X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    U mnie mała też tak długo śpi i miałam ten problem, piersi nad ranem myślałam, że eksplodują 😥 Teraz robię tak, że jak nakarmię małą do spania o 20:00 to potem przed pójściem spać (ok. 23:00) odciągam mleko. Wybudzanie w nocy na karmienie skutkowało u nas dramą i tak naprawdę to Emila niewiele jadła wtedy.

Nie wpadłam na to żeby przed spaniem odciągnąć 🙈 dzięki! Od dzisiaj będę tak robić 😁

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pięknie spał w nocy, a teraz budzi się co 2h 🙈 teraz jak nauczył się obracać to przekręca się na bok i... Jęczy 😂

Ja bym odciągała. Zawsze masz zapas mleka, uczucie ulgi, a po budzic smoka? 😂

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mała z zegarkiem w ręku po 6 godzinach chce jeść. Wtedy jeszcze piersi są ok. Natomiast raz kiedyś przespała 7 godzin no i już miałam niezłe kamolce 🫣 Jak po radzie położnej, że 6 godzin to za długo, wybudziłam Gabrysię po 4, to podobnie jak u Magg-ani nie zjadła, ani nie chciała później spać i wszyscy na tym źle wyszli.
    Odciągnęłabym laktatorem, a u mnie to i nawet ten silikonowy kolektor się spoko sprawdza.

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Mój pięknie spał w nocy, a teraz budzi się co 2h 🙈 teraz jak nauczył się obracać to przekręca się na bok i... Jęczy 😂

I jakos sobie z tym poradziłaś czy odkąd przestał ladnie spax to tak zostało? U nas co prawda nie przekręca się jeszcze się też z 5-7h budzi się co 2-3.. 🙉 trwa to już 3 tygodnie.. dziś w dzien pierwszy raz od dłuższego czasu długo spala i pierwszy raz w życiu zassala smoczka i z nim zasnęła. Ostatnie dni to był w ogole jakis dramat.. płacz, wczoraj od 12 do 20 przespała może 15 minut w sumie i to na rękach 😒

22.02.2024 transfer

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:

Wooow mega szybkoo ! 😁😁

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 04:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też pojawiły się obroty z pleców na brzuch :o najpierw myślałam że przypadek, ale później zrobił kolejne trzy razy obrót na macie. Mega szybko chyba 😱
    Co do smoczków to zamówiłam ten mam, a z tych co testowaliśmy (duuuuuuzo) jak już to ten Avent też u nas najlepiej, chociaż to naprawdę sporadycznie zdarza mu się go nie wypluć od razu i wrzeszczeć co ty mi tu matka wpychasz do buzi 🤣

I pochwalę się, dzisiaj pierwszy raz przespał ciągiem 6h ! U Was to dzieciaki śpią całą noc, wiec nasze 6h to nic, ale u nas to ogromny sukces 😄 (wczoraj było 5h i też świętowałam). Wcześniej to było po 3 max 4

Niaha, MaggLbn lubią tę wiadomość

❤️

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłyście u fizjo z maluchami? U nas jak się tak szybko się obracał to wynikało to ze wzmożonego napięcia. U nas z kolei zaczęła się akcja zęby 😭 Ma już spuchnięte i pofalowane dziąsła. Nie spał od 1 w nocy do teraz. Dałam mu w końcu pedicetemol. Jestem padnięta a jeszcze muszę odciągnąć

• miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    I jakos sobie z tym poradziłaś czy odkąd przestał ladnie spax to tak zostało? U nas co prawda nie przekręca się jeszcze się też z 5-7h budzi się co 2-3.. 🙉 trwa to już 3 tygodnie.. dziś w dzien pierwszy raz od dłuższego czasu długo spala i pierwszy raz w życiu zassala smoczka i z nim zasnęła. Ostatnie dni to był w ogole jakis dramat.. płacz, wczoraj od 12 do 20 przespała może 15 minut w sumie i to na rękach 😒

Ja biorę wszystko na klatę na zasadzie "to twoje drugie dziecko, wiesz na co się babo decydowałaś" 😂 dzisiaj była lekka poprawa, wstał przed 2, potem 4 i 6 na jedzenie, ale od 6 już nie śpi... Tłumacze sobie, że to regres albo skok, jeszcze trochę i będzie lepiej 😊 chociaż równie dobrze zaraz mogą wjechać zęby 😂
    Przedwczoraj chyba musiał odespać to niespanie bo walnął drzemkę 3h co nigdy mu się nie zdarza🫣

