👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Domisiek wrote:Natalia jest naprawdę super, dzięki za polecenie. 💕
U nas generalnie wszystko zapowiada się na sukces. Mały chwyta ładnie, zjada 100ml z obu piersi więc też super. To co u nas jest problemem, to okazuje się, że Leoś ma wysokie podniebienie. Dlatego podrażnia mi sutki i dlatego wyrywa się przy piersi (przy tej prawej dochodzi jego napięcie). U nas żadne chwyty na „kanapkę” nie przejdą. Także pierś musi dostać w pozycji asymetrycznej czyli sutek skierowany do góry i go nakładam jak na haczyk. Plus mamy wprowadzić karmienia nocne i sukcesywnie powoli ograniczać kapturki podczas karmienia. Natalia nauczyła nas też pozycji spod pachy na poduszce i w tej pozycji Młody przestał się wściekać przy prawej piersi, je ładnie 💖
Ma tylko obiekcje co do alergii na BMK, uważa, że w PL jest nadinterpretacja tej alergii i podejrzewa, że to może być coś innego, pokierowała nas do jakiegoś super gastrologa. Konsultuje też online, podobno na całą PL więc jakby, któraś chciała to dajcie znać, podam namiary. My skorzystamy, zobaczymy co powie.
O to ja bym chętnie skorzystała z namiarów i na Natalię i na gastrologa. Super, że udało się znaleźć odpowiednią pozycję! -
No ciężkie to żyćko 😑
Dzisiaj zostawiłam Ignasia w kokonie spał całe 30 minut potem zaczął marudzić nie podchodziłam do niego kolejne 30 minut i głupia łudzę się że spał 1h.. na cycu to zasypia w ciągu chwili a tak to nie bo po co kto by tracił czas na sen. Jezu jak ja chce żebym On zasnął w domu tak na 3h, raz tak było to inne dziecko słuchajcie, uśmiechnięte wesołe i w ogóle a tu trzeba zasuwać wózkiem po tych wertepach.
A jak go nie wezmę na ręce to wierzga nogami i rękami macha jak szalony, zaczął robić bąbelki śliną i dużo bardziej skupia wzrok na mnie i innych rzeczach i dużo gaworzy. -
Domisiek, mi mowila to samo o tych wszystkich kropelkach i nietolerancjach, ze to guzik daje i trzeba po prostu przetrwać. Tez cxytalam ze alergia bmk to 2% moze a my chcemy pomoc dziecku szukając rozwiązania którego po prostu nie ma 🫣
Sami dzisiaj byliśmy u pediatry w medi, bo poz troche nie ufam. No I on raczej nie widzi wskazan do bmk, żadnych zmian skórnych, zdjęcia kupy nie zrobiky na nim wrażenia, tylo te nitki krwi w kupie.. ale gazuje ja dzisiaj okrutnie.
bardziej mnie martwi kiepski przyrosty bo przybrała tylko 150g przez tydzień a po cdl bylo 50g/dziennie!🙄 on patrzy na przyrosty miesięczne a ja vs wizyta położnej 5.01... ale widzę ze u mnie opcja karm na zadanie nie działa, mloda potrafi wisieć długo i nieefektywnie. Musi byc ostra aktywizacja i chyba pomyślę o neurologopedzie, masz kogoś do polecenia?
