sprawdzał się tylko jaglany. Okropnie się kruszył ale był smaczny ☺️☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 18:15

Sisska lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paima wrote:
    Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
    Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.

Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅

MaggLbn lubi tę wiadomość

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅

Moja rzodkiewek nie tyka 😂
    W ciąży tyle zjadłam, że nie zje pewne do osiemnastki 😂

MaggLbn lubi tę wiadomość

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 25 marca, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Trochę mnie nie było. Nie ukrywam, że dolegliwości ciążowe dają o sobie znać i pomimo leków na mdłości ledwo żyje. 🙈 Z zaplanowanych wizyt to jutro jadę zobaczyć mojego kropka. W przyszłym tygodniu badania, 24.04. badania prenatalne. 🍀

Gratulacje dziewczyny wizyt 🍀

Paima, Niaha, juss92 lubią tę wiadomość

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 25 marca, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z objawów pojawiły się mdłości i wymioty. W święta mieliśmy jechać do rodziny i nocować, a jeszcze nie chcemy informować o ciąży. Chyba czeka nas ściemnianie o zatruciu, o ile ktokolwiek uwierzy 😆

II 16.03.2024

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek_ wrote:
    Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
    Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
    Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
    Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️

Gratulacje 🥰

Lisek_ lubi tę wiadomość

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    U mnie z objawów pojawiły się mdłości i wymioty. W święta mieliśmy jechać do rodziny i nocować, a jeszcze nie chcemy informować o ciąży. Chyba czeka nas ściemnianie o zatruciu, o ile ktokolwiek uwierzy 😆

Hmmm ciekawe czy uwierzą 😄

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:

A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔

Naprawdę? 🙈
    Zawsze się mówiło przy cukrzycy, że wskazane są ogórki kiszone, cytryna lub dużo ruchu przy 'ryzykownych" posiłkach.

Może coś być z tą solą ale jeszcze o tym nie słyszałam.
    Widzę, że co chwila 1500 aktualizacji i jak za tym nadążyć. 😅 Ehhh

miska122 lubi tę wiadomość

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