👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Domisiek wrote:A co do chwytania to też myślę, że to zbyt mocne określenie 😀 Leoś probuje chwytać, czasem mu się udaje, czasem nie. Jak grzechotkę mu włożę w rączkę to pare sekund ją przytrzyma. Zwisające zabawki na macie też czasem złapie. Ale za to u nas na razie brak oznak prób obrotów na brzuszek 🫠
Generalnie nie wiem czy to nie za wcześnie, ale na ten moment Leoś ma sprawniejszą lewą rękę. Głownie nią probuje chwytać i ogólnie prawą ma mniej w ogóle prób łapania. Ciekawe czy to pierwsze oznaki, że będzie leworęczny czy na razie tak po prostu ma 🤔
2 miesięczny bobas nie obraca się na brzuszek, tzn. w teorii niby może, ale ja przez 10 lat mojej pracy, jeszcze takiego nie widziałam :p większość nawet na boki się jeszcze nie obraca. Tak jak pisałam, obroty na brzuszek zaczynają się najczęściej między 4 a 6 miesiącem.
Co do tego, że próbuje chwytać głównie jedną rączką to jest częste u takich maluchów, dziecko zaczyna od tej strony, na którą mu łatwiej, po jakimś czasie powinno zacząć też używać drugiej rączki. Jeśli ta dysproporcja zostaje to warto iść do fizjo, bo może to być kwestia asymetrii. Lateralizajca (czyli dominacja jednej strony) rozwija się dużo, dużo później.
Co do chwytania to teraz jak się wsadzi bobasowi zabawkę dopasowaną do jego rączki to będzie trzymać, ale to nie jest świadomy chwyt tylko odruch chwytny dłoni. To tradycyjne stwierdzenie babć "jaki on silny, tak mocno trzyma" to właśnie wynik odruchu chwytnego dloni, a nie siły dziecka :p
Ogólnie to pierwsze 3 miesiące nie bez powodu nazywa się 4 trymestrem. Bobas dopiero ogarnia, że nie jest już z mamą jednością. Tak naprawdę w tym czasie najwięcej w rozwoju daje bliskość z mamą, noszenie, tulenie, drzemki kontaktowe, łapanie kontaktu wzrokowego, "rozmawianie" z rodzicem, do tego codziennie leżenie choć chwilkę na brzuszku, jak się nie udaje na macie to chociaż na brzuchu rodzica. Dopiero po 3 miesiącu dziecko uzyskuje symetrię, zaczyna wyraźniej widzieć i ogarniać otoczenie, odkrywać rączki.
Także dziewczyny, Wy wszystkie które cały dzień musicie tulić i nosić swoje bobaski, robicie najlepsze co możecie zrobić dla rozwoju swoich dzieci, dajecie bliskość i poczucie bezpieczeństwa ❤️ w badaniach naukowych, dzieci, które miały zapewnioną bliskość, dużo lepiej się rozwijają społecznie 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 22:42
Domisiek lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-