X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • kopytko Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2024, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super, że wasza wizyty przebiegły pomyślnie🫶🏼 cieszę się z wami!

Gusta Blu, Lisek_ lubią tę wiadomość

👩🏻27
    👧🏻❤️6
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:
    Pomidor ma indeks glikemiczny 15 więc nie podnosi za bardzo poziomu cukru, papryka 32 ale to i tak nic w porównaniu z innymi produktami. Liczy się też obróbka gotowane mają więcej. Mi diabetolog polecała salatki z warzyw z dodatkiem łyżki oleju i mówiła że wrecz one obniżają cukier.
    Na obiad polecała kasze gryczana,pieczony filet z kurczaka
    Z tego co pamiętam to jadłam często jogurt naturalny z jabłkiem i kawałkiem banana i dwoma łyżkami płatków owsianych na deser lub drugi śniadanie

Niestety w cukrzycy ciążowej każdej kobiecie co innego służy, a co innego cukier podnosi. Trzeba próbować na sobie. Mi właśnie pomidor i papryka podnosiły cukier i na grupie o cc często to samo dziewczyny pisały. Na pierwsze śniadanie nie mogłam nabiału. A jabłko i banan również często podnoszą cukier i tak byli w moim przypadku. A w Twoim śniadaniu brakuje tłuszczy, więc dziwne że miałaś dobry cukier po tym, lub wybijało Ci wcześniej i nke wyłapałaś tego 😉 ale absolutnie nie chcę pouczać ani nic takiego. Po prostu w pierwszej ciąży miałam cukrzycę od początku i byłam do samego końca na diecie, więc no wiem jaka to jest ciężka dieta i wcale to nie taka sama dieta jak na IO czy zwykłej cukrzycy.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
    Trochę się uspokoiłam
    Super ze wszystko dobrze 😘

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek_ wrote:
    Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
    Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
    Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
    Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️
    Bardzo się cieszę 🥰

Lisek_ lubi tę wiadomość

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • bambari Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Ja właśnie wracam od gina - jest ładny pęcherzyk+pęcherzyk żółtkowy. Lada dzień pewnie pojawi się zarodek. Mam wpaść 8 kwietnia na szukanie 🩷
    Trochę się uspokoiłam
    Oooo mamy ten sam dzień ciąży, też mam wizytę 8.04 😁

❤️

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Sensor ponoć często przekłamuje, nie można spać na ręce, na której go masz.

Co do pieczywa i ogólnie produktów w cukrzycy ciążowej trzeba bardzo, ale to bardzo zwracać uwagę na składy. Czasem jest napisane, że jest coś bez cukru ale zamiast cukru jest słodzone słodem jęczmiennym itp. W Biedronce jest chyba chleb taki pakowany, z dobrym składem. Tak samo warzywa, pomidor i papryka bardzo często podnoszą cukier. Dieta cukrzycy ciążowej to jest chyba najbardziej skomplikowaną i ciężką dieta 🙈

Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
    Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89.

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Dziewczyny w którym tyg będziecie robić Nifty?

Co do prenatalnych to jutro pewnie dostanę skierowanie i muszę pomyśleć nad terminem. Pewnie to będzie koło 20.04 albo wcześniej tak żeby ze spokojem pojechać na wakacje o ile lekarz mi zezwoli

Jak najszybciej, u mnie to będzie 10t 2d

zulka lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopytko wrote:
    hejo♥️ dwa dni temu pisałam, że dziwi mnie brak objawów i że chciałabym jakieś poczuć-cofam to.
    właśnie okupuję toaletę, siedzę na ziemi przy kibelku i czekam na cud. nie wymiotuję, ale jest o krok od dwóch dni. dziś musiałam wyjść aż ze sklepu, wczoraj w kościele odpalili metr ode mnie kadzidło, trzy razy powstrzymywałam się żeby stamtąd nie uciec, ale jakoś dałam radę. 🤢🤢
    chyba wolałabym po prostu zwrócić towar niż czuć te cholerne mdłości.

Mega współczuję 😔
    Ja ostatnio okupowalam kibelek po tym, jak chciałam coś wyjąć z lodówki 🤯

kopytko lubi tę wiadomość

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Trochę się uspokoiłam

Gratulacje ❤️

age.png
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad

👩35🧔‍♂️35
    7cs udany
    Termin na 16 wrzesnia 2025
    Na stanie trójeczka dzieci i Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Tak właśnie dzisiaj dr powiedziała, żeby unikać pomidorów malinowych i koktajlowych. Mogą być takie zwykłe.
    Dzisiaj np. zrobiłam zupę pomidorową z brązowym makaronem. Jako pomidory użyłam passaty z mutti czy jakoś tak i cukier po godzinie piękny 89.