Nadzieja, ta sama rolkę miałam wysłać 😍 zrobiłam dzisiaj 2h drzenki z mloda bo noc mnie rozwalila i od razu lepiej 😆
Foxy, a co sie dzieje u ciebie? Partner w delegacji?🙄
Ja na moja mamę nie moge narzekać , zloty czlowiek, chociaż nie raz słyszałam teksty "z wami bylo łatwo, tyle nie plakaliscie, ale jak to nie spi sama"... nie widzę w tym złośliwości ale wiem ze wtedy smoczka sie ladowalo hurtem (nic dziwnego ze mama stracila pokarm w obu ciążach w 4m) i ma bank nie raz leżeliśmy z płaczem bo rak brakowało. I zgadzam sie z Edka ze wielu rzeczy nie pamiętają juz, bo ja pamiętam historoe ze sąsiadki przychodziły za czekoladę nas pilnować 🤠 -
Myślicie, że objawy po szczepionce na rota mogą utrzymywać się do 7 dni? My szczepiliśmy Jasia w zeszłą środę, no to dwa dni były kiepskie a potem było już normalnie. Więcej wisi na cycu bo to było lekarstwo na cierpienie, ale spoko, zawsze to postymulowało laktację. Ale dzis bez przerwy robi kupe, je, robi kupe, je. Wybudzają go bąki, kupa albo głód 😵💫. Może to ten zagęstnik...jutro mu go nie dam bo to może być też to. Ta mączka działa jak błonnik więc może przyspieszył się pasaż w jelitach, ale kurcze z drugiej strony skręca się z bólu brzuszka tak samo jak te 2 dni po szczepieniu 🥺 szkoda mi go, bo jest niewyspany i marudzi bidok.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Zumi, Ignaś miał pojedyncze bóle brzuszka właśnie do tygodnia plus te 4 dni dramatyczne. Jeśli ma dużo błonnika to też może podrażniać jelita.
Doszłam do wniosku że jestem zmęczona i nie radzę sobie z emocjami, i czekam aż sytuacja się ustabilizuje z Ignasiem. Powtarzam sobie dziś jeszcze miesiąc, jeszcze miesiąc. PRZETRWAM TO
Kasiek7, Anilorak88, psaj91, Zumi, izzou97 lubią tę wiadomość
-
Odnośnie odbijania...
https://www.instagram.com/p/DTe7m-LjarS/?igsh=MXh1ZGhjbHdvYnA2aQ==
To odbijać czy nie odbijać?! -
My dziś byliśmy właśnie na szczepieniu, akurat zwolniło się miejsce. Dałam się namówić na wszystko naraz, oczywiście w ogóle się spóźniłam, uwaliłam całą kurtkę wózkiem a w przychodni wszyscy mi pomagali co było mega miłe ale wydawało mi się że wyglądam pewnie na nieogara 😅
Boję się mega następnych dni bo to próba tu koncert a jak będzie Stasiowi źle to będzie mega lipa…
Ja dziś wymyłam włosy rano w 5 min jak Stasio leżał ale też mi mega rzadko teraz się udaje bo jeszcze suszenie muszę obowiązkowo inaczej zaraz jestem przeziębiona.
Co do jedzenia to ja dalej muszę przymuszać Stasia, on się budzi tylko w nocy co 3h a tak to w dzień i pośpi długo i nie płacze więc nie wiadomo kiedy chce pić itp ja sama wiec staram się pamiętać ostatnie jedzenie i mu proponować. Jako że właśnie ciągle jest taki spokojny to dziś na tym szczepieniu przeżyłam ból serca jak usłyszałam jego pierwszy taki przeraźliwy płacz tak mega się żalił ;( na szczęście szybko mu przeszło a po powrocie do domu mimo że były korki i już 4h nie jadł to oczywiście nie chciał dalej ale obecnie mu wpycham już drugą pierś… Jeśli chodzi o przyrosty to moim zdaniem malutko przybiera, w ostatnim tygodniu tylko 125g, dobija do 1kg od wagi urodzeniowej. Jak czytam że Wasze bobasy podwajają tę wagę to się martwię o Stasia. Ale jakbyście go zobaczyły to jest niezły pucek 🙈 policzki mega pulchniutkie, dwa podbródki, uśmiechnięty, nie ma się do czego przyczepić… Pocieszam się że moje dzieci takie właśnie szczupłe są generalnie i najważniejsze że jest zadowolony
-
