LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
MaggLbn wrote:U mnie mała też tak długo śpi i miałam ten problem, piersi nad ranem myślałam, że eksplodują 😥 Teraz robię tak, że jak nakarmię małą do spania o 20:00 to potem przed pójściem spać (ok. 23:00) odciągam mleko. Wybudzanie w nocy na karmienie skutkowało u nas dramą i tak naprawdę to Emila niewiele jadła wtedy.
Nie wpadłam na to żeby przed spaniem odciągnąć 🙈 dzięki! Od dzisiaj będę tak robić 😁 -
Mój pięknie spał w nocy, a teraz budzi się co 2h 🙈 teraz jak nauczył się obracać to przekręca się na bok i... Jęczy 😂
Ja bym odciągała. Zawsze masz zapas mleka, uczucie ulgi, a po budzic smoka? 😂 -
U nas mała z zegarkiem w ręku po 6 godzinach chce jeść. Wtedy jeszcze piersi są ok. Natomiast raz kiedyś przespała 7 godzin no i już miałam niezłe kamolce 🫣 Jak po radzie położnej, że 6 godzin to za długo, wybudziłam Gabrysię po 4, to podobnie jak u Magg-ani nie zjadła, ani nie chciała później spać i wszyscy na tym źle wyszli.
Odciągnęłabym laktatorem, a u mnie to i nawet ten silikonowy kolektor się spoko sprawdza. -
miska122 wrote:Mój pięknie spał w nocy, a teraz budzi się co 2h 🙈 teraz jak nauczył się obracać to przekręca się na bok i... Jęczy 😂
Ja bym odciągała. Zawsze masz zapas mleka, uczucie ulgi, a po budzic smoka? 😂
I jakos sobie z tym poradziłaś czy odkąd przestał ladnie spax to tak zostało? U nas co prawda nie przekręca się jeszcze się też z 5-7h budzi się co 2-3.. 🙉 trwa to już 3 tygodnie.. dziś w dzien pierwszy raz od dłuższego czasu długo spala i pierwszy raz w życiu zassala smoczka i z nim zasnęła. Ostatnie dni to był w ogole jakis dramat.. płacz, wczoraj od 12 do 20 przespała może 15 minut w sumie i to na rękach 😒 -
miska122 wrote:Mój pięknie spał w nocy, a teraz budzi się co 2h 🙈 teraz jak nauczył się obracać to przekręca się na bok i... Jęczy 😂
Ja bym odciągała. Zawsze masz zapas mleka, uczucie ulgi, a po budzic smoka? 😂
Wooow mega szybkoo ! 😁😁 -
U mnie też pojawiły się obroty z pleców na brzuch :o najpierw myślałam że przypadek, ale później zrobił kolejne trzy razy obrót na macie. Mega szybko chyba 😱
Co do smoczków to zamówiłam ten mam, a z tych co testowaliśmy (duuuuuuzo) jak już to ten Avent też u nas najlepiej, chociaż to naprawdę sporadycznie zdarza mu się go nie wypluć od razu i wrzeszczeć co ty mi tu matka wpychasz do buzi 🤣
I pochwalę się, dzisiaj pierwszy raz przespał ciągiem 6h ! U Was to dzieciaki śpią całą noc, wiec nasze 6h to nic, ale u nas to ogromny sukces 😄 (wczoraj było 5h i też świętowałam). Wcześniej to było po 3 max 4Niaha, MaggLbn lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny byłyście u fizjo z maluchami? U nas jak się tak szybko się obracał to wynikało to ze wzmożonego napięcia. U nas z kolei zaczęła się akcja zęby 😭 Ma już spuchnięte i pofalowane dziąsła. Nie spał od 1 w nocy do teraz. Dałam mu w końcu pedicetemol. Jestem padnięta a jeszcze muszę odciągnąć
-
Nowa1992 wrote:I jakos sobie z tym poradziłaś czy odkąd przestał ladnie spax to tak zostało? U nas co prawda nie przekręca się jeszcze się też z 5-7h budzi się co 2-3.. 🙉 trwa to już 3 tygodnie.. dziś w dzien pierwszy raz od dłuższego czasu długo spala i pierwszy raz w życiu zassala smoczka i z nim zasnęła. Ostatnie dni to był w ogole jakis dramat.. płacz, wczoraj od 12 do 20 przespała może 15 minut w sumie i to na rękach 😒
Ja biorę wszystko na klatę na zasadzie "to twoje drugie dziecko, wiesz na co się babo decydowałaś" 😂 dzisiaj była lekka poprawa, wstał przed 2, potem 4 i 6 na jedzenie, ale od 6 już nie śpi... Tłumacze sobie, że to regres albo skok, jeszcze trochę i będzie lepiej 😊 chociaż równie dobrze zaraz mogą wjechać zęby 😂
Przedwczoraj chyba musiał odespać to niespanie bo walnął drzemkę 3h co nigdy mu się nie zdarza🫣
Dzisiaj mamy szczepienie, mam nadzieję że nie będzie go bolał brzuch 🙈 -
KarolinaAnastazja wrote:Wooow mega szybkoo ! 😁😁
-
Jenny93 wrote:Dziewczyny byłyście u fizjo z maluchami? U nas jak się tak szybko się obracał to wynikało to ze wzmożonego napięcia. U nas z kolei zaczęła się akcja zęby 😭 Ma już spuchnięte i pofalowane dziąsła. Nie spał od 1 w nocy do teraz. Dałam mu w końcu pedicetemol. Jestem padnięta a jeszcze muszę odciągnąć
I całkowicie zgadzam się, że jeśli coś jest szybko nie musi oznaczać, że jest dobrze. Mojej znajomej dziecko zaczęło szybko chodzić, ale okazało się , że "wszystko jest źle". -
miska122 wrote:Tak, moja znajoma jest świetnym fizjo, oglądała małego, nie miała zastrzeżeń. On jest po prostu szalenie silny (i ogólnie jest duży). Lekarze w szpitalu i przychodni byli w szoku że tak dobrze sobie radzi (też zdrowotnie, bo wszyscy byli pewni, że będzie miał sepsę i stwierdzili, że jest fenomenem). Przy obrotach warto patrzeć czy dziecko robi obrót prawidłowo. Najpierw musi się nauczyć łączyć rączki w linii środkowej ciała, przekraczać ją (np prawą ręką sięgnąć po zabawkę z lewej strony), obracać się na boki, nauczyć się wydłużania i skracanie ciała. Bez tego obrót będzie przypadkowy, a nie zamierzony.
