Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymaj się i pamiętaj, że pappa akurat często potrafi zamieszać mocno. Ja w pierwszej ciąży miałam duże przeprawy. U Ciebie i tak kluczowa jest teraz ta panorama. Mam nadzieję, że przyjdzie szybko!Naadziejaa wrote:Dziewczyny właśnie dzwonili żebym przyjechała odebrać badania Wynik Pappa ale tak cholernie się boję. 😢Umówili mnie do genetyka ale dopiero za 2 tyg.
Zostaje nam czekać na wynik panoramy
Naadziejaa lubi tę wiadomość
-
@Naadziejaa trzymam kciuki za wyniki panoramy

Pytanie do doświadczonych juz mam, kiedy wybrac szpital, polozna, lekarza? Jestem zielona. Od września bede zagranica i bede już rodzić poza Polska i dopiero wtedy bede mogla sie rozejrzec. Czy to nie za pozno?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 20:49
Naadziejaa lubi tę wiadomość
AMH 0,27 🙋🏻♀️34 lata 👦🏻 39 lat
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
I transfer 18.02.26 4.1.1 i 4.1.2
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
17dpt 5272 USG dwa pecherzyki
24dpt 27836 USG jeden zarodek się wchłonął 💔
28dpt USG 💙 drugi uchowany zarodek z serduszkiem
29dpt 58348 💙 130/min
9tc+2 💙179/min 2.59cm
12tc+1 💙 170/min 5.46cm
12tc+4 💙179/ min 6cm
13tc+5 💙 168/min 7.21cm
15tc NIFTY zdrowy chłopiec 💙
21tc 360g 💙 ruchliwy 🕺🏼

-
Nadzieja, pappa będzie kiepska, ale to o niczym nie świadczy… ta panorama ma być w poniedziałek, tak?
Szop czemu mąż ma łzy w oczach? To nie jego czekają globulki 🧐 nie kumam 😂
Mrówka nie wiem jak jest za granicą, też pewnie zależy od kraju 😕ale myślę, że sporo możesz już online pozałatwiać (przynajmniej położna i szpital). Nie wiem też na ile biegła jesteś w zasadach tego kraju.PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
Ogoorkowa wrote:Nadzieja, pappa będzie kiepska, ale to o niczym nie świadczy… ta panorama ma być w poniedziałek, tak?
Szop czemu mąż ma łzy w oczach? To nie jego czekają globulki 🧐 nie kumam 😂
Mrówka nie wiem jak jest za granicą, też pewnie zależy od kraju 😕ale myślę, że sporo możesz już online pozałatwiać (przynajmniej położna i szpital). Nie wiem też na ile biegła jesteś w zasadach tego kraju.
Wiem że będzie kiepska. Bo
Lekarz od razu mi powiedzial.
W poniedziałek będę do nich pisać czy są wyniki. Bo pobierałam
W piątek ale na bezpiecznie kazała mi liczyć od poniedziałku. Liczę na to że góra wtorek i będą. Ale znając moje szczęście ostatnio to na za wiele nie licze -
Ogoorkowa wrote:
Mrówka nie wiem jak jest za granicą, też pewnie zależy od kraju 😕ale myślę, że sporo możesz już online pozałatwiać (przynajmniej położna i szpital). Nie wiem też na ile biegła jesteś w zasadach tego kraju.
Dziękuję za odp. Może zadam inne pytanko. W którym tyg wybrałas/łyscie położną/lekarza?
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
29dpt 58348 💙 130/min
9tc+2 💙179/min 2.59cm
12tc+1 💙 170/min 5.46cm
12tc+4 💙179/ min 6cm
13tc+5 💙 168/min 7.21cm
21tc 360g 💙 ruchliwy 🕺🏼