Cześć dziewczyny to może trochę aktualizacji ode mnie Stasiu ma 8 i pół tygodnia waży już 5 kg od nowego roku jest tylko na samym cycu wcześniej dokarmialiśmy go około 60 do 100 ml dziennie mm. Najniższa waga po porodzie 2 800 więc myślę że przyrost ma ładny. Zasypia o 22:00 i śpi do 10:00 rano z przerwami na karmienie na pół godziny tak co 3-4 godziny się budzi. Na brzuszku już ładnie trzyma głowę już wyciąga rączki przed siebie łapie ze mną kontakt wzrokowy Uśmiecha się do mnie robi bańki ze śliny. W dzień robi sobie około 3-4 drzemki po pół godziny a w przerwie je albo bawi się na macie. Polecam kanał na Facebooku falmedu gdzie pokazują jak trzymać podnosić dziecko. Próbuję go owijać do chusty za pierwszym razem wytrzymał minutę za drugim już 10 minut codziennie troszeczkę próbujemy. Jeszcze nie byliśmy na żadnym szczepieniu bo 16 stycznia mamy wizytę u neurologa który albo potwierdzi żeby szczepić albo odroczy szczepienie wolę się upewnić że wszystko jest w porządku zanim go zaszczepię na cokolwiek. Na początku mieliśmy tylko problemy z kolkami po witaminie d jak zmieniłam na devikap to jest okej. Miał kilka razy jakiś taki skok rozwojowy że nie spał do 2:00 w nocy i płakał ale ogólnie nie jest źle.
Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość
👧 - 1991
PCOS
Mutacja MTHFR C677T T/T homo
Mutacja 675 (4G/5G) w PAI-1 4G/5G hetero
🧒 - 1991
Starania od 2020
28.09.2024 - ⏸️
23.10.2024 - bliźniaki 2o1k
05.11.2024 - 💔💔
11.03.2025 - ⏸️
15.11.2025 - 👶💙
Stasiu - 40+0, 53 cm, 3040 g -
I my to mamy 🙂
https://www.instagram.com/reel/DTf_5oMjxSF/?igsh=OWE1b2E3NG1vdGdp
kalinok lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:I my to mamy 🙂
https://www.instagram.com/reel/DTf_5oMjxSF/?igsh=OWE1b2E3NG1vdGdp
O tak, u nas jest dokładnie tak. Szczególnie teraz jak mamy combo: płaczki i biegunka po szczepieniu oraz skok rozwojowy. Lepiej być nie mogło 🫠🫠
Edit: teraz widzę że za pierwszym razem Instagram mi jakiś inny filmik podrzucił niż to co faktycznie wrzuciłaś 😂 więc mój komentarz nie ma sensuWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 20:44
Asia091 lubi tę wiadomość
-
U mnie dziś dzień wariata. Rano badania krwi, potem wizyta popołogowa i na koniec neurologopeda z Tosią.
Na wizycie popołogowej wszystko dobrze obkurczone i wygojone, na jesień mam się umówić na dokładną ocenę blizny. O kolejne dziecko możemy się starać dopiero po tej ocenie, ale i tak planujemy zacząć starania o drugie dopiero za minimum 1,5 roku. Moje niedawne krwawienie 2 dni po zakończeniu połogu to, z dużym prawdopodobieństwem, była miesiączka 🥴 ech, że nawet to mnie nie ominęło i muszę być w tym malutkim procencie kobiet karmiących piersią z okresem równo 6 tygodni po porodzie 😅
Wizyta u neurologopedy zmieliła i wypluła moje matczyne serduszko 🥺 Tosinka tak okropnie płakała, wrzeszczała po prostu 🥺 na szczęście po podcięciu wędzidełka wszystko się dobrze wygoiło, nie ma blizny. Musimy trochę poćwiczyć, bo język zbyt często jest na dole i mięsień brudkowy musimy rozluźniać, ale możemy to robić w warunkach domowych. Pokazała mi co i jak mam w domu robić. Zmieniamy też smoczek na Suavinex i mamy odstawić maks do roku. Używamy tylko jak Tosi dokucza brzuszek i ulewanie ją wybudza z drzemek, bo nic innego nie pomaga, więc mam nadzieję, że uda się odstawić jak tylko ulewanie minie. Teraz śpi mi na brzuchu i mam ochotę nie wypuszczać jej z objęć do rana, tak bardzo mam wyrzuty sumienia, że musiała to wytrzymać 🥺👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Asia! Dasz radę. Zawsze możemy się zebrać i wbić Tobie i Ignasiowi na chatę. Zumi pewnie by Ci pranie zrobiła a Kropka coś ugotowała ☺️
Ja sobie właśnie uswiadomiłam, że dokładnie dzisiaj mija rok odkąd zdecydowaliśmy z mężem, że powiekszamy rodzinę. I teraz ten mój dwumiesięczny cud śpi na moim brzuchu. Piękne to jest ☺️♥️
Nadzieja32, psaj91, Zumi, Asia091, izzou97, Kropka89, Bećka, kalinok, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:My szczepimy jutro..aż się boje
Asia powtarzam sobie tak samo oby do 22 lutego....
