LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Paima wrote:Naprawdę? 🙈
Zawsze się mówiło przy cukrzycy, że wskazane są ogórki kiszone, cytryna lub dużo ruchu przy 'ryzykownych" posiłkach.
Może coś być z tą solą ale jeszcze o tym nie słyszałam.
Widzę, że co chwila 1500 aktualizacji i jak za tym nadążyć. 😅 Ehhh
Co lekarz to opinia 🤯
Jak żyć 😅 -
Niaha wrote:Co lekarz to opinia 🤯
Jak żyć 😅
Chyba po prostu kontrolować i nie wpadać w skrajności 😅
Damy radę.
Tak dziś dyskutujemy, to sobie zmierzyłam godzinę po posiłku i miałam 126. To chyba ok?
Niaha jakie normy Ci teraz podała diabetolog?
Zobaczę jeszcze na czczo. ☺️ -
Hej, byłam dziś u ginekologa. Dziś pęcherzyk 6.6 mm, w czwartek był 4 mm, więc coś chyba słabo urósł. Dziś byłam u innego ginekologa niz w czwartek, myślicie że to też mogło mieć wpływ? Wgl co myślicie o takim przyroście? Ciąża początek 5 tyg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 19:53
-
Paima wrote:Chyba po prostu kontrolować i nie wpadać w skrajności 😅
Damy radę.
Tak dziś dyskutujemy, to sobie zmierzyłam godzinę po posiłku i miałam 126. To chyba ok?
Niaha jakie normy Ci teraz podała diabetolog?
Zobaczę jeszcze na czczo. ☺️
Na czczo 70-90
Godzinę po posiłku poniżej 140
Więc zdecydowanie u Ciebie jest ok 👍Paima lubi tę wiadomość
-
Lus1a wrote:Hej, byłam dziś u ginekologa. Dziś pęcherzyk 6.6 mm, w czwartek był 4 mm, więc coś chyba słabo urósł. Dziś byłam u innego ginekologa niz w czwartek, myślicie że to też mogło mieć wpływ? Wgl co myślicie o takim przyroście? Ciąża początek 5 tyg
Tak, mogło tak być, że winowajcą jest inna maszyna i inny lekarz.
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-przyrost-pecherzyka-nie-jest-za-maly
A sprawdzałaś wcześniej przyrost bety?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 20:04
-
Niaha wrote:Tak, mogło tak być, że winowajcą jest inna maszyna i inny lekarz.
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-przyrost-pecherzyka-nie-jest-za-maly
A sprawdzałaś wcześniej przyrost bety? -
Niaha wrote:Na czczo 70-90
Godzinę po posiłku poniżej 140
Więc zdecydowanie u Ciebie jest ok 👍
Oo to do 140 się mieszczę po posilku zwykle mam 93-117. Na czczo przeważnie 83-87 ale biorę glucophage na noc.
Na początku jak miałam za mało białka to mi wybiło do 136 ale to przypadki do policzenia na palcach u jednej ręki.
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Niaha wrote:A mi dzisiaj dr odradziła jeść ogórki kiszone przez sól w nich zawartą 😔
Mi polecała kiszonki bo one obniżają cukier, dlatego też je namiętnie jadłam. Tak samo wodą z cytryną. A wiadomo też, że nie jadłam całego słoika w jeden dzień tylko głównie do obiadu i do kolacji jeden lub dwa kiszone. No ale widzę właśnie, że co lekarz to inaczej. -
Zgadzam się z tym, że niestety cukier to sprawa indywidualna. Jedne dziewczyny miały piękny cukier np po konkretnym chlebie, a u mnie była tragedia.
Też zawsze słyszałam, że kiszonki są świetne, bo ładnie zbijają cukier, woda z cytryną i ruch tak samo.
W poprzedniej ciąży moja mama robiła mi ogrorki kiszone i zjadłam jak szalona.
A! Nie wiem czy macie gdzieś niedaleko siebie sieć Fitcake - robią genialne desery i inne rzeczy również dla cukrzyków i zawsze miałam idealny cukier po nich. Jak już miałam serdecznie dość diety to mąż mnie zabierał tam i życie stawało się piękne 😂
Ja zawsze też słyszałam że jeśli owoce to z np z jogurtem naturalnym i jakimiś nasionami słonecznika czy orzechami.