-
Mrowka, chodzi o położną i lekarza do porodu czy np. po porodzie dla dziecka? Tu naprawdę bardzo dużo zależy od kraju, w niektórych nawet trzeba wcześniej zarezerwować szpital do porodu, więc musisz pytać kogoś kto jest na miejscu. W Polsce położną środowiskową możesz wybrać już i korzystać już teraz z edukacji przedporodowej raz w tygodniu. Nie wiem czy każda z Was o tym wie, ale bardzo polecam skorzystać, szczególnie pierwszomajowym mamom, to taka rozbudowana szkoła rodzenia, gdzie możecie rozwiać swoje wątpliwości (np. odnosnie tego masażu krocza, skoro temat już się pojawił), tylko trzeba wybrać fajną położną. Ta położna też przychodzi po porodzie na kilka wizyt do domu w pierwszych tygodniach życia dziecka, uczy karmić piersią, ogląda i ściąga ewentualne szwy, sprawdza jak dziecko przybiera. Po porodzie podpisuje się dla niej deklarację też dla dziecka. Lekarza dla dziecka normalnie wybiera się po porodzie, jeszcze w szpitalu trzeba wypisać druki gdzie wysłać kartę szczepień.
Co do lekarza do porodu - tu chyba tylko nieliczne wybierają ewentualnie lekarza do CC. Położną do porodu SN można wybrać i opłacić sobie w niektórych szpitalach, reszta jest na kogo się trafi akurat na zmianie. Położną do porodu wybiera się zazwyczaj pomiędzy 26-32tc.
Nadzieja, mam nadzieję, że Panorama będzie jak najszybciej i będzie wszystko wiadomo 🤞🏻🍀
dark, Mrowka, Kleo10 lubią tę wiadomość
-
Ja chciałam już rozeznać się w temacie położnej środowiskowej, znaleźć kogoś w szpitalu, w którym planuję rodzić. Zadzwoniłam i dostałam informację, że 1. Nie dojeżdżają na moją ulicę (nie mam pojęcia czemu, przecież to ta sama dzielnica, na której jest szpital, 4km odległości), ale mogę tam chodzić 2. Proszę zadzwonić po porodzie, bo nie obsługują przed porodem, nie prowadzą przygotowań do poroduBeezi wrote:Mrowka, chodzi o położną i lekarza do porodu czy np. po porodzie dla dziecka? Tu naprawdę bardzo dużo zależy od kraju, w niektórych nawet trzeba wcześniej zarezerwować szpital do porodu, więc musisz pytać kogoś kto jest na miejscu. W Polsce położną środowiskową możesz wybrać już i korzystać już teraz z edukacji przedporodowej raz w tygodniu. Nie wiem czy każda z Was o tym wie, ale bardzo polecam skorzystać, szczególnie pierwszomajowym mamom, to taka rozbudowana szkoła rodzenia, gdzie możecie rozwiać swoje wątpliwości (np. odnosnie tego masażu krocza, skoro temat już się pojawił), tylko trzeba wybrać fajną położną. Ta położna też przychodzi po porodzie na kilka wizyt do domu w pierwszych tygodniach życia dziecka, uczy karmić piersią, ogląda i ściąga ewentualne szwy, sprawdza jak dziecko przybiera. Po porodzie podpisuje się dla niej deklarację też dla dziecka. Lekarza dla dziecka normalnie wybiera się po porodzie, jeszcze w szpitalu trzeba wypisać druki gdzie wysłać kartę szczepień.
Co do lekarza do porodu - tu chyba tylko nieliczne wybierają ewentualnie lekarza do CC. Położną do porodu SN można wybrać i opłacić sobie w niektórych szpitalach, reszta jest na kogo się trafi akurat na zmianie. Położną do porodu wybiera się zazwyczaj pomiędzy 26-32tc.
Nadzieja, mam nadzieję, że Panorama będzie jak najszybciej i będzie wszystko wiadomo 🤞🏻🍀
Szczerze to jestem w kropce, nie wiem gdzie szukać kogoś, kto będzie w stanie przygotować mnie do porodu👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 333g 🩵🧸

-
White, szukaj w przychodniach POZ w swojej okolicy. Nie musi być tam gdzie Twój lekarz rodzinny i pediatra dziecka.
Powagą, chyba kwestia głównie genetyki 😢 Ja używałam w pierwszej ciąży Mustelę balsam i olejek i nie mam rozstępów, ale genetykę w tej kwestii mam dobrą.
White1, Blond27, Powaga lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja po 1USG prenatalnym. Wszystko ok 🩷 Jestem bardzo zadowolona bo u innego lekarza niż wcześniej. Ale lekarz mega dokładny, badanie trwało ok 30 min bo dzidzia się nie układała ale czekał cierpliwie. Pobrali mi krew na pappę i teraz czekam na wyniki i teleporade od lekarza lub wizytę jak będzie nie tak ... Jakoś mnie to stresuje , wcześniej nie robiłam tych badań poza USG....
Synek z tatą byli na badaniu 🤍 Pan też skłania się ku dziewczynce ale mówi że 60% 🤗Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 14:07
dark, Mrowka, Wyobraźnia87, Ogoorkowa, Beezi, stayaway, Szop, Kleo10, Kairo, Rocky, yoreva, blueberry3567, Niaha lubią tę wiadomość
-
Szczotkowanie i oliwka palmers 👍 ale jak dziewczyny wyżej piszą dużo zależy od genetykiPowaga wrote:Dziewczyny, a co polecacie na rozstępy na piersiach? U mnie już zaczęły się pojawiać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 14:06
Powaga lubi tę wiadomość
-
Dziękuję, odpowiedziałas na moje pytanie w pelniBeezi wrote:W Polsce położną środowiskową możesz wybrać już i korzystać już teraz z edukacji przedporodowej raz w tygodniu. Nie wiem czy każda z Was o tym wie, ale bardzo polecam skorzystać, szczególnie pierwszomajowym mamom
Jeju ile to przygotowan, nie moge sie doczekac
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
29dpt 58348 💙 130/min
9tc+2 💙179/min 2.59cm
12tc+1 💙 170/min 5.46cm
12tc+4 💙179/ min 6cm
13tc+5 💙 168/min 7.21cm
21tc 360g 💙 ruchliwy 🕺🏼