My też jutro... Naczytałam się internetów i Was to aż mam ochotę nie iść... No nic, na pewno będę płakać jeśli ona będzie płakać.
Można trzymać dziecko podczas szczepienia czy kładą jak worek ziemniaków na kozetke? -
My jesteśmy po szczepieniu, były 4 ukłucia + doustna. Mała była dzielna, myślałam że będzie więcej płaczu. Póki co 6 godz. po i zjadła i śpi. Troszkę po jedzeniu potrzebowała poprzytulania ale już śpi w swoim lozeczku. Mierzyłam temperaturę 37.4 więc będę kontrolowała. Waga urodzeniową 3070 a dzisiaj 5120 .
Powodzenia na jutrzejszych szczepieniach 🤞
Zumi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Anilorak88 wrote:Asia! Dasz radę. Zawsze możemy się zebrać i wbić Tobie i Ignasiowi na chatę. Zumi pewnie by Ci pranie zrobiła a Kropka coś ugotowała ☺️
Ja sobie właśnie uswiadomiłam, że dokładnie dzisiaj mija rok odkąd zdecydowaliśmy z mężem, że powiekszamy rodzinę. I teraz ten mój dwumiesięczny cud śpi na moim brzuchu. Piękne to jest ☺️♥️
Kocham robić pranie to i Asi bym zrobiła 😎 wytestowałam już trochę rzeczy do prania dla niemowląt, wiem co dobre 🤪
U nas dziś bardzo ciężki dzień. Naliczyłam 5 kup. Jeszcze nigdy tyle nie robił 😭. 3 były wielkie, musztardy. Każda kupa poprzedzona bąkami. Gazował mi cały dzień. Ale wiecie co? W końcu nie ma takiego pękatego brzuszka. I teraz mam zagwostkę czy to pokłosie szczepienia na rotawirusy czy ten zagęstnik na ulewanie (on działa jak błonnik)...przy 5 kupie tak cisnął, że chyba szklanke ulał. Był cały mokry, musiałam go wykąpać szybciutko bo zamienił się w żula 😅. Pierwszy raz kąpałam go całkiem sama i nieźle sobie poradziłam. Zawsze robił to mąż, ale jest w pracy od 7:30 do 23 🤡. Ale jak to powtarza od miesiąca: zbieram na nową pralkę i suszarkę więc biorę nadgodziny. Jasiu cały dzień wisi na cycu albo na moich rękach, nie wiem co jest przyczyną tego jak wyglądał dzisiejszy dzień, ale jestem dumna z siebie, że dałam radę. Chciałabym z nim więcej ćwiczyć, bawić się na macie sensorycznej, ale dalej leży nierozpakowana. Nie mam czasu jej nawet wyjąć. Zamówilam sobie spodnie z Esotiqa takie ładne dresowe po domu (też chcę czasami kurierowi ładnie się zaprezentować 🤣 ale już się chyba przyzwyczaili do mnie w piżamie z kołtunem na głowie) i od tygodnia paczka leży nierozpakowana. Ehh, ciągle sobie wmawiam, że po przeprowadzce będzie inaczej, ale to przecież nie kwestia murów tylko opieki nad Jasiem. Wolę Was poczytać albo coś tu naskrobać niż paczki otwierać, bardzo mnie to nasze forum podnosi na duchu.