Dzisiaj mamy szczepienie, mam nadzieję że nie będzie go bolał brzuch 🙈

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Wooow mega szybkoo ! 😁😁
    Ja też byłam w szoku. Na równe 100 dni się obrócił. Wiadomo, jeszcze nie robi tego idealnie, rączki nie umie spod siebie wyjąć 😂, ale starszym byliśmy do tyłu, jakoś 5 miesięcy miał jak opanował, więc cieszę się, że Maks nie ma problemów.

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Dziewczyny byłyście u fizjo z maluchami? U nas jak się tak szybko się obracał to wynikało to ze wzmożonego napięcia. U nas z kolei zaczęła się akcja zęby 😭 Ma już spuchnięte i pofalowane dziąsła. Nie spał od 1 w nocy do teraz. Dałam mu w końcu pedicetemol. Jestem padnięta a jeszcze muszę odciągnąć
    Tak, moja znajoma jest świetnym fizjo, oglądała małego, nie miała zastrzeżeń. On jest po prostu szalenie silny (i ogólnie jest duży). Lekarze w szpitalu i przychodni byli w szoku że tak dobrze sobie radzi (też zdrowotnie, bo wszyscy byli pewni, że będzie miał sepsę i stwierdzili, że jest fenomenem). Przy obrotach warto patrzeć czy dziecko robi obrót prawidłowo. Najpierw musi się nauczyć łączyć rączki w linii środkowej ciała, przekraczać ją (np prawą ręką sięgnąć po zabawkę z lewej strony), obracać się na boki, nauczyć się wydłużania i skracanie ciała. Bez tego obrót będzie przypadkowy, a nie zamierzony.
    I całkowicie zgadzam się, że jeśli coś jest szybko nie musi oznaczać, że jest dobrze. Mojej znajomej dziecko zaczęło szybko chodzić, ale okazało się , że "wszystko jest źle".

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Tak, moja znajoma jest świetnym fizjo, oglądała małego, nie miała zastrzeżeń. On jest po prostu szalenie silny (i ogólnie jest duży). Lekarze w szpitalu i przychodni byli w szoku że tak dobrze sobie radzi (też zdrowotnie, bo wszyscy byli pewni, że będzie miał sepsę i stwierdzili, że jest fenomenem). Przy obrotach warto patrzeć czy dziecko robi obrót prawidłowo. Najpierw musi się nauczyć łączyć rączki w linii środkowej ciała, przekraczać ją (np prawą ręką sięgnąć po zabawkę z lewej strony), obracać się na boki, nauczyć się wydłużania i skracanie ciała. Bez tego obrót będzie przypadkowy, a nie zamierzony.
    I całkowicie zgadzam się, że jeśli coś jest szybko nie musi oznaczać, że jest dobrze. Mojej znajomej dziecko zaczęło szybko chodzić, ale okazało się , że "wszystko jest źle".

To w takim razie super:) Tylko się cieszyć ❤️

• Elasure Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ja też byłam w szoku. Na równe 100 dni się obrócił. Wiadomo, jeszcze nie robi tego idealnie, rączki nie umie spod siebie wyjąć 😂, ale starszym byliśmy do tyłu, jakoś 5 miesięcy miał jak opanował, więc cieszę się, że Maks nie ma problemów.

U nas jak wyląduje na brzuchu to też ameno bo ręce uwięzione 🤭 tyle, że u nas to bardziej z boku przeturlanie jest niż obrót.
    Dalej walczymy z czasem na brzuszku, ładnie trzyma główkę ale cały czas trzeba ręce trzymać bo chce robić samolot.

Co do spania to dzień dniu nie równy, raz na sen nocny o 20 ruszy a raz o 23. Pierwsza pobudka jakoś po 4-5h i druga po 3h także jest na prawdę super (zapewne dlatego że śpi z nami 😂) w łóżeczku by pewnie nie pospał. Drzemki ma na łóżku ale nie w sypialni i w wózku na spacerze. Do zaśnięcia w dzień potrzebuje przytulasa i lulania na rękach, sam dość długo się męczy i przytulas na dobitkę działa.