Zgadzam się, że dieta cukrzycowa w ciąży jest mega ciężka. Chwilami miałam wrażenie że wpadam w depresję 🙈
A! Jeszcze polecę na insta cukrzyca w dwupaku, chyba nic już nowego się nie pojawia, ale ja wzięłam od niej przepis na nuggestsy i były przepyszne (i oczywiście cukier był dobry).Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 20:41
-
Mi akurat pomidory i papryka nie wybijały cukru, ale za to ryż w każdej postaci był dla mnie zabójczy 🫣 A jadłam tylko te dozwolone, brązowy, basmati. Wynik zawsze był za wysoki, mimo zbilansowanego posiłku. Co do McDonalda, zdarzyło mi się kilka razy zgrzeszyć w poprzedniej ciąży, no i faktycznie po godzinie cukier był ok, za to nadal rósł po dwóch, trzech 😳 Kiedyś tak sobie pomierzyłam z ciekawości i więcej już maka nie jadłam 🙃
-
Dziewczyny dzisiaj mijają 2 tygodnie od mojej wizyty, przede mną jeszcze dwa, liczę że jakoś to przetrwam i teraz będzie z górki. Później już mam co 2 tygodnie wizyty lub prenatalne 😊
-
miska122 wrote:Dziewczyny dzisiaj mijają 2 tygodnie od mojej wizyty, przede mną jeszcze dwa, liczę że jakoś to przetrwam i teraz będzie z górki. Później już mam co 2 tygodnie wizyty lub prenatalne 😊
Lekko nie będzie ale damy radę wytrwać ❤️
Niaha, miska122 lubią tę wiadomość
-
Omatko, Dziewczyny! Czy kobieta w ciąży może mieć chociaż jeden dzień spokoju? Wyszłam dziś od gina uspokojona i szczęśliwa-zarodka jeszcze nie ma, ale pewnie pojawi się na dniach, za 2 tyg. szukamy serduszka. Minęło kilka godzin i teraz sobie leżę i rozkminiam, czy pęcherzyk 1.37cmx1.01cm w 5t+1d jest ok?
Bo ja już zaczęłam sobie wkręcać jakieś nieprawidłowości 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 21:46
-
miska122 wrote:Zgadzam się z tym, że niestety cukier to sprawa indywidualna. Jedne dziewczyny miały piękny cukier np po konkretnym chlebie, a u mnie była tragedia.
Też zawsze słyszałam, że kiszonki są świetne, bo ładnie zbijają cukier, woda z cytryną i ruch tak samo.
W poprzedniej ciąży moja mama robiła mi ogrorki kiszone i zjadłam jak szalona.
A! Nie wiem czy macie gdzieś niedaleko siebie sieć Fitcake - robią genialne desery i inne rzeczy również dla cukrzyków i zawsze miałam idealny cukier po nich. Jak już miałam serdecznie dość diety to mąż mnie zabierał tam i życie stawało się piękne 😂
Ja zawsze też słyszałam że jeśli owoce to z np z jogurtem naturalnym i jakimiś nasionami słonecznika czy orzechami.
Zgadzam się, że dieta cukrzycowa w ciąży jest mega ciężka. Chwilami miałam wrażenie że wpadam w depresję 🙈
A! Jeszcze polecę na insta cukrzyca w dwupaku, chyba nic już nowego się nie pojawia, ale ja wzięłam od niej przepis na nuggestsy i były przepyszne (i oczywiście cukier był dobry).
Nawet nie wiedziałam, że taka fajna knajpka jest tak blisko mnie 😁 Dzięki za polecajke, kupię coś na święta, może nie będą wyglądały podejrzanie moje wybiórcze posiłki. Jeszcze nic rodzince nie chcemy powiedzieć, dopiero po wynikach nifty.miska122 lubi tę wiadomość
-
Gusta Blu wrote:Omatko, Dziewczyny! Czy kobieta w ciąży może mieć chociaż jeden dzień spokoju? Wyszłam dziś od gina uspokojona i szczęśliwa-zarodka jeszcze nie ma, ale pewnie pojawi się na dniach, za 2 tyg. szukamy serduszka. Minęło kilka godzin i teraz sobie leżę i rozkminiam, czy pęcherzyk 1.37cmx1.01cm w 5t+1d jest ok?
Bo ja już zaczęłam sobie wkręcać jakieś nieprawidłowości 🫣 -
Gusta Blu wrote:Omatko, Dziewczyny! Czy kobieta w ciąży może mieć chociaż jeden dzień spokoju? Wyszłam dziś od gina uspokojona i szczęśliwa-zarodka jeszcze nie ma, ale pewnie pojawi się na dniach, za 2 tyg. szukamy serduszka. Minęło kilka godzin i teraz sobie leżę i rozkminiam, czy pęcherzyk 1.37cmx1.01cm w 5t+1d jest ok?
Bo ja już zaczęłam sobie wkręcać jakieś nieprawidłowości 🫣
Zerknij na tabelkę z 1 posta, tam są podane przybliżone wymiary.
Wychodzi chyba jakoś 5+5 🤔 a lekarz podał Ci to 5+1 czy to jest wg kalendarzyka?
Na pewno nie przejmowałabym się tym, bo to bardziej na plus niż na minus 😁
Na zarodek i serduszko jest za wcześnie ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 22:07
Gusta Blu lubi tę wiadomość
-
Przedszkolanka123 wrote:Hejka. Trochę mnie nie było. Nie ukrywam, że dolegliwości ciążowe dają o sobie znać i pomimo leków na mdłości ledwo żyje. 🙈 Z zaplanowanych wizyt to jutro jadę zobaczyć mojego kropka. W przyszłym tygodniu badania, 24.04. badania prenatalne. 🍀
Gratulacje dziewczyny wizyt 🍀