👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też ostatnio głównie podczytuję, bo brakuje mi czasu na cokolwiek. U nas usypianie tez jest problematyczne, beze mnie i bez cyca się nie uda, chyba że w wózku na spacerze, ale dobrze jak jest najedzony bo inaczej zasypia dopiero po wrzaskach albo musze go nakarmić na ławce. O której kładziecie na sen nocny mamy KP? Ja staram się po 20 po kąpieli i karmieniu. Zasypia chwile przy cycu, próbuję go odłożyć i od razu się budzi. I tak myślę czy to nie z głodu, może się nie najada z cyca. Zasypia dopiero ze mną w łóżku o 22 przy cycu, a tak to do 22 są cyrki, rzyganie, jedzenie bez opamiętania, budzenie się z krzykiem po chwilowym zaśnięciu. Muszę mu na noc dać MM chociaż raz przez to rzyganie bo w cycach już pustawo, ale jemu tak nie smakuje, że wypluwa. Moja znajoma ma syna 100% na MM i zasypia po 20 codziennie, budzi sie przed 24 tylko na dokładkę mleka i śpi do 7 rano. A nasz wieczorami odprawia jakieś egzorcyzmy zanim zaśnie...Jeszcze ten syn znajomej interesuje sie tym co jedzą a nie ma nawet 4 miesięcy i chce zabierać jedzenie z talerza, więc wykazuje pierwsze oznaki gotowości. Jak dałam Jan Janowi coś do powąchania naszego to zero zainteresowania, ma jeszcze minę w stylu "bitch please, give me cyc" xD.
flowery lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
My na spacerówkę to się przerzucimy jak gość wyrośnie z gondoli, ale że urodził się mały i cały czas raczej jest mniejszym dzieckiem, to myślę że do lata dociągnie. No chyba że zacznie mi tu siedzieć albo coś kombinować, tak że to będzie niebezpieczne no to wiadomo.
My mamy budkę raczej rozłożoną ciągle bo jednak trochę chwilami wieje, no i bobas też się wkurza jak go razi słońce. Ostatnio jak jechał na brzuchu to mu złożyłam bo było bezwietrznie.
-
Zumi moja też uprawia harce przed spaniem na noc. To normalne, nie trzeba mm podawać. Daje prawy cyc, lewy cyc, prawy, lewy i tak w kolko. Ona sie złości, mi sie ryczeć chce. I tak to wygląda. U mnie nie ma wyznaczonej godziny kąpieli, bo mam dwoje starszych, czyli kąpiel zależy od ich treningów. Zazwyczaj jest to miedzy 19 a 20.30. Ale po walce z cyckami najczęściej zasypia około 21.30-22.00. I budzi się co 1.5-2godziny. Nie odkładam, bo po co? Śpi w łóżku, ja po kąpieli niewolniczę. Często wkurzona, bo jak młodzież ma treningi to ja nie mam jak się wykąpać, bo nie ma już czasu.
Pchanie rączek do jedzenia to nie objaw gotowości do rd tylko ciekawość świata 🙂
-
My budkę mamy rozłożoną, nawet mocniej (mam możliwość przedłużenia) bo Jasiu bardzo denerwuje się jak świeci w niego słońce. Dla przykładu jego kolega dzień młodszy może mieć buzię w pełnym słońcu i śpi jak zabity, a Jan Jan się drze xD. Ostatnio w Opolu było tak okrutnie gorąco, że szłam w samej bluzce, jemy zdjęłam kocyk i drugie skarpety i odsłoniłam mu z tyłu budki taki wentyl z siateczki.
@TBK u nas jest 95% cyc ostatnio bo MM dla młodego to koszmar i smoczka odrzucił w 2 miesiącu życia także ciężko jest go uspokoić po szczepieniu chociażby. Bo cyca nie chwyci, a smoczka nie dam rady włożyć do buziaka. Lekarze i pielęgniarki za każdym razem się pytają, jak się rozedrze przy badaniu albo szczepieniu, czy mam smoczka. Muszę tłumaczyć, że smoczek to zło wcielone dla Jana. Jest to problem chwilami, bo lekarz nie może go nawet osłuchać. Jan jest letko histeryczny xD ubolewam nad nieużywaniem smoka. Kiedyś pewnie będę go przekupywać czekoladą, cukierkami, bajkami albo czymś tam innym. Wszyscy mówią, że nie dadzą słodkiego i nie włączą bajek a potem przychodzi życie, więc już teraz pozbywam się złudzeń 🤡. Po prostu jak będzie starszy to ustalimy zasady co do ilości słodkiego i długości oglądania bajek. Będziemy dużo rozmawiać o szkodliwości niezdrowego jedzenia i złego wpływu telewizora chociażby na wzrok. No i sami nie będziemy jeść przy nim słodyczy, chyba że jakieś zdrowsze domowe ciasto (ja robie na erytrytolu albo ksylitolu) no i TV będzie ozdobą salonu mam nadzieję.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
TBK chyba mamy podobne doświadczenia 😁❤️
Fabregasowa aaa w ogole myslalam, ze pytasz o budke w spacerowce. 😁 a w gondoli nie masz tego okienka z przodu do wentylacji? Bo mozna na brzuszku polozyc bejbika i spbie wtedy przez okienko conieco poogląda. 😁 a ta budka no to kwestia pogody z tym ze zima wiatr a latem palace slonce, wiec nie ma lekko. 😅
Zumi u nas sen nocny tak 19-20 wypada.
Bylam z mloda u pediatry, dostala masc z antybiotykiem.w zasadzie lekarka nie potrafiła powiedziec z czego to, byc moze jeczmien jej sie robi. -
Widzę, że u większości ten słynny regres snu i ciężkie żyćko w 4 miesiącu życia 🥴
U nas sen nocny wypada szybciej i ostatecznie nie ma już spanka do 10:00. Teraz zasypia o 20:30 i śpi z jedną pobudką na mleko. Budzi się około 7:00, a raz na kilka dni się lituje i śpi do 8:00. Więc tu dalej ok, ale ciężej ją uśpić w ciągu dnia. Mam poczucie, że to co działa dziś jutro już niekoniecznie, więc improwizujemy przez co okna aktywności potrafią trwać 3h 🫠 najłatwiej rano i na spacerze, a od południa to już loteria. Wózek lubi i ładnie w nim śpi, ale ja po 2h chodzenia miedzy blokami mam zakwasy na łydach. Trzeba się rozruszać po zimie 😅👌 pozdrawiam ze spaceru
Ps. Ada 17 lutego ważyła 7400g, będę zaraz miała bicki jak mój mąż.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:50
-
Zumi taaak pytanie o smoczek i butelkę jest częste. Ostatnio u fizjo młoda tak się darła, że nie byłam w stanie jej cyckiem uspokoić, a dali mi osobny gabinet (płacisz to masz🤑) co z tego,jak cycka do buzi nie dało rady wsadzić. Musiałam wsadzić ja do fotelika i przenieść 2 ulicę dalej do auta, dopiero w domu uspokoiłam mlodą. Życie ze smoczkiem jest o wiele łatwiejsze.
U mnie bajek nie będzie, bo nie mamy tv, ale za to słodycze pewnie wlecą wcześniej niż bym chciała.
Teraz np. muszę już wyjść po syna do szkoły, a ta jadła po 12 i nie cholerę nie chce teraz. No i pewnie będzie ryk po drodze, a mam jakieś 40 minut w 1 stronę. -
Zumi co do starszakow to uwazam, ze we wszystkim trzeba znalezc umiar i chyba to nie tak, ze slodycze czy bajki w tv to zło wcielone, raczej problem pojawia sie kiedy te rzeczy cos zastepuja: ruch i zblinasowana diete. Jesli dziecko ma zapewnione podstawowe potrzeby, duzo ruchu i urozmaicona zdrowa diete na co dzien, to kilka ciastek i kilka bajek w tv nie zepsuja dziecka. A i czlowiek moze dzieki temu chwile odsapnac i zregenerowac sily. Takze grunt to zdrowy rozsadek. 😁
Tylko trzba tez sie nauczyc w stawianie granic, zeby nie bylo aferek, ze chce JESZCZE. 🙈
TBK lubi tę wiadomość
-
Hej
sorki, ze tak wbijam, ale moze ktoras z Was karmi bobasa bebiko nutriflor 1? Mam na sprzedaż 1 op. 600g i 10 buteleczek z gotowym mleczkiem po 90ml. Cena za całość 50 zl plus wysyłka. Jesli ktoras byłaby zainteresowana to mozna na pw
przeszliśmy na inne mleko i teraz nie mam co z tym zrobic, a szkoda mi wyrzucić. To nie są wadliwe partie
-
@Zumi u nas różnie ze spaniem, ale w przedziale 20:30-22:00
A u Ciebie jest całkowicie ciemno i cicho do spania? Bo u mnie cała reszta dnia jest głośno i przy lampce/zyrandolu, a do spania dopiero wszystko gaszę i wyciszam i chyba mała ogarnęła, że czas na spanie i nie budzi się po karmieniu. Gdybym włączyła lampkę to by potraktowała to jako drzemkę i obudziła po 20 minWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:39
-