Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:
    Też się nad tym zastanawiałam bo u mnie to samo mówią babcie, bo akurat moja mama to miała ze mną tragicznie xD. Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że wszystkie dzieci takie grzeczne były itd... Wtedy to kilka pokoleń w jednym domu było, zawsze ktoś pomagał.
    Tak, tak, ja też słyszałam, że byłam super grzeczna. Mój mąż również podobno "tylko spał"... Ja myślę, że po prostu tych wszystkich ciężkich chwil już się nie pamięta.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Domisiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślę, że kiedyś to przede wszystkim inaczej się żyło. Rodziny żyły obok siebie, albo w jednym domu, albo w pobliżu, kobiety prawie wychowywały dzieci razem. Zawsze obok była matka, ciotka, babka, siostra, starsze dzieci w rodzinie. Gdy wymienia się kilka osób wkoło dziecka to się nie czuje tego aż tak bardzo. Teraz rodziny często w rozjazdach, jak nie za granicą to setki kilometrów i jak nie wyrabiasz to często nie ma kogoś obok kto np. Ci weźmie dziecko na spacer, żebyś odespała chociaż 30min.

Więc pewnie dzieci od zawsze były różne - jedne bardziej inne mniej obsługowe, ale wychowywało się często „w stadzie”.

Faktem jest, że na pewno teraz mężczyźni więcej zajmują się dziećmi niż kiedyś ale nie oszukujmy się też, wiele z naszych partnerów/mężów jak nie wyjeżdża do pracy, to pracuje od rana do nocy, w weekend też nie przejmie w 100% opieki bo ten człowiek też potrzebuje chwile odpocząć po tygodniu pracy.

No i ostatnia rzecz, niestety, ale taka jest prawda, nasze pokolenie przyzwyczaiło się do wygody, a dziecko „wygodne” nie jest. Nasze babki i mamy najczęściej poza gotowaniem, sprzątaniem i wychowywaniem dzieci nic nie robiło. (Nie żeby to nie był ogrom ciężkiej pracy, mówię to w innym kontekście) My teraz przyzwyczajone, że a to do kosmetyczki, a to do knajpy czy na siłownie, pojawia się dziecko i się okazuje, że nie ma już na to czasu jak nie ma kto Ci się dzieckiem zająć.

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - 780g 💙
    🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
    🍀 07.10 - 2000g 💙
    🍀 29.10 - 2500g 💙
    🍀 12.11 - 2900g 💙
    🍀 22.11 - 3050g 💙

💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

age.png
  • Mel 456 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze poczytać, że u innych też bywa nieciekawie. Kurczę, ja chyba najbardziej się obawiam właśnie tego, że młody będzie nadmiernie wrażliwy przez całe życie 😞
    Zapisałam się do psychiatry na jutro, mam nadzieję, że dostanę coś, co pozwoli mi trochę ukoić mój układ nerwowy, bo naprawdę jest kiepsko. Już jak młody zaczyna histerię to staram się, żeby ktoś inny się nim zajmował, bo ja i on się nawzajem nakręcamy w tym naszym nieszczęściu.

💙 10.11.2025

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mel 456 wrote:
    Dobrze poczytać, że u innych też bywa nieciekawie. Kurczę, ja chyba najbardziej się obawiam właśnie tego, że młody będzie nadmiernie wrażliwy przez całe życie 😞
    Zapisałam się do psychiatry na jutro, mam nadzieję, że dostanę coś, co pozwoli mi trochę ukoić mój układ nerwowy, bo naprawdę jest kiepsko. Już jak młody zaczyna histerię to staram się, żeby ktoś inny się nim zajmował, bo ja i on się nawzajem nakręcamy w tym naszym nieszczęściu.

Najwazniejsze, ze zauwazasz tez swoje emocje i wiesz, ze trzeba sie nimi zaopiekowac. 🫶
    A szczesliwa mama to szczesliwe dziecko. Mam nadzieję, ze uda sie dobrac cos odpowiedniego i ze bedzie choc troche lepiej. ❤️

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
‹‹ 1086 1087 1088 1089 1090
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