I całkowicie zgadzam się, że jeśli coś jest szybko nie musi oznaczać, że jest dobrze. Mojej znajomej dziecko zaczęło szybko chodzić, ale okazało się , że "wszystko jest źle".
To w takim razie super:) Tylko się cieszyć ❤️ -
miska122 wrote:Ja też byłam w szoku. Na równe 100 dni się obrócił. Wiadomo, jeszcze nie robi tego idealnie, rączki nie umie spod siebie wyjąć 😂, ale starszym byliśmy do tyłu, jakoś 5 miesięcy miał jak opanował, więc cieszę się, że Maks nie ma problemów.
U nas jak wyląduje na brzuchu to też ameno bo ręce uwięzione 🤭 tyle, że u nas to bardziej z boku przeturlanie jest niż obrót.
Dalej walczymy z czasem na brzuszku, ładnie trzyma główkę ale cały czas trzeba ręce trzymać bo chce robić samolot.
Co do spania to dzień dniu nie równy, raz na sen nocny o 20 ruszy a raz o 23. Pierwsza pobudka jakoś po 4-5h i druga po 3h także jest na prawdę super (zapewne dlatego że śpi z nami 😂) w łóżeczku by pewnie nie pospał. Drzemki ma na łóżku ale nie w sypialni i w wózku na spacerze. Do zaśnięcia w dzień potrzebuje przytulasa i lulania na rękach, sam dość długo się męczy i przytulas na dobitkę działa.
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
miska122 wrote:Ja też byłam w szoku. Na równe 100 dni się obrócił. Wiadomo, jeszcze nie robi tego idealnie, rączki nie umie spod siebie wyjąć 😂, ale starszym byliśmy do tyłu, jakoś 5 miesięcy miał jak opanował, więc cieszę się, że Maks nie ma problemów.
Ale do 7 msc niby obroty są zakceptowalne 😁, czytałam gdzieś ostatnio 😀
-
My już drugi tydzień "zaczynamy" z usypianiem samemu na sen nocny. Odbywa się Tto beż płaczu, raczej z marudzeniem, zajmuje nam to max 35minut
Aktualnie sen nocny od 21 max 21.20 -pobudka 2-3nad ranem na mleko, kolejna o 5-6 i Drzemka do 8-9
Dzisiaj coś się koledze przestawiło i stwierdził, że 7:15 to dobra godzina na zaczęcie dnia 😄 zobaczę o której pójdzie spać na sen nocny 🤔😄 -
KarolinaAnastazja wrote:Ale do 7 msc niby obroty są zakceptowalne 😁, czytałam gdzieś ostatnio 😀
Co do zębów to jestem mega ciekawa kiedy Maksowi wyjdą, pierwszy miał późno, dopiero na 9 miesięcy. W sumie to nie miałabym nic przeciwko żeby jak najpóźniej gryzł mnie przy karmieniu 🤭 dzisiaj idziemy na szczepienie to może powie czy coś widzi, bo ostatnio mówił, że ma jakieś tam dziąsła i mogą go denerwować -
Wero0707 wrote:U nas już drugi dzień zmiana z pobudki o 8 na 6.30 🫣 Chyba musimy przestawić trochę wieczorne rytuały, żeby mała później zasypiała, chociaż ja nie wiem czy z tymi dzieciakami to ma znaczenie, czy i tak zrobią co chcą 😅
-
miska122 wrote:U nas to samo 🙈 wstawał o 7-8, a od dwóch dni o 6 oczy otwarte i gada 🤦🏻♀️ ciekawa jestem czy wróci do dłuższego spania czy stwierdzi, że tak będziemy wstawać 🫣
-
Juss, może coś w tym jest, bo przecież do tej pory to była ciemna noc, a teraz o 7 już jasno. Dzieci chyba jakoś lepiej rezonują z naturą.
A kiedy planujecie jakiś lot samolotem z dzieckiem? A może mamy, które już mają starszaki, powiedzą jak było u nich z podróżami? Mam szanse na tani wyjazd do Hiszpanii w maju, mała będzie miała 5 miesięcy, prawie 6. Ludzie mówią, że to super wiek na podróż, a ja jakoś się obawiam… -
Wero0707 wrote:Juss, może coś w tym jest, bo przecież do tej pory to była ciemna noc, a teraz o 7 już jasno. Dzieci chyba jakoś lepiej rezonują z naturą.
A kiedy planujecie jakiś lot samolotem z dzieckiem? A może mamy, które już mają starszaki, powiedzą jak było u nich z podróżami? Mam szanse na tani wyjazd do Hiszpanii w maju, mała będzie miała 5 miesięcy, prawie 6. Ludzie mówią, że to super wiek na podróż, a ja jakoś się obawiam…
Ja miałam lecieć w maju na wakacje i właśnie cieszyłam się, że mały miałby 7 miesięcy, ale musieliśmy przełożyć na wrzesień. Mniejsze dziecko jest super, możesz karmić przy starcie i ładowaniu i jest szansa że prześpi lot.