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙

Wysłany: 11 lutego, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:

Ale do 7 msc niby obroty są zakceptowalne 😁, czytałam gdzieś ostatnio 😀

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png

Wysłany: 11 lutego, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już drugi tydzień "zaczynamy" z usypianiem samemu na sen nocny. Odbywa się Tto beż płaczu, raczej z marudzeniem, zajmuje nam to max 35minut

Aktualnie sen nocny od 21 max 21.20 -pobudka 2-3nad ranem na mleko, kolejna o 5-6 i Drzemka do 8-9

Dzisiaj coś się koledze przestawiło i stwierdził, że 7:15 to dobra godzina na zaczęcie dnia 😄 zobaczę o której pójdzie spać na sen nocny 🤔😄

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już drugi dzień zmiana z pobudki o 8 na 6.30 🫣 Chyba musimy przestawić trochę wieczorne rytuały, żeby mała później zasypiała, chociaż ja nie wiem czy z tymi dzieciakami to ma znaczenie, czy i tak zrobią co chcą 😅

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ale do 7 msc niby obroty są zakceptowalne 😁, czytałam gdzieś ostatnio 😀
    Tak, tak, to żaden wyścig. Mnie bardziej chodziło o to, że mój syn nie trzymał główki, miał asymetrię itd i przez to nie potrafił, bo jak tylko zaczęliśmy ćwiczyć i chodzić do osteopaty to nadrobił. Możliwe, że gdyby nie mogę błędy matki pierwszego dziecka to nie miałby tych problemów. Ale nie będę sobie też wyrzucać, starałam się jak umiałam 🤷🏻‍♀️

Co do zębów to jestem mega ciekawa kiedy Maksowi wyjdą, pierwszy miał późno, dopiero na 9 miesięcy. W sumie to nie miałabym nic przeciwko żeby jak najpóźniej gryzł mnie przy karmieniu 🤭 dzisiaj idziemy na szczepienie to może powie czy coś widzi, bo ostatnio mówił, że ma jakieś tam dziąsła i mogą go denerwować

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    U nas już drugi dzień zmiana z pobudki o 8 na 6.30 🫣 Chyba musimy przestawić trochę wieczorne rytuały, żeby mała później zasypiała, chociaż ja nie wiem czy z tymi dzieciakami to ma znaczenie, czy i tak zrobią co chcą 😅
    U nas to samo 🙈 wstawał o 7-8, a od dwóch dni o 6 oczy otwarte i gada 🤦🏻‍♀️ ciekawa jestem czy wróci do dłuższego spania czy stwierdzi, że tak będziemy wstawać 🫣

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    U nas to samo 🙈 wstawał o 7-8, a od dwóch dni o 6 oczy otwarte i gada 🤦🏻‍♀️ ciekawa jestem czy wróci do dłuższego spania czy stwierdzi, że tak będziemy wstawać 🫣
    Może to zbliżającą się wiosna? U nas też nagle pobudki o 6-6:30 zamiast 7-7:30 🫣

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juss, może coś w tym jest, bo przecież do tej pory to była ciemna noc, a teraz o 7 już jasno. Dzieci chyba jakoś lepiej rezonują z naturą.

A kiedy planujecie jakiś lot samolotem z dzieckiem? A może mamy, które już mają starszaki, powiedzą jak było u nich z podróżami? Mam szanse na tani wyjazd do Hiszpanii w maju, mała będzie miała 5 miesięcy, prawie 6. Ludzie mówią, że to super wiek na podróż, a ja jakoś się obawiam…

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Juss, może coś w tym jest, bo przecież do tej pory to była ciemna noc, a teraz o 7 już jasno. Dzieci chyba jakoś lepiej rezonują z naturą.

A kiedy planujecie jakiś lot samolotem z dzieckiem? A może mamy, które już mają starszaki, powiedzą jak było u nich z podróżami? Mam szanse na tani wyjazd do Hiszpanii w maju, mała będzie miała 5 miesięcy, prawie 6. Ludzie mówią, że to super wiek na podróż, a ja jakoś się obawiam…

Ja miałam lecieć w maju na wakacje i właśnie cieszyłam się, że mały miałby 7 miesięcy, ale musieliśmy przełożyć na wrzesień. Mniejsze dziecko jest super, możesz karmić przy starcie i ładowaniu i jest szansa że prześpi lot.

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
‹‹ 752 753 754 755 756 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