Kasiek7, Kropka89, AnaPyza, Domisiek lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Kanola wrote:My też jutro... Naczytałam się internetów i Was to aż mam ochotę nie iść... No nic, na pewno będę płakać jeśli ona będzie płakać.
Można trzymać dziecko podczas szczepienia czy kładą jak worek ziemniaków na kozetke?
Ja miałam Jasia na kolanach i trzymałam go w rękach, a i tak nie byłam w stanie ukoić jego płaczu 🥺👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨

-
Kanola wrote:My też jutro... Naczytałam się internetów i Was to aż mam ochotę nie iść... No nic, na pewno będę płakać jeśli ona będzie płakać.
Można trzymać dziecko podczas szczepienia czy kładą jak worek ziemniaków na kozetke?
U nas wręcz trzeba było trzymać ☺️ inaczej nie byłoby szans ukłuć tych ruchliwych nóżek -
Heja, ja znowu po przejrzeniu iluś stron pobieżnie, bo nadrabiam 🙈
Chciałam zapytać Kasiek jak tam karmienie, widziałam że Kaja załapała bez nakładek, super! Myślałam dużo o was i fajnie że się udało, czy to koniec problemów z karmieniem u was? 😀
Wgl miałam śmieszny sen, że rozmawiam z taką sympatyczną, wysoką blondynką i nagle ona patrzy coś w telefonie i widzę kątem oka że wchodzi na forum na wątek listopadowy. No i od słowa do słowa, przedstawia mi się Nadzieja32 xd
Także przyśniłaś mi się, choć cię kompletnie nie znam, nawet nie wiem czy ten opis pasuje do ciebie.
Swoją drogą jak czytam forum to zawsze mam takie wyobrażenie że siedzimy gdzieś w kawiarni i są takie osoby które są tam zawsze np Asia, Zumi, Nadzieja itd, te osoby które często się wypowiadają, a z doskoku wpadają dziewczyny takie jak ja na szybką kawę i wychodzą xd ja nie wiem co ja mam z głową że mi się to wyobraża jak was czytam 😂
Ale czasami też myślę sobie że fajnie byłoby pewnie z wami na żywo.
Ps moje ulubione czipsy crunchips chakalaka są wegańskie, więc bez mleka, polecam serdecznie ten smak 😁
Zumi, Anilorak88, Kropka89, Bećka, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Domisiek wrote:Natalia jest naprawdę super, dzięki za polecenie. 💕
U nas generalnie wszystko zapowiada się na sukces. Mały chwyta ładnie, zjada 100ml z obu piersi więc też super. To co u nas jest problemem, to okazuje się, że Leoś ma wysokie podniebienie. Dlatego podrażnia mi sutki i dlatego wyrywa się przy piersi (przy tej prawej dochodzi jego napięcie). U nas żadne chwyty na „kanapkę” nie przejdą. Także pierś musi dostać w pozycji asymetrycznej czyli sutek skierowany do góry i go nakładam jak na haczyk. Plus mamy wprowadzić karmienia nocne i sukcesywnie powoli ograniczać kapturki podczas karmienia. Natalia nauczyła nas też pozycji spod pachy na poduszce i w tej pozycji Młody przestał się wściekać przy prawej piersi, je ładnie 💖
Ma tylko obiekcje co do alergii na BMK, uważa, że w PL jest nadinterpretacja tej alergii i podejrzewa, że to może być coś innego, pokierowała nas do jakiegoś super gastrologa. Konsultuje też online, podobno na całą PL więc jakby, któraś chciała to dajcie znać, podam namiary. My skorzystamy, zobaczymy co powie.
Chętnie przyjmę namiary na tę doradczynię laktacyjną, ona jest może ze Śląska?