O jestem w szoku, ze taki niski bo Passata to przetworzone już pomidory, plus sama zupa z makaronem to średnio zbilansowany posiłek, Ale w sumie cukier mógł tez wybić wcześniej i szybko opaść dlatego po godzinie taki. U mnie każdy pomidor cukier podnosił, nawet ten zwykły.

Liliowa wrote:
    Ale pisanie że warzywa podnoszą cukier to absurd lepiej nie wprowadzać ludzi w blad

Ja napisałam, że głównie pomidor i papryka podnoszą, ponieważ na grupie z cukrzycą ciążowa wiele kobiet właśnie miało problem z tymi dwoma warzywami i ja miałam tak samo, oraz napisałam, że trzeba na sobie sprawdzać co i jak i brać pod uwagę to, że właśnie nawet warzywo może ten cukier podnieść, a nie że po prostu warzywa podnoszą cukier..
    A nawet warzywo z niskim ig. To co służy jednej kobiecie nie znaczy, że drugiej też będzie służyć.
    To tak samo jak można mąki pełnoziarniste typ od 1850 w gorę, a mi taka pszenna pełnoziarnista podnosiła cukier.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:

Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
    Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.

Cukrzyca i wyniki po posiłkach to sprawa naprawdę bardzo indywidualna.
    Ale zawsze mnie bawiło kiedy dziewczyny na grupach pisały że jadły McDonalda i wynik po godzinie był super.
    A co się działo przez godzinę? Cukier szybował w górę po czym spadał gwałtownie ale tego nie widać jeśli się nie mierzy kilka razy przez godzinę lub nie nosi Sensora.

Dlatego ważne aby jeść zbilansowane posiłki i obserwować co MI służy, a nie komuś ☺️

A co do chleba , to u mnie sprawdzał się tylko jaglany. Okropnie się kruszył ale był smaczny ☺️☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2024, 18:15

Sisska lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paima wrote:
    Warzywa niby nie podnoszą. Ale zgodzę się z Sisska, że pomidorów jeść nie mogłam ☺️ w każdym połączeniu z nimi cukier miałam wysoki.
    Chrupałam rzodkiewki zamiast tego i było ok.

Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅

MaggLbn lubi tę wiadomość

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Ja to głównie ogórki kiszone 🤣🤣 i chyba dlatego moje dziecko je teraz tak chętnie je 😅

Moja rzodkiewek nie tyka 😂
    W ciąży tyle zjadłam, że nie zje pewne do osiemnastki 😂

MaggLbn lubi tę wiadomość

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Trochę mnie nie było. Nie ukrywam, że dolegliwości ciążowe dają o sobie znać i pomimo leków na mdłości ledwo żyje. 🙈 Z zaplanowanych wizyt to jutro jadę zobaczyć mojego kropka. W przyszłym tygodniu badania, 24.04. badania prenatalne. 🍀

Gratulacje dziewczyny wizyt 🍀

Paima, Niaha, juss92 lubią tę wiadomość

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z objawów pojawiły się mdłości i wymioty. W święta mieliśmy jechać do rodziny i nocować, a jeszcze nie chcemy informować o ciąży. Chyba czeka nas ściemnianie o zatruciu, o ile ktokolwiek uwierzy 😆

❤️

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek_ wrote:
    Hej, jestem już po wizycie. Kropek ma 0.77 cm, ciąża jest kilka dni młodsza niż wychodziło na początku. 6t5d dzisiaj i wg USG termin na 13.11 zamiast 10.11. Do tego słuchałam jak pięknie bije serduszko ❤️
    Umówiłam się też na prenatalne na 30.04 😁
    Czeka mnie teraz krzywa cukrowa i wizyta u kardiologa, chciałabym to ogarnąć przed następną wizytą 15.04
    Generalnie jestem zachwycona, uradowana i prawie ryczałam ze szczęścia w gabinecie ❤️

Gratulacje 🥰

Lisek_ lubi tę wiadomość

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    U mnie z objawów pojawiły się mdłości i wymioty. W święta mieliśmy jechać do rodziny i nocować, a jeszcze nie chcemy informować o ciąży. Chyba czeka nas ściemnianie o zatruciu, o ile ktokolwiek uwierzy 😆

Hmmm ciekawe czy uwierzą 😄

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:

A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔

Naprawdę? 🙈
    Zawsze się mówiło przy cukrzycy, że wskazane są ogórki kiszone, cytryna lub dużo ruchu przy 'ryzykownych" posiłkach.

Może coś być z tą solą ale jeszcze o tym nie słyszałam.
    Widzę, że co chwila 1500 aktualizacji i jak za tym nadążyć. 😅 Ehhh

miska122 lubi tę wiadomość

12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