SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaMama95 wrote:
    Jakbym czytała o swojej małej. Tylko przebieranie, jedzenie i spanie. Do tego jest całkowicie nieodkładalna - śpi na mnie praktycznie cały dzień i noc. Ja już nie wiem, może coś źle robię. U nas to wygląda tak, że po przebraniu się karmimy, później noszę ja oparta o moją klatkę piersiową do odbicia i tak sobie na mnie zasypia - czasami szybko, czasami mamy walkę. Jak zaśnie, to chodzę z nią jeszcze aż ma takie bardziej wiotkie rączki i wtedy kładę się z nią w lozku (ona na mnie) i tak cały czas sobie spi. Mam nadzieję, że nie dostanie przez to jakiegoś skrzywienia kregoslupa. Przez pierwsze dwa tygodnie spala ładnie w dostawce, a później przyszly problemy brzuszkowe i się skończyło. Teraz tylko raz na jakieś 2-3 dni próbuje ją odlozyć uspaną do dostawki lub wózka w ramach testów, wybudza się po 5 minutach, próbuje jeszcze raz i jak jest to samo to poddaje się na kolejne kilka dni zakładając, że jeszcze nie jest gotowa, a nie chce jej psuć snu. Może taki nam się trafił ananasek, bo mialam poród z komplikacjami i finalnie niestety próżnociąg, wiec może potrzebuje tej bliskości. A jak to u Was wygląda? Jak się nie daje odłożyć za 1-2 razem to próbujecie do skutku? Bo może powinnam się przełamać i nawet kosztem 5-minutowych drzemek próbować ja nauczyć spania normalnie. Albo próbować przed każdą drzemka, tylko później takie ponowne usypianie to zazwyczaj już dluzej trwa, bo się dziecię rozbudza.

U nas w nocy śpi w dostawce, zasypia też w niej, baaardzo rzadko się zdarza, że zaśnie na rękach jeszcze podczas jedzenia.
    W dzień to śpi ostatnio tam gdzie akurat uda się go uspać 😅 w kokonie w salonie, w łóżeczku, w łóżku u nas w sypialni, w wózku, w bujaczku, na rękach… ostatnio 99% jego drzemek trwa 30-45min, więc nawet na rękach jak mi zaśnie to długo mnie to nie uwiąże - niestety 😅

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • flowery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy istnieje coś czym można posmarować podrażnienia na buzi dziecka, ale nie zaszkodzi gdy dziecko wkłada rączki do buzi? Moja mała wyciera kremy łapkami i wkłada je do buzi co chwilę :(

• Opheliac Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:
    Czy istnieje coś czym można posmarować podrażnienia na buzi dziecka, ale nie zaszkodzi gdy dziecko wkłada rączki do buzi? Moja mała wyciera kremy łapkami i wkłada je do buzi co chwilę :(

Jak na początku Franek mocno drapał się po twarzy to parę razy posmarowałam takie powierzchowne podrażnienione miejsca z łuszczącą się skórką zwykłą lanoliną do brodawek, bo uznałam, że skoro nie trzeba jej ścierać z sutków przed karmieniem, to taka cienka warstwa na twarzy dzidziusia też nie zaszkodzi w razie starcia i przypadkowego transferu na rączkach do ust 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:42

flowery lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️90' 🧔🏼 88'

12/2024 💔

03/2025 ⏸️

14/11/2025 SN (oxy, nacięcie, chwyt Kristellera) 17:23 Franciszek 3350g 52 cm 💙

age.png
  • flowery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opheliac wrote:
    Jak na początku Franek mocno drapał się po twarzy to parę razy posmarowałam takie powierzchowne podrażnienione miejsca z łuszczącą się skórką zwykłą lanoliną do brodawek, bo uznałam, że skoro nie trzeba jej ścierać z sutków przed karmieniem, to taka cienka warstwa na twarzy dzidziusia też nie zaszkodzi w razie starcia i przypadkowego transferu na rączkach do ust 😀
    Ooo dzięki ❤️

• edka85 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmagda389 wrote:
    Robiliśmy bo doszło 40stopni
    Wyszła blada kreska przy grupie typu a mamy już leki 🙄 i liczę że bobas nie złapie
    No mówiłam, że to wygląda na grypę A. Moja Tośka nie zaraziła się, mimo że trójka rodzeństwa jednocześnie chorowała.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • NowaMama95 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    U nas w nocy śpi w dostawce, zasypia też w niej, baaardzo rzadko się zdarza, że zaśnie na rękach jeszcze podczas jedzenia.
    W dzień to śpi ostatnio tam gdzie akurat uda się go uspać 😅 w kokonie w salonie, w łóżeczku, w łóżku u nas w sypialni, w wózku, w bujaczku, na rękach… ostatnio 99% jego drzemek trwa 30-45min, więc nawet na rękach jak mi zaśnie to długo mnie to nie uwiąże - niestety 😅

Szczęściara, ile bym dała żeby chociaż jedną drzemkę spala poza rękami, nawet jakby to miało trwać 30 minut 🙄

• Kasiek7 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia ja też jestem beznadziejna . Dziś mała od 9-14 cały czas płacz,nic jej nie pasuje . Spi druga godzine w moim łóżku..