-
No to w poprzedniej ciąży w okolicy 17 tygodnia deklarowalam położna i po 20 tygodniu chodziłam na szkołę rodzenia (prowadzona przez kilka położnych, w tym ta moja) i to było w ramach NFZ. Teraz wiem, że się zmieniły przepisy i już wcześniej można korzystać z tej edukacji (stąd kusi, żebyś może w wakacje sobie to jeszcze w Polsce ogarnęła?).Mrowka wrote:Dziękuję za odp. Może zadam inne pytanko. W którym tyg wybrałas/łyscie położną/lekarza?

Lekarza to od początku ciąży (a w zasadzie od kilku lat wcześniej) prowadził mnie jeden, więc tu nie było dylematu. A szpital to w zasadzie gdzie pojedziesz tam Cię przyjmą, także nie trzeba się decydować w Polsce wcześniej, ale wahałam się między dwoma do jakiegoś 7 miesiąca
a jakby mnie złapało gdzieś z dala od domu to byłby inny szpital i tyle
ale nie wiem jak to konkretnie w Twoim docelowym kraju wygląda 😉
Mrowka lubi tę wiadomość
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
Jak już się zaczęły pojawiać to na nie chyba niewiele się da teraz zrobić, olejowanie od początku i aż do końca kp. A później można na różne fajne karboksytetapie czy jakieś lasery pójść 😉Powaga wrote:Dziewczyny, a co polecacie na rozstępy na piersiach? U mnie już zaczęły się pojawiać

Powaga lubi tę wiadomość
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
Jeśli za granicą to Niemcy to polecam sprawdzić online gdzie chcesz rodzić i wybrać lekarza prowadzącego. I wcześniej przed przeprowadzką dzwonić. Online nic nie załatwisz, pod tym względem tam jest nadal 20 wiek. Prowadziłam tam ciążę i rodziłam, 5 lat wychowywałam też dzieci. Ogólnie moim zdaniem opieka zdrowotna jest na wysokim poziomie (Bayern) lub nadal męcząca (Saksonia). Naprawdę trzeba dzwonić i rozmawiać.
Mrowka lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o położną to ja nigdy w ciąży nie korzystałam, nie czuję potrzeby. Po prostu chodzę do ginekologa na wizyty i robię wszelkie możliwe badania. To czwarta ciąża i mam tak od początku. Po porodzie mam zawsze telefon z przychodni, gdzie podczas rejestracji zawsze wybierałam sobie jakąś położną na chybił trafił i ona przychodzi na wizyty, które są obowiazkowe w domu lub nie ale ogólnie mi nie przeszkadzają 😂 Sprawdza dziecko, waży, pyta jak karmienie i tyle. Uzupełnia dane w książeczce zdrowia dziecka. Tam są rubryki dla położnej. Nie mam nigdy pytań. Zawsze kawki odmawiają z braku czasu bo lecą na dalsze wizyty. To moje jedyne doświadczenia z położną.
Mrowka lubi tę wiadomość
-
Aha, przed porodem sobie sprawdźcie dane do przychodni i dane waszej położnej. Neonatolog badając dziecko w drugiej dobie na porodówce będzie chciał to na druczku. Trzeba będzie wypełnić. Szpital wtedy zawuadamia położną, że wchodzicie do domu i można już do was dzwonić i się umawiać na wizytę domową.
Blond27 lubi tę wiadomość