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się 💕🌸
    22.11 - nasz CUD na świecie 🩷

[age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaMama95 wrote:
    Jakbym czytała o swojej małej. Tylko przebieranie, jedzenie i spanie. Do tego jest całkowicie nieodkładalna - śpi na mnie praktycznie cały dzień i noc. Ja już nie wiem, może coś źle robię. U nas to wygląda tak, że po przebraniu się karmimy, później noszę ja oparta o moją klatkę piersiową do odbicia i tak sobie na mnie zasypia - czasami szybko, czasami mamy walkę. Jak zaśnie, to chodzę z nią jeszcze aż ma takie bardziej wiotkie rączki i wtedy kładę się z nią w lozku (ona na mnie) i tak cały czas sobie spi. Mam nadzieję, że nie dostanie przez to jakiegoś skrzywienia kregoslupa. Przez pierwsze dwa tygodnie spala ładnie w dostawce, a później przyszly problemy brzuszkowe i się skończyło. Teraz tylko raz na jakieś 2-3 dni próbuje ją odlozyć uspaną do dostawki lub wózka w ramach testów, wybudza się po 5 minutach, próbuje jeszcze raz i jak jest to samo to poddaje się na kolejne kilka dni zakładając, że jeszcze nie jest gotowa, a nie chce jej psuć snu. Może taki nam się trafił ananasek, bo mialam poród z komplikacjami i finalnie niestety próżnociąg, wiec może potrzebuje tej bliskości. A jak to u Was wygląda? Jak się nie daje odłożyć za 1-2 razem to próbujecie do skutku? Bo może powinnam się przełamać i nawet kosztem 5-minutowych drzemek próbować ja nauczyć spania normalnie. Albo próbować przed każdą drzemka, tylko później takie ponowne usypianie to zazwyczaj już dluzej trwa, bo się dziecię rozbudza.

Jakbym czytała o swojej. U mnie po odłożenie do łóżeczka oczy jak 5zl po max 5min. Koleżanki matki wysyłają dobre rady a ja nie wiem czy taki mi się trafił egzemplarz czy jestem po prostu beznadziejna w matkowanie. Najczęściej jak sie budzi po tym odłożeniu to dostaje cyca bo nie mam innego sposobu by ja uspokoić od płaczu...

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Dziewczyny w sprawie alergii na BMK to u mnie objawiało się to przede wszystkim brzydką kupą i bólami brzuszka. Leoś po każdym jedzeniu miał 3-4 kupy w atmosferze płaczu, którego nie mogłam uspokoić. Więc po jedzeniu bitą godzinę - półtorej dziecko mi płakało. Do tego kupy były zielone ze śluzem, z czego zaraz przed dietą już były takie wodniste, że zostawał sam śluz, a kupa wsiąkała w pampers. Miał też przez chwilę wysypkę na dole brzuszka ale małą. Do tego miał pierdy z „kleksem”. Gazy go nie męczyły na zasadzie, że nie mógł pryknąć tylko prykał zawsze z kupą.

Nieco lepiej zrobiło się po 2 tygodniach diety, a teraz minęły 3 i było już super. Teraz musimy odchorować tą prowokacje. ☹️

Co do prowokacji to ja zjadłam nabiał (dość sporo) rano i pierwsze objawy zaczęły się wieczorem. Mały strasznie był niespokojny, rzucał się przy jedzeniu, nie chciał usnąć. To samo w nocy, do tego budził się co 2h, a nie jak zwykle co 3-4h. A następnego dnia od rana zaczęliśmy to co powyżej pisałam.

EDIT
    Zapomniałam o przelewaniu w brzuszku, w sumie to w ogóle był pierwszy objaw. Straszny festyn miał w jelitach.

Dzięki- jutro idziemy do pediatry bo boję sie ze u nas to samo. Od 2tyg kupy sa wyłącznie zielone i bardziej wodniste niż te musztardowe wczesniej. Dwa razy na pewno byly nitki krwi. Ona raczej nie ma problemu ze zrobieniem kupy, bo mamy ja co karmienie w zasadzie, ale skad ten placz to nie wiem🫣 Nie jem za duzo nabiału ale kto wie...

Jak po wizycie CDL?

Dziewczyny, dzięki wielkie za wasze doświadczenie z rutyna, czyli co dziecko to inaczej... a czy u was z kp występują jeszcze musztardowe kupy czy tylko u nas zielone? O gazy z kleksem sie nie martwię , to chyba normalne

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
‹‹ 969 970 971 972 973
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